СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - кампания 2010/2011

• 36 464
  • 762
  •   1
Отговори
# 195
kikimora1, благодаря за вариант Б,   bouquet   , заради местоположението ни е неприложим, чест ти прави да споделяш "скритите козове" Hug

Момичета, наистина смятам че е най-добре, при възможност да отивате на оглед, защото вече споделих опита си, и именно защото съм "Тома Неверни" и не си падам по: "...казаха ми!", ходя и си навирам гагата, не че ще ни огее, ама поне да знам...

Инсп. Гаджет - баткото ни е ученик и то големичък, но благодарение на Ника разбрах, че грешката е само моя! А ДГ от линка не е тази, която ви описах. За "въпросната" бях чувала само и единствано това, че била "сносна" (каквото и да значи това), но "окупирана" от ромчета... Затова приложих системата "око да види, ръка да пипне", ама и окото ми изкараха и по ръката ме шляпнаха Peace

# 196
  • София
сядам да "утоля страсти" , че вече нямам нерви  #Cussing out
какво направих днес ... отидох до офиса и разпечатих всички списъци на ДГ в района за да се "упражня" в "поредността на желание" ...ад под небето е ...повярвайте...
няма да ви казвам за какъв "клинч" става въпрос  Sick ,само като заключение бих казала , че  буквално СО се гаври с нас майките ако не ни предостави тази малка подробност НЕ пречеща на никого наричаща се - поредност на желание .
С много упоритост и нерви успях да си подредя детето  правилно в списъците за да има някакъв шанс ( за сега ) , но знаете ли колко много мами още не са кандидатствали и чакат последния момент за да развалят умишлено плановете ( казвам го това не случайно , а заради иронията ,която срещам в една част от познатите си мами - писах по долу  )
Поредността на желание е "видима за всеки", които реши , че иска да я види така , че няма смисъл тези от СО да отказват да ни я предоставят и без това се мотаят с обещаните нови 21 ДГ за 2010 ... и без това няма място за всички дечица ... поне това за което даже няма да си мръднат пръста могат да  не  спъват  - освен ако не са решили буквално да ни съсипят нас мамите които ни е грижа за децата .
Кога все пак ще имаме тежкият им отговор - знае ли някой  - тази година ли ще е или ще продължават да се гаврят с нас докато не ни останат нерви - безобразие !
Желая на всички всичко добро !!!  bouquet

# 197
kikimora1, миналата година и аз обмислях точно такъв вариант със същата градина, но една майка от Горубляне ми каза, че основната сграда е в много лошо състояние. Както и да е, сина ми го приеха в желаната градина и затова не съм оглеждала тази в Горубляне, но не е лошо да отидеш до там да видиш за какви условия иде реч.

Пише, че това е филиал.

# 198
Астарта, в по-малките градове няма такъв недостиг на места, да не кажа, че някъде изобщо няма. Иначе, на мен лично ми е вс тая през почивен, или през делничен ден ще е протестът, ако го решим. Честно казано много ми с еиска да вярвам, че не всички в общината дремят и все някой мисли за децата. Иска ми се да вярвам, че и без протест институциите и директорките ще направят всичко възможно за да растат децата ни сред връстници.

Оптимизмът ти е достоен за адмирации, но не знам какво още трябва да се случи, за да разбереш, че на никого не му пука за теб! Каквото и да се прави, се прави, за да се запушат устите на хората и да се привлекат нови гласове за избори. А, да, и да получат потупване по рамото от Европа, че, виждаш ли, в София да построени най-модерните детски заведения в целия Европейски съюз.
И, между другото, моето дете може би все някъде ще влезе, но ще направя всичко възможно да се включа в протестни действия - каквито и да са те и, независимо, че излизането ми от работа е почти невъзможно.
Докато мислим само за себе си, ще заслужаваме и съдбата си.
Това пък защо беше ? Казах , че ми се иска лично на мен да мине поне първото класиране за да сме наясно горе-долу колко дечица ще останат за второ, нека е наивно, но според мен не е невъзможно директорките и инстутуциите да " уплътнят " максимално групите за да приемат повече деца. Не ми се иска да тръгвам на " нож "  преди да съм се убедила на 100%, че у никого няма желание за съдействие. Не ме разбирай погрешно, нямам вяра на всички, от които зависи проблемът да се реши, но не мога да кажа и категорично, че никой няма да направи и минимално усилие повече деца да влязат в детските градини.

# 199
  • СОФИЯ
....
Кога все пак ще имаме тежкият им отговор - знае ли някой  - тази година ли ще е или ще продължават да се гаврят с нас докато не ни останат нерви - безобразие !
Желая на всички всичко добро !!!  bouquet
[/color]

Десет пъти ги питах точно това! Писала съм по-горе, че единственият отг беше "Възможно най-скоро". Обяснено е какво улеснение е това за родителите.

# 200
Катюнгелче, със сигурност ще уплътнят групите максимално, но съм 99% сигурна, че ние дори няма да разберем за това уплътняване. Нямам никакво доверие на директорките и изобщо не вярвам, че биха си мръднали пръста за децата ни. Доказателство е смешно малкото места, които правят впечатление на всички нас.

# 201
извинявайте за глупавият въпрос но детето ми е набор 2007, не ходи на ясла
въпроса ми е как се изчисляват свободните места в една детска градина, тези от яслената група заемат по презумпция места и в детската градина и каквото остане е за такива като моето или е нещо друго

# 202
въпроса ми е как се изчисляват свободните места в една детска градина, тези от яслената група заемат по презумпция места и в детската градина и каквото остане е за такива като моето или е нещо друго

Ако говориш за ОДЗ е така, насочи се към ЦДГ - там се обявяват цели групи (25 места) по принцип де, но видяхме, че в някои градини няма нито едно свободни, но са малко тези ЦДГ-та, в повечето има по 24 места за септември.

# 203
  • София
Гледай обявените места в ОДЗ-то което искаш за набор 2007.Това реално са свободните места.

# 204
А, за доверие изобщо не говорим, говоря за наченките на съзнание, които ми се струва, че се пробуждат у някои директорки понякога, а ми се струва, дали защото ми се иска да е така, или наистина е така- не знам, че някои имат желание да вземат повече дечица.
Еarth, така е принципно, макар от инспектората още да не са ми отговорили защо в някои градини има очеизвадно несъответствие межди напускащи от предучилищната група деца и обявените свободни места за първа група. Както са обяснявали момичетата тук и друг път, в детските градини ( без ясли ) би трябвало да имате по-голям шанс. Гледай обявените свободниместа и чакащите деца за да се ориентираш по-добре.

# 205
Сега ми хрумна друго - и не знам дали съм права или не...ще ви помоля да ме поправите ако греша, не би ли следвало по същия начин и в ОДЗ-та бройката обявени места за трите набора (двете яслени и първа група) да е равен на децата от предучилищна, които ги освобождават тези места?

# 206
Да, някои имат желание...., на други им ги спускат, въпреки нежеланието...
Катюнгелче, проблемът не е от един месец, а от 3 години /поне/. Ако си следила горе-долу нещата, би трябвало да знаеш колко деца в ясленско-градинска възраст има в София и колко места предлага общината. Както и какви точно мерки взима СО за решаване на проблема. А като капак на всичко - и постоянните гаври, ту с майките от РГ, ту с някой друг.
Дано твоето дете има шанса и късмета да бъде прието тази година, но не забравяй след това, че има хиляди деца, които не са имали този късмет.
Сигурна съм, че скоро ще има нов спад на ражданията в БГ, може да се върнем и на положението от преди 30 години, когато учителите лично канеха децата в тяхната градина, или училище. Но ще има едни деца, набори от 2005 до 2011, например, които ще страдат сега, а най-вероятно, и докато не завършат училище.
Може би пък не е зле да помислим малко и за общите, не само за собствените интереси.

# 207
Здравейте.

Може би това е обсъждано преди, но сега сядам да чета и следя тази тема.

Дъщеря ми е родена 2008 година.

Има 8.2 точки.
(ДК2. И двамата родители на детето работят (вкл. в отпуск по майчинство) или са редовни студенти     0.1     
работещи родители
ДК3. Семейството живее на територията на административния район на детската градина (може да се определи повече от един район за градини на границата между административни райони)     0.1  
   )

Имам вписана и тази точка: ДК5. Детето има поне един родител, чиято месторабота е в административния район на детската градина     0.1 , но не ми я признават, не можело да ползваме точката за местожителство в района и за месторабота, та така точките са 8.2 за ОДЗ-то в нашият район. Работата е там, че в ОДЗ яслена група родени 2008 година, няма свободни места, обявени са нула свободни места, а във всички други градини наоколо, а и не само, точките стават 8.0.

Има ли начин нещо да се направи? Има ли смисъл да пиша на някого или това е положението, щом няма места в градината по район, край. Ще си чакаме. Ами то и за догодина може да няма места в тази градина, а с 8.0 точки, в никоя друга градина шанс няма. Отива на 100 или на 150 - то място.

Посъветвайте ме как да постъпя.

Благодаря много!

Hug

# 208
alina_si кандидатствай, нищо, че сте с 8 т. Не забравяй, че като не са приети тези допълнителни критерии, и за останалите деца няма да важат. Според мен единствения келепир от тези допълнителни критерии имат брат/сестра и родители, работещи в сферата на  столичното образование, защото за адресна регистрация в района няма да имаш кой знае какво предимство (нали повечето деца от района са на същите списъци с чакащи). Просто си поиграй със стрелкичките и размести кандидатурите, оттам веднага виж как стоят нещата в списъка с чакащи и виж горе долу колко голяма е граничната група...предполагам, че където и да сложиш първо желание, все ще попаднете в гранична група (това е оптимистичния вариант), защото го има и вариантът да са малко свободните места и да не остане място дори и за брат/сестра, че дори и за ясленчета, а само за децата на персонала  ooooh!

# 209
  • София
Сега ми хрумна друго - и не знам дали съм права или не...ще ви помоля да ме поправите ако греша, не би ли следвало по същия начин и в ОДЗ-та бройката обявени места за трите набора (двете яслени и първа група) да е равен на децата от предучилищна, които ги освобождават тези места?
На мен ми се струва логично сборът от местата, които се освобождават за яслените групи, да е равен на броя деца, които се прехвърлят в първа група. Т.е. ако има една първа група, би трябвало да се обяват в системата 24- (сбора на местата, обявени за яслените групи- набор 2008 и 2009).
Давам пример:
В яслените групи ще приемат набор 2008- 5 деца и набор 2009- 7 деца, т.е. 12 места се освобождават, защото 12 деца се прехвърлят в първа група и трябва да бъдат обявени 24-12=12 места, ако за 2010/2011 ще има само една първа група.

Общи условия

Активация на акаунт