Готвите ли български манджи?

  • 75 956
  • 1 266
  •   1
Отговори
# 975
  • Мнения: 945
Някъде прочетох, че правят лютеница в машините за хляб Shocked Но не бих рискувала моята Naughty
И моите мрънкат за лютеница, но ми се струва голяма играчка Crazy

# 976
  • Мнения: 5 710
Ако намериш печени белени червени чушки не е кой знае каква играчка.


Да ви споделя нещо за тия тайни, за които говорихме много. Установих, че едно пликче е много дори за количеството по рецепта. Иначе все стават тежки и пикантни манджи, след които трябва да си легнеш...Започнах да ги деля наполовина + да експериментирам. Например малки тайни за пилешки гърди са идеални за пържоли, но тайните, в които има сметана лично препоръчвам да НЕ ги слагате отначало, а по-скоро в края на печенето.

# 977
  • Мнения: 1 175
За какви тайни става дума?  newsm78 Нещо май съм пропуснала...

# 978
  • Мнения: 945
Печени чушки бол, ама всичките са мариновани Rolling Eyes Аз за салатка си ги обичам, но не стават за друго Crossing Arms Досега не съм открила само печени.
Тайните и аз ги ползвам Peace Но на мен едно пакетче даже ми идва малко, че имам трима големи мъже вкъщи. Mr. Green - мнооого папкат Crazy

Дидитка, малки тайни на Маги - фиксовете

# 979
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
И моите мрънкат за лютеница, но ми се струва голяма играчка Crazy

Мнооооого голяма играчка е, Izma. Но е невероятно вкусна. Като си помисля колко време отнема и колко работа коства, а за колко време се изяжда, чак ми става жал за тези, които я правят Simple Smile.
Майка ми едно време я правеше на двора в една огромна тава на огън. Но това може да си го позволи човек само в BG. Тук пожарната ще дойде до 5-6 минути ако някой запали огън в двора си и вземе така да пуши. Но пък не искам и да си спомням за вкуса лютеницата на майка ми, защото в печката никога не може да стане така вкусна. Wink.

# 980
  • Мнения: 945
Еее, Венета, пушеният вкус няма как да се замени Crossing Arms
тука купуваме от време на време, хем гледаме да е българска, но нещо не ми харесва Rolling Eyes Понякога купуваме "Айвар" - някой път е много сполучлив Peace
Моите обичат лютеницата да е едро смляна/нарязана, но рядко намираме такава Sad

# 981
  • Мнения: 5 710
Дидитке, не говорихем ли тука за Малки Тайни на Маги, тези вредни фиксове, миксове, за готвене...


На лютеницата трудоемкото е печенето, беленето и меленето на чушките.
Иначе по 'моята' школа, лютеница се прави от смлени такива чушки, доматено пюре и вряло олио.Може да губя някоя съставка. Нищо сложно за смесване, ако са налице чушките.

Чушките, които аз купувам от ЛИДЛ са леко мариновани, т.е кисели, но стават толкова, че е излишен зора да печеш, белиш, ... което си има своя чар, ако имаш време. И чушкопек. Защото аз съм пекла едни чушки на барбекю, обаче.. не е същото, не се изпичат както го прави великия чушкопек:)

# 982
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Izma, аз винаги купувам от BG по 10 буркана лютеница, която се казва "Домашна лютеница". Направена е с едро смлени чушки. Невероятна е на вкус. Не ме питай за куфара как тежи. Все ме питат, камъни ли имам в него Simple SmileSimple SmileSimple Smile.

# 983
  • Мнения: 1 175
Дидитка, малки тайни на Маги - фиксовете
А, ясно - мерси!


Дидитке, не говорихем ли тука за Малки Тайни на Маги, тези вредни фиксове, миксове, за готвене...
Възможно е, просто за 66 страници явно съм ги пропуснала  Mr. Green


От една друга тема се присетих, та да ви питам за едни конкретни български манджи - готвите ли карантии?  Laughing Или други т.нар. "нестандартни" части които не са просто мръвки, например крачета, ушички, чревца, бъбречета, шкембе, мозък (не помня тук обсъждани ли са вече). Аз си умирам за такива работи, но тук се намират много трудно, а на ядящите ги се гледа едва ли не като на примитивни варвари  Laughing Обикновено само пресните имигранти от "примитивни" части на света ги купуват и ядат, другите се правят на пресвета вода ненапита. Много искам да си сготвя дроб сърма за Гергьовден, ако успея да намеря материал.

# 984
  • Мнения: 1 175
"Дерони" имат голям избор на лютеници, включително едро смляни, традиционни, домашни, пиперица и т.н. На мен ми харесват.

# 985
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Дидитка, аз съм опитвала също от всички. Вкусни са, но според мен и семейството ми, тази е най-добрата, затова купувам само от нея.

# 986
  • Мнения: 945
Признавам без бой, че ям и ушета и крачета Mr. Green и шкембе Peace
Тук само в китайските магазини продават тези неща. Не съм купувала, защото в България ги варях в тенджерата под налягане, а тук нямам такава, и не знам колко време ще трябва да ги варя в обикновена newsm78
Иначе замразена пача много обичам - особено допълнително като я украсиш с кисели краставички, варено яйце, морковче, мммм...окапах се Mr. Green

Венета, браво на теб Peace Ако помъкна за Канада буркани с лютеница, мъжът ми ще ме обяви за луда Crazy

# 987
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Izma, аз съм от майките, които не могат да откажат нищо на детето си. Ако беше за друг, никога не бих го направила, даже и за себе си не бих помъкнала толкова буркани в куфара Simple Smile.

# 988
  • Мнения: 1 175
Дидитка, аз съм опитвала също от всички. Вкусни са, но според мен и семейството ми, тази е най-добрата, затова купувам само от нея.

Ще я пробвам ако я намеря!


Признавам без бой, че ям и ушета и крачета Mr. Green и шкембе Peace
Тук само в китайските магазини продават тези неща. Не съм купувала, защото в България ги варях в тенджерата под налягане, а тук нямам такава, и не знам колко време ще трябва да ги варя в обикновена newsm78
Иначе замразена пача много обичам - особено допълнително като я украсиш с кисели краставички, варено яйце, морковче, мммм...окапах се Mr. Green

И тук в китайските и някой друг "етно" магазин съм виждала, но не знам доколко мога да им се доверя. Веднъж взех свински уши, такава радост беше, но като ги отворих миришеха на развалено  Sick Не посмях да ги ям и ги хвърлих. Това е проблемът с карантиите, едва ли се купуват много и сигурно стоят по рафтовете повече и докато стигнат до мен, са изкукуригали, дори и уж да са в срок на годност. Искам да си намеря месар, в смисъл butcher където им дават цяло животно и на място го разпарчетосват, за да знам че частите са пресни. Или пък да отидем до някоя ферма извън града и да си вземем цяло агне... но пък няма къде да го сложим докато не се изяде всичко, имаме само хладилник с малка камерка.

Когато бях студентка, в общежитието ни имаше традиция през май да се вземе цяло яре (заклано) и студентите сами да го одерат, опекат и изядат. Направо да не повярваш такова нещо да се случва в Бостън  Laughing То и затова беше традиция, защото е екзотично и шокиращо (другите общежития имаха други традиции, далеч по-идиотски и шокиращи според мен, но както и да е). Та, тогава докарваха цяла коза от една ферма, и всичко беше прясно. Аз си заплювах главата, която така или иначе никой не искаше, и си я варях цяла   chef Ммм, мозъче... Но горките местни студентчета бяха толкова невежи, че понякога им даваха овца вместо коза, и никой не забелязваше... А и винаги им даваха дърти шилета и пръчове дето смърдяха до небесата  Sick Ми затова хората ще имат лошо отношение към ярешкото, като не знаят кога да го заколят и как да го ядат  ooooh!

# 989
  • Мнения: 5 710
Снощи покрай темата за ушите обяснявах на мъжа ми що е то супа от агнешка главичка.
Показах и снимки на одрана агнешка главичка, за да си визуализира какво ври в тенджерата, а той ми отговори с това  http://www.riviera24.it/userdata/immagini/foto/510/2010/06/agnello_306736.jpg  Mr. Green и каза "варварка!"

Истината е, че и тука  са се ядяли агнешки главички и нет-а предлага съответните рецепти.

От всички тези субпродукти ( така ли се казват:) тука ( в нормален магазин) съм виждала само шкембе и покрай великден на едно място знам, че продават агнешки комплекти , но без було, което ме отщява да правя дроб-сърма

Общи условия

Активация на акаунт