за сурогатните майки

• 137 909
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 90
Абе .... мама му стара ... защо се изказвате така компетентно , като хал хабер нямате от темата ... #Cussing out. Това не само към автора на долното, а и към останалите вещи в занаята

Нещо, по което законът мълчи като гъз, не е незаконно.

Категорично не е вярно. В България СМ е ЗАБРАНЕНО поне за момента

Семеен кодекс:
Чл. 60. (1) Произходът от майката се определя от раждането.
(2) Майка на детето е жената, която го е родила, включително при асистирана репродукция.

НАРЕДБА № 28 от 20.06.2007 г. за дейности по асистирана репродукция
Раздел IV - Медицински дейности и биологично-лабораторни методи, прилагани при
асистирана репродукция
3. При осъществяване на асистирана репродукция не се разрешава:
3.14. постигането на сурогатни бременности;

Наказателен Кодекс
Чл. 182а. (Нов - ДВ, бр. 26 от 2004 г.) (1) Който с цел имотна облага склонява родител чрез дарение, обещание, заплаха или злоупотреба със служебно положение да изостави свое дете или да даде съгласие за осиновяването му, се наказва с лишаване от свобода до една година и глоба до две хиляди лева.

(2) Наказанието по ал. 1 се налага и на онзи, който склонява непълнолетен да даде съгласие за осиновяването си, когато законът го изисква.

(3) Който с цел противозаконна имотна облага посредничи между лице или семейство, желаещо да осинови дете, и родител, желаещ да изостави свое дете, или жена, приемаща да износи в утробата си дете с цел да го предаде за осиновяване, се наказва с лишаване от свобода до две години и глоба до три хиляди лева.

(4) Ако деянието по ал. 3 е извършено повторно, наказанието е лишаване от свобода до три години и глоба до четири хиляди лева.

Последна редакция: ср, 31 мар 2010, 15:27 от Fussii

# 91
Клер, мисля, че Мираета съвсем друго имаше предвид. Ама нейсе.

# 92
Явно аз съм напълно изперкала, но не виждам с какво регламентирането на сурогатното майчинство задължава един или друг да се възползва от тази възможност?  Ако някой иска, ако го намира са нормално и морално - моля, важното е да е регламентирано! Ако някой толкова се гнуси от тая възможност, никой не го принуждава да я използва!

Явно аз съм напълно изперкала, но не виждам с какво регламентираната продажба нанаркотици задължава един или друг да се възползва от тази възможност?  Ако някой иска, ако го намира са нормално и морално - моля, важното е да е регламентирано! Ако някой толкова се гнуси от тая възможност, никой не го принуждава да я използва!

Ще ме извиниш, но при наркотиците жертва стават непълнолетни деца, които не могат да решават за себе си. Вредата от наркотиците е явна и неоспорима. При сурогатното майчинство това не е така. Изобщо аналогия не виждам.

И при СМ жертвите са непълнолетни деца. Вредата е явна и неоспорима за този който има сетива да я види.

Ще ми позволиш да не се съглася.
Честно казано, подобни изказвания ми звучат като бъртвежи на религиозните фанатици, дето са против инвитрото, против абортите и изобщо против всяка намеса на човека в "Божията воля".

И кое по-точно е брьтвежи? Хич и не става дума за Божията воля. Оставете дядо Боже на мира. Тука става дума за дете, което никой не е питал кого лично то смята за своя майка, което е правено по порьчка като панталон.
ама то било генетично тяхно. В другата тема питах, и тука да питам: като питат на около 4-5 -6 години как стоят нещата, лекции по генетика ли ще им изнасяте или ще ги льжете до припадьк, докато решат, че психически не са добре? Ей за такьв тип вреда става дума, никаква религия, никакьв фанатизьм.
бебетата са много сладки, после стават големи хора и тьрсят сметка на сьздателите си.
Гледайте да не станат като Франкенщайн.

# 93

Ще цитирам откъс от пост на Фуси

Цитат
е изрично забранена след сериозен обществен дебат  в страни като Австрия, Норвегия, Швеция, Франция, някои щати на САЩ, Италия, Швейцария и Германия. За нарушения на забраната, някои от изброените законодатества предвиждат отговорност както за сурогатните майки, така и за генетичните родители . Санкциите са различни и варират само от глоби стигащи то 45 хиляди евро, до 3 години лишаване от свобода.

Да, ама има вратичка - сурогатната майка си го износва като свое, а поръчващите родители после го осиновяват.

Затова нашите двойки ходят на пазар в Индия.
Евтинко им е, пък и са толкова благородни - бедната индийка с тези пари успявала да изхрани другите си деца. Повдига ми се от такова благородство.

# 94
  • София
Аз искам лекар да обясни какви са последиците от ин-витро оплождане на жена, която няма нужда от такава процедура, за да зачене.

Тук съм напълно съгласна. Ако се стигне до регламентиране на СМ, то трябва да стане при съвсем ясна и категорична разяснителна кампания за всички възможни здравословни последствия! Peace

# 95
  • София

Извинявам се, ако не съм разбрала правилно. Hug

# 96
  • София
Явно аз съм напълно изперкала, но не виждам с какво регламентирането на сурогатното майчинство задължава един или друг да се възползва от тази възможност?  Ако някой иска, ако го намира са нормално и морално - моля, важното е да е регламентирано! Ако някой толкова се гнуси от тая възможност, никой не го принуждава да я използва!

Явно аз съм напълно изперкала, но не виждам с какво регламентираната продажба нанаркотици задължава един или друг да се възползва от тази възможност?  Ако някой иска, ако го намира са нормално и морално - моля, важното е да е регламентирано! Ако някой толкова се гнуси от тая възможност, никой не го принуждава да я използва!

Ще ме извиниш, но при наркотиците жертва стават непълнолетни деца, които не могат да решават за себе си. Вредата от наркотиците е явна и неоспорима. При сурогатното майчинство това не е така. Изобщо аналогия не виждам.

И при СМ жертвите са непълнолетни деца. Вредата е явна и неоспорима за този който има сетива да я види.

Ще ми позволиш да не се съглася.
Честно казано, подобни изказвания ми звучат като бъртвежи на религиозните фанатици, дето са против инвитрото, против абортите и изобщо против всяка намеса на човека в "Божията воля".

И кое по-точно е брьтвежи? Хич и не става дума за Божията воля. Оставете дядо Боже на мира. Тука става дума за дете, което никой не е питал кого лично то смята за своя майка, което е правено по порьчка като панталон.
ама то било генетично тяхно. В другата тема питах, и тука да питам: като питат на около 4-5 -6 години как стоят нещата, лекции по генетика ли ще им изнасяте или ще ги льжете до припадьк, докато решат, че психически не са добре? Ей за такьв тип вреда става дума, никаква религия, никакьв фанатизьм.
бебетата са много сладки, после стават големи хора и тьрсят сметка на сьздателите си.

Тук става дума за дете, което не би се появило по друг начин, освен по този! Peace

# 97
  • София
Не знам. Въпреки че е чного болезнено за хората, които не могат да имат собствени деца, смятам, че някои гарници не бива да се преминават.
За мен лично и ин-витро процедурите са трудно преглъщаеми, на емоционално ниво, за съпругът ми - съвсем нормални.
И ако приемем фетуса като безгласен орган, яйцеклетката и спермата като клетки просто, то вече сурогатната майка си е 100% жив човек от всякъде. От тук до донорството на органи срещу регламентирано заплащане е много малко разстоянието.

Обяснете ми, при положение, че детето може и да не носи гените и на двамата родители, при положение, че двойката няма да изпита радостите и мъките на бременността и раждането, защо трябва да имат дете точно чрез сурогатна майка? Защо не осиновено? Въобще хипотетичният случай с "петте родители" съвсем ми бяга откъм логика.

# 98

Тук става дума за дете, което не би се появило по друг начин, освен по този! Peace

Точно така. И за това, че са го направили, трябва цял живот да се чуди дали и по колко точно да бьде благодарно на всяка от трите майки, на двамата бащи и армията медицински труженици, които са вложили сьрце и душа в този проект.  
Горкото дете.

# 99

Фанатизмът пречи да се схване иронията.

Едно от възрастните деца, на което се е наложило да сглоби идентичността си пост фактум, посмелило да се разголи и да каже колко са зловещи тези неща, поднесени в лъскавата опаковка на уж прогрес и лъже-хуманизъм.
Зловещи са и за поръчващата майка, втора или трета по ред, ама за нея не се мисли, а се мисли само за печалбите от копнежа и.
"Колко съзли са проляни от сбъднати мечти ..."

# 100
Обяснете ми, при положение, че детето може и да не носи гените и на двамата родители, при положение, че двойката няма да изпита радостите и мъките на бременността и раждането, защо трябва да имат дете точно чрез сурогатна майка? Защо не осиновено? Въобще хипотетичният случай с "петте родители" съвсем ми бяга откъм логика.
Ти ми доизказа мислите, които аз не посмях.
И точно затова попитах защо 5 родители....в такъв случай,да извинете, ама няма разлика с осиновено.

# 101
  • София

Точно така. И за това, че са го направили, трябва цял живот да се чуди дали и по колко точно да бьде благодарно на всяка от трите майки, на двамата бащи и армията медицински труженици, които са вложили сьрце и душа в този проект.  
Горкото дете.

А ти му обясни на това детенце, че е по-добре изобщо да не се беше раждало, че да не създава такива морални дилеми! Чиста работа!

# 102
  • София

Фанатизмът пречи да се схване иронията.

Същото мога да кажа и за теб!

# 103
  • Sofia

Извинете, че се намесвам, но наистина звучи фанатизирано това което пишете.
Много ми се иска да вярвам, че децата избират родителите си и ужасно се зарадвах преди няколко дни, когато големият ми син ми заяви, че е избрал точно мен за своя майка, защото съм най-прекрасната. Но няма защо да се заблуждаваме, всички знаем, че това не е така.
Децата не ни избират.
А нима ин-витрото не е поръчка, като панталон?
И не разбирам какво общо имат обясненията, когато децата станат на по 5-6 години. Какво обясняват осиновителите на осиновените?

# 104
  • София
На вече родено детенце няма кой, надявам се, да седне да му бистри такива глупости на главата.

Друг е въпросът, защо НА ВСЯКА ЦЕНА трябва да имаме собствено дете? И кое е собствено?

Общи условия

Активация на акаунт