Въпрос за повторно пломбиране на водомери

• 3 933
  • 12
  •   1
Отговори
Момичета, бърз въпрос за "повторно" пломбиране на водомери. Имам жилище, в което не живея и в момента временно се обитава от роднина-студент. Днес младежът намира бележка на входната врата, която гласи, че от Софийска вода ще идват за повторно пломбиране на водомерите. Има посочени три дати и телефон, на който може да се обадиш да си избереш дата. Младежът се обадил и услужливо ми избрал утрешния ден за "посещението" Mr. Green. От там му казали, че правят такова пломбиране на всеки пет години и го предупредили да си приготвя по 26 лв. за всеки водомер (един за топла и един за студена вода), като казали, че "ако всичко е наред" ще ми върнат парите вечерта.  Shocked Това той ми съобщава тази вечер, естествено в извънработно време, в което клиентският телефон на Софийска вода не отговаря.

Аз лично за първи път чувам за такова нещо, може ли някой да ми обясни вкратце за какво иде реч, какво означава "всичко да е наред" и как точно ще ми върнат парите същата вечер, "ако всичко е наред"?

Благодаря!  bouquet

# 1
Кафе с Канела, не съм чувала за такова нещо. По-добре още рано сутринта утре звънни да ги питаш какво става, да не се окаже поредната измама.и кажи на братовчед ти да не дава пари, без да е ясно всичко. Simple Smile
Не съм много на ясно, но 26 лева за пломбиране ми се струват твърде много, виж тук цък

# 2
  • София
Явно става дума за новото изискване, на всеки 5 г. водомерите да се проверяват. Водомерите трябва да се демонтират, занесат в лаборатория за тест и монтират наново. Никой няма да ви върне парите - таксата, която ви искат е за комплексната услуга. При отказ, започват да начисляват на база.

ПП. Я хвърли едно око на тази тема, на мен ми беше от голяма полза: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=371990.0

# 3
  • София
Водомерите като всеки измервателен уред минават периодична метрологична проверка  Wink
Аз моите сама съм ги носила на проверка. После извиках да ги пломбират. Това беше, защото се закучих, че няма да ме накарат да си сменям водомерите със сухи  Crazy Иначе тази услуга е добра, защото не се занимаваш. Ако тръгнеш сам да си правиш проверката пак ти излиза около 20 лв. с пломбата и проверката.

# 4
Burmichka, нещо не ми се отваря линкът.

Водомерите последно са пломбирани, минавали метрологична проверка 2007, т.е. петгодишният период изтича 2012. Звънях в Софийска вода, от там ми казаха, че нямам предписание за проверка и предположиха, че става дума за фирма, която си рекламира услугите. Доколкото разбрах от обяснението им и от това, което четох в другата тема, предписанието за проверка се издава от инкасатор, връчва се лично и ти дават период, в който да го изпълниш, по-дълъг от трите последователни дни, отбелязани в бележката на входа, като сам имаш право да избереш на коя фирма да си повериш водомерите. Ще отида днес да видя кой ще дойде на уговорената проверка и какво ще ми каже, но не ми се струва читава цялата работа.  Rolling Eyes

# 5
  • София
Кафе с Канела, оооо ми значи не са за проверка...  При свекърва ми инкасаторката й е казала, че трябва да минат на проверка. При мен също инкасаторката ми каза да ги проверим, ние не го направихме и тя ни връчи уведомително писмо да се направи в рамките на 3 месеца и после почват да дрънкат на човек по много кубици на база. Ние естествено се помотахме и като дойде голямата сметка да видиш как тичахме да проверяваме водомери.  Crazy Crazy Crazy

Днес иди и ги попитай какво и защо искат. И наистина може да си избираш кой да свърши работата, има си оторизирани фирми и самата Соф. вода имат тази услуга.

# 6
  • София
Burmichka, нещо не ми се отваря линкът.

Водомерите последно са пломбирани, минавали метрологична проверка 2007, т.е. петгодишният период изтича 2012. Звънях в Софийска вода, от там ми казаха, че нямам предписание за проверка и предположиха, че става дума за фирма, която си рекламира услугите. Доколкото разбрах от обяснението им и от това, което четох в другата тема, предписанието за проверка се издава от инкасатор, връчва се лично и ти дават период, в който да го изпълниш, по-дълъг от трите последователни дни, отбелязани в бележката на входа, като сам имаш право да избереш на коя фирма да си повериш водомерите. Ще отида днес да видя кой ще дойде на уговорената проверка и какво ще ми каже, но не ми се струва читава цялата работа.  Rolling Eyes

В такъв случай, изобщо не се занимавай, да си губиш времето! Младежът да лепне една бележка на вратата, че са пломбирани и годни до 2012 и това е. Нямат право да ви ангажират,  след като по закон сте ОК.

# 7
  • София
Най-вероятно да са мошеници някакви.
Иначе ако им е време за тестване в лаборатория (минали са 5 години) има 2 варианта:
 - сваляте сами водомерите, носите в лаборатория. На мен тази операция ми излезе по 8 лв/водомер. Още същия ден си ги взех и си ги монтирах. После се обадих в Софийска вода да ги пломбират. Там насочиха дата за пломбиране. Тази услуга е по 6 лв/водомер.
 - викате фирма, те идват, свалят водомерите, тестват ги, монтират ги обратно и ги пломбират - 20-25 лв/водомер.
Ако някой от водомерите не мине теста, трябва нов.

# 8
Иначе ако им е време за тестване в лаборатория (минали са 5 години) има 2 варианта:

обикновен
, благодаря за обяснението. Както казах, водомерите още не са за тестване - чак 2012 изтича петгодишният период. Иначе, аз все пак отидох на адреса в уговорения час, защото ми стана интересно да видя какво ще се случи. Бележката на входа беше скъсана, на оцелялото парче от нея никъде не видях лого или някакъв друг отличителен знак на Софийска вода. Качих се горе и зачаках. Никой не дойде. Почаках десетина минути след изтичането на уговорения час, написах една бележка, каквато предложи daniabc и си тръгнах, лепвайки я на вратата на жилището. Повече не се чуха или видяха тези, които щяха да идват.

# 9
  • 42°37'41.83N 23°21'53.29E

Обикновен едва ли са мошенници. Казвам го от опит. В апартамента на майка ми идваха миналото лято, въпреки че тя беше сменила водомерите преди около година. Господата от софийска вода й бяха обяснили, че това няма значение и от момента, в който е влязла наредбата те трябва или да тестват въпросните водомери, или зада не чака резултаните от теста -  тя да си закупи нов водомер от тях.
А затова, че не са дошли в уговорения час - ми нищо чудно! До сега колкото пъти сме имали вземане-даване със Софийска вода Никога не са се появявали в уречения час.....

# 10
  • София

Обикновен едва ли са мошенници. Казвам го от опит. В апартамента на майка ми идваха миналото лято, въпреки че тя беше сменила водомерите преди около година. Господата от софийска вода й бяха обяснили, че това няма значение и от момента, в който е влязла наредбата те трябва или да тестват въпросните водомери, или зада не чака резултаните от теста -  тя да си закупи нов водомер от тях.
А затова, че не са дошли в уговорения час - ми нищо чудно! До сега колкото пъти сме имали вземане-даване със Софийска вода Никога не са се появявали в уречения час.....

Не мога да кажа със сигурност, дали са мошеници. Звучи ми, обаче, доста странно, случая с апартамента на майка ти. Когато се купи нов водомер, той би трябвало да има сертификат, че е тестван в метрологична лаборатория (освен, ако не е купен от някое случайно място) и в следващите 5 години не е необходимо да се тества, независимо от датата на наредбата. Може тези, които са се обадили на майка ти, да са пробвали да продадат няколко водомера повече.
Иначе, у нас водомерите бяха нови и след като минаха 5 години, при отчитане на консумираната вода, инкасаторката ми каза, че моите водомери са с изтекъл срок (най-вероятно инкасаторите следят датата, на която са пломбирани за първи път) и трябва да се свалят за проверка.

# 11
Може тези, които са се обадили на майка ти, да са пробвали да продадат няколко водомера повече.

Нещо подобно ми казаха и на мен от Софийска вода, когато им звънях да ги питам имам ли предписание за проверка. И ме предупредиха да внимавам, защото не всички фирми, които се опитват да предлагат тази услуга са оторизирани да го правят. Казаха ми, че на сайта на Държавната агенция за метрология и технически надзор има секция, където са изброени всички оторизирани фирми и ако ми се налага, да ползвам някоя от тях или самата Софийска вода.

# 12
  • 42°37'41.83N 23°21'53.29E

Може тези, които са се обадили на майка ти, да са пробвали да продадат няколко водомера повече.

Нещо подобно ми казаха и на мен от Софийска вода, когато им звънях да ги питам имам ли предписание за проверка. И ме предупредиха да внимавам, защото не всички фирми, които се опитват да предлагат тази услуга са оторизирани да го правят. Казаха ми, че на сайта на Държавната агенция за метрология и технически надзор има секция, където са изброени всички оторизирани фирми и ако ми се налага, да ползвам някоя от тях или самата Софийска вода.
Да, напълно възможно. Мога само да кажа, че хората които тогава дойдоха бяха с кола на Софийска вода.
Така или иначе в твоя случай, след като не са дошли може и повече да не чуеш за тях......

Общи условия

Активация на акаунт