Гърция-24

• 50 431
  • 739
  •   1
Отговори
# 600
точки, прав си. Аз още 2007г предупреждавах за колите с бг регистрация и за изкараните книжки в бг, докато постоянното местожителство е в ГР.
И не е проблемът според мен в еднократната такса от 300-400€ за смяна на номерата, а ежемесечната висока такса за застраховки(+ пътен данък). Не съм сигурна, но може да се наложи и доплащане на разни други данъци и акцизи, ако има разлика със същите в БГ.

Въпреки това, продължавам да смятам, че трябва да има някакво решение и за случаите, в които си наемаш кола и я ползваш в друга страна или караш нечия кола в друга страна. Ето лизинга е договор с определена валидност и току така не можеш да го прекратиш, а ако искаш, то ще плащаш неустойки. Това са си мои размишления, нямам кола на лизинг.

beborina, сега се сещам, че може да пишеш един имейл на тея от министерство на транспорта, да им опишеш хипотетично случая, т.е. че имаш намерение да си вземеш колата, и да видиш какво ще ти кажат. Полицаите, обслужващи гражданите, едва ли са наясно със всички закони и разните му врътки.

Олимпия, кой ти гарантира, че от вас до морето няма да те спрат? във всяко полицейско управление, ще ти кажат какво изискват, че да пререгистрирате колата. А пък социалните (предполагам) ще знаят има ли или няма облекчения за многодетни семейства.

Последна редакция: пн, 19 юли 2010, 21:18 от Azalee

# 601
Azalee, ще направя запитване и там.От външно министерство и нашето посолство в Атина никаква заинтересованост.Едните прехвърлят топката на другите.В Атина били чували ,че има такъв проблем по островите.Това беше техният отговор.
За смяна на номерата изобщо не сме и мислили,първо че колата беше за малко и второ ако трябва да се плати мито то е около 13 000€
което е пак някаква ненормална сума.

# 602
 beborina;
като гледам законите, никой адвокат, поне не законно не може да ти помогне .
ЕТо какво пише кратко и ясно

Πρόσωπα (αλλοδαποί ή Έλληνες) που είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα, δηλαδή έχουν εδώ τη συνήθη κατοικία τους και μεταφέρουν στη χώρα μας όχημα, ταξινομημένο ή μη σε άλλο κράτος, δεν έχουν δικαίωμα να το κυκλοφορούν στο εσωτερικό της χώρας, πριν από την καταβολή των οφειλόμενων δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων και την έκδοση πιστοποιητικού, για την ταξινόμηση του οχήματος και τη χορήγηση ελληνικών πινακίδων.
Η διαδικασία που ακολουθείται και ο αναλυτικός τρόπος προσδιορισμού των οφειλόμενων επιβαρύνσεων περιγράφεται παρακάτω.

Прочети тук и продължението
http://www.gsis.gr/teloneia/xrisimes_plirofories_teloneia/efk/efk5.htm

Там е обяснена и процедурата на смяна на номерата от чуждестранни с гръцки и ще е полезно и за Оле затвори очички.

Значи , който няма тук АФМ или някакъв друг номер или документ, който да потвърди ,че живее тук може свободно да си кара колата с българска регистрация,  който има , не може .

ето и тук има подробни обяснения, някъде по средата се намира /Πληροφορίες για Ιδιώτες που φέρνουν στην Ελλάδα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα από Άλλες Χώρες/
http://www.gsis.gr/teloneia/xrisimes_plirofories_teloneia/plirofories.html

# 603

Въпреки това, продължавам да смятам, че трябва да има някакво решение и за случаите, в които си наемаш кола и я ползваш в друга страна или караш нечия кола в друга страна. Ето лизинга е договор с определена валидност и току така не можеш да го прекратиш, а ако искаш, то ще плащаш неустойки. Това са си мои размишления, нямам кола на лизинг.

Аз го мисля същото. В Европейския съд има много случаи за данъчни нарушения за лизингови коли.

The Court has also ruled on the compliance of passenger car related taxes with freedom of movement of services, in particular in relation to taxation of cars leased in other Member States.

http://ec.europa.eu/taxation_customs/common/faq/taxation/faq_cartax_en.htm#13

Случаят трябва да се отнесе до адвокат, тъй като до сега всички говорят за общите правила и постановки, а никой не обръща внимание на детайлите. Законът си е закон, но има и специфики.
Между другото последната препоръка от ЕС за Гърция е от май 2010 г., препоръчва се намаляване на данъка за коли втора употреба.

beborina,

Попаднах на сайт за защита правата на европейските граждани, но  се консултирай с адвокат:
http://ec.europa.eu/community_law/your_rights/your_rights_bg.htm#1depot

Последна редакция: вт, 20 юли 2010, 09:31 от ДидиС

# 604

http://www.oddy.gr/main.php?cat=4

Там на търг се продават конфискувани от гръцката държава коли...коли с неплатени данъци и акцизи, коли, които един вид се бракуват или подменят с нови, в различните държавни сектори. Много често могат да се видят джипове в бяло и синьо , само надписът Αστυνομία липсва

# 605
Момичета, благодаря на всички ви за поздравленията по повод рождения ми ден!
Аз карам гръцка кола, но пък с българска шофьорска книжка, което пак си е нарушение и кой ли ден ще изгърмя / да не говорим че колата е на свекъра и свекърва ми на името и нямам пълномощно/. Като гледам май вече нещата стават сериозни и ще бягам да си сменям книжката, докато не е станало късно.

# 606
.

Последна редакция: ср, 21 юли 2010, 16:18 от Azalee

# 607
stroumfaki,и аз си карам с бг книжка,колата е с гръцка регистрация на името на мъжа ми.Спирали са ме много пъти и никога не са ми правили проблем,а и преди това отидох до едно полицейско управление да питам и ми казаха,че няма никакъв проблем  Peace
Аз все още съм в чуденка,ако книжката изтича и я подменя в Бг,после как ще докажа,че всъщност съм карала курсовете 10г преди да дойда да живея тук  newsm78
Момичета,я да почерпя,да се освежим малко  Hug

# 608
Ох нещо не ми се получи почерпката  Embarassed,но ще пробвам пак

# 609
stroumfaki, няма нужда да си сменяш книжката,освен ако не ти изтича скоро. Те се признават.
По- горе ставаше въпрос за случаи, в които някой кара шоф. курс и взема книжка в БГ, обаче същевременно е с постоянно местожителство в ГР.

мария п , мисля съм мяркала някъде, че в новите евро-книжки се вписва и датата на първоначално издадената книжка.  А и винаги можеш да си изискаш справка от КАТ.

Последна редакция: ср, 21 юли 2010, 16:17 от Azalee

# 610
3stars, и аз съм на Родос. Като пристигнеш и се установиш пиши да се срещнем! Много ще се радвам и аз да се запознаем. Скоро моя позната гъркиня търсеше жена за майка си, но вече си е намерила за съжаление.

# 611
И мен са ме спирали и не са ми правили проблем, но казват че ако имат за какво да се заядат и после правят проблем защо не си си сменил с гръцка книжката.

# 612
Имам нужда от помоща ви.Не мога да намеря номер на пристанището Пирея.Интересува ме -утре вечер тръгвам от Варна-там ще съм в петък към 22часа.Искам да знам дали има кораби по това време до Родос.Благодаря предварително!

# 613
# 614
само блу стар ли има,ох получава се голямо чакане -че и билета за автобуса си купих.нощувки знаете ли наоколо дали има и по колко са?

Общи условия

Активация на акаунт