Кой съм аз?

• 25 453
  • 658
  •   1
Отговори
# 285
  • Русе
  Бунтът е израз на конфликт. Но кой е арбитърът.
 Хипитата се бунтуваха срещу обществото. Кой беше правия. Обществото надделя, но остана шарения свят и прекрасната музика.
Има ли победители и победени, или всеки направи своя избор, според същността си.

# 286
Аз отдавна скъсах отношенията си с Хегел, Лайбниц, Ницще и много други  Laughing Предпочитам Алиса, по добре се справя от тях. Laughing

Laughing Peace

Мария, ЧОВЕК  е отговорил много добре. Предопределянето на действията би трябвало да става така, че всяко едно да допуска промяна. Това го могат много малко хора.

newsm78Когато очакваме някого ,неговото отсъствие е отсъствие само защото ние го очаквамв.Ние тогава създаваме ли отсъствието с нашето очакване или пак го позиционираме като предполагаемо наше решение?

Ние създаваме отсъствието. И в същото време - това е нашето решение - да създадем отсъствието. Така мисля.  Wink

Да се открием в другостта за мен означава да открием свързващите точки между аз и не-аз. Такива има, което обаче само частично слива едното с другото. Предложението за промяна на Amber ми хареса!  Peace
Мисля че само като енергийна структура човек има достъп до вечността. Така че този достъп е частичен за мен.

luna, дали злото, породено от интереси не може пак да се разгледа като бунт?  newsm78 Но не бунт спрямо изявата на аз-а, а спрямо мизерията и това да си "никой", защото за много хора липсата на положение и финанси означава да си никой... Но пък ми е трудно да разглеждам като буунт алчността  Sick

# 287
 Бунтът е израз на конфликт. Но кой е арбитърът.
 Хипитата се бунтуваха срещу обществото. Кой беше правия. Обществото надделя, но остана шарения свят и прекрасната музика.
Има ли победители и победени, или всеки направи своя избор, според същността си.

Всеки прави своя избор според моментните си възможности или както казват - според израстването си. От твоя пример - няма победители и победени. Индивидуално победен се чувства този, който не е получил очакваното (в случая - когато бунтът му за него не е успял). За нас като странични наблюдатели е едно, за самите участници - друго. За някои от тях самото изразяване на бунта беше достатъчно. За други - не и останаха с чувство за ограбеност.

# 288
Изборът, уж ,зависел от свободната воля....от теб!А сме заобиколени от догми,ценности,ситуации,закони,....и сме в постоянно безпокойство,защото трябва да изберем самия себе си Thinking Thinking Thinking и то без образци на поведение!Според мен това е невъзможно,поради цялата плеяда миналости и другости!!!И ако съществуването предхожда същността,то аз не вярвам в идеята за бунтовете!!!!И не вярвам,че човек предопределя себе си,защото собствените ни решения са подбудени или продиктувани от рамката ....

Последна редакция: вт, 20 апр 2010, 14:41 от мария 123

# 289
Човек не може да съществува без другите, Мария 123. На всеки границите са му донякъде. Не знам, дали въобще съществува нещо безгранично. Но и в границите има свободна воля и избор. Колкото до догмите,ценностите, законите - това са все опити на човечеството да очертае път, да даде рамка. Но тя се мени, нали, Границите постоянно се местят. Така че за мен реално не са граници.  Crazy  Ситуации. Във всякакви съм изпадала. Конфликт / вътрешен/ има тогава, когато не действам според собственото си усещане и нужда. Конфликтът с другите ми е второстепенен, защото той се поражда от тяхната неувереност и погрешни за тях самите действия, когато и те самите не са наясно за себе си, какво точно ще им донесе удовлетворение и бъркат.
не намират отговор, решение, които да им донесат удовлетворение, но не се обръщат навътре, а търсят вината в другите..... и по тази причина прехвърлят вина, на мен например.  Mr. GreenЕ, това важно ли да е за мен!?

# 290
Цитат
Кой съм аз? Този въпрос вероятно е гнетял човечеството още в зората на цивилизацията и до ден днешен си остава сред най-мъчителните човешки проблеми. Давани са му най-различни отговори, вариращи между сакралното и профанното, сложното и простото, научното и романтичното, политическото и индивидуалното. Но вместо да се занимаем с това множество от отговори, нека по-добре хвърлим един поглед към онзи доста специфичен и основен процес, който възниква винаги, щом някой си зададе въпроса: „Кой съм аз? Коя е истинската ми същност? Коя е моята основна идентичност?"
Когато те запитат: „Кой си ти?" и решаваш да дадеш смислен, честен и повече или по-малко изчерпателен отговор, какво всъщност правиш? Какво ти минава през главата, докато формулираш отговора? В известен смисъл ти просто описваш наум самия себе си, такъв, какъвто се познаваш, като включваш в описанието си най-вече онова, което си преценил за уместно - и добро, и лошо, достойното за похвала, но и достойното за порицание, научно издържаното, но и чисто поетичното, философското, но и религиозното, изобщо всички факти, които смяташ, че играят фундаментална роля в твоята идентификация. Можеш например да си помислиш това: „Ами аз съм една уникална личност, притежаваща определени качества. Любезен съм, но понякога съм и жесток, общо взето, симпатичен човек, но от време на време мога да бъда и неприятен. Какво още? Баща съм и адвокат, обичам риболова и баскетбола..." И прочие в същия дух.
Но има един още по-базисен процес, заложен в цялата тази процедура на самоидентификация. Всъщност, когато си отговарящ на въпроса „Кой си ти?", с теб се случва нещо съвсем просто. Докато описваш, обясняваш или просто усещаш своя „аз", това, което в действително правиш, независимо дали го знаеш или не, е да прокараш една мислена линия или граница през цялото поле на своя личен опит и всичко, което се пада от тази, вътрешната страна на въпросната граница, наричаш или възприемаш като своя „аз", а останалото, оказало се от външната страна, определяш като „не-аз". С други думи, твоята самоидентификация зависи изцяло от това къде си прокарал разделителната линия.
Ти си човек, а не стол и си узнал това, защото къде съзнателно, къде несъзнателно си прокарал граница между хората и столовете и по този начин си съумял да установиш своята идентичност с първите. Или, да кажем, ти си едно доста високо човешко същество, което ще рече, че си прокарал мислена линия между „високо" и „ниско" и тя ти е помогнала да се идентифицираш като „висок". Започваш да усещаш, че си „това", а не „онова", когато прокараш граница между тях, и в крайна сметка установява, че си идентичен с първото.
По същия начин, когато казваш „аз", ти прокарваш една разделителна линия между това, което си, и онова, което не си. Отговаряйки на въпроса „Кой си ти?", ти просто описваш всичко онова, което се намира от вътрешната страна на тази граница. Така наречената „криза на идентичността" възниква, когато не можеш да решиш как или по-скоро къде да прокараш въпросната линия. Накъсо, „Кой си ти?" означава: „Къде ще мине границата?"
Всички отговори произтичат именно от тази основна процедура - прокарването на границата между „аз" и „не-аз". Щом веднъж бъдат поставени основните разграничители, отговорите може да се окажат доста сложни - в научен, теологичен и икономически план - или да си останат най-обикновени и, тъй да се каже, „неартикулирани". Но всеки евентуален отговор зависи от това къде е прокарана първата разделителна линия.
Най-интересното при тази граница е, че тя може да се мести, и това много често става. Тя може да бъде преначертана, В известен смисъл човек може да „преначертае" границите на своята душа и да открие в нейната територия неща, за които изобщо не е предполагал, че са възможни, да не говорим, че никога не ги е желал. Както видяхме, най-радикалното „преначертаване" или „промяна на границите" се получава в онези мигове на „върховно тъждество", защото тогава личността разширява границите на своята самоидентификация до такава степен, че те обхващат цялата Вселена. Можем дори да кажем, че индивидът се лишава от всякакви граници, защото при отъждествяването с единственото „хармонично цяло" изчезват реалните от типа на „вътрешност" и „външност", т. е. вече няма къде да се прокара граница.

# 291
Човек,   на мен ми се ще, ако не е твърде нахално все пак  Crazy, да прочета твоето виждане с твои думи!  Peace

# 292
  • Русе

Изборът, уж ,зависел от свободната воля....от теб!Асне заобиколени от догми,ценности,ситуации,закони,....и сме в постоянно безпокойство,защото трябва да изберем самия себе си Thinking Thinking Thinking и то без образци на поведение!Според мен това е невъзможно,поради целята плеяда миналости и другости!!!И ако съществуването предхожда същността,то аз не вярвам в идеята за бунтовете!!!!И не вярвам,че човек предопределя себе си,защото собствените ни решения са подбудени или продиктувани от рамката ....
  Не знам за миналостите и другостите, обаче няма кой друг да ме предопределя, защото няма да може да се справи толкова добре. Рамка, рамка, ама ти да си я сложиш.
И аз днес станах с намерението да боледувам, ама получих усмихнат гушкащ се син и няколко спешни обаждания на клиенти. Колко му трябва на човек . Може да избере да си боледува и да се сърди, че някой му пречи в това занимание, а може да се радва, че е обичан и нужен. Аз избрах второто. Laughing

# 293
кой съм?да бъда себе си?-ми звучат като лозунги!!!и за мен отговора на тези въпроси не са от значение,а способността да идентифицираме нещата.Да откроим това от другото,защото тогава разбираме целите им и определяме същностите им.И така може би достигаме доразбирането за своята отделност.Малкото дете припознава нови предмети без да знае за какво служат,но с времето придобиват определено значение....и така до АЗ чувствам,АЗ мисля,АЗ фантазирам....но ако аза е нашата скрита същност,то кой съм  се обезмисля моментално!
Свободата в рамка newsm78 newsm78 е то това ме обмисля ,отъждествява с общността.....а индивидуализма за мен не е даденост,а бягство от рамката.И изобщо   Sick  личната ми персона е стадна и тревожността и безпокойството не са за мен навигация

# 294
  • Русе
  тревожността и безпокойството, никаква полза няма от тях, пробвах, само ми губят времето , лично аз ги замених с гняв и радост. 
  Щом ти не можеш да намериш себе си и да идентифицираш нещата, трябва да те разочаровам, няма кой друг да го направи, дори и умник като Хегел.

# 295
Накратко - колкото по-малко граници, толкова по-добре. Понякога се заблуждаваме в своите сетива. Вземи например пътя на слънцето. Необходимо е да се включи целия ни потенциал, на мен тогава не ми пука какво виждам, защото предпочитам да го усещам Wink

Ето моето мнение с мои думи:

*И все пак тя се върти!

Изгрява Слънцето, препича.
По ежедневния си път върви.
Така обикновено се нарича
планетата когато се върти.

Проблеми вън от мене има
неизброимо множество, уви!
Но лесна е задачата неразрешима,
когато съм навсякъде, нали?

Когато няма утре, няма вчера.
Няма даже и минута, няма час.
Тогава много тихо идва тишината
сега и тук, навсякъде около нас.

# 296
Човек, благодаря!  Hug
Омитам се от тази тема за известно време, че доста думи наредих и даже успях да се омотам.  Crazy

# 297
Изборът, уж ,зависел от свободната воля....от теб!А сме заобиколени от догми,ценности,ситуации,закони,....и сме в постоянно безпокойство,защото трябва да изберем самия себе си Thinking Thinking Thinking и то без образци на поведение!Според мен това е невъзможно,поради цялата плеяда миналости и другости!!!И ако съществуването предхожда същността,то аз не вярвам в идеята за бунтовете!!!!И не вярвам,че човек предопределя себе си,защото собствените ни решения са подбудени или продиктувани от рамката ....

Вчера ЧОВЕК писа, че понякога обръщаме прекалено внимание на сложните неща, а забравяме по-простите. Мария, опитай с това да тръгнеш от по-простото и по-лесното, а не глобалното и философското. За мен по-важно е да си отговоря на кой съм аз чрез "какво искам", "какво вътре в мен ми пречи",  "защо в дадена ситуация аз реагирам така"... неща от този сорт. От начина, по който ти пишеш в този пост - вече си поставяш граници за невъзможност, защото подхождаш от сложно интерпретиране на идеи, схващания, разбирания, философии... Тръгни от малкото. Премахни в себе си тия граници, които можеш да премахнеш. Постигни свободата, която можеш на този етап да постигнеш. Достигни до аз-а си доколкото можеш в момента, в днешния ден. Само това да направиш - ще почувстваш разлика. Ще направиш по-голяма крачка, отколкото да мислиш върху теоретичните неща.

Теорията за бунта ще развия късно довечера. За мен е от значение най-вече личностния бунт (не обществения). Ако аз вътре в себе си не се разбунтувам за нещото, което не ми позволява да изживея себе си - ще продължа да не живея по начина, който ми се иска независимо дали е удачен или не, праведен за някои или не. Говоря в положителния смисъл, без да накърнявам чуждо лично пространство... Но довечера ще имам повече време за писане.

пп Човек не трябва да предопределя себе си - това предопределяне вече е рамка. Да се опиташ да разбереш себе си не е определяне на себе си, само разбиране. Човек се променя. Това, че днес си такава не означава, че утре ще си същата. Но да се разбереш в момента, в настоящето - ти помага да си повече на "ти" със себе си, да си по-радостна и щастлива. Колкото повече разбираш себе си, толкова повече излизаш от рамките и ти, и решенията ти.  Wink

# 298
За бунта ще напиша личното ми усещане и мнение. (В предните си постове визирах това, което аз възприемам като бунт.)
Понякога при мен се получава нещо, което ще опитам да опиша. Явно в различни етапи от живота си, достигам до момент на промяна. В момента асоциирам със старите будилници, които на около 24 часа им се навиваше отново големия ключ, за да се пренавие пружината, в противен случай ще спрат. Та понякога, по един или друг начин, разбирам, че нещо в аз-а ми не е както би ми се искало да бъде. Например изведнъж си давам сметка, че имам комплекси за нещо. Или - че съм се оставила накъдето ме отвее вятърът без личното ми участие и интерес в изграждането на живота ми. С една дума - на моменти разбирам, че силно съм стъпила встрани или тъпча на едно място. Тогава в мен се надига гняв, както се изрази Amber. Гняв срещу това, което съм проумяла, че правя или чувствам, и което със сигурност не ми харесва.

Това е първата реакция при мен - гняв. Но не спира дотам и точно по тази причина го характеризирам с бунт. Тъй като следващото, което автоматично следва гнева ми, е желание, силен стремеж към вътрешна промяна. Осъзнавайки нещо, което от известно време неосъзнато съм допускала - първо се гневя, а после  концентрирам енергия и мисли към промяната, от която силно имам нужда. Това е моето виждане за бунт - виждаш (осъзнаваш) нещо, което предизвиква в началото гнева ти, а почти едновременно с него - желание и действие към промяна.

Според моите разбирания, това е част от личната ми еволюция, защото такива моменти и последвалите ги вътрешни промени в мен, водят до промяна на мен си и живота ми.  Grinning Не зная как е при вас, но мен този тип бунт ме е спасявал от мен самата, както и от налагани ми от вън (и от миналото) неща. По тази причина за мен бунтът е от значение. Той ме променя, и ме променя така, както за мен и моето аз е добре.

# 299
Едно малко уточнение: В един от постовете си бях писала, че има разлика между бунт и революция. Разликата е в това, че бунтът идва и се осъществява вътре, докато революцията е външен продукт. Маркс и Ганди са революционери, Буда и Христос - бунтари.

Общи условия

Активация на акаунт