Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви са симптомите на непоносимост към глутен и кога трябва да се направи тест за глутен?
Кои храни съдържат глутен и как да въведем глутен в диетата на дете?
Какви са препоръките за спазване на диета без глутен и какви храни трябва да се избягват?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви са симптомите на непоносимост към глутен и кога трябва да се направи тест за глутен?
-
Кои храни съдържат глутен и как да въведем глутен в диетата на дете?
-
Какви са препоръките за спазване на диета без глутен и какви храни трябва да се избягват?
При спазване на диета без глутен е важно да се избягват храни като пшеничен хляб, паста, кексове, бисквити, соленки, торти, шоколад, сосове , кетчуп , сушени плодове , лекарствени таблетки , паста за зъби , мед , нишестета и кремове. Освен това трябва да се избягват бакпулверът и печеното пиле на грил. Други храни, които трябва да се избягват, включват какао, мляко и сирене, салами, колбаси, шункa и яйца. За диета без глутен се препоръчва избягване на храни като пшеница , ечемик и ръж. Важно е да се избягва консумацията на продукти, които могат да съдържат глутен , и да се открият алтернативи като безглутенови бисквити, хляб и други продукти.
-
Кои са някои от безглутеновите продукти, налични на българския пазар?
-
Как да приготвим безглутенов хляб и какви са някои рецепти за безглутенови ястия?
!!!Ето това е резултата:
- няма отказване,трябва да се науча!!!Пицата ми също стана чудна ,със същото тесто направих и чудна пърленка!!!Просто вместо обичайната плънка за пица сложих настърган кашкавал и сиренце,чубричка и червен пипер - стана нещо много вкусно!!!Миленка днес правих и хамбургер на Мишонка по твоята рецепта за питки за хамбургер,станаха превъзходни : ето и резултата
ще намеря начин .Аз за себе си знам че е почти невъзможно да пусна малката на градина /т.е. знам че няма да я приемат или ако я приемат ,никой няма да гарантира че ще я опази/,а това за мен означава ,че няма да мога да работя и от там че ще имам нужда от парични помощи,а ако не ми отпуснат Телк какво?Ето това не ми харесва "Велина,жалко е това което се случва!И обжалването непомага" ,на диабетиците като са добре спират ли им инсулина ? Аз като не подложих детето си на биопсия/която не знам защо се налага непременно да се направи на 1 год. детенце/ и не смятам скоро време да го подложа на такава интервенция , а изследванията й сочат 100 % цьолиаклия ,това трябва ли да значи че ние не се нуждаем от помощ и Телк ще ни откаже такава?
,за всички ваши съвети.
.Или е лесно да се напише че продуктът не съдържа алергени,но е трудно да се напише,че продуктът не съдържа глутен,лактоза,соя....Това значи ли,че трябва да сме спокойни,ако глутенът не е сред изброените алергени,които ги има?Това ми прилича на измъкване,пък знам ли....Интересно ми е,колко ли се плаща за екстрата,да се обозначи липсата на алергени!?Защото може и да е нищо,на фона на печалбите им,но просто да не искат да го правят.