Гърция-24

• 50 438
  • 739
  •   1
Отговори
# 585
Ч Р Д, stroumfaki!

# 586
Честит рожден ден и от нас Струмфаки

# 587
Честит рожден ден ,stroumfaki !

Да си много здрава,обичана и щастлива!

Весел празник и много усмивки!  Hug    bouquet

ДидиС   Hug ,няма никаква връзка пълномощното с конфискуването на колата.
Самият документ даже не  е преведен на гръцки,така ,че в митницата изобщо нямат и на представа какво точно пише в него.
И проблема не е колко време е колата в Гр.,проблема е ,че аз съм я карала,защото както по рано писах аз съм постоянно пребиваваща в ГР. и нямам право да шофирам кола с чужди номера.
Сега се мъча да намеря европейски закон по случая,но нещо много трудно се намира.

# 588
beborina,
ти точно в тая насока трябва да търсиш- колата е чужда и ти си я карала, със съгласието на собственика. А не имат ли право граждани на ЕС да карат кола със чужда регистрация в друга страна от ЕС, защото такова право нямат.  Така, че според мен точно това пълномощно би трябвало да го размахате някъде.
Например интересно ми е, как е решен проблемът с лизинговите коли?! техен собственик е лизинговата фирма, и ако се преместиш в друга страна, нямаш право, дори и да искаш, да и сменяш регистрацията. Та ей в такива случаи има, си мисля, вратичка в закона. Но това са си мои разсъждения.

newsm67  sroumfaki!

# 589
  • загубено
stroumfaki ,
Честит празник!
Жива и здрава!

# 590
Струмфаки, хрониа пола и от мен  Hug

# 591
Цитат
Публикувана от: Azalee

Например интересно ми е, как е решен проблемът с лизинговите коли?! техен собственик е лизинговата фирма, и ако се преместиш в друга страна, нямаш право, дори и да искаш, да и сменяш регистрацията. Та ей в такива случаи има, си мисля, вратичка в закона. Но това са си мои разсъждения.

Проблемът тук е ,че се прибират и лизингови коли.Ти сигурна ли си в това което си написала?Защото точно след като взеха нашата кола ,прибраха джипа  който е лизингов на позната на моят съпруг и при тях обоснованието в документите  е същия като  в нашият случай.(тя е постоянно пребиваваща тук).

Извинявам се на всички четящи ,че ви занимавам с моят проблем,но от тук получавам полезна информация и също така може моят горчив опит да е полезен на някои.  Tired

# 592
  • загубено
Беборина,малко по напред ДидиС беше публикувала закона.
Вчера го свалих,че мъжът ми иска да взима кола и се интересуваше
има ли "вратичка" за вкарването и и безпроблемно използване.
Е, няма.Постоянно пребиваващ  няма право  да има кола с чужда регистрация.

Май ,наистина на никой не му пука .На колкото
познати казах все им е тая.
Как щели да им вземат колите,бля-бля.
В последно време около 2 месеца,се засилиха полицейските
проверки .Има постоянно полиция ,та е въпрос на време да
подхванат Атина.А като гледам колко са коли на българи и поляци.

Беборина,няма за какво да се извиняваш. Hug
Форумът е за това.
Пиши ако има някакво развитие.

# 593
ами аз не знам какъв им е точно договора на вашите познати, но има такива договори за наем на кола (лизингът е вид наем на кола), при които колата е на името на собственика, и той си плаща всякакви данъци и такси, а наемателят му плаща само определена месечна такса за определен период от време. И тогава няма как да регистрираш колата на твое име.

А и вие с майка ти сте направили горе-долу същото- наем на кола с дългосрочен договор. Според мен в законите трябва да има някъде и тези случаи. Няма начин да са ги пропуснали. Само, че не знам къде да се търсят. А и едва ли чиновниците ще са наясно с това. Трябва да преровите доста закони.

погледни тази тема, правят някакви хватки за каране на кола с бг регистрация в Холандия, като се базират на Article 49 of EU law, който гарантира свобода на услугите в рамките на ЕС, в частност всеки гражданин е свободен да си наеме дългосрочно кола от където си иска в ЕС.

Последна редакция: нд, 18 юли 2010, 15:13 от Azalee

# 594
beborina,
ти точно в тая насока трябва да търсиш- колата е чужда и ти си я карала, със съгласието на собственика. А не имат ли право граждани на ЕС да карат кола със чужда регистрация в друга страна от ЕС, защото такова право нямат.  Така, че според мен точно това пълномощно би трябвало да го размахате някъде.

Точно това исках да кажа. Благодаря Azalee. Много ми е чудно защо поне малко не са се заинтересували кой е собственика на колата.  Ясно е че полицаите са действали от позиция на силата и вероятно на принципа "виновен до доказване на противното". Това се доказва и от факта, че не е имало никакво предупреждение - нито устно, нито писмено (което хич не е европейско).
Все си мисля че ако пълномощното беше срочно (или прекратено през юни 2010 г.) то можеше да се използва като доказателство за временно пребиваване на колата.
Ако данъците на колата са платени, това е още едно силно доказателство пред властите.

Последна редакция: пн, 19 юли 2010, 08:50 от ДидиС

# 595
доколкото разбрах когато става въпрос за постоянно пребиваване нямаш право да караш на друг колата с чужда регистрация освен ако и същия не е вътре. същото става и в другите европейски държави колкото прочетохте.
мисълта ми е да си караш една обикновенна кола с БГ регистрация и ако митницарите я вземат да не те боли понеже си свършил работа доста време. и аз исках да си взема кола с БГ регистрация но в търсенето срещнах тези подробности:
1) българските застраховки колко покриват като материални и човешки щети? в ЕС , и в гърция от една година, вкарват т. нар. Solvency 2. който гласи че тези застраховки трябва да станат поне 1.000.000 евро за материални и 500.000 за човешки щети..или се бъркам но цифрите си бяха същите. затова в гърция почнаха да фалират малките застрахователни дружества понеже нямаха необходимия капитален резерв. та искам да попитам колко ще плати БГ застрахователя в случай че бутна някакъв мерцедес или човек и започнат да ме съдят индивидуално всеки един от роднините??
2)относно пътния данък няма да го коментирам колко е на чисто нова кола в БГ и как се сваля през 5 години. засега си е добре.
3)мисълта на една кола с БГ регистрация е да се минава по-евтино в сравнение със същия автомобил с ГР-регистрация. там е и моето питане? вместо да се купи една обикновена кола, напоследък съм станал свидетел как се купуват всевъзможни джипове и други автомобили с БГ регистрация и се карат в ГР. и не говорим за лада нива или опел астра. и тук го видях същия феномен. не мислите ли че се губи смисъла ? и преди години (над 10 със сигурност) бяха на мода колите с немска регистрация които ги караха разни хора от гръцкия хай лайф и т.н. даже менегаки караше такова порше и бяха конфискувани вследствие. в германия се третира като укриване на данъци.има хора които карат с години коли с БГ регистрация там но веднъж да ти стане и после си псуваш късмета. в австрия същото. в холандия същото, даже там дават 14 дни гратис да караш след това на НЛ табели. в българия беше на мода да се купуват скъпи автомобили с SHA регистрация за да не плащат акциз..но откакто падна акциза то се загуби мисълта.
4) обобщавайки, за съжаление е така. щом си омъжен/женен с гръцки/немски/марсиански и т.н. гражданин, автоматично си имаш постоянно пребиваване в държавата. това означава че плащаш данъци и осигуровки в тази държава и ако те хванат да караш автомобил с чужда регистрация, на своя преценка полицейския служител може абсолютно нищо да ти каже, може и да ти конфискува колата защото не сте взели необходимите документи от границата както е казала една госпожа тук и е абсолютно права. това с лизинговите коли които може да мине като услуга (ЕС свободно минаване на стоки и услуги и т.н.) може и да мине но може и да не мине. хубаво ще бъде да се говори с адвокат за случая че нали знаете тук по форумите все се говори а нищо конкретно не се говори.
5)обръщам се  към госпожата чийто автомобил бе на името на майка й. за какъв автомобил става въпрос? марка? модел и година? колко години го карате в България? има и някакъв начин да ви излезе евтино цялата история..т.е. да се откажете от автомобила, след време отивате на ΟΔΔΥ и го купувате на по-малка цена. ако го купите кеш ви свалят от цената 10 или 20 процента и карате колата с ГР регистрация и по-евтин пътен данък... Whistling

# 596
beborina,

newsm67  sroumfaki!

и пак, закона ще ти отговори че след като искаш да заминеш за друга държава, разбери се с лизинга да продадеш колата на някой друг и да се продължи лизинга или да изплатиш останалите вноски накуп и т.н. това си е твой проблем. не е длъжен полицейския служител да слуша всевъзможни истории и хипотези. изпълнява каквото казва законодателя. законът си е такъв навсякъде в ЕС, даже бих казал че в гърция нещата бяха много хлабави относно този казус. щом имаш аргументи затова са съдилищата. прочетох от началото докрай всичките линкове които сте дали и разбрах че относно този въпрос, гърция е бил рай досега и сега се затягат нещата.
относно предупреждението устно или писмено, извинете но пребивавате в тази държава толкова години и поне веднъж не можахте ли да прочетете закона? колкото несправедлив или суров е той, като сте преминали границата и решихте да се установите тук означава че сте съгласни. и аз като минавам границите на българия знам че приемам всичките закони на Бг законодателство колкото тъпи или от ерата на комунизма да са.
другото което попадна на моето внимание, и не е във връзка с въпроса който обсъждате тук, е че влизат разни хора и питат разни неща и хвърлят следното "...работя без здравни осигуровки и т.н." бих искал да ви попитам..толерирате ли такива индивиди които работят съзнателно незаконно? защото аз не. и ще ви обясня защо. няма да ви описвам моя случай че от българските власти ми искаха да имам минимум една сума в банкова сметка и някой да гарантира къде ще живея или да имам валиден договор за наем. няма да го обсъдим това.
всичките сте съпруги на гръцки граждани или други граждани които работят в гърция със необходимите документи и т.н. един хубав ден изниква един индивид на офиса на шефа ви и му казва че ще работи за същите пари без осигуровка защото нещата са зле обратно у дома, има родители болни, има да връща кредит и т.н. вашият съпруг или вие съответно бива уволнен заради кризата, заради някаква глупост и т.н. и понеже гръцките закони си "работят" работодателят е спестил една сумичка като е взел на работа един друг без осигуровки и в същото време вие или вашата половинка си търсите работа може би за месеци.
в този случай е виновна държавата на първо място че си позволява такива работодатели да наемат без осигуровки хората.
второто стъпало е работодателят който гледа и 10 цента да ги спести няма значение как (работил съм предостатъчно с гръцки работодатели и ги знам какви лешояди са)
и не на последно място онзи индивид който попаднал в капана и приел да работи без осигуровки за работодателя. не дай си боже да му стане нещо и да трябва да се лекува..тогава става страшно наистина от цените на болниците.
още от 1989 година когато се отвориха границите, неосигурената работа е скочила десеторно. особенно в сферата на строителство, на услуги и т.н. и преди 1989 се строяха блокове, и преди 1989 се чистеха входове и т.н. но първите емигранти попаднаха в капана на нуждата и приемаха да работят без осигуровки понеже си мислеха че щели да стоят кратко време да заработят някоя драхма и да заминат обратно. с годините се опровергаха и попаднаха сами в техния капан. приемайки да работят без осигуровки и за смешни пари (смешни за гръка но не за тях самите) са помогнали така заплатите да останат на едно и също ниво (още преди еврозоната), черната работа си продължава в същото темпо, емигранти с документи и тукашни хора не могат да си задържат на работните места понеже може да изкочи някой пакистанец/афганец и т.н. -ец който да работи за същите пари и по малко даже без енсима. ролята на държавата да се грижи за нейните граждани и легални емигранти е почти никаква даже я толерира. работодателите за 10 евро по-малко са способни на много неща така че кой останал? бедния емигрант който работи като куче 12-14 часа на ден. та да ги имате впредвид когато толерирате някой ваш съгражданин който работи без осигуровки и т.н. защото като не ги толерирате предпазвате вас и семействата ви да попаднете в този капан на неосигурена работа или по-лошо на безработица. защото няма да дойде онзи ваш съгражданин да ви помогне да си платите наема или кредита или да купите мляко за детето. не говоря с лошо нито критикувам някой просто наблюдавах няколко теми на вашия форум (който намирам за великолепен и посещаван от умни хора) и ми направи лошо впечатление бих казал и реших да го споделя с вас. мисля че ме разбирате.
хубав и слънцев ден от Атина ви желая ,

# 597
ДидиС , мен ме спряха за проверка данъчни.Бяха трима и нямаше полицаи с тях.
Нямаше никакви предупреждения или нещо подобно.Казаха ми ,че проверяват всички автомобили с чужди номера,при положение ,че нямам како да крия  и че колата не е моя,през ум не ми мина ,че може да се стигне до конфискуване на колата.
За съжаление точно на този принцип се действа.Въпроса е да се докаже ,че сме невинни.

.......,колата е Ауди А6 98г. 2500куб.турбо дизел
Колата  е купена миналата година април месец от Германия.
Евтин вариант да си я купим от митницата няма.Ако искаме да си я вземем плащаме 8000€ и е наша като до 10 дни трябва да напусне страната.Ако се откажем от нея има някакъв срок и се провеждат търгове ,но не съм много запозната.Ако знаеш подробности за търговете пиши ми ако можеш.
Какво точно е ΟΔΔΥ ?
Благодаря!

# 598
Често задавани въпроси за данъчното облагане на автомобили в ЕС:

http://ec.europa.eu/taxation_customs/common/faq/taxation/faq_cartax_en.htm#13

Commission v Greece C-156/04 (Temporary importation of vehicles)

http://newsweaver.ie/itilibrarynews/e_article000836993.cfm?x=b11,0,w

# 599
beborina  Hug, много ти съчувствам за нервите и притесненията около колата.
Аз моята я карам вече само до морето и обратно с децата. До центъра слизам с колата на свекър ми, но ми струва усилия, защото местя детските столчета в неговата кола, няма климатик и т.н.  Tired
Ако някой има инфо дали важи още облекчението при сменяне номерата от бг на гр при тридетните семейства...Колата сега е на името на българската фирма на моя гръцки съпруг, който е на постоянно местоживеене в България  Laughing, а аз с децата съм на постоянно мест/во в Гърция  Laughing Толкова е смешно и объркано, че няма накъде повече  hahaha
Сега си е при нас за няколко дни и ни вози насам-натам, но в сряда пак тръгва за България и аз не мога да мръдна от квартала, защото ме е страх да не ни свалят с 3те деца от колата и да ни я вземат...Егати...къде да прочета как се прехвърлят номера на кола? (макар че ми са трудни още някои термини, ще си напъна мозъка и ще действам с речника  Mr. Green)

Ходите ли редовно на море? Кои плажове са най-предпочитани от вас?

Общи условия

Активация на акаунт