Въпрос към християните.

• 23 403
  • 456
  •   1
Отговори
# 420
  • по пътя на светлината
Всеки човек има вяра,независимо в какво и независимо по какъв начин я трансформира.
Вярата е тази благодарение на която очакваме утрешния ден,вярата е тази която ни помага да сме пълноценни в професията си...,вярата е тази която ни прави по добри,вярата е тази която ни дава сигурност да изживеем живота си.
Не знам какво представлява Бог,може да е светлина,може и да същество ,но знам ,че  има някаква сила и тя е Архитект на Вселената.

# 421
@ La Vida Loca... ,

Доколкото схващам въпроса ви, той е горе-долу следният:
Защо жертвата на Исус Христос на кръста не изравнява позициите на мъжа  и жената?
Имате право да питате защо жертвата на Исус Христос, която опрощава крадците, не спира кражбите или пък опрощавайки убийците, не спира убийствата?
Във въпроса си смесвате две отделни понятия - предназначението на жената и спасението на жената.
Първо - предназначението на жената. При създаването си мъжа и жената са били различни. В съвършения свят на райската градина те са имали различен външен вид, различни темпераменти, различни умения, различни интереси. Това различие е било за добро, тъй като при създаването си още са имали различни функции и различно предназначение. И естествено - имали са йерархия. Още в рая мъжът е бил главата.
Целта на различията е била те да се допълват като двойка и като двойка да изпълняват Божието предназначение. (Най-лесно може да оцените това ако си представите болта и гайката като две части на една конструктивна единица. Въпреки различията си, въпреки че болта превишава по размери и маса гайката, той не би могъл да изпълнява предназначението си самостоятелно и без "маловажната" гайка е безполезен.)
Второ - спасението на жената. Жертвата на Исус опрощава всички грехове (на вярващия и покайващ се човек), в това число и първородния. А той се състои в непокорство и желание да се изравним с Бог. Първородния грях не е свързан с детеродните функции на жената, нито със секса.
Позицията на жената, спрямо мъжа, не е грях и не изисква прошка. Няма как позициите на мъжа и жената да бъдат изравнени, тъй като това не е заложено в Божия план. В Божия план не е заложено жената да бъде малтретирана, унижавана, безпомощна... Всичко това ни се стоварва в резултат на Падението. В резултат на Падението сме се "обзавели" и с болести, бедност, омраза, завист...
Първоначалната позиция на жената не е недостойна, нито второстепенна, нито унизителна. Тя наистина е подчинена на мъжа, но това важи и за децата. По тази логика е унизително да сме деца на родителите си, защото те седят по-високо от нас!
Дано този отговор ви устройва! Ако и аз не съм разбрала въпроса ви - моля задайте го за 28 001-ви път  Wink с не повече от двайсет думи (за предпочитане в нова тема)!

# 422
# 423
Благодаря за отговора, частично отговаря на въпросите ми .

Цитат
Защо жертвата на Исус Христос на кръста не изравнява позициите на мъжа  и жената?
Имате право да питате защо жертвата на Исус Христос, която опрощава крадците, не спира кражбите или пък опрощавайки убийците, не спира убийствата?
Не , това не е въпроса ми . Жертвата на Исус прави достатъчно ,даже и пре, но защо думите на апостола противоречат , ако ги тълкуваме базисно , а не конкретно в даден контекст .
Нямате резон да правите подобен паралел , дори и на шега . Човек се ражда със своята полова идентичност, не се ражда крадец и убиец.

Жената е дискриминирана заради постъпката на Ева , нали? Това в Исус не се ли изчиства ? Не се ли побеждава ? Има ли резон след Исус жената да бъде съдена заради постъпката на Ева дори и на думи ? Не . Всяка жена отговаря за собствения си грях. Това е една от основите на Новия Завет - детето не плаща за греха на родителите си  !
Първият въпрос е защо жената отново се дискриминира за греха на Ева , за нейното подлъгване , след като Исус е победил това и завета не е в плътта ?

Вторият въпрос е след като жената е създадена втора и изначално това я подчинява на мъжа според вас , за какво равноправие ми говорите ? Правото и тя да бъде спасена ? Това не е равноправие . Нека има йерархия , но половата принадлежност да не бъде фактор.
Бог обича мъжа и жената ,дава им право да се спасят жената е подчинена на мъжа ,тя не му е равна . Толкова ,не бъркайте равноправие.

Цитат
(Най-лесно може да оцените това ако си представите болта и гайката като две части на една конструктивна единица. Въпреки различията си, въпреки че болта превишава по размери и маса гайката, той не би могъл да изпълнява предназначението си самостоятелно и без "маловажната" гайка е безполезен.

Хубаво сравнение , но ако питаш мен ако трябва да избираш да не съществуваш или да се пръкнеш гайка носейки постоянното чувство за малоценност, второстепенност и предателство , по добре да не се пръкнеш . Чак сега разбирам какво подбужда някой  религиозни общества в някой държави , като се роди момиченце да плачат 3 дни и да са в траур  или при други да ги убиват .  

Цитат
Първоначалната позиция на жената не е недостойна, нито второстепенна, нито унизителна. Тя наистина е подчинена на мъжа, но това важи и за децата. По тази логика е унизително да сме деца на родителите си, защото те седят по-високо от нас!
Напротив , за мен не е унизително , ами несправедливо .

# 424
Изчетох доста голяма част от темата и все още не мога да разбера , защо разделяте Аллах , Яхве и Господ . В случая Буда няма нищо общо с аврамическите религии . Будизмът е основно философия , а не религия и Буда не претендира да бъде Господ на някого както и неговите последователи  не го обявяват за такъв. Въпроса е рано или късно заблудените да проумеят , че трите аврамически религии на практика са нещо общо и еднакво , но са се видоизменили в своето разбиране за това кой е месията и има ли такъв . Но е факт , че и трите религии вярват в един единствен и еднакъв Бог . Просто на различните езици се казва по различен начин . Да наречеш Аллах различен от Господ Бог е  все едно да твърдиш , че френския Dieu , английския God , немския Gott са различни богове . Абсолютна глупост . Та дори сирийските християни наричат Бог Аллах - ал илах - Богът . Аз съм християнин , но направо се шокирам и изпадам в абсолютно недоумение когато някой глупак напише някъде - турския бог Аллах . Няма по-страшно от това да се правиш на остроумен , когато си абсолютен невежа . Думата Бог не обижда мюсюлманите по-никакъв начин както и името на Исус , който пак за невежите е един от най-големите и почитани пророци и вестители в Исляма . Странно обаче , когато се спомене пред българин думатта Аллах и пророка Мохамед и той сакача като ужилен да се засяга и да те обижда . Не го разбирам . Ако турското робство е единствената причина за нашето презрение и непознаване на чуждата религия то смятам че живеем във време , в което можем да преодолеем повечето различия и да научим повече за нашите съседи по религия . Религията не трябва да дели хората , а да ги събира и да ги сплотява в техните вярвания и добри пожелания . Не е срамно ако си християнин да прочетеш Корана или Талмуд и това не те прави лош християнин както и обратното , което се случва доста по-често . Срамно е да даваш категорични мнения без да си се поинформирал поне малко .

# 425
Изчетох доста голяма част от темата и все още не мога да разбера , защо разделяте Аллах , Яхве и Господ .

Не разделяме Бог, не е това проблема.Проблема  се появи от други фактори-Стария и Новия завет, различните вярвания, едни се придържаха към стария, други към новия.Както и разделянето на полове,защо Ева е по нисша от Адам-толеранса  към мъжа ни се вижда на нас жените несправедливо.

Но е факт , че и трите религии вярват в един единствен и еднакъв Бог . Просто на различните езици се казва по различен начин . Да наречеш Аллах различен от Господ Бог е  все едно да твърдиш , че френския Dieu , английския God , немския Gott са различни богове . Абсолютна глупост .

Това е ясно, разбира се че има един Бог, без значение как го именуваме.

# 426
  • София
И всъщност дидо1302 отговори на първия и основен въпрос в тази тема както си трябва, според мен.
 Peace

# 427
Въпроса е рано или късно заблудените да проумеят , че трите аврамически религии на практика са нещо общо и еднакво , но са се видоизменили в своето разбиране за това кой е месията и има ли такъв .

Извини ме ,но това не е така . Въпросните 3 религии въпреки множеството си общи неща , са с определена дефинирана разлика , която ако изповядваш едната няма как да изповядваш другите 2 нищо ,че всичките проповядват вяра в Йехова .

# 428
Ще си позволя малко, но съществено уточнение - Яхве или още известен като Йехова е от йерархията на Елохимите. Нарича се още седмият елохим.
От същата Йерархия е и Христос. Окултизмът смята Яхве за лицето на Христос.
Има разлика също между Бог - Отец и Бог- Син.

# 429
Цитат
Извини ме ,но това не е така . Въпросните 3 религии въпреки множеството си общи неща , са с определена дефинирана разлика , която ако изповядваш едната няма как да изповядваш другите 2 нищо ,че всичките проповядват вяра в Йехова

Е това вече всеки си го дефинира по свой начин . За мен е важно народите сами за себе си да разберат , че всички вярваме в един и същ бог без значение как му викат на различни езици и че той няма човешки образ с който да се дефинира . Дали е Бог Отец или Аллах . Конкретно става въпрос за най-големите религии Христиняството и Исляма. Това е само по -себе си достатъчно да сближи повече религиите и да няма предразсъдъци относно другия  . Иначе е ясно , че религиите никога няма да изчезнат докато не се намерят някакви неопровержими доказателства за това . Като например да се открие някакъв документ в който църквата си признава , че е измислила  Светата Троица и да се открият общопризнати книги в който се описва човешката природа на Исус . А пък ако наистина е вярно , че Библията говори за Пророка Мохамед и това се крие умишлено то тогава ще излезе , че религиите са надграждат с течение на времето и всяка следваща става все по-истинска . Друга възможност е да се откритие послание от пророка Мохамед , в който той признава божия произход на Исус Христос . Това разбира са все още хипотези , но стане ли факт дори едно от тези неща тогава сериозно ще бъдат заплашени вярванията и убежденията на много хора . Възможно ли да се случи нещо подобно някога ? Как мислите ?

Последна редакция: чт, 12 авг 2010, 17:02 от dido1302

# 430
Религиите, съществуващи преди християнската са били необходими, за да подготвят идването на самото християнство.
Както всяко нещо търпи развитие, така и религиите се развиват - предшестващите са в инволюция, християнството еволюира.
В един бъдещ момент единствената религия ще бъде християнската, макр и не в този си вид.

Светат Троица не е измислена, но предполага едно по-дълго обяснение.

# 431
  • Русе

В един бъдещ момент единствената религия ще бъде християнската, макр и не в този си вид.

Това много ми напомня на лозунгите, на последователите на дхихада  Mr. Green

Светат Троица не е измислена, но предполага едно по-дълго обяснение.

И квантовата физика също.
На мен Светата Троица ми е по сложна, и май нямам шанс да я разбера.

# 432
И аз като роден християнин дълго време се опитвам да разбера как може да си хем човек изпратен от Бог за важни дела хем в същото време да твърдиш , че ти и Бог сте едно цяло. И основния въпрос е защо ние християните не допуснем дори за момент , че може някой умишлено да е фалшифицирал Библията с цел да даде на Исус Христос божественост за която той може би не е претендирал .  И защо и мюсюлманите признават съществуването и пророчествата на Исус както почитат и всички други пророци от Тората , а християните не признават пророка Мохамед ? Значи две религии каквито са Исляма и Юдаизма признават съществуването на Христос и живота му , но не го смятат за Божий син . Тук не става ли двама срещу един ? Помислете за момент , защо пък някой от последователите на Исус Христос да не е желал умишлено да го обожестви с цел да запази учението му и да го разпространи по-лесно и сред повече хора . Защото по-лесно се смила една религия завещана от Сина на Бога отколкото от някакъв обикновен проповедник макар и правещ чудеса и роден от девица . Защо Исляма признава за Исус за безгрешен пророк надарен със сили , дори твърди че Мохамед е допускал грехове ? Много въпроси се раждат ?  Тук има сблъсък в който всеки твърди че е по-прав , но не можем така да заключим че нашата истина е безспорна без да чуем докзателствата на другите . Ами ако ние си измисляме тогава какво ?

Последна редакция: чт, 12 авг 2010, 17:46 от dido1302

# 433

Яхве е един от седемте Елохима, който се жертва и премества арената на Своята дейност от Слънцето на Луната. Другите шест Елохима, Остават на Слънцето. Шесте Слънчеви Елохима импулсират езическите религии. Понеже самите Елохими са много Висши Същества от Втората Йерархия, Техните Действия се проявяват в природният свят. Затова и езическите религии са толкова свързани с природата. Понеже в природата се намесват  и по -долу разположени Духовни Йерархии, езическите религии приемат и по-различен отенък от религията на Йехова. Йехова има също много важна мисия. Тя се изразява в  посяването на семената на моралният закон при древно еврейският народ. Законът на морала/десетте Божи заповеди/, е насочен да инспирира душата директно, без външен образ и подобие. От тук и противоречието между древно еврейската религия и езическите култове, които обожествяват образите на природният свят. Ако разгледаме Духовните Йерархии, трябва да ги Групираме така:
 1 Йерархия - Серафими, Херувими и Престоли
 2 Йерархия- Господства, Сили, Власти/ Елохими/
 3 Йерархия - Архаи , Архангели, Ангели/  Хората са една степен под Ангелите/ 
 Христос идва от Лоното на Отца, която е разположена над най - Възвишената 1-ва Йерархия. Слизайки от областта на Отца, Христос постепенно се свързва с Йерархиите и накрая с човечеството/ Разпъването на Голгота/.  За да се свърже Христос с Елохимската Йерархия, шестте Елохима се обединяват, надрастват себе си и действат като едно същество. Един вид те стават порта за Слизането на Христос от Бога към човечеството. Истината е, че самият Христос се явява регент на всички Висши Йерархии от нашият Космос. Точно познание за тези факти може винаги да се проучи от Христологията, която е много важен дял от Духовната Наука.

# 434

Яхве е един от седемте Елохима, който се жертва и премества арената на Своята дейност от Слънцето на Луната. Другите шест Елохима, Остават на Слънцето. ..

Да ми пратиш номера на доставчика си на ЛС?

Общи условия

Активация на акаунт