Готвите ли български манджи?

• 76 132
  • 1 266
  •   1
Отговори
# 75
Блонди, това да не е папагал-хищник?

Аз веднъж си купих семки от турския магазин.Свекърва ми дойде у дома и ме попита  в Бг толкова ли са бедни хората,че ядат храна за папагали.Смях се половин час,после й обясних,че на мен ми е вкусно да беля семки,даже,ако има пържоли на масата.Научих и мъжа ми/за неин огромен ужас/.

# 76
И аз не разбирам много-много какво им пречи салатата на италианците...  Blush

Италианците не са по зеленчуците много-много. Поне не по суровите:)
Но наблюдавам навиците им на хранене (поне на тези около мен) и съм стигнала до извода, че ( колкото и да ми е неприятно да го кажа, защото не обичам паста) са много здравословни. Има и някакви статистики по темата, но примерно хората със свръх тегло не са много, сърдечните заболявания не удрят тавана и т.н.
Забелязала съм, че сутрин масово закусват нещо леко и сладко.Такива трапези сутрин, като на снимката няма. Например кроасан с капучино е сигурно най-масовата закуска. Капучино ( разбирай мляко) се пие само сутрин до обяд. Необичайно е да си поръчаш капучино в следобедните часове. Кроасаните им са доста леки, не са много сладки, но все пак достатъчно, за да те 'заредят', за да изкараш сутринта без да се налага да си полегнеш да храносмелиш закуската.
Наобяд се яде паста, като соса не е изобщо обилен (както аз обичам, хаха), малко пармиджано отгоре  и това е. Дояждат си с парче сирене, малко хляб и толкоз. Вечер пица ( примерно 1 път седмично), но предимно месо + гарнитура ( картофи, ориз, зеленчуци..). В петък риба. Поне в моята среда хранителните навици са такива. Никакви пържения, никакви смесвания на много продукти, подправки, напротив - сякаш ценят по-скоро семплостта и качеството на самия продукт ( примерно могат да говорят 15 минути за качеството на прошутото в/у абс.  безсолен хляб!)...
На семейно ниво понякога имаме и леки проблеми, тъй като бг кухня е значително по-пикантна и ароматна, нямам особен успех с нея.

ПС: При нас продават тиквени печени ( + солени) семки, не слънчогледови ( продават белени, но се губи смисъла:)))). Слънчогледови в магазините за домашни любимци  Grinning

# 77
Блонди, това да не е папагал-хищник?

Явно  Laughing

# 78
Аз па семки не мога да си намеря и бях такъв мамун, отивам в магазин за животни и много доволна заявявам ей тези големите семки, човека ме гледа и пита за колко голяма птица ги взимате да не я задавите, викам за ей тая птица ги взимам (и се соча себе си), достатъчно голяма ли е.  Shocked ей така ме гледа докато не напуснах магазина му.

Влез в Клюкарника,там има цяла тема за семките "да разрешим загадка с пакетчета семки". newsm78
Да видим после пак ли ще ти се ядат !
А при нас ги продават китайците в магазините за 1 долар.Аз много ентусиазирано си купих като ги видях,защото обичам да чопля,но останах излъгана Tired-страшно са корави и те заболява езика от една шепичка.Явно са за птици.

# 79
И аз не разбирам много-много какво им пречи салатата на италианците...  Blush

Италианците не са по зеленчуците много-много. Поне не по суровите:)
Но наблюдавам навиците им на хранене (поне на тези около мен) и съм стигнала до извода, че ( колкото и да ми е неприятно да го кажа, защото не обичам паста) са много здравословни. Има и някакви статистики по темата, но примерно хората със свръх тегло не са много, сърдечните заболявания не удрят тавана и т.н.

много ме изненада това за салатите и италианците. Винаги сьм си мислела, че разните неща като брушета и други с домати идва от италианската кухня.

В Канада доста се ядьт салати, дори в някой ресторанти салатите в менюто са отделно ястие. Проблемът е че дресинга (соса), с който заливат салатите са на майонезова основа и доста калоричен. Аз лично много не харесвам тукашните салати, не са като българските. Когато сме в България, винаги си поръчвам овчарска салата.

# 80
А при нас ги продават китайците в магазините за 1 долар.Аз много ентусиазирано си купих като ги видях,защото обичам да чопля,но останах излъгана Tired-страшно са корави и те заболява езика от една шепичка.Явно са за птици.

Има си сорт за птици ,да, обикновено са раираните черно-бели. Дългите такива са общо взето ядливи, но късите са ужас  Rolling Eyes
Нашите са дребни и чисто черни  Peace

# 81
A наmате ли гръцки ресторанти, таm дресинга е страхотен и въоб6те не е на mайонезена основа, съ6то и накои италиански ресторанти предлагат подобни вкусотии.
Това с италианците и салатите и mен mе впе4атли, признаваm.

Явно така наре4ените тук 'италиански' бистра са поаmерикан4ени!

# 82
Аз пък съм останала с впечатление , че италианците хапват доста салати и имат богат асортимент от различни видове салати . Peace
Обичат и консумират много плодове . Peace
В Бг имаме всичко на всичко два три вида зелени салати  и толкоз . Crossing Arms
Според мен си е много тъпа, бг традицията да се натъпкваш със салати и наливаш с ракии на гладно. Naughty

# 83
  • T"A
Моите впечатления за хранителните навици на италианците (най-вече салатите) се покриват изцяло с разказаното от 10 цента  Peace
Освен смесената салата (insalata mista*) не са ми предлагали друга по италианските земи. Аз ядях само паста и пица, защото месо не ям. Много ми харесва, че не "давят" пастата в сос, почитател съм на този вид поднасяне  Peace Да, доматите им са много вкусни, но най-вече във формата на сос ги предлагаха, а краставица имаше и върху пица  Grinning

За семките - тук са много популярни, но точно "папагалските", нямаме от дребните. Изобщо семки и ядки се ядат много, вкл. пр. динени семки (а самите дини са без семки пък  Laughing). А аз обичам да си взема белени, да си ги сложа за минутка на тигана с малко сол и да си спестя беленето. Но има хора, на които точно чопленето на семките им е кеф...

# 84
В това също има истина.
Водката - накрая.
Голямо изобилие на най-разнообразни зеленолистни в магазините.
И домати също. Италианската кухня е доста богата, мн региони, много порядки
Зеленчуците поне тук са повече в обработено с-ние. Рядко някой съм виждал ада си поръча салата или пресни зеленчуци. Не знаят и как да ги ядат, поне доматите - като почнат да купуват тия зелени домати ... язък, язък  Grinning

# 85

Има си сорт за птици ,да, обикновено са раираните черно-бели. Дългите такива са общо взето ядливи, но късите са ужас  Rolling Eyes
Нашите са дребни и чисто черни  Peace

Тук пък е точно обратното! Раираните, коравите, са за хора, а черните дето си ги цъкаме в България са за птици! Е не мога да го разбера това. Взех си едно пакетче раирани и ме заболя и езика, и зъбите. Попитах как се ядат, и ми се обясни че тук не ги гризкат с предните зъби, а лапат цялата семка и хрупат с кътниците (ми щом са толкоз корави, има логика на кътник да се люпят). Все обикалям по магазините и надничам дали някъде няма да има и черни опаковани за хора, но досега не съм виждала. Само в гръцкия магазин има вносни от България, с изтекъл срок и гранив вкус  Tired Замислила съм се да си поръчам от малинчо на едро (аз обожавам семки и едно време ги люпех с килограми, много ми липсват).

# 86
  • T"A
Дидитка, мисля, че и сред тези раираните има различни разновидности  Peace Тукашните не са така корави, както ги описваш, и изглеждат така:

# 87
Аз не ям семки, защото нямам подходящи зъби, но съм виждала и едни, които са раирани по цялата люспа, не само по ръбовете. За тях май трябват най-здравите човки

# 88
  • Torino,IT
От готвите ли бг манджи темата се превърна в обяснения на хранителните навици на италианците Stop
Всеки с вкусовете и порядките си, аз отивам да си правя овчарска салата Peace Laughing

# 89
е, чак превърна се:)
казахме си  2-3 неща, не виждам нищо лошо.
те и семките не влизат в българските манджи, за тях нищо не казваш обаче. сигурно се позаяждаш леко  Grinning
добър апетит!

Общи условия

Активация на акаунт