Готвите ли български манджи?

  • 76 012
  • 1 266
  •   1
Отговори
# 870
  • Мнения: 27 523
Като заговорихте за туршии, да ви питам - при тези които се запечатват в буркан, по какво познавате кога са готови? "Седмица-две" ми се струва разтегливо понятие, пък аз и опит нямам и не знам по какво да измервам колко е готова.

Царската е готова след седмица.
Парената (тя не се запечатва) - след две.
На суровата (любимата ми) й трябва повечко  Blush

 Hug

# 871
  • Мнения: 5 710
С тези чушки, които показвате ( но червени) става супер царска туршия, защото са месести, и запазват хрупкавост, не се смилат.  смея да твърдя, че става дори по-добре с тях, отколкото с нашите камби.
10 c's, от тези ли имаш предвид?
да, този + като тези, но по-големи:))

И тези ли? Извинявай, но тук има само тези два вида, поне аз не съм виждала други, които биха били подходящи, знам ли и аз вече... Simple Smile.

вторите показани ( които са конусовидни) мисля, че не.
тези първите  със сигурност да. все пак гледай и самата чушка, ако е здрава и месеста става.
ако е някой измършавял чушляк има риск да остане почти само на люспа после в буркана.

# 872
  • Мнения: 703
Aз тая година туршии няма да правя,защото имам от миналогодишната.По рецептите на Тандори.Но нали имахме специална тема за туршиите?
Тези чушки които сте показали са идеални за пълнене,нищо,че са дълги и тънки.А камби за пълнене не използвам,много са дебели.Купувам,но рядко.Ето тук сме писали за тях:http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=483582.msg15207002#msg15207002

# 873
  • Мнения: 15 794
Специални благодарности на Изма за пастърмата!  Hug Hug Hug
Стана разкошна и крехка до степен половинката да си я скрие и да си я яде сам под претекст, че аз съм била Уеко бременна и не ми се полагала сурова пастърмица  Crazy но аз знам истината - не иска да си я дели с мен!

# 874
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Аз харесвам всички чушки и камбите и дългите. Камбите са малко големи и побират много от пълнежа, затова ги разполовявам и тогава ги пълня. Така не побират толкова много от пълнежа и са много вкусни. Иначе ми допада това, че са месести. Но за пълнене ми допадат само червените и жълтите.
А за туршия също ще опитам, дано се получи.

# 875
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 5 345
Пфууууууууууу Агентке - как ме подразни сега с тази пъстърма, ще взема и аз да се замисля дали да не направя, ей на... пусти мързел  Blush ми е на пътя.

Чушки всякакви харесвам, че и люти даже, пълнени, пържени, панирани, печени, мариновани... каквито и да са, суровите така си ги ям. Като живеехме в щатите си правих кисела туршия няколко пъти и стана страхотна. За празниците от нас на софрата беше киселата туршия задължително. 

# 876
  • забравих си мисълта...
  • Мнения: 5 728
Големи подстрекателки сте!  Naughty Бихте ли казали моля, от какво месо точно правите тази пастърма?  Praynig

# 877
  • Мнения: 1 101
Аз я правих от свинско контрафиле...съхненето ми е проблем но първа партида се изяде и недосушена Rolling Eyes

# 878
  • Мнения: 945
Agent Provocateur, радвам се, че ти е харесала пастърмата Peace То не ти останало много да бременееш, ще си направиш пак Peace
Venetta , и аз я правя от рибиците - незнам филе ли се казва, контра филе ли, това дългото чистото месо. И аз днес нарязах моята - супер е  Grinning
lozeva , и аз няма къде да я суша, затова целият процес протича в хладилника Wink - и осоляването и сушенето. Хладилкникът издърпва всичката влага и месото става точно както си трЕбЕ Mr. Green 
Аз и лятото правя, точно защото месото си стои през цялото време в хладилника.

# 879
  • Пловдив
  • Мнения: 27 051
Izma, моля те дай точна рецепта от край до край Simple Smile Примерно взимам едно еди си какво филе (от какво животно, приблизителна големина) слагам го в еди си каква сол в хладилника за колко дни. После какво? Примерно 10гр черен пипер, 20 червен и други какви подправки в какво количество Simple Smile

# 880
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Тази пъстърма се превърна в хит на сезона!

На мен много ми липсват постните зелеви сърми, и тъй като не правя кисело зеле, а тук не продават цели зелки, си го купувам нарязано, обърквам го с ориз, слагам сухи чушки и сушени домати, подправки, лук, запържен в паприка, и запичам във фурната. Това май се казваше мързеливи сърми или се бъркам? Много обичам комбинацията кисело зеле и ориз, та тази манджа ми е много вкусна  Grinning

# 881
  • Мнения: 703
Това се казва "бурания"- ориз със зеле
Това е манджа от Чирпанския край,  много я обичам.
Оригиналът  е постен, но не пречи да се приготви и с месо.. свинско,пилешко.

Баба ми,бог да я прости,правеше най-вкусната бурания на света! Crazy

# 882
  • Мнения: 1 101
Izma то и аз в хладилника...но пъстармата много бавно съхне...та си я изяждаме сурова Rolling Eyes

Янтра аз взимам от това свинско бон  филе( аз си мислех 4е е контра филе но е бон филе) слагам го за 24 4аса в солена вода..изваждам и за няколко 4аса подсушавам в кърпи и затиснато с тежест( аз  между 2 дъски) и след това овалвам в подправки на вкус( 4имен сминдух 4ервен пипер  4ерен пипер ) завивам в хартия и ако е много студено ока4вам на терасата ако не слагам в хладилника на решетката да съхне...но както казах бавно ми съхне в хладилника Rolling Eyes

# 883
  • Мнения: 616
вЪЪъъъъъ, аз я забравих пастърмата  Crazy Още стои осолена в хладилника, месец май ще стане...Дали пак ще става за ядене?

Дидитка, историята е истинска, гарантирам. Човека ми показа снимки, носи си ги в портфейла барабар с тези на внуците Mr. Green Жена му по негови думи е изключително упорита, разглезена и проклета, и каквото и да й се казва, като си науми нещо...Та това става когато човек които идея си няма коя е предната и задната част на животното реши да го купува за 'развъждане' защото е сладурче...НО той сега си ги гледа като домашни любимци и дума не дава да се издума за чевермета Whistling

# 884
  • Мнения: 1 101
 Shocked уаууу сега ще трябва сигурно месец да я киснеш във вода newsm78
Месото бързо поема солта за разлика от сланината която поема само необходимото коли4ество...

Общи условия

Активация на акаунт