Учителите ще се оценяват сами

• 2 422
  • 15
  •   1
Отговори
Здравейте,
Попаднах на една новина, която ме заинтересова и засяга нас и нашите деца. Пуснат е тест за доброволна самооценка на учителите.

Цитат
Онлайн въпросник за самооценка на учителите. Неговата цел е да предостави възможност на преподавателите да оценяват своята работа и квалификация.

Показателите за самооценка на учителите са подредени в 8 групи:

Блок I – Първоначално определяне на равнището на знания и опит, очаквания и нуждите на учащите

Блок II – Поставяне на цел и съдържание на обучението

Блок III – Отношение с учащите

Блок IV – Преподаване и обучение

Блок V – Оценяване на учащите

Блок VI – Осигуряване на подходяща среда за учене

Блок VII – Работа с другите

Блок VIII – Лично развитие

В тези категории се включват основни проблеми, свързани с методите на преподаване на учебния материал и неговата усвояемост от учениците. Всеки блок съдържа по 6 въпроса, на които е необходимо да се даде отговор. След като веднъж бъде попълнен даден блок, на екрана излиза графика, която показва разликата между „важност” и „притежание”. Ако процентът е нула, това означава, че има съвпадение между важност на съответната група способности и умения и притежанието им. Ако процентът е положителен, това означава, че учителят има нужда от обучение по тази група способности и умения. При отрицателен процент се прави извод, че учителят има запас от въпросните способности и умения, който може да бъде използван в бъдеще.

Учителят може да види както своите обобщени резултати по всеки показател, така и сравнението с останалите, попълнили въпросника и да оцени своето място сред тях.

Въпросникът е създаден по проект „ПОДКРЕПА НА УЧИТЕЛИТЕ ОТ ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУЧЕНИЕ ЗА САМООЦЕНКА НА КВАЛИФИКАЦИЯТА”, финансиран от Програма „Учене през целия живот”, част от секторна програма „Леонардо да Винчи”. Основната цел на проекта е 100 учители от България, Турция и Малта да бъдат запознати с компетенции и умения, за да вземат правилното решение за професионално развитие чрез разработване и пилотното въвеждане на рамка за оценка на качеството на професионалните учители и обучители квалификация, както и да се повиши качеството на вътрешния и външен контрол и мониторинг върху качеството на обучаващият персонал в Европа чрез предоставяне на точен и изчерпателен наръчник за обучение и квалификация стандарт. Вече е достъпен на адрес sas-leonardo.eu

Целта на програма „Учене през целия живот”, част от секторна програма „Леонардо да Винчи”, е да подпомага и подобрява качеството и иновациите в професионалното обучение, системите на обучение, институциите и практиките, както и да подпомага развитието на иновативни практики в областта на професионалното обучение и образование.

Искрено се надявам проектът да бъде успешен и да е начало на тези прословути реформи в нашето образование. Какво мислите?Simple Smile

# 1
Не виждам смисъл от самооценка, без същата да може да бъде сравнена с обективна оценка.
Не мисля, че ще доведе до нещо градивно. Прилича на отчетена дейност, финансирана от някъде. Обратната връзка няма да я има.
Как се дава този "отговор"- в някаква скала или с "да" и "не"?

Това ли е:
http://sas-leonardo.eu/indexa.php?lng=BG
Отворих го сега. За мен се потвърди усещането ми, споделено по- горе.

Последна редакция: вт, 06 апр 2010, 15:43 от Judy

# 2
Много ми е странен този въпрос  за оценяване на учителите.
Самооценката - доколко може да е реална?
Оценка от родителите - още повече. Те не са специалисти и не са безпристрастни.
Учениците - несериозно.
Директор - ами ако не се разбираш с него? Пък и той ще влезе в един час, не може да ти следи работата постоянно.
Външното оценяване - звучи най-реално, но представете си, че просто не сте случили на изпълнителни и умни деца? Всеки учител знае, че се случват такива класове.
Аз лично се чувствам удовлетворена, когато сравня как съм приела децата в 1 клас и с какви знания ги изпращам в 4-ти.

# 3
На много места по света самооценката е основна част от годишното професионално ревю. Дава много добра идея на мениджмънта например кой къде  си мисли че е и помага да се изгради смислена схема за по-нататъшно осъвършенстване.Това разбира се е съпроводено/ съпоставено с оценка от шеф и колектив.
Учителите минават през описаното от димана27 тук в Щатите, съвсем не го намирам за безпредметно и некадърност може да се скрие не за дълго.ВЪпрос е какво се прави насетне,тук профсъюзи пазят учителите до абсол.зуко,та освен ако много много не сгафи си седи,пък лошите оценки да се трупат.

# 4
Не виждам смисъл от самооценка, без същата да може да бъде сравнена с обективна оценка.
Не мисля, че ще доведе до нещо градивно. Прилича на отчетена дейност, финансирана от някъде. Обратната връзка няма да я има.

Абсолютно споделям същото мнение! Peace

# 5
На много места по света самооценката е основна част от годишното професионално ревю. Дава много добра идея на мениджмънта например кой къде  си мисли че е и помага да се изгради смислена схема за по-нататъшно осъвършенстване.Това разбира се е съпроводено/ съпоставено с оценка от шеф и колектив....
Именно, ако тази част от анализа липсва, идеята за мен е изначално опорочена и обезсмислена.
И за мен външното оценяване е най- добрият коректив от изброените от dimana27. Не изцяло обактивен, разбира се, но този вид труд не може да се измери точно с мерки и да се съпостави с труда на колегите по количество и качество. Все пак учителят не е нормен работник. И е важно какви са резултатите от външното оценяване за самите учители, според мен. У нас още няма разработени стройни правила в тази насока.
Свидетел съм на направо откачени хора, откровено го пиша в прав текст, работила съм в сферата като проверяващ, седят с години и нанасят непоправими щети на цялото общество.

# 6
Според мен целта е след съвестна самооценка да се запише курс за някакво (до)обучение в проблемните области. Смятам, че е обективно, защото идва от министерството. Друг е въпросът, че хората не обичат да си признават грешките и да решават такива проблеми. Ето защо смятам, че ще е добре този тест да е задължителен и да не е анонимен. По този начин ще се получи и това:
Това разбира се е съпроводено/ съпоставено с оценка от шеф и колектив.

# 7
"Смятам, че е обективно, защото идва от министерството."   Laughing Аз пък не смятам така, особено във връзка с посочената причина.

Благодаря, това ми бе достатъчно. Бих пожелала /искрено/ на радетелите на идеята да работят занапред по- качествено, да обмислят първо целите и постигането им, а след това да се хванат с изработката на конкретен проект. Оставам на мнението "Прилича на отчетена дейност, финансирана от някъде.", тъй като "Не виждам смисъл от самооценка, без същата да може да бъде сравнена с обективна оценка."- първоначалното ми мнение.
Разгледах добре линка. Не знам още дали този, който съм дала аз, е точно това, което се упоменава в първоначалния пост по темата, питах, но не ми бе отговорено дали е същото. Мисля, че е той. Истината е, че ми прилича на нескопосан тест от списание. Не ви обиждам, автори, такова е обективното ми мнение на външен наблюдател. Самите предложени отговори съдържат самооценка, а не водят до обективни резултати въз основа на въпроси и дадени по тях отговори, обосновани на обективен критерий. Резултат следва да се изразява в оценка, а не оценката да се съдържа във въпросите и отговорите. Като си сложа по максимален брой звездички към всеки въпрос от втората част какво? Това ще се съизмери с мястото /позицията/, която съм подбрала по всяко от 4-те предложения в хипотетично наименованата от мен първа част. Мога да сложа процентно по толкова зведчики на въпросите от втората част, в зависимост от позицията, на която съм поставила отговора си в част І /от 1 до 4/. Мога да си манипулирам теста както ми хареса.
Не мисля, че подобна творба следва да е задължителна за когото и да било. Усъвършенстването е постоянен процес във всяка дейност и не зависи от попълване на подобни неща. А дали то е постигнало зададени от някого цели по зададени от някого критерии може и трябва да се преценява обективно, от външен оценител. Останалото е просто отчитане на дейност без резултати. Чрез този тест няма как да се получи от само себе си "Това разбира се е съпроводено/ съпоставено с оценка от шеф и колектив.". За да се получи последното следва да се работи в друга насока- обективно външно оценяване. За мен то не е еквивалент на настоящите тестчета, които се дават нейде към края на учебната година на учениците с въпросчета и към всички тях- отговорчета, които можеш да налучкаш за едната четворка на чист късмет. За външното оценяване има цели теми и тук. За мен то следва да отразява обективно цялостната работа на учителя по даден предмет и да има предвид входящото ниво на учениците и изходящото такова в края на учебната година, като се проследяват знанията и уменията на децата, показани в училище по време на цялата учебна година, периодично проверявани не чрез тестове от затворен тип с избираеми готови отговори, работа на децата и изяви в извънучилищни форми /състезания, олимпиади/ и т.н. Да има критерии за преценка на качеството, предварително разработени и ясни за всички, последици някакви. Но... за жалост иска истинска работа, а не проста отчетна дейност, като на конгрес на ЦК на БКП.
Остава неизяснен и друг важен момент- ако този "тест" бъде някак си обективно попълнен и доведе някак си до обективни резултати, какво следва от там- нататък? Кой ще провежда обучение, в каква насока, с какви материали, по каква система? Защото ако си остава един тест и "самообучение", без каквато и да било насока дори за нуждите и начините на тяхното покриване, безсмислеността на начинанието си остава.
"Учителят може да види както своите обобщени резултати по всеки показател, така и сравнението с останалите, попълнили въпросника и да оцени своето място сред тях."- а това как става? И как смятате, че ще попълват хората подобни въпросници, след като всеки може да бъде запознат с резултатите? Питам във връзка със: "смятам, че ще е добре този тест да е задължителен и да не е анонимен".

Смисълът тук ми се губи съвсем: "Целта на програма „Учене през целия живот”, част от секторна програма „Леонардо да Винчи”, е да подпомага и подобрява качеството и иновациите в професионалното обучение, системите на обучение, институциите и практиките, както и да подпомага развитието на иновативни практики в областта на професионалното обучение и образование.". Понякога, като сега, например, имам чувството, че съдържанието се е изгубило нейде в превода.

Последна редакция: чт, 08 апр 2010, 09:15 от Judy

# 8
Разгледах анкетата, стори ми се безмислена, разхвърляна, безцелно зададена. Общата идея обаче ми харесва, ако всеки учител попълни такава през интернет ще може да сравни себе си с колегите от цялата страна. Но...... така зададени въпросите според мен не постигат нищо, нищо не разбрах за способността си за целеполагане, справяне с ред, степента ми на нагласа към екипна работа, способността ми за оценяване на умения, способности и знания на учащите. За това мисля, че е безсмислена откъм съдържание, но откъм първоначална идея си я бива.

# 9
  • Стара Загора
И аз смятам ,че като идея е добре.

# 10
И аз не виждам НИКАКЪВ смисъл в това..Безсмислено ми се струва..

# 11
Интересно би било ако такава самооценка се сравнява с оценка от външен оценител по определени критерии за работата на учителя.

# 12
Не смятам,че ще има някакъв ефект този начин на самооценка.

# 13
  • Талант на 2012,2013 г.
Като идея... -добре, като реализация... не виждам смисъл и не мисля, че ще се получи. Rolling Eyes

# 14
  Хубаво би било, наред със самооценката да има оценка и на родители.

Общи условия

Активация на акаунт