Правителството планира двойно намаление на отпуска за майчинство!

• 18 596
  • 390
  •   1
Отговори
# 345
  • София
antonia, това къде?  Hug

Сега ще питам за майчинството през 80-те майка ми (родена съм '77).  Peace

# 346
  • Варна
Как къде? В България, по-конкретно - Варна. Преди 6 години, не чак толкова далечно минало

# 347
  • София
Как къде? В България, по-конкретно - Варна. Преди 6 години, не чак толкова далечно минало

Е, как си си взимала 2 години заплатата? Става само, ако си била на минимална.  Peace

Майка ми помни за 2 години платено + 1 година неплатено майчинство за '77-'80 гг.  Peace

# 348
# 349
Аз съм си гледала и двете деца по предишната система на майчинството и за разлика от господина от Индъстри уоч, който услужливо предлага да си плюем на социалните придобивки, знам за какво става въпрос. Интересно ми е той колко пъти е ползвал майчинство и е гледал бебе. Щом се изказва - сигурно го е правил. Не знам.

Може и за детска ясла в София да му е кандидатствало детето и да са го приели. Опс, извинете - уредили. Или пък изкарва достатъчно пари за да не се налага съпругата да се грижи за кариерното си развитие и да може спокойно да си отгледа бебето. Или е в предпенсионна възраст като г-н Христосков.

Не го мисли г-на Богданов, познавам го лично, изключително радикален е в идеите си за икономическото развитие на страната.
Спорили сме, но е твърд и вироглав, колкото си иска.
И да, татко е. Млад при това.

# 350
  • Варна
Огняна, не беше съвсем минимална - основната ми беше 340 лв. Вече не помня точно как беше, но мисля, че тогава все още НОИ не изплащаха директно обезщетенията на работника. В смисъл преди великите реформи.

# 351
  • София
Eto kakvo prochetoh dnes:

"Това не е крайно затягане на коланите, далеч не е това".

Така икономистът от Индъстри Уоч Лъчезар Богданов коментира пред Dnes.bg  плъзналите "мерки Дянков".

По думите му целта на изтеклите по медиите кризисни мерки е да се провери какви са настроенията сред обществото за въвеждането им.

Това е избор, който предстои да бъде направен. Той е политически избор, а не експертен, защото работа на експертите са 10-20-50 мерки, като смятат, че всяка една от тях би имала някакъв ефект върху бюджета, но кои от тези мерки ще се вземат, е политическо решение.

В този смисъл следващото решение по предложените мерки трябва да е политическо, но не на министъра на финансите, а на управляващото мнозинство", каза икономистът.

По думите му плащането на данък общ доход (ДОД) върху брутната сума на практика е увеличаване на данъчната тежест и отнема повече доход от гражданите.

"Според мен ще се окаже, че има голяма пречка това да се направи", каза Богданов.

"По отношение на майчинството нека си припомним, че само преди две години то не беше толкова дълго - една година след раждането и 45 дни преди, а беше доста по-кратко.

Значи ние, в рамките на три години, заради големите бюджетни излишъци и относително популисткия характер на тройната коалиция, се създадоха някакви привилегии за майките и сега изведнъж някой тръгва да ги защитава на нож, като че ли това е изконно право от 100 години на майките.

Това беше твърдо щедро, когато се даваше", категоричен бе той.

Според Лъчезар Богданов тази мярка е похвална, стига да бъде предприета.

"Не мисля, че раждаемостта и това дали си добър родител зависи от това колко месеца след раждането държавата ти плаща", защити той тезата си.

Привилегиите на държавните служители - по същия начин. Знам... това се измисли, за да може да се вдигнат заплатите, без да изглежда, че се вдигат, за да не ни каже МВФ - "вие твърде много давате на държавните служители". И тук всички на барикадата да го бранят. Според мен решението е да си плащат осигуровките.

Политиката по доходите в обществената сфера е съвсем друга тема. Там пътят е рязко съкращаване на броя на заетите и със спестения ресурс - увеличение на доходите на тези, които наистина вършат работа, но категорично с по-малка администрация.

Друга ползотворна мярка е съкращаване с 10 на сто на фонд работна заплата на всички министерства. И им казват - "или правите съкращения да си запазите заплатите, или правите по-големи съкращения и вдигате заплатите". Така че, това е една от най-ефективните мерки, а и е мярка, която може веднага да бъде приложена.

http://www.dnes.bg/politika/2010/03/17/izteklite-merki-diankov-o … na-pochvata.87902
#2gunfire #2gunfire #2gunfire #2gunfire #2gunfire #2gunfire #2gunfire

# 352
  • София
Аз също съм родена през 1972 г. и майка ме е гледала с 2 години платен отпуск + 1 неплатен. За размера на платения отпуск не знам, какъв е бил точно. И аз като много други жени изпаднах в истерия от поредните "проучвателни" схеми, тъй като след 16 години отчисления от моя страна към системата на НОИ най-накрая преминах заветните 12 г.с. и се надявам след много страдания и надежди най-после да имаме дете и да успея да го гледам спокойно поне 1 година. Приказките, че не били обсъждани такива мерки ще ги подмина с иронично-злобна усмивка - отдавна на икономистите от МВФ и Световната банка им знам мнението за социалните придобивки, а те в БГ не са никак много Sad

# 353
Аз съм си гледала и двете деца по предишната система на майчинството и за разлика от господина от Индъстри уоч, който услужливо предлага да си плюем на социалните придобивки, знам за какво става въпрос. Интересно ми е той колко пъти е ползвал майчинство и е гледал бебе. Щом се изказва - сигурно го е правил. Не знам.

Може и за детска ясла в София да му е кандидатствало детето и да са го приели. Опс, извинете - уредили. Или пък изкарва достатъчно пари за да не се налага съпругата да се грижи за кариерното си развитие и да може спокойно да си отгледа бебето. Или е в предпенсионна възраст като г-н Христосков.

Не го мисли г-на Богданов, познавам го лично, изключително радикален е в идеите си за икономическото развитие на страната.
Спорили сме, но е твърд и вироглав, колкото си иска.
И да, татко е. Млад при това.

Не го познавам, но не оставам с впечатлението че е твърд и вироглав, а че е "услужлив". Поне от изказването. Обикновено такива хора гледат от собствената си камбанария. Когато изпитват някакъв кофорт от собствената си ситуация не виждат по-далеч от себе си. Иначе няма да бъде толкова твърд със сигурност.

Аз не мога да разбера при условие че майките нямат алтернатива за отглеждане на бебе, за какво кариерно развитие си говори човека. Разбирам да има такива, да приема че е въпрос на личен избор да останеш вкъщи вместо да се върнеш на работа. И да трепериш дали няма да те съкратят, да минеш в неплатен отпуск или нещо друго подобно. Като е компетентен, защо не вижда че нещата са взаимносвързани. Ако пък е прав - да направи един солиден и обхватен анализ - да го коментираме. Така просто е несериозно да се изказва в услуга на някого.

# 354
  • До хладилника, който обичам
Майка ми помни за 2 години платено + 1 година неплатено майчинство за '77-'80 гг.  Peace

Точно така си беше.

Поне последните 15-20 години със сигурност беше 2г платено, 1г неплатено. Само последните 10 години се коригира срока на високоплатеното, т.е. обвързването му с осигуровките.

# 355
  • До хладилника, който обичам
Изобщо не мисля, че правителството точно трябва да ни "стимулира" да се върнем на работа, още повече - 6-12 месеца след раждането, когато всички специалисти и проучвания единодушно сочат колко важно е за детето да е близо до майка си първите години. Само тотално незаинтересован и/или циничен човек може да твърди, че съкращаването на майчинството е в интерес на майките и децата.

# 356
..... Като е компетентен, защо не вижда че нещата са взаимносвързани. ..

Това кой го казва?
Нещо много се палиш...

# 357
  • Бургас
"По отношение на майчинството нека си припомним, че само преди две години то не беше толкова дълго - една година след раждането и 45 дни преди, а беше доста по-кратко.

Аз имам спомен от 2 години платено и 1 неплатено. И ако това е кратко??? newsm78
В смисъл родих 2004 не през 80-те.
Най - накрая от майчинството излезе нещо смислено. Това ми беше голям стимул да си намеря добра работа и да се осигурявам на пълна заплата. Вече 2 година имам осигуровка на реална и тия гадове ако ни орежат сега ще е грозно. Падне просто ще спра да плащам. То няма смисъл.

Поне да имаше вариант, в който аз ходя на работа и някой се грижи за детето. На 6 месеца де ще го оставя??? Ако ще и на 1 година. В "празните" ясли. Или пък ще си викна детегледачка. Ми ако имах пари за детегледачка, сигурно нямаше да ми дреме за майчинството.

# 358

Майчинството като срок никога не се е променяло, променят се условията и размера на обезщетението.
Във визираният период платеното майчинство си беше 2 години, но високоплатеното беше 135, след това 315 и днес 410 дни.
Съответно и свързаните с изчисляването му осиг стаж и доход се променяха.

# 359
аз съм ЗА да се върне във вариант 2007 г. т.е  135 дена болнични и след това на МРЗ.

Общи условия

Активация на акаунт