СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - кампания 2010/2011

• 36 625
  • 762
  •   1
Отговори
# 405
Ако да тръгва с набора си вече ми се разясни,но моята идея е да тръгне с набор 2007-сега като се замисля между 12.2007 и 01.2008 разликата е никаква

# 406
  • София
Ако да тръгва с набора си вече ми се разясни,но моята идея е да тръгне с набор 2007-сега като се замисля между 12.2007 и 01.2008 разликата е никаква

Ако държиш да тръгне с набор 2007, трябва да изчакаш септември, да можете да кандидатствате на текущите класирания и да се надяваш да се появи свободно място.

# 407

Да, но в групита от набор 2007 има деца не само родени декември, а и през цялата година. ...
По твоята логика, ако се позволява на януарчетата за влизат с предния набор, то защо на феруарчетата да не им се позволява? Нали между ян.2008 и фев.2008 разликата е същата като между 12.207 и 01.2008...
Аз лично изобщо не разбирам идеята януарските деца да се допускат с предния набор, а не да се прави прием само по чист набор. Нали все някъде трябва да има граница - защо е нужно да се прави изключение за януарските деца...
Добре, че поне още от първото класиране не се допуска на януарчета да изместват деца от баш набора за прием! При тоя недостиг на места би било много несправедливо! Освен това с този компромис на януарчетата им се дава правото да кандидатстват за два набора едновременно (поправете ме ако греша.).

Ако системата позволява - ползвайте си правото, ако искаш...
Просто изказвам мнението си по мнението ти за разликата...

# 408
да Анна благодаря ти много....текущи класирания...неясна работа...кога през септември...ще чета след малко за тях.
Но сега се замислих ,че когато и да почне в детската градина и до която и група да стигне...на предучилищна /аз съм за предучилищната в у-ще/ мога да я запиша с 2007 набор.Или бъркам. Thinking
sisislava нямам нищо против и за февруарчетата да е така...а то не е ли?
просто мисля в преспектива че в първи клас на тези деца може и да не им е много добре...те ще са доста по-големи.

# 409
Ами не може да кандидатстват с два набора - избират един, и само с него кандидатстват.
picaso ако идеята ти е да тръгне на предучилищна по-рано, това може да го направиш и по-късно, не е задължително в първа група. Като ви приемат, най-вероятно ще ви приемат, с предимството за многодетно семейство (сори, ако не съм разбрала), говори с директорката да го преместиш в по-горна група, когато решиш, че детето е готово.

# 410
  • Luxemburg
Много благодаря AnMary. Тази информация ми е убегнала. Явно получавам тези 0.1 в плюс защото 1) И двамата родители на детето работят (вкл. в отпуск по майчинство) или са редовни студенти (ДК2) и  Семейството живее на територията на административния район на детск и ата градина (може да се определи повече от един район за градини на границата между административни райони) (ДК3), а ОДЗ Таврия и Талант ги нямат като критерии.  

# 411
да Анна благодаря ти много....текущи класирания...неясна работа...кога през септември...ще чета след малко за тях.
Но сега се замислих ,че когато и да почне в детската градина и до която и група да стигне...на предучилищна /аз съм за предучилищната в у-ще/ мога да я запиша с 2007 набор.Или бъркам. Thinking
sisislava нямам нищо против и за февруарчетата да е така...а то не е ли?
просто мисля в преспектива че в първи клас на тези деца може и да не им е много добре...те ще са доста по-големи.
Ами след като делението принципно е по набори, за децата родени в рамките на 12 месеца и така е много голяма разликата между тези с рожден ден в началото на годината и тези в нейния край. А ако се добави и още един месец - разликата за някои ще стане още по-голяма...
...
В личен план и аз изпитвам известни неудобства от факта, че сина ми (роден на 31 дек.2007) е в една група с вече говорещи деца и деца без памперс, но какво да се прави - късметът ни е да попадаме на граниницата.
Твоето дете, като е януарско би могло да се чувства по-голямо не само по рождена дата, а и по умения и знания спрямо другите деца от набота му, което да рефлектита на самочувствието му в неговото обкръжение.
И за двете страни - в края на набора или в неговото начало си има известни удобства или неудобства за все още малките деца. Важното е, че с порастването им разликите в развитието им се заличават.

Ами не може да кандидатстват с два набора - избират един, и само с него кандидатстват.
picaso ако идеята ти е да тръгне на предучилищна по-рано, това може да го направиш и по-късно, не е задължително в първа група. Като ви приемат, най-вероятно ще ви приемат, с предимството за многодетно семейство (сори, ако не съм разбрала), говори с директорката да го преместиш в по-горна група, когато решиш, че детето е готово.
Ами ето още едно нещо в полза на януарчетата - те могат да ИЗБИРАТ,... примерно спрямо броя на свободните места тук и там... Другите нямат право на такъв избор.

Последна редакция: чт, 25 мар 2010, 15:21 от AnMary

# 412
sisislava бъркаш, можеХА да избират миналата година, тази не е никакъв избор...септември колко места ще има свободни. Аз лично ако имах дете родено януари 2008, щях да вдигна врява до небето, че регламентът е един и същ, а миналата година беше едно, тази друго...
И още - замисли се за децата в самостоятелна детска ясла, дето ги изписват като навършат 3 год. (тука нещо много неясна процедурата, в едни ясли ги изписват юни, в други при навършване на 3), до Септември какво да правят родителите. Има много противоречия между наредбите, ужас някакъв.

# 413
Ами ето още едно нещо в полза на януарчетата - те могат да ИЗБИРАТ,... примерно спрямо броя на свободните места тук и там... Другите нямат право на такъв избор.
Струвами се ,че не изпитваш огромни симпатии към януарчетата..... Whistling
Такива има и от предния набор,нали....те пък са преминали към 2006 нали...или се лъжа.....

така че не смятам че набора ще е ощетен много много
Големи страсти...Благодаря на всички които ми отговориха без особенни страсти...
  bouquet

# 414
picaso, за съжаление всеки гледа на нещата от собствената си камбанария. Ти си майка на 3 деца и си направила много за бъдещето на нашата мила страна, така че не се впечатлявай, кой какво говори. Отиди при директорката и си говори с нея. Има вариант детето да го приемат 2 ясла, ти ако искаш не го пускай (ей сега ще ме оплюят яко Mr. Green) Като дойде пролетта директорката може да го премести в 1-ва градинска и да обяви свободното място за 2-ра яслена. Сигурна съм, че няма да й представлява проблем. Така че кандидатствай смело за 2-ра яслена и после ще го преместиш. Желая ти успех Hug

# 415
Здравейте мами,
Много ще съм ви благодарна, ако можете да ми кажете кога трябва да кандидатства моята дъщеря (набор 2009) в ОДЗ, за да тръгне на ясла/ОДЗ от м. май 2011г. (тогава навършва две години).
За съжаление не успях да намеря дали и къде е дискутиран подобен проблем, а от информационната система за ДГ и ОДЗ ми върнаха следния отговор:
...
Уважаеми господин/госпожо,
Получихме на 2010-03-22 10:53:30 вашето запитване: Моля за следната информация:- За кое класиране трябва да кандидатства дъщеря ми, за да тръгне на яслаОДЗ от м. май 2011?- Ако кандидатства за класирането през април 2010 и бъде приета, записването й в ОДЗ означава ли, че задължително ще трябва да го посещава от м. септември 2010? Може ли да бъде записана, но да започне да посещава ОДЗ след навършване на 2 години? Благодаря предварително!

Нашият отговор:

Няма опция за пазене на място през системата. Моля, уточнете се с директорката на детската градина, в която желаете да запишете детето си.
...
За съжаление не смятам, че са ми отговорили конкретно на първите въпроси, а може би само на последния. Благодаря!

# 416
  • София, под Карлсон
Мами, моля кажете ми как ще се казва новата градина в Стрелбище. ОЗД или е или ЦДГ? А дали вече е включена в списъка с градините или още не е? Някоя от вас май беше писала, че щели да обявяват допълнително местата за нея, има ли такова нещо?
Много ви благодаря предварително  Laughing
P.S. не съм ви конкуренция за там, питам за моя близка  Wink

# 417
  • София
Здравейте мами,
Много ще съм ви благодарна, ако можете да ми кажете кога трябва да кандидатства моята дъщеря (набор 2009) в ОДЗ, за да тръгне на ясла/ОДЗ от м. май 2011г. (тогава навършва две години).
За съжаление не успях да намеря дали и къде е дискутиран подобен проблем, а от информационната система за ДГ и ОДЗ ми върнаха следния отговор:
...
Уважаеми господин/госпожо,
Получихме на 2010-03-22 10:53:30 вашето запитване: Моля за следната информация:- За кое класиране трябва да кандидатства дъщеря ми, за да тръгне на яслаОДЗ от м. май 2011?- Ако кандидатства за класирането през април 2010 и бъде приета, записването й в ОДЗ означава ли, че задължително ще трябва да го посещава от м. септември 2010? Може ли да бъде записана, но да започне да посещава ОДЗ след навършване на 2 години? Благодаря предварително!

Нашият отговор:

Няма опция за пазене на място през системата. Моля, уточнете се с директорката на детската градина, в която желаете да запишете детето си.
...
За съжаление не смятам, че са ми отговорили конкретно на първите въпроси, а може би само на последния. Благодаря!
Истината е, че никой не може да ти отговори на въпроса, защото дори и да кандидатсвате за м.Септември 2010 не е никаква гаранцията, че ще Ви приемат, за да си сигурна, че детенцето ще тръгне м.май.Най-добре кандидатствай сега и ако Ви приемат си говори с директорката на ОДЗ-то.То и така вече се заплаща определена такса, независимо дали детето ходи или не.

# 418
sisislava бъркаш, можеХА да избират миналата година, тази не е никакъв избор...септември колко места ще има свободни. Аз лично ако имах дете родено януари 2008, щях да вдигна врява до небето, че регламентът е един и същ, а миналата година беше едно, тази друго...
Не разбрах - тази година нямат право за избират изобщо, или смяташ, че заради малкото места тая година изборът им е предрешен? Ако е второто, то това не означава, че изобщо са лишени от правото на избор ПО ПРИНЦИП. Другите деца все така няма да имат право на такъв избор ПО ПРИНЦИП. (Малкото места тая година са просто специфична ситуация за настоящата година, която не отменя правото на избор по принцип...)

И още - замисли се за децата в самостоятелна детска ясла, дето ги изписват като навършат 3 год. (тука нещо много неясна процедурата, в едни ясли ги изписват юни, в други при навършване на 3), до Септември какво да правят родителите. Има много противоречия между наредбите, ужас някакъв.
Това е съвсем, ама съвсем различен въпрос - бих казала дори различна тема. Съгласна съм, че е поредната недомислица.

Последна редакция: чт, 25 мар 2010, 12:00 от sisislava

# 419
  • София
Момичета, много ви благодаря за отговорите   bouquet
Ние вече сме кандидатствали за ОДЗ за тази учебна година и затова исках да знам със сигурност, че в случай, че сега ни приемат, догодина ще можем да кандидатстваме отново за градината на каката.  

Общи условия

Активация на акаунт