Готвите ли български манджи?

  • 76 137
  • 1 266
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 5 710
Съгласна съм, че вкусовете се променят.
Типичната ни манджа винаги започва със запържването на глава лук, което е ужасно. Освен това има смесване на твърде много продукти, подправки, накрая не е е мн. ясно дали си се насладил на някакъв конкретен вкус и аромат, или просто си се .. наял. Бумът на салатите примерно у нас илюстрира точно тоя вкус към  всичко и изобилно - хайде това, онова, сто соса, но и настърган кашкавал, а накрая шунка и няколко маслинки върху вареното яйце... така аз вече не мога да ям ...  Освен това покрай нашите манджи върви много хляб.  Както би казал някои италианец " яде се лошо". Улесняваш се от гледна точка на това, че ще ядеш повече от веднъж нещо, но откъм полезност и качество май издиша идеята.

# 61
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Не готвя много от българските манджи по простата причина, че не си падам по манджите като категория храна....

Правя често баница и таратор. Също и гючечета в различни варианти... минават покрай българските  Mr. Green
Тук сърмите и мусаката обаче не могат да минат за български, има голямо разнообразие на сърмички, а мусаката я хапват в гръцки вариант. Правят и някакво подобие на гювеч, на което казват "гивеч", но нашенският е в пъти по-вкусен. От време на време правя, че ми е туткаво ястие (в сравнение с френския рататуй напр.) Тиквичките задължително поднасям с кисело мляко и ми свикват.

Най-големият хит е баницата. Ако трябва да се носи някъде нещо за ядене, винаги ме молят да приготвя и да донеса баница  Peace
Вкъщи шарената сол е напочит към препечените филийки със сирене. Не е готвено, но едва ли нещо друго има толкова бългрски аромат (поне според мен) Grinning
Мъжът ми е луд по шопската салата, но е капризен на сирене, трудно му улучвам с местните, та трябва да нося от България...

# 62
  • София - Рим и обратно
  • Мнения: 11 229
Аз пък не ги разбирам италианците, когато ядат салатата накрая /ако изобщо я има/ и то с хляб Rolling Eyes Защото сакън да не си напълниш корема със салата и да не остане място за пастата и мръвките Mr. Green. Според мен нашенското изобилно предястие съставено предимно от салати, е доста по-щадящо стомаха от саламите, прошутото и пастата, с което започват те. Това ми хареса в Париж, че ядат малко като нас - от всичко по малко на масата, на мен не ми се услажда да ям парче месо без разни гарнитурки Crazy

# 63
  • T"A
  • Мнения: 2 515
И аз не разбирам много-много какво им пречи салатата на италианците...  Blush
При нас традиционно се поднася прясна салата още със закуската сутрин:
         

(извинявам се за оф-топика, следвам линията на дискусията  Laughing)

# 64
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 3 968
Най-големият хит е баницата. Ако трябва да се носи някъде нещо за ядене, винаги ме молят да приготвя и да донеса баница  Peace

Същата работа  Grinning. Роцев редовно ме моли да направя да занесе на колегите си  Grinning. Успях да привлека и една приятелка (французойка) към каузата на руската салата.
Мъжът ми е и голям почитател на таратора. Няколоко пъти съм казвала, че за него тараторът се нарежда сред най-великите изобретения на човечеството непосредствано сред безжичния нет  Laughing. Той си има и теория, че в българската кухня, ако в рецептата на някое ядене не присъства кисело мляко, то е задължително там при сервирането му  Laughing.
По темата - От българската кухня готвя най-вече - баница, гювеч (постен и славянски), пълнени чушки, пиле каша (Камбанката умира за него), яйца по панагюрски, пиле със зеле... Определено ми липсва киселото зеле и от 2 години кроя пъклени планове как ще си взема едно бидонче наесен. Дано най-накрая стигна до изпълнението им.
Но готвя все по-рядко български манджи. Има толкова нови рецепти за опитване  Peace

За салатите, мисля, че 10c's има предвид новата тенденция (която се забелязва донякъде и в Готварския) в една салата да има поне 20 неща, за да носи достойно името си. Не само зелена салата, домат, краставица и, примерно, пилешко филе, ами и царевица, авокадо, 2-3 вида сирене/кашкавал, варени картофи, чушка, шунка, варено яйце, маслини и майонезен сос. Отделните вкусове се объркват. Докато в салатите, показани от Мента, има видими не повече от 3-4 продукта (ако не се лъжа).
Между другото, и във Франция сервират салатата след основното ястие и преди сиренето  Grinning. Аз като българче, слагам купата със салата на масата още при сядането и си сипвам да си боцкам успоредно с яденето. Роцев първо си изяжда основното и после си сипва салатата.  Laughing

# 65
  • Мнения: 1 175
Baby*[/b], що бе ние си имаме кокичета навсякъде в Бостън  Grinning Няколко даже оня ден ми цъфнаха в двора.
Дидитка, ми за толкова години не се сещам да съм виждала там  Thinking Вие коприва там имате ли?
Тук в ирландето има бели минзухари, туй пък преди не бях виждала  Blush

Ти в кой щат си била? Все пак има различни климати в различните части на страната и в някои може кокичета да не виреят. Тук по градинките напролет има много кокичета, и зюмбюли, лалета, нарциси - абе всичко, даже в цветове които не бях виждала преди (например жълти зюмбюли или черни лалета). И бели минзухари също (и аз не ги бях виждала преди). За коприва не мога да кажа, защото не съм търсила. Всичко е така старателно подстригано и облизано, че едва ли позволяват коприва да вирее свободно по обществени площи, особено след като пари така гадно. Може би извън града някъде на по-запустяло да има, но не съм ходила да търся. По принцип знам че вирее по тия ширини, но не сме се засичали у градО с нея  Grinning

# 66
  • T"A
  • Мнения: 2 515
За копривата е станало дума - това ми е голямата болка... Купувам си суха, открих я в един супер, при билките, пишеше, че е идеална за маска за коса против пърхут  Joy Обаче аз си взех в количество да си прибавям към супа, продавачките кой знае какво са си помислили   ("колко ли пърхут имам да чистя, че взимам такова количество?Laughing)

И една случка - преди... 6-7 години излизам на втора среща с настоящия съпруг, тогава кандидат-гадже. Той грее, отваря ми вратата на колата, влизам вътре и той ми казва "Приготвих нещо за теб". Аз малко сконфузно се намествам на седалката, 'щото от скоро се познаваме и не съм готова за големи подаръци...  Crazy Той вади бурканче с нещо червено и гордо ми предлага да си хапна. Опитвам - бе, не е лошо, ама ми е една странна ситуацията... После се оказа, че било лютеница това нещо, обаче човекът не знаел, че чушките трябва да са печени и ги сложил сурови, как да разпозная какво ми дават да ям  Joy Но, разбира се, останах очарована от старанието му да ме впечатли  Mr. Green Аз не правя лютеница, но той много обича домашно приготвената (с печени чушки)


Роца, Ментов пък яде таратора като гарнитура, не като супа... 

Едно нещо не може да приеме в чинията си и това е зрелият фасул. Ям си го сама  Grinning

# 67
  • Мнения: 6 390
готвя предимно бг кухня, но вече с поизменени подправки и вкусове, или пък мешам рецепти според вкуса...но е по скоро бг кухня

# 68
  • Мнения: 27 523
Аз пък не ги разбирам италианците, когато ядат салатата накрая /ако изобщо я има/ и то с хляб Rolling Eyes

И по френски обичай е така  Rolling Eyes Маслинки, гризинки и саламчета са ок за аперитив, но салата я дават с основното или накрая  Rolling Eyes

# 69
  • Мнения: 341
Аз па семки не мога да си намеря и бях такъв мамун, отивам в магазин за животни и много доволна заявявам ей тези големите семки, човека ме гледа и пита за колко голяма птица ги взимате да не я задавите, викам за ей тая птица ги взимам (и се соча себе си), достатъчно голяма ли е.  Shocked ей така ме гледа докато не напуснах магазина му.

# 70
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 833
Аз пък не ги разбирам италианците, когато ядат салатата накрая /ако изобщо я има/ и то с хляб Rolling Eyes Защото сакън да не си напълниш корема със салата и да не остане място за пастата и мръвките Mr. Green. Според мен нашенското изобилно предястие съставено предимно от салати, е доста по-щадящо стомаха от саламите, прошутото и пастата, с което започват те.

 Peace  bouquet

# 71
  • Мнения: 27 523
Аз па семки не мога да си намеря и бях такъв мамун, отивам в магазин за животни и много доволна заявявам ей тези големите семки, човека ме гледа и пита за колко голяма птица ги взимате да не я задавите, викам за ей тая птица ги взимам (и се соча себе си), достатъчно голяма ли е.  Shocked ей така ме гледа докато не напуснах магазина му.

 Joy Joy Joy

Ние за папагала купуваме. И онзи ден ни предлагат - 25кг ако вземете, по-евтино ще ви е. Казваме - за пиле ги взимаме и те- ау, ама какво е това пиле  Laughing

Ето го пилето:

# 72
  • Мнения: 341
У това си е внушително пиле.

# 73
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 345
Дидитка ходили сме из 20 щата, е по различно време от годината... но в основно сме живяли в Илинойс, Северна К. и Южна К. Но явно при вас е друго. Иначе от парливата коприва не съм виждала, а сме ходили много на хайкинг  Rolling Eyes
Блонди страхотно ви е "африканчето"!!!  Flutter Я кажи сега какви от Бг. храните ТО яде Thinking Ние имахме друг вид white bellied caique и то мъничето нямаше храна която да не яде, и лютеница, и супи и каши, и яхнии, пържени хартофи, най много обичаше когато сготвя спагети, или пък някака яхния, но да има и месце вътре, ако може да е тлъсто. Луд беше по пържено тлъстичко. А таратор така налиташе на него ...  ooooh! но пуст чесън в него, заради това все го ограничавах. Бг. сиренето му беше любимо, пред всички други видове кашкавали. Имаше ли сирене или парфе, нищо друго не ядеше. Аз често правя парфе и той като видеше, че го вадим от хладилника, ставаше мани, мани  ooooh!

# 74
  • Мнения: 27 523
Блонди страхотно ви е "африканчето"!!!  Flutter Я кажи сега какви от Бг. храните ТО яде Thinking Ние имахме друг вид white bellied caique и то мъничето нямаше храна която да не яде....

И нашето чудовище така  Grinning Умира за две неща - кашкавал и на първо място - сланина, кожа, лой  Tired Sick Ако чистя меса в кухнята (там му е клетката) и се започва едно чесане зад врата и кихане. Ако не му дадем направо оплешивява от зор  Rolling Eyes
Дояжда на малкия кашите; макарони обича, да, но ние рядко ги приготвяме.
Хляб и хлебни изделия -  Naughty но мръвка, сланинка и кашкавал -  Party

Общи условия

Активация на акаунт