сладкиш с лимонови резенки

  • 12 632
  • 37
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Бургас
  • Мнения: 97
Здравейте! Пиша ви една рецепта която бях си записала когато бях студентка и се чудех какво да си правя многото компоти който баба пращаше  Wink Рецептата е много лесна и същевременно доста вкусна.
Необходими продукти:
1 1/2-2 пакетчета обикновенни бисквити( според тавата)
1 пакет лимонови резенки
1 кофичка кисело мляко(висок процент)
1 буркан компот
Първо се нареждат на дъното на тавичката плътен ред бисквити, а останалите се натрошават и смесват с киселото мляко, след което ги изсипваме и тях върху реда бисквити. Сока от компота го загряваме и в него разтапяме лимонените  резенчета, като се разтопят изчакваме получения сироп да по изстине и с него заливаме сместа (бисквити и кисело мляко).След като сте заляли всичко нареждаме плодовете от  компота. Оставяме да престои една нощ в хладилника  за да стегне.  Аз лично и след 3 часа съм го хапвала но когато престои и бисквитите добре поемат е наистина страхотен.
Та ако и вие имате компоти и се чудите какво да правите с тях ето една идея  Peace

Последна редакция: ср, 24 мар 2010, 22:20 от zuzutu

# 1
  • Разград
  • Мнения: 14
Чудесен е този сладкиш,майка ми прави подобен в чашки, че навремето като студентка е нямала тава  Laughing Пак с бисквитки, но и счукани орехчета, объркано това с  кисело мляко и захар и отгоре със слой желенце от лимоновите резенки и компотче...много вкусно,лесно и бързо! Навремето това беше първото сладко нещо,което приготвих, била съм някъде на 10г. А твоят вариант е по-изискан и определено ще го пробвам. Благодаря  bouquet

# 2
  • Мнения: 2 131
Звучи интересно  Laughing, но имам два въпроса:
- Да разбирам ли, че като се залее с компота, се желира?
- Може ли компотът да се замени с нещо друго, в което да се стопят лимоновите резенки?

# 3
  • На небето
  • Мнения: 5 530
А някой може ли да покаже снимка на това творение?

# 4
  • Ловеч
  • Мнения: 115
И на мен ми е любопитно как изклежда. Иначе ми звучи вкусно.... Heart Eyes

# 5
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
Мда, ако видя снимка и го почвам Wink.

# 6
  • Сливен
  • Мнения: 68
 Ето и моята рецепта, придружена със снимки. Сладкишчето става много леко и вкусно

# 7
  • Разград
  • Мнения: 14
 Освен с компот лимоновите резенки сме ги разтопявали и смесвали и с нектарче някакво-кайсиево,например..става после едно приятно леко киселко оранжево желенце:) Ох,дояде ми се чак, много е лесно и вкусно и мисля, че търпи всякакви вариации...но нека и zuzutu каже..все пак рецептата е нейна Heart Eyes

# 8
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
PepaN , много красиво изглежда   bouquet! То аз днешният десерт вече го направих, но тези дни непременно ще направя и този, само да намеря "Лимонови резенки" Wink.

# 9
  • Сливен
  • Мнения: 68

 Аелис, надявам се и на вкус да ви допадне    bouquet

# 10
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Звучи интересно  Laughing, но имам два въпроса:
- Да разбирам ли, че като се залее с компота, се желира?
- Може ли компотът да се замени с нещо друго, в което да се стопят лимоновите резенки?

И на мен ми е интересно, но предполагам, че се желира леко именно от резенчетата. Понеже в рецептата няма желатин. Звучи интересно като вкус, и много лесно и бързо за приготвяне.
Щом изядем тортата, която правих, ще го спретна набързо.

Само да питам бисквитите какви са, "Закуска" ли?  newsm78 Понеже обикновени бисквити, звучи много общо.

# 11
  • Мнения: 2 131
Мисля си, дали ще се получи с прясно изцеден сок от портокали, примерно.  newsm78

# 12
  • Сливен
  • Мнения: 68
Estell,

  аз ползвам бисквити от най - обикновенните мисля, че са на пловдивски завод. Бисквитите Закуска ми стават малко кашкави.

# 13
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Estell,

  аз ползвам бисквити от най - обикновенните мисля, че са на пловдивски завод. Бисквитите Закуска ми стават малко кашкави.

Как се казват бисквитите? Да ги потърся в нашия супер.

# 14
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
Estell, ето така изглеждат :



Пише "Обикновени бисквити " на тях, на завод "Кристал" са, както PepaN е казала - плодвивски е.

# 15
  • Сливен
  • Мнения: 68

 Обикновени бисквити на захарен комбинат Пловдив

# 16
  • Сливен
  • Мнения: 68

 Аелис, благодаря ти мила   bouquet Точно тези са.

# 17
  • Велико Търново
  • Мнения: 2 606
Този сладкиш ми е от любимите от известно време на сам. Гледах го в Бон Апети, някой от гостите на Иван Звездев го показа тогава.
Само че не наредиха бисквити като основа а направо един пакет обикновени бисквити натрошени объркаха с кисело мляко. Плодове от кайсии наредени отгоре и залети с леко изстиналите разтворени в компота лимонови резенки. Ето и снимка

# 18
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
dannyny , много хубаво изглежда сладкиша ти Hug.

# 19
  • Велико Търново
  • Мнения: 2 606
Благодаря ти, Аелис!  Simple Smile Особено сега като се постопля сладкиша е чудесен защото е охладен и леко резлив. Който го направи няма начин да не му хареса. И да поясня - тавичката ми е 18/28 см.

# 20
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
dannyny , а пропорциите като при първата рецепта ли са ти?

# 21
  • Велико Търново
  • Мнения: 2 606
Да - 1 пак. обикновени бисквити (Аз ползвах на Победа - Бургас), 1 кофичка кисело мляко, един компот от кайсии (все с такъв съм го правила) и една кутия лимонови резенки.

# 22
  • Мнения: 503
В новия брой на "Кулинарен журнал" има подобно изглеждащ сладкиш.
Козунак 250 гр,добре е да е сух,се натрошава и се смесва с 1 коф. кисело мляко подсладено на вкус.
Локумчетата от 1 кутия се разтопяват в малко топла вода на котлона.Щом поизстинат се изливат върху козуначената смес.Сладкиша естествено трябва да престои в хладилник 3 часа.
Чудесна възможност да оползотворим стария козунак-ако остане такъв. Laughing

# 23
  • Мнения: 2 131
Направих го, да видим дали ще се стегне и как ще е на вкус.
Обаче - трябваше ли да махна кората на лимоновите резенки? Аз я оставих и тя не се стопи.

# 24
  • Велико Търново
  • Мнения: 2 606
Обаче - трябваше ли да махна кората на лимоновите резенки? Аз я оставих и тя не се стопи.
Не, не се маха кората, но и тя се разтапя. Може би не си изчакала до края. Аз растапям на бавен огън по продължително време

# 25
  • Мнения: 2 131
Обаче - трябваше ли да махна кората на лимоновите резенки? Аз я оставих и тя не се стопи.
Не, не се маха кората, но и тя се разтапя. Може би не си изчакала до края. Аз растапям на бавен огън по продължително време
Мда, май не изчаках достатъчно. Останалото се стопи и аз реших, че е готово.

# 26
  • Мнения: 48 029
Интересна рецепта
А бисквитите не се ли скашкват от млякото newsm78

# 27
  • Sofia
  • Мнения: 4 593
Интересно звучи!
Обичам такива бързи сладкиши.

Даже си мисля за вариация на тема тортата-мюсли на сладка хапка май беше newsm78, полята със сместа с резенките. А?

# 28
  • На небето
  • Мнения: 5 530
Аелис благодаря!

# 29
  • Бургас
  • Мнения: 97
Звучи интересно  Laughing, но имам два въпроса:
- Да разбирам ли, че като се залее с компота, се желира?
- Може ли компотът да се замени с нещо друго, в което да се стопят лимоновите резенки?
Да желира се.  А компота може да се замени като 1 ч.ч вода с 1 ч.ч. захар се загреят и вътре се разтопят лимонените резенчета ,при този случай обаче плодчетата трябва да са пресни. Аз лично не съм го правила така , но моя колежка го е правила така, тай като няма кой да и прави на село компоти  Wink
 По отношение на бисквитите  по добре е с обикновенни бисквити, не че с Закуска няма да стане но те са по дебелички и повече време  ще му трябва за да поеме.  А що се отнася до външния вид точно както на  PepaN  изглежда  Hug
villiana  и аз съм имала случаи да не ги изчакам коричките не е фатално , но по принцип и те се разтапят   Grinning  И да кажеш да ли ти е харесал  Wink

Последна редакция: чт, 25 мар 2010, 21:30 от zuzutu

# 30
  • Мнения: 2 131
zuzutu, веднага докладвам  Hug
Направих го към 17 ч. и сега, като се прибрахме с малкия го кусах. Тоест минали са около два часа и половина, ама кой ще ти търпи до утре.
Ммммм, разкош, страхотен е  Mr. Green
Безкрайно мерси за рецептата и различните идейки по нея.   bouquet
Аз лично го направих с кисело мляко На баба 4.5 %, като вътре натроших всички бисквити /обикновени, на Победа/. Използвах компот от праскови.
Сега чакам мъжът ми да се произнесе по въпроса  Mr. Green

# 31
  • Мнения: 759
Аз да питам лимоновите резенки тия от едно време ли са? С жълти и оранжеви резенчета в кутия с малко захар?

# 32
  • Сливен
  • Мнения: 68

xtna,

  да същите от едно време са си. И пак са си жълти и оранжеви резенчета  Simple Smile

# 33
  • Мнения: 216
след като вчера изчетох цялата тема реших да го направя този сладкиш-стана просто перфектен Grinningсъжелявам че не мога да ви кача снимки да го видите,благодаря на авторката за страхотната рецепта,аз резенките само че ги разтворих на бавен огън в домашен нектар и желето ми стана върха  bouquet

# 34
  • Мнения: 655
е,наистина страхотна идея  bouquet


ще взема да спретна аз едно сладкишче,че и без това вкъщи се ядат лимонови резанки в промишлени количества Laughing

# 35
  • вече в прегръдките на любимия, и само там
  • Мнения: 978
и дъщеря ми много обича такива резенки, така че със сигурност и аз ще го пробвам този сладкиш

# 36
  • Мнения: 38
Здравейте!Два пъти правих сладкиша и много ни хареса,но искам да Ви попитам нещо.При мен и двата пъти  не можа хубаво да се желира,а следвах рецептата и не знам къде бъркам?Приемам съвети!Благодаря ви!

# 37
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 419
Ето го и моят сладкиш, комбинация от рецептите на zuzutu и PepaN :

Общи условия

Активация на акаунт