Готвите ли български манджи?

  • 76 017
  • 1 266
  •   2
Отговори
# 855
  • Мнения: 945
lozeva, какво правиш с оцет, месо ли newsm78 Нещо съм пропуснала, май Embarassed

# 856
  • Мнения: 1 101
Ами сланината я държах 2 седмици в сол и после за едно денонощие в оцет и 4есън..и след това с подправки Peace
Но сега направих рибици и ги киснах за 24 4аса в сол ..подсушавах за 24 4аса и сега наложих с подправки  chef

# 857
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Аз пък пекох чушки в петък  Grinning Намерих най-после прави, тънки чушки, купих двайсетина и си опуших къщата едно хубаво  Mr. Green
Толкова ми бяха специални, че ги замразих, иначе сигурно бих ги изяла наведнъж, много им се радвам...  Laughing

# 858
  • Paris, France
  • Мнения: 17 442
Мента, наистина ли при вас няма прави чушки? И тук и в Англия имаше. Аз ги купувам в турските магазини. Печа само зелени чушки. червените ги купувам печени и избелени. Ужасно се опушва кухнята, а моята е бяла.

# 859
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Трудно се намират  Confused Тук се консумират повече чушки от по-камбестия сорт, разноцветни. Те са по-дебели обаче.
http://blog.tapuz.co.il/culinary/images/721848_306.JPG

И примерно краставички, ако искам да стерилизирам - няма пресни корнишони! Купувам си готови буркани от руските магазини - български или полски (полските са много хубави, хрупкави). Пресни картофки, каквито има в България, тук няма. Има едни малки картофчета, но не са като тези, които познавам като пресните през пролетта... Абе, като цяло по-друг е асортиментът!  Rolling Eyes

Последна редакция: нд, 19 дек 2010, 09:57 от Mentha

# 860
  • Paris, France
  • Мнения: 17 442
Да, и тук в супермаркетите се продават разноцветни камби - жълти, оранжеви, зелени и червени. Капия - дълги, зелена и червена и севрия - дълги, крехки и бледозелени има при турците и някои арабски магазини.

Корнишони купувам френски - едни дребнички такива, много по-ддребни от българските. Дъщеря ми ги обича много. Полски ми даде приятелка веднъж и никак не ми харесаха, защото бяха много сладки. При вас може да са други или да обичате сладко  Grinning .

И тук много ядат малките картофчета. Те са друг сорт, а не просто рано извадени непорастнали картофи. Аз често купувам червени картофи, полски  Mr. Green. Също едни големи и меки за пюре.

# 861
  • Мнения: 1 224
И вие ако се оплачете от липса на мат'риал за БГ манджи аз какво да кажа...Така съм свикнала с всевъзможни заместители, че не ми прави впечатление даже.
Аз вече няколко години подред правя една лесна туршия, която винаги дава отличен резултат и става бързо и без претакане. Нарязвам различни зеленчуци - морков, карфиол, чушка (без значение вид, цвят и форма),зеле (пак без значение сорта и цвета),целина (от тази крехката с дългите стебла) и чесънче, редя в съдове (може буркани, може тенджера, може бидонче) и правя гореща марината от 2л вода,100гр сол и 500 мл оцет (пиперче, дафинов лист, бахар - според наличностите и желанието) и заливам както е вряща от котлона. Затварям веднага и ако са буркани капачките си "дръпват" и може да се съхранява и по-дълго, ако е тенджера или кофа с капак (какъвто е случая тази година) е за бърза консумация.Става за около седмица-две и досега не съм имала "издънки".Няма претакане, няма баене. Тази година сложих "дайкон" от тази дългата бяла ряпа и пак си стана.И оцета ми е оризов и пак стана! Едно е лошото - половинков много я харесва и сега съм я направила тайно от него и не му казвам за да съм сигурна че ще има на Колената трапеза, но после не ми мърда правене на още сумати дози...

Имам питане за рибиците - много ме запалихте по идеята, ама дали има някакъв по-бърз метод, дето да не изисква 2 седмици в сол и 10 дена в подправки? Аз си мисля за нещо от сорта на 3 дена в сол, после денонощие във вода и после леко да ги обърна няколко пъти в горещия тиган и веднага в подправки и алуминиево фолио и да престоят един ден.Идеята ми е да се получи нещо като шунка или "свинско филе" дето продаваха едно време.Нещо по като колбас, не толкова сухо като пастърма.Кажете мнения, моля. Praynig

Венета изненада ме с китайското зеле по нашенски - не ми беше хрумвало. То е доста нежно и не носи много топлинна обработка, аз го ползвам за мисоширо супа и за китайски ястия е идеално. Малко сусамово олио в тигана, някакво месце на жулиени, малко лук, морков, соеви кълнове, азиатски гъби (каквито и да е - шиитаке, китайски ушички), китайско зеле на едри парчета.Обръщате на силен огън няколко пъти в тигана, две лъжици сос за стриди, една лъжица соев сос, половин чаша студена вода с размито нишесте в нея, още два-три пъти разбърквате и готово! Сервирате с бял ориз.
Друга лесна рецепта е да нарежете на едро китайското зеле и да го наредите в голяма тенджера с нарязано на много тънко свинско и гъби шиитаке на пластове.Реди се догоре и се включва на слаб огън за около 40 минути - без вода, без нищо.Зелето си пуска течност и става на пара.Смалява се наполовина.Сервира се в купа полято с 3-4 лъжици лек соев сос в който сте добавили сока на един лимон. Много е вкусно и полезно.

# 862
  • Мнения: 945
Самурайке, няма ли захар в туршията newsm78 И аз правя такава гореща марината, но има и захар в рецептата.
За рибиците - незнам, наистина е малко дълъг срока, но това е пастърма.
Ако имаш желание, пробвай по начина по който предлагаш и сподели с нас Mr. Green
Хубави рецепти за китайското зеле Peace, аз го обичам и ям предимно на салата, но някой път ми е безвкусно. Ще пробвам рецептите Grinning

# 863
  • Мнения: 1 224
Не, няма захар в моята туршия.Майка ми също прави една със захар и слага и по едно аспиринче, но тя е за трайно съхранение.Тази моята е за бърза консумация и като се отвори си тръгва процес на ферментация, така че трябва да се хапва в рамките на седмица, иначе става много кисела (ама у нас това не е никакъв проблем- скоростта на изяждане).
Много се чудя за рибиците и ще взема да пробвам пък каквото сабя покаже - ще докладвам на всяка цена.Просто за Коледа имам гости които биха оценили подобен деликатес, а твърде късно прочетох рецептата ти.А и децата няма да ядат пастърма, но на нещо по-мекичко и сочничко биха се зарадвали, мисля.

# 864
  • Мнения: 1 175
Като заговорихте за туршии, да ви питам - при тези които се запечатват в буркан, по какво познавате кога са готови? "Седмица-две" ми се струва разтегливо понятие, пък аз и опит нямам и не знам по какво да измервам колко е готова.

Първата ми туршия, която някога съм правила, вече е готова и е станала супер!  newsm44 Сурова туршия, с преточване, и добре че беше преточването да си я опитвам от време на време, иначе трудно мога да преценя кога е готова. Беше интересно да проследя вкусово целия процес на ферментация, с опитване всеки ден.

# 865
  • Мнения: 5 710
поне месец аз чакам.
т.к я правя през есента, още не ни се и яде туршия, така че няма познаване.

С тези чушки, които показвате ( но червени) става супер царска туршия, защото са месести, и запазват хрупкавост, не се смилат.  смея да твърдя, че става дори по-добре с тях, отколкото с нашите камби.

# 866
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
С тези чушки, които показвате ( но червени) става супер царска туршия, защото са месести, и запазват хрупкавост, не се смилат.  смея да твърдя, че става дори по-добре с тях, отколкото с нашите камби.

10 c's, от тези ли имаш предвид?

# 867
  • Мнения: 1 101
samuraika   рибицата(от свинско контра филе) я държах само 24 4аса в солена вода...а сланината 2 седмици :peace
Баща ми каза 4е крещината(или месото) поемало много бързо солта докато сланината по бавно...
Така 4е смело...мойта ве4е съхне в хладилника Peace

# 868
  • Мнения: 5 710
С тези чушки, които показвате ( но червени) става супер царска туршия, защото са месести, и запазват хрупкавост, не се смилат.  смея да твърдя, че става дори по-добре с тях, отколкото с нашите камби.

10 c's, от тези ли имаш предвид?

да, този + като тези, но по-големи:))

# 869
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
С тези чушки, които показвате ( но червени) става супер царска туршия, защото са месести, и запазват хрупкавост, не се смилат.  смея да твърдя, че става дори по-добре с тях, отколкото с нашите камби.
10 c's, от тези ли имаш предвид?
да, този + като тези, но по-големи:))

И тези ли? Извинявай, но тук има само тези два вида, поне аз не съм виждала други, които биха били подходящи, знам ли и аз вече... Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт