Прегледи по програма "майчино здравеопазване"

• 2 492
  • 3
  •   1
Отговори
Здравейте,

Вече съм в 14 г.с., а според джипито ми още е рано да ме включи в програмата "майчино здравеопазване". Все още не съм получила направление за наблюдаващ акушер-гинеколог.  Бях на гинеколог за "консултация" в 9 г.с., но нито гинеколога, нито джипито ми дадоха направление за изследвания на кръв и урина.
Интересува ме кога в крайна сметка бременните ги регистрират като бременни за да могат да ползват така наречените привилегии по въпростната програма за майчино здравеопазване и дали не е просто немарливост от страна на джипито да не ми дава направления?  Confused

# 1
  • софия
В 14 г.с вече е крайно време личният ти лекар да ти даде направление за Женска консултация-чувала съм, че на някои места искат бременността да е стигнала до 8г.с, на други до 12г.с, но така или иначе вече ти е време да имаш наблюдаващ гинеколог
А за какво те прати на "консултация" с АГ в 9 г.с? newsm78

# 2
Прати ме за консултация за "установяване на бременност", мина един бърз ехограф, каза че всичко е ок и ми връчи амбулаторен лист, който се дава на джипито. И така замряха нещата.
Аз междувременно си направих скрининг в 12 седмица, но това е съвсем отделно и си го плащам от джоба. Интресува ме кога ще мога да ходя на регулярни прегледи при наблюдаващ гинеколог по здравната каса. Някои мои познати твърдят че още в първи месец са им пуснали направления за кръв и урина и затова се обезпокоих дали не ме мотаят прекалено много.

# 3
  • софия
Аз се регистрирах към 8-9 г.с, а изследванията ми ги пуснаха към 11 г.с- при мен бяха пълна кръвна картина, СПИН, Васерман, изследване за хепатит, кръвна група, кръвна захар, желязо и урина
По принцип в ЖК освен изследванията(те не са всеки месец, а 2 или 3 пъти за цялата бременност) ти се полагат и само 2 ехографски прегледа и рядко се намират гинеколози, които въпреки това всеки месец си те гледат на ехограф-повечето бременни май ходят и някъде "на частно" или си плащат за ехографските прегледи

Така или иначе личният лекар е длъжен да ти даде направление и то не е за консултация със специалист, а за женска консултация, за да се регистираш и все пак да си имаш наблюдаващ гинеколог-според мен си поискай пак и ако ти откаже му кажи, че ще се обадиш в Здравната каса и ще се оплачеш-за първи път чувам да откажат на бременна направление за женска консултация-някои хора наистина прекаляват Twisted Evil

Общи условия

Активация на акаунт