Отговори
# 675
  • София
А за поливането айде бе хора,да се съберем пак. Grinning
Хайде, хайде, аз съм без деца - сега е момента. Нищо че се опитвам да се вталя за морето, ще разваля и диета и все, само малко купон да има  Sunglasses

Тули, а не се ли наблюдават признаци на стискане преди да се напишка? Подскачане от крак на крак, стискане на крака, пипане на пишка? При нас се появиха тези неща и аз като забелязвах, че идва момента свалях гащите. Първия път беше ужасен, че ще трябва да пишка в гърне. Определено се стискаше и искаше да бяга, макар че гърнето се мотаеше с месеци около него.  Но аз не само го удържах, ами и пуснах чешмата да тече (беше сутринта след сън и много му се пишкаше). Накрая не издържа и се изпишка, и милото ме погледна много уплашено. И аз като почнах да му пляскам и да го целувам, и да му казвам "браво", "точно така" той се отпусна. През същите страхове мина когато трябваше да ака в гърне и когато го изпишках навън на тревата.

# 676
Ле-лее, много съжалявам, че съм се въвлекла в грозни спорове  Tired Единствената ми идея, коментирайки се с едно дете в миналото, беше да се самоиронизирам  Confused

Вей, "Семейството и как да оцелеем в него" е една от книгите, които много силно са ми променили погледа върху нещата от живота  Peace

# 677
  • София
Гледам, че сте се заговорили за море ... Снощи се върнахме от там. Изкарахме супер. Криско е много доволен. Цял ден повтаря "Искам в Хо-Те-Ла. Искам на морето и в ресторанта".

слън4и, в същия комплекс бяхме, но в Рубин, защото е точно на плажа, а с тези 5 надуваеми щуротии, кофи, лопати и ... не мога да катеря стълби и да се замъквам до плажа.

# 678
  • В сънния Люлин, прибулен...
Зимна, обезателно си изтегли и "Основни форми на страх". Аз имам отдавна навици и критерии при "преработка" на подобен тип литература, но това нещо е толкова значимо, че още се чувствам "втресена" от впечатлението, което ми произведе!
И това не е спам, защото за всеки тип, който е описан (според този автор са 4), са указани и условията и предпоставките, при които се формира, което нас, като родители, живо ни касае. (Води се съвременна психоанализа и е много далече от дядо Фройд и брътвежите му)
Само че за съжаление, дори и с едно дете трудно се намира възможност за четене...

Зимна, сега се редактирам, не знам дали си чела и продължението на "Семейството..." - "Животът и как да успеем в него", пак на дуета Скинър - Клийз. Оказа се, че и нея я имам на руски - тук   bouquet

Последна редакция: нд, 13 юни 2010, 23:12 от veihaivei

# 679
  • Пловдив
Заинтригувахте ме с тези книги Simple Smile Та чак се замислих кои може да са тези 4 вида страх.  Може ли да дам предположения, veihaivei  Wink - Страх от изоставяне, страх от физическа болка, страх от бъдещи неуспехи, страх от смъртта ..  Thinking

# 680
Ханна, доста близко си... Страхът от изоставяне, страхът от болка, страхът от бъдещи неуспехи, страхът от смъртта са конкретни проявления основните видове страх.
Малко трудно е да се обясни лаконично, но ето един опит:
1. "шизоиден" страх - страх от себеотдаване - страх да не се загуби идентичността, да не се "разтвори" човек при "сливане" с някой друг, да не бъдат нарушени границите му, да не стане зависим, да не се предостави на околните. Тук е изискването за индивидуация, т. е. за това да станеш неповторимо отделно същество, да се отграничаваш от другите, да бъдеш самостойна личност, а не заменяем "масов" човек.
2. "депресивен" страх - страх от ставане-на-самия себе си - напълно противоположен - преживява се като чувство на не-защитеност и изолиране. Да не се загубят опорните връзки с другите, чувството за принадлежност, за единение. Тук спада желанието да се отворим с доверие към другите, света, да се сближим с Не-Аз-а, да встъпим в контакт биващото извън нас.
3. "натраплив"страх от непредсказуемото - страх от промяна, от преходност, несигурност, страх животът да не излезе от релси, да не се случи нещо необратимо, неочаквано, непредвидимо, страх от преходността и ирационалността. Страх да се осмелим на нещо ново, да се планира в неизвестното. Тук се проявява като стремеж към трайност, да можем да се установим и устроим, да планираме бъдещето си, да преследваме цели, желание да живеем в подреден и стабилен живот и свят, да имаме нещо твърдо и сигурно
4. "хистеричен" - страх от необходимостта - противоположен на натрапливия - страх да не бъдеш ограничен, от вцепененост и окончателност, да не бъдем определяни, задържани, стеснявани във възможностите ни и в порива за свобода. Съответно стремежът е да продължаваме да се развиваме, да не се застояваме, да сме отворени за новото, дръзващи в непознатото.
У всеки човек в някакъв баланс се проявяват и четирите стремежа и основни форми на страх. Ако обаче някой започне да доминира, това формира и "тип характер" с определени черти. Определен вид страх може да стане силно обременяващ и разболяващ, когато надвишава определена степен, когато трае продължително или ако ни засегне във възраст, в която не сме подготвени, за да го преработим (както е почти винаги при децата).

Това е някакво свръхкратко резюме, препоръчвам с две ръце оригинала  Peace

# 681
  • Canada, ON
Привет момичета! Интересни неща коментирате... Аз не помня от колко време не съм имала време да прочета и една книга за собствено удоволствие. Както и да е. Ще дойде и тоя момент.

Да изкажа и аз малко мнение за памперса. Тук в Канада никой не бърза май с тия работи. Джулия още е с памперс, но на никой наоколо не му прави впечатление.
tuli, (аз май бях писала за това, ама ще ме извините ако се повтарям), та за Джулия - въобще не искаше да седне дори за секунда на гърнето. Аз не я и карах. Предлагах й, тя отказваше и аз се отказах да й предлагам. Но започнахме най-редовно да изпишкваме играчките, с които си играе. Освен това и личния пример мисля е важен, та все с мен я мъкнех в тоалетната. Един ден Джулия сама седна на гърнето и се изпишка, беше 10-ти май 2010, т.е. преди един месец. От тогава хващаме доста дневни пишкания, но аз въобще, ама въобще не съм упорита. Сега вече знам, че знае за какво става въпрос и я чакам да започне и сама да си казва. Аз лично за никъде не бързам, знам, че ще се научи.

За морето, на нас не ни се очертава да го видим тази година.

# 682
Горещи теми, горещо време ...

Защо такива емоции около памперсите се развихрят?  В крайна сметка това са различни характери и хора /деца/ . Както и майките. Аз нямам мерак да я  изчишквам, нито да я дебна за "ако"  Laughing Признавам си, че съм мързелива в това отношение, но и моето дете е доста инатесто. Оставила съм я на саморазвитие. И вече сама взе да си събува гащите, памперса /хвърля го като топка нанякъде, добре че е все без ако/ и сяда на гърнето и си седи там ... без резултат Simple Smile Знае за какво става въпрос, явно не оцелва момента.  Предполагам че до края на лятото сама ще установи тоалетните си навици.
В момента е на село с по- големите ми племеници и има на кого да подражава. Оня ден видя пишката на братовчед си, и с голямо настървение ми сочеше обекта на възбудата си, което нарече "ако" Simple Smile
За моренцето ... нямам търпение и аз .. резервирали сме началото на юли за Крапец - вила "Кибела".  Имам големи очаквания, надявам се да удържа фронта до тогава.
Книгите които коментирате ме заинтригуваха и мисля да ги потърся из книжарниците.

Честито на Тули и Мари ... тази година доста януарки повтаряме Simple Smile Хубаво лято ви пожелавам с по- късните бебета.
Мирка съжалявам за проблемите ти, но финала е важен, после ще наваксвате  Hug
Пипи ... чудесно се справяш с двамата, щом има време за всички да се забавляват.  Дано по- рядко се случват инциденти, но сякаш тепърва ще ни побеляват косите.  Hug

# 683
  • София
Тули,Мари - Честито -пожелавам Ви по едно сладко бебче! Hug

Пипи- стискам палци всичко да е наред Praynig

По въпроса с пишкането - наложи се да махнем пампарса и понеже я болеше дупето стана от раз. Като спи и слагам , защото пие много вода и винаги е пълен. Вечер дори поне веднъж ни дига да пишка ,но  после пак го пълни. Embarassed В последно време обаче почна да прави пропуски- заиграва се и докато каже- мамо има пиш и се напишква. Embarassed Дори в събота ходихме на Витоша и непрекъснато я подпитвах и пак се изтърва. Мина едно детенце на нейна възраст и като видя и каза "Пикла"- Сега само ходи и си вика "сияна е пикла"- обяснявам ,че това не е хубава дума, да не я повтаря. В резултат на което непрекъснато повтаря- "Сияна е пикла, а пикла не е хубава дума". Embarassed

Момичета,чудя се какво и става от няколко дни- явно почнаха да растат кътниците и не иска да яде. Но дори като пие вода , я болят зъбките отпред и се чудя защо. Може да пие само сокче от чашка, всичко друго я боли. Не се виждат афти, зъбките отзад са много надути, но защо я боли и отпред newsm78 Дали трябва да я водя на зъболекар. newsm78 Тъкмо станахме 12 кг ,сега пак ще ги свалим. Cry

# 684
  • София
Вече съм на линия.  Peace
Ще се връщам да чета но като гледам докато ме няма не сте изписали много...защо така?  Rolling Eyes

# 685
  • Бургас
Здравейте, мацета.

Мадамата ми на ясла, а аз вкъщи... Нямам търпение да стане 14 часа и да бягам да си я прибирам. Днес за първи път ще спи там и ми е едно такова смотано, дано при нея нещата са по-весели Praynig

Пипи, не искам да си представям, как си се уплашила като си видяла кървавата сцена ooooh!

jovana, много ме изкефи с това "саморазвитие". Още миналото лято ми направи впечатление колко самостоятелно и уверено се държи Стефания Heart Eyes Hug Heart Eyes

Лейди ФиЛ, вече съм брюнетка, слава богу Whistling

За поредното сквернословие в темата - нямам думи...
Горда съм, че познавам Веичка Heart Eyes Hug - невероятно добър и истински великодушен човек, съответно мъдър!

Ооо, dama, мила, добре дошла! Гледай да се отчетеш, иначе ще ти атакувам скайпа Heart Eyes Hug

# 686
Няма да ви скверня повече темата, не се притеснявайте.
И понеже аз не съм нито двулична, нито лицемерна (което явно не се харесва на някои от вас), още по- малко обичам да се натрисам някъде - сбогом от мен!
Всички дечица да са живи и здрави, желая им безоблачно детство и успех в живота!
На момичетата, с които станах приятелка от тук, желая много щастие.  Hug
Който иска да ме чуе, види или пише - знаете ми телефона и скайпа.

# 687
  • София
Джули това не е ли малко крайно ooooh!

# 688
Jovana, няма нужда да търсиш в книжарниците. В поста ми има линкове към съответните заглавия в електронен вариант.
Е, ако предпочиташ книжно тяло, разбирам. Но тези пък са напълно безплатни.

Катеноче, брюнетка? Ммм, много промени, а?  newsm78 И аз много те обичам, ти си извънземна, иначе няма как да си обясня доброто ти отношение към мен  hahaha (самоирония, на себе си се смея)

Г-жа Безгрешна, досега е имало място и за двете ни в темата, ще има и занапред, не се горещете... и охладете страстта... Няма нужда от крайни, драматични и емоционални "решения".

# 689
страниците със споровете ви ги пропуснах... добре че другите са подхванали темата за книгите, иначе и тях щях да пропусна, а наистина е интересно и полезно (което и целта на форума, нали?). Веи, има ли ги тези книги на БГ в нета? или в книжарниците? по-специално тези за оцеляването в семейството и за страха?

Общи условия

Активация на акаунт