Въпрос към християните.

• 23 581
  • 456
  •   1
Отговори
# 45
  • Boston, MA
Има и "широкоскроени" християнски деноминации, които признават различните пътища към Бога.

Няма такава християнска деноминация. Съществуват секти, движения и учения развиващи подобни твърдения, но православен, католик или протестант никога няма да признаят или по точно приемат такова твърдение.

Тук съществува Обединяващата Универсална Църква (Unitarian Universalist) http://www.uua.org/
Но сега се зачетох, те всъщност не се считат за християни.

Интересна тема, аз наскоро обяснявах на мъжа си, че ако си мислим, че сме християни, дълбоко се лъжем (с нашите разбирания). Вие потвърждавате.

# 46
  Напълно възможно е отделните религии да постигнат разбиране по между си. Това е главна цел на бъдещото развитие на Земята, независимо дали това ни харесва или не. Ето,  днес сме свидетели на първите плахи признаци на това. Събират се различни учени в екип и създават космическата совалка. Разбирането за духовният свят у хората непрекъснато ще нараства с укрепването на духовните им способности. Така постепенно ще се развива все повече една наука за Духа. Чрез светлината изгряла от нея, всички религии ще заживеят в мир и разбирателство по между си. Разбиранията - в смисъл научни, житейски и религиозни на всеки отделен човек са нещо свято. Разбирането на духовните истини, стоящи в основата на всяка религия ще доведат до взимно Уважение и нещо много повече от това - взаимно преклонение между представителите на отделните религии.

Последна редакция: чт, 25 мар 2010, 22:33 от Xylometazolin

# 47
Повечето мосюлмани които познавам са чели Библията.Може би ако опознаем по-добре учението на другите религии ще променим възгледите си.

Аз не познавам мюсюлмани които да са чели Библията. Ако има такива в България то те са единици. Но за сметка на това те много добре са заучили цитати, от разработки на техни учители съответно и с коментара за това. Има такива в Интернет много.
Познавам исляма от неговите корени, не от този казал онзи рекъл...
Смятам, че вярата трябва да е продиктувана от търсене и познаване и на останалите религии и тогава решението е категорично. Абсолютно съм против да се наричаме някак си само защото сме родени от определен етнос, както се шири понятието, щом сме българи, значи сме християни, щом сме турци, значи сме мюсюлмани... Ти си такъв какъвто ти е начина на живот.
Аз не бих променила възгледите си познавайки другите религии, защото за мен Христос е лично преживян. Това не са ритуали, не е носене на кръстче, което да ме пази, не талисманче което да си окача на входа на къщата да ме пази от зли сили... това е лично общение и част от мен...

Xylometazolin, за изработването на сувалка е необходимо хората да имат обща цел и способност да работят в екип.
Религиозната омраза я насаждат тези чиято цел е да има постояни войни от които да печелят.
Да уважаваш другите не означава да ръкопляскаш на всичко което правят.
"Така постепенно ще се развива все повече една наука за Духа"-възможно е но дали това точно ще е истинския Божий Дух!? Защото нещата отново опират до ценностна система. Не възможно на едни духът да казва, че едно нещо е добро, а на другите, че е зло? Кое  е истината... или тя както и дефинициите за добро и зло са относителни?

# 48
   Никой не се ражда, с религиозни разбирания. Търсенето на истината може да го отведе до определена религия или  до определено обяснение за живота. Не е ли търсенето на духовните истини и Бога, инициалният мотив, общата цел, която кара хората да се насочат към определена религия ?
 Религиозната омраза може да бъде насаждана с определени цели. Но за нея може да има и други причини, а именно убедеността, че примерно само една религия е правилна, само едно разбиране за Бога е вярното. А всеки пречупва нещата през призмата на собсвенното си вътрешно същество. Ако виждам една смокиня само през зимата, ще твърдя, че тя никога не става зелена и не дава плод.И за себе си ще съм напълно права. Друг, който я вижда само през есента ще твърди точно обратното и за себе си също ще е прав.Истината за нещата обаче е конгломерат, комплекс от представи, оживени от вътрешната сила на мисленето, което им дава живот и твори от представите понятия. Една истина може по същество спокойно да съчетава привидно различни гледни точки.
  Всеки има свещенното право да твърди, че познава ''истинския Божи дух'', че има свое разбиране за истината. В бъдеще духовните представи у хората ще стават все по-дълбоки, все по конкретни - и виждайки дълбоките корени на религиите по един друг начин, ще стигнат до пълно хармонизиране на своите духовни възгледи.

# 49
Това означава ли единна ценностна система или всеки приема "откровението" на другия за истина?

# 50
Бъдещето духовно развитие на човечеството ще напредва постепенно до там, че човек ще може пряко да наблюдава духовните истини. В пълна свобода
със запазване на индивидуалното себесъзнание. Духовните истини са неизмеримо, безкрайно по-сложни и по-необятни от представите на сегашното, будно дневно съзнание.
 Тогава човек ще живее в изворите на реалните духовни откровения. Привидните различия между духовните ценности на хората са симптоматичен белег на сегашната епоха. Духовните откровения на бъдещите хора ще бъдат съгласувани помежду си, защото хората ще живеят с ясното усещане, че пребивават в  един висш, реален, духовен свят.

# 51
Триединството е това, което различава православната религия от католицизма, православието го приема, католицизма не, така че в самата християнска религия от край време съществува разнозначното тълкуване какво и кой точно е Бог.
 Най-отворената система на приемственост и гъвкавост на вижданията имат т.н. християнски ереси и секти, там съществува приемственост между Бог (християнска религия) и Бог като принципно понятие, независимо от религията.  На мен лично ми допадат гностицизма и богомилството.
  Не съм запозната с мюсюлманството и определено там теорията ми куца Confused
 Източните религии не проповядват Бог, по начина и в матрицата, която ние възприемаме и няма как да се съпостави с традиционните ни религиозни възгледи. Буда не е Бог, Буда е достигнал нирвана и намерил равновесие, лично за мен будизма е в основата на съвременното разбиране на психологията, собственото възприятие и самосъзнание е поставено на първо място.Моето разбиране за това религиозно-философско течение е, че  това, което ме притеснява е това, което е вътре в мен и начина, по който възприемам света. Нирвана не те извисява над нещата, а  обратното приемаш и се сливаш с действителността  оставаш цял  и пак си ти.
 п.п.  честно казано такива теми са интересни дискусии и си мисля, че май е време да изнасяме информацията, на която ни се дължи подготовката,  вместо да ги оставяме  като някакви безсмислени дискусии, на кой разбрал -разбрал.

# 52
И защо, всичко винаги се върти около "Шифъра на Леонардо"?

# 53
"Всичко" и "винаги" е леко пресилено. Но там, дето се спряга "религия", се пръква и ДБ.
Обяснението е просто - чете се по-лесно от Библията или Тома Аквински (примерно). А
е и модерно ...
Става ми тъжно от подобни теми. Абсурдно ми изглежда да се познават какви ли не
простотии за какви ли не набедени за звезди, но не и същността на разпространените
религии. Не казвам да се вярва масово, но поне да се познава ... 

# 54
И защо, всичко винаги се върти около "Шифъра на Леонардо"?

Защото елементарното четиво /нямам нищо лошо предвид/ е лесно смилаемо за масите. На едно авторово виждане от едно художествено произведение вярващ не би си правил нито изводи, нито би черпил упование за вярата си. Романите са за масовия читател.
Аз познавам истински мюсюлмани. Не са чели Библията и не се стремят към "обединение" на верите. Също говоря за истински вярващи, не за лаици, не за "турци" или "араби", за мюсюлмани говора. Както в началото имах предвид истински вярващи християни.
Съгласна съм с Мигито, че "Религиозната омраза я насаждат тези чиято цел е да има постояни войни от които да печелят.". Незапознатият, бездуховният, ходещият по криви пътеки лесно се маниполира и насочва към подобни "мероприятия".

# 55
Бъдещето духовно развитие на човечеството ще напредва постепенно до там, че човек ще може пряко да наблюдава духовните истини. В пълна свобода
със запазване на индивидуалното себесъзнание. Духовните истини са неизмеримо, безкрайно по-сложни и по-необятни от представите на сегашното, будно дневно съзнание.
 Тогава човек ще живее в изворите на реалните духовни откровения. Привидните различия между духовните ценности на хората са симптоматичен белег на сегашната епоха. Духовните откровения на бъдещите хора ще бъдат съгласувани помежду си, защото хората ще живеят с ясното усещане, че пребивават в  един висш, реален, духовен свят.

В този и в предишните си няколко поста си описала едно прекрасно бъдеще. Дай Боже да бъде така, както казваш...
  На мен тази картина ми се струва твърде иделна, за да стане реална. Имайки предвид материализма, който се наслоява все повече и повече върху живота на хората.  

Казваш, че : "Духовните истини са неизмеримо, безкрайно по-сложни и по-необятни от представите на сегашното, будно дневно съзнание."

Това означава ли, че духовните истини днес и тези след хиляда години, например, ще бъдат различни?

# 56
  • на брега на морето
За мен Бог е вселенската  хармония, вселенските  закони и  енергията. Те са безсмъртни  и ненарушими. Всичко друго - написано, тълкувано, казано - са човешки теории. Върви да ги провериш.

Мигито, ти теологическо образование ли имаш Hug

# 57
Триединството е това, което различава православната религия от католицизма, православието го приема, католицизма не, така че в самата християнска религия от край време съществува разнозначното тълкуване какво и кой точно е Бог.
Това е абсолютна лъжа. пак повтарям основните библейски доктрини при православни, католици и протестанти не се различават. Деноминациите се различават предимно по начина на поклонение, т.е ритуали.

Не нямам теологично образование. Отне ми пет години да разбера обаче, че хората от различните религии си говорим с едни и същи думи, но влагаме различна дефиниция в това. Смятам за задължително да познавам поне от части философията и свещените книги на другите, за да мога да ги разбирам.

# 58
Това е абсолютна лъжа. пак повтарям основните библейски доктрини при православни, католици и протестанти не се различават. Деноминациите се различават предимно по начина на поклонение, т.е ритуали.
Е чак пък абсолютно лъжа, не съм се изразила правилно (дори тъпо съм се изразила, признавам) , бъди по снизходителна . Съгласна съм  с корекцията, католците приемат триединството разбира се, но  Светия дух произлиза  от Отца и Сина, а в православните канони само от Отца.

# 59
Човешкото развитие предполага все по високи нива на себеизживяването и на съизживяването на света. Харектерна черта на Духовното развитие на човечеството е епигенезиса. Т.е. новите форми на развитие нe сa циклични повторения на предишните. Напротив, във всяка една нова епоха се вkлючва напълно нов Духовен импулс. Има духовни области разположеми много над човешкото битие. Човек ще прониква постепенно във все по-високи области на развитието. И всяко едно следващо стъпало ще е извоюванена опредлена част от безкрайно сложният духовен свят. Както хората се раличават сега от живелите преди 1000 години, така и за в бъдеще цялото им съзнателно съществуване ще е различно от днешното. Задълбочаването в духовното познание променя човешкото същество много дълбоко. Ако човек е непредубедено устремен към него, той може да предусети дълбоката изстинност на постепенно откриващите му се първопричини на битието. Освен с чувство на сигурност,в душата му нараства и чувството за отговорност, която неизбежно съпътства този път. Човек се научава да цени човека ,като духовно същество, с неизмеримо сложно и продължително развитие. Ето от такива нагласи в бъдеще ще узрява, взаимната Любов и преклонение между хората.

В този и в предишните си няколко поста си описала едно прекрасно бъдеще. Дай Боже да бъде така, както казваш...
  На мен тази картина ми се струва твърде иделна, за да стане реална. Имайки предвид материализма, който се наслоява все повече и повече върху живота на хората. 

Казваш, че : "Духовните истини са неизмеримо, безкрайно по-сложни и по-необятни от представите на сегашното, будно дневно съзнание."

Това означава ли, че духовните истини днес и тези след хиляда години, например, ще бъдат различни?

Общи условия

Активация на акаунт