Детето ми е почти на 2 год и не може да говори.

• 56 359
  • 411
  •   1
Отговори
# 195
  • Варна
Но какво значи съгласуване?
Малката съгласува елементарно: "Мамо, иж, иж акче" (Мамо, виж влакчето!), "Мамо, дай епче!" (Мамо, дай хляб!), "Мамо, кака мъъъЪ баба" (Кака спи при баба), "мау-мау ам-ам"(котето яде). И все в този ред. Казва и: Здравей! Благодаря!(съвсем на място).
Но каката на нейната възраст съгласуваше така: "Като стана голяма, ще си купя кола, и камион, и багер и автобус, и самолет" или "Не ми се карай, мамо, вече няма да правя така".
Тези различия допустими ли са, в рамките на нормата ли е малката, или е изостанала?
Аз с това не мога да се оправя.

Астарта, и моята прави това с очите, закрива ги. И отказва да повтаря.

# 196
Ментова, моят малкият говори точно по същият начин  Laughing Другата седмица става на 2г. Батко му на 2г също говореше така и затова ми се струва абсолютно нормално. Постепенно изреченията ставаха все по-сложни и по-дълги. Не произнасяше правилно думите, но граматически винаги е говорил правилно. Дори често срещаната грешка, която правят децата вместо "татко ми" да казват "татко ти", той никога не е допускал. От познатите ми деца няма такива, които на възраст от 2г, да казваха кой знае какво. Имаше 1-2, но болшинството си бяха на нивото на моя и може би затова никога не ми е изглеждало като повод за притеснение.
Нашият батко също ще ходи на логопед, защото има проблеми с произнасянето на някои звуци. Интересното е, че тези проблеми се появиха по-късно. Толкова бързо говори и толкова много неща има винаги да каже, че започна много-много да не си затваря устата. От това пострадаха "ч", "з". Като малък толкова хубаво произнасяше "чаша", а сега е нещо Като "цаса". Та наесен с бодра песен на логопед.
Моите и двамата не са повтаряли думи. Никога не се е случвало, аз да кажа нещо, и те да пожелаят да го повторят.

# 197
  • София
Ментова, може би това е елементарното съгласуване "Мамо, иж, иж акче". Но пак подчертавам, че не съм специалист в областта.
При сина ми няма наченки за такова нещо. Казва само няколко думички, като яде 1вите букви.

# 198
Моят син е на 1г и 7м и не говори. Говори си някакви бебешки думички когато си играе и толкова. Когато иска нещо започва да вика ъъъъ или плаче, даже с пръст не сочи, ако предмета който иска е на видимо място го гледа и това е. Мога да твърдя, че разбира всичко като му се говори. Другото нещо което ме "притеснява" нищо не пъха в устата си, дори когато го болят зъбките. Търси си само биберона, то и затова все още не сме се отказали от него, защото само той го облекчава в тези ситуации.При първите зъбки когато беше на  6 -7 месеца дъвчеше почти всичко, после като го отпуснаха спря и когато вече пак го почнаха следващите  сякъш беше забравил как се прави Laughing

# 199
bobibb, детето ти е още малко,за да се притесняваш,че не говори.А с пръст изобщо ли не сочи,като гледате книжки,питаш ли го кое къде е и той да ти показва? За лапането- на тази възраст по-скоро би било проблем ако всичко слага в  устата.

# 200
lissana, и аз смятам че има още време за проговарянето. Но за соченето, въобще не сочи и никога не го е правил. Книжки си гледаме, снимки а като попитам нещо го поглежда  и това е. Мисля си, че не умее да борави добре с ръце - не яде сам, дори солетки, не може даже бибата да си сложи сам, но пък си играе с играчките, маха за чао, ръкопляска, хваща малки предмети... Незнам не искам да си пълня главата с глупости Rolling Eyes, дано просто да е мързелив например  Simple Smile

# 201
Показването с пръст е етап от развитието на децата,при някои по-рано,при други по-късно ,но общо взето около годинката вече трябва да сочат с пръстче,това си е вид комуникация,незнам до колко е важно. Но това,че не умее да борави добре с ръцете,не ми звучи добре....влез в тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=530754.0 , има доста идеи които биха ти помогнали,за да наблегнете на фината моторика,а може и там да споделиш притесненията си,има специалисти логопеди,те ще те посъветват най-добре. Peace

# 202
  • София
не може даже бибата да си сложи сам

а как показва, че иска бибата?

# 203
За соченето с пръст не съм компетентна до колко е притеснително,но за говоренето най-добре се успокой.
Моят син е малко по-голям от твоето дете,говори ,но не казва точно думите,не може да свърже изречение.А минава за най-приказлив сред връстниците си,тоест другите деца около нас на тази възраст не казват нищо освен мама и тати,така,че не се притеснявай.
С вилица и лъжица на тази възраст много деца още не могат да боравят ,но солетки,банани,шоколадче би трябвало да може да държи само.

# 204
  • София
Аз мога да се похваля с две прости изречения от страна на моя син Simple Smile "Али пи" (спи) и "Али папа" (т.е. дайте ядене) Simple Smile
Още има какво да се желае.

# 205
jam, относно искането на бибата, е както и при другите му желания - ако го вижда го гледа и плаче или вика (така си гледа шишето с вода, някоя играчка която не стига...).  lissana благодаря за препратката, ще вляза да прочета подробно темичката. И аз май главно се притеснявам повече за моториката отколкото за говора. Понякога се успокоявам, че може би при него всичко става по-бавно, защото късно пропълзя - на 12 м, проходи чак на 1г и 3м. Мерси на всички за отговорите   bouquet

# 206
Моториката и говора са свързани.

# 207
  • София
Моториката и говора са свързани.

така е. това е пирамида - върху грубата моторика се наслагва фината моторика, а върху нея стъпва речта.

това, че не сочи с пръст е важен индикатор- казвам го, защото фигурира във всички списъци с крайъгълни камъни. също така, неумението да държи по-дребен предмет и да си уцели устата са неща, които би трябвало да се коментират със специалист. възрастта не е малка.

# 208
Соченето с пръст наистина е важен момент,аз доста бях изтръпнала покрай това сочене..слава богу Praynig нещата при нас се случват. Но наистина се бях притеснила,дори тема бях пуснала точно за такива неща, че не си държеше шишето, че не успявах да привлека вниманието и т.н. Фината моторика е пряко свързана с говора наистина,както са ти казали момичетата.

# 209
Bebe вие на каква възраст сте сега и кога и поради каква причина започнаха да ви се случват нещата Rolling Eyes В смисъл правила ли си нещо - някакви игри, тренировки за ръчичките.

Общи условия

Активация на акаунт