Великобритания-тема 30 Пролетно-Лятна

• 44 028
  • 751
  •   1
Отговори
# 360
tsvelichkova, всеки който работи легално в ЮК, има право на tax credit ( връщане на част от данъка при определени условия-доход, семен статус и др.). Има различни видиве такс кредит, като за семейство най-вече това е working tax credit and child tax credit. Връщането на част от разходите направени за "детска грижа" ( nursery,childminder)  е елемент от втория-child tax credit. Условиято е да ползваш РЕГИСТРИРАН ОФИЦИАЛНО такава. В зависимост от индивидуалния ти случай, могат да ти бъдат възстановени до 80% от разходите. Не разчитай на максималния процент. За повече инфо виж тук:

http://taxcredits.hmrc.gov.uk/Qualify/WhatAreTaxCredits.aspx

Това което пиша е информация която касае отглеждането на дете в училищна възраст, но предполагам няма разлика. Важно е чайлдмайндъра или нърсърито или каквото там избереш да е регистрирано официално в някакъв си там регистър, по OFSTED или нещо подобно, не претендирам за изчерпателност. Доколкото знам прелетели от БГ детегледачки няма да ти свършат работа за целта.
Чувала съм от неофициални източници, че ползването на различно бенефити се отразявало на по-късен етап при евентуално кандидатстване за британско гражданство, но нямам повече инфо. Девойките могат да кажат по-добре. Такс кредитите обаче не са бенефити. Това ти е официално връщане на данък с който е обложен приход от легално положен труд. С други думи, тези пари са си твои, държавата е решила да не ти ги вземе всичките  Wink

# 361
  • Манчестър
tsvelichkova, всеки който работи легално в ЮК, има право на tax credit ( връщане на част от данъка при определени условия-доход, семен статус и др.). Има различни видиве такс кредит, като за семейство най-вече това е working tax credit and child tax credit. Връщането на част от разходите направени за "детска грижа" ( nursery,childminder)  е елемент от втория-child tax credit. Условиято е да ползваш РЕГИСТРИРАН ОФИЦИАЛНО такава. В зависимост от индивидуалния ти случай, могат да ти бъдат възстановени до 80% от разходите. Не разчитай на максималния процент. За повече инфо виж тук:

http://taxcredits.hmrc.gov.uk/Qualify/WhatAreTaxCredits.aspx

Това което пиша е информация която касае отглеждането на дете в училищна възраст, но предполагам няма разлика. Важно е чайлдмайндъра или нърсърито или каквото там избереш да е регистрирано официално в някакъв си там регистър, по OFSTED или нещо подобно, не претендирам за изчерпателност. Доколкото знам прелетели от БГ детегледачки няма да ти свършат работа за целта.
Чувала съм от неофициални източници, че ползването на различно бенефити се отразявало на по-късен етап при евентуално кандидатстване за британско гражданство, но нямам повече инфо. Девойките могат да кажат по-добре. Такс кредитите обаче не са бенефити. Това ти е официално връщане на данък с който е обложен приход от легално положен труд. С други думи, тези пари са си твои, държавата е решила да не ти ги вземе всичките  Wink

Само ще доуточня по последната част. такс кредитите са бенефит и по принцип - да, може да окажат влияние при по нататъшно кандидтстване,защото ЕУ гражданите могат да се движат и пребивават свободно но трябва да могат да се издържат без помощ от публичните фондове.
Такс кредит-а не е официиално връщане на част от данъка,които си платил. По принцип се дава , т.е. евентуално имат право да го вземат такива с ниски доходи ,а нали разбираш ниски доходи не е равно на високи данъци.

# 362

Такс кредит-а не е официиално връщане на част от данъка,които си платил. По принцип се дава , т.е. евентуално имат право да го вземат такива с ниски доходи ,а нали разбираш ниски доходи не е равно на високи данъци.

Хм...да...има много логика, особено ако разцъкаш калкулатора се вижда нагледно. Дали е бенефит не споря, защото наистина нямам професионални познания, стъпвам на опита си и инфото от местни люде.
Обаче имам един въпрос. Защо тогава държавата го позволява като опция за ЕЮ граждани ако това е "посегателство" върху публичните фондове, които както казваш ти принципно не би трябвало да бъдат достъпни за чужденци??? В крайна сметка получаваш решение на базата на цялата предоставена информация вкл. и факта че не си британски гражданин??? Не е ли малко подвеждащо в такъв случай и след 5 години- А добър ден, сори ама вие така и така тук от нашите фондове....????
Инкъм бейсд съпорт и другите от сорта наистина са бенефити, които не са предназначени за не ЮК граждани, които както казваш ти би трябвало сами да се издържат.

# 363
  • Манчестър

Хм...да...има много логика, особено ако разцъкаш калкулатора се вижда нагледно. Дали е бенефит не споря, защото наистина нямам професионални познания, стъпвам на опита си и инфото от местни люде.
Обаче имам един въпрос. Защо тогава държавата го позволява като опция за ЕЮ граждани ако това е "посегателство" върху публичните фондове, които както казваш ти принципно не би трябвало да бъдат достъпни за чужденци??? В крайна сметка получаваш решение на базата на цялата предоставена информация вкл. и факта че не си британски гражданин??? Не е ли малко подвеждащо в такъв случай и след 5 години- А добър ден, сори ама вие така и така тук от нашите фондове....????
Инкъм бейсд съпорт и другите от сорта наистина са бенефити, които не са предназначени за не ЮК граждани, които както казваш ти би трябвало сами да се издържат.

По принцип двете институции(разбираи Home office) имат различни виждания. ХО казва, ок, ние не можем да кажем кои има право на бенефит или не,но всеки ЕУ гражданин трябва да може да се издържа.
От друга страна , всички европеиски полици ти дават равни права с местните и като си подадеш формуляра в HMRC и казват, ок, можеш или не можеш да вземеш нещо,защото зависи от доход, деца и тн...,т.е. HMRC не казват същото като HO.....иначе HO казват,че може изключения, като напр. съкратен и после вземаш jobseeker allowance  и тн, но всичко това е временно....

# 364
  • Bristol
По тези калкулатори нищо и никога не ти се полага и това като британски гражданин го казвам. Същото е като подадеш формулярите. Някой знае ли, какви доходи трябва да имаш, за да ти се полага някой от тези кредити, а за общинска къща, съвсем не мога да си представя, в каква ситуация трябва да си  Thinking Според мен, ако не криеш доходи, не става или трябва наистина да си в много затруднено положение, което на никого не го пожелавам  Rolling Eyes
Мими, аз бях чела и слушала за такива неща, та като забременях чак към 11та седмица реших да видя какво става. Акушерките като скокнаха, защо чак сега съм се била обаждала, щяла съм да пропусна важни изследвания. За няма и седмица, две срещи имах. чак се почувствах виновна, че съм толкова безотговорна и в последния момент съм се обадила  Embarassed Определено не е редно това, което се случва при теб  Crossing Arms
Julkata, ние с теб сме се засичали на събирания Wink

# 365
  • Bristol
И да попиша малко за образованието, съвсем скоро изживях поредния шок с тукашното образования. Как може на тест, подобен на класните у нас, да ти дадат неща, които не са изучавани в клас Laughing Crazy Може и е нещо нормално. Например, наборите на сина работят на три различни нива, 5то, 6то и 7мо. Съответно, ако детето работи на 5то ниво му дават тест със задачи от нива 4, 5, 6. Работещите 6то 5,6,7, а 7мо ниво 6,7,8. Но това, че тези от 5то, не са покрили целия материал от 6то и тн. няма значение. Моят син преживя голям шок, че не разбирал част от задачите и нищо не могъл да напише по тях  Laughing За следващия тест се усетих и го предупреди, че най-вероятно ще има задачи от материал, който той не е изучавал!

И с друг проблем се сблъска той тази седмица при работа в група. Учителят събрал деца работещи на различни нива, те не успели да се сработят, съответно получават оценка 3а!!!!  Rolling Eyes Казах на сина, сам си е виновен, въпреки различията, трябваше да се постарае и да обедини групата, той ми отговори, че не било възможно. Тези от по-ниското ниво саботирали работата. Какво се прави в такава ситуация?! Аз самата не знам какъв е отговорът  Thinking Как се работи в група, където хората не са еднакво заинтересовани от поставената задача?! Това и на работното място може да се случи.

Последна редакция: чт, 27 май 2010, 12:08 от Merry

# 366
  • На село (близо до Лондон)
Merry, много интересно това с твоето момче Thinking. Случвало ми се е на работа да съм в група хора с по-малко заинтересувани от определената задача. Тогава, ако аз съм заинтересувана да се свърши, поемам по-голямата/цялата част от работата ако мога. Ако не мога ходя и се оплаквам на шефовете Tired
За деца в училище не знам как да е подходящо. Затова мразя общата работа, като в комунизма един носи товара, но всички ядат ooooh!

За ползвам childminder, а съм ползвала и ясла/детска градина преди. За мен за малко дете 1-3 год. childminder-а е по-добъра среда за гледане на малко дете. Като цени са долу-горе сравними, ясла 1200, childminder към 1000 за цял ден всеки ден. А най-добре за детето си е с мама/тати в къщи докато не стане на възраст за предучилищна 2.5 години, която е пак по половин ден. За да ти покриват част от разходите трябва да си на доста малък доход

# 367
    Благодаря за информацията и мненията момичета   bouquet  Имам доста време да родя и до гледачка да стигна, но мисля, че това ми е една от малкото възможности за гледане. За такс кредитите смятам да си подам за всичко, което мога, пък което дадат. Все пак мъжът ми плаща от много години данъци, аз от почти 3 и смятам, че съм си в правото. За паспорт, не ми и трябва, мъжът ми е от повече от 6 години тук и го майтапех да подададе, той не иска и да чуе. Аз като ги направя мога да подам, но не ми е цел в живота честно казано. Да стигнеме до там. Като знам колко поляци идват тук и само на помощи дърпат, даже и в Англия не живеят, то срамота да не се пробвам. Да не говориме за тези,който се водят уж бежанци, но си мисля, че скоро ще орежат тия помощи, та може и хич да не се вредя  Laughing Но живи и здрави да сме, от работа не ме е страх.  Приятен ден от мен, аз се наработих и сега смятам да поспя  Crazy

# 368
Хм,Merry,че на кое събрание,аз на 2 съм била до сега  Thinking Да не би на това за 8 март,когато бяхме нападнали една голяма купа сладолед?
Относно градините,на всяко дете навършило 3 години се полагат 15 часа седмично фри в градина или предучилищна.А ако родителя е на държавна работа би трябвало от там да издават ваучер с който държавата връща определен процент от таксата.А на какво се изчислява не ми е ясно.Аз използвам безплатните 15 часа на седмица,а от септември ще е на пълен ден,като си доплащам 24 паунда на седмица за тези часове,които не се покриват.

# 369
  • На село (близо до Лондон)
Само да кажа за ваучера няма значение на каква работа е родителя/родителите. До £270  са освободени от данъци, които пак идват от заплатата просто не плащаш данък върху тях

troli голяма съм шматка чак сега видях това което си писала по моя проблем с раждането. Мерси много Hug

Последна редакция: чт, 27 май 2010, 19:05 от GI

# 370
 Здравейте момичета!
Прочетох чуденките ви относно моите акушерски преживявания  Crazy  Аз ако не го преживявах никога не бих повярвала, че такова чудо може да съществува, но след толкова месеци вече гледам по-философски .. Но в началото.. Записах се за GP едва след като видях 2-те чертички, понеже също бях чувала лоши отзиви  за здравната система тук, та реших да съчетая нещата, казах че съм бременна и искам да ми се пуснат по-пълни изследвания, честитиха ми и казаха след 2-3 седмици да проверя за резултатите, в последствие се оказа, че не са ми пускали никакви изследвания.. В 5 седмица получих кървене, като от ден първи бях със зверски предменструални болки, също и в кръста, ревала съм от болки.. но тук мотото е "бременността не е болест, а състояние"  Whistling та го следвах .. все пак първа бременност, не знам каво да очаквам, работех си, въпреки че ми беше много зле, но в момента в който прокървих зарязах всичко и бегом при новите ми gp-та, още на рецепцията въпреки молбите и сълзите ми ме отпратиха да ида ако искам в walking clinic, че нищо ми нямало /явно девойката беше ходещ скенер  hahaha / с два рейса се добирам аз до тази клиника в луда снежна виелица и със свито сърце, след само час чакане, ме приема една "местна" и ми прочита лекция, че е нормално и кървенето и болките и да не се притеснявам, че нямат техника да ме прегледат /понеже исках видеозон за да изключат извън маточна / иначе ми казаха, че ако почна да си сменям превръзката на час по два пъти, да ида в спешното, попитах къде се намира.. и че ако получа такъв силен кръвоизлив, просто няма да е нужно да ме гледа никой.. Прибрах се късно, на другия ден бях пред спешен кабинет, не след дълго ме приеха, бях пак с кървене, болки, задух и много високо кръвно, та явно ме съжалиха и ме пратиха на видеозон, след 4 часа чакане, ме прегледаха, казаха, че не виждат причина за кървенето, че има сак но няма плод, та по всяка вероятност е кухо яйце, да не се тревожа че съм млада, ще имам други деца, попитах за някакви медикаменти за задържане, те ми казаха че нямат политика в толкова ранна бременност да предприемат нещо, да се върна към нормалният си живот, но ми записаха все пак час за 8 седмица, за да видят какво става.. Отидох при ГП-то и поисках да ме заведат като бременна за да ми пуснат изследвания, но ме отпратиха с думите , че по всяка вероятност ще загубя плода /защото явно е негоден и тялото ми се бори да го изхвърли/ а няма смисъл да губят времето на акушерките с моя милост, да се върна след потвърдена сърдечна дейност от втория скан.. След консултация по тел. с гинеколожката ми в бг,  започнах да пия дуфастон+но-шпа.. Спрях работа и легнах.. кървенето не спря, беше слабо но постоянно, болките ми бяха зверски, не можех да спя, не можех да седна.. Едва се движех.. Да е жива и здрава половинката, че много ми помага  Heart Eyes .. На втория скан се видя ембрионче със силно сърцебиене, на пук на всичко, което беше огромна изненада за сонографките и моите ГП-та, пак не виждат причина за кървене, решават че е стара кръв, за болките - нормално било.. В 9 седмица отивам с резултатите при ГП-то записва ме в болницата, след две седмици да чакам писмо, след 3-тата, звъня да питам, къде е, понеже искам да мина скана за синдрома на даун, оказва се, че не са ме регнали и не съм им в системата, след разправии, ми казват пак да чакам две седмици, свързвам се отдела за оплаквания.. Назначават ми час за скана без да съм още в системата, писмото с резултатите от скана получих по-рано от писмото че са ме завели като пациент, и в 18 седмица за сефте да ида за среща с акушерка, питах я заради астигматизма трябва ли да мина очен, а тя ме пита какво е това  Crazy.. Тогава ми пуснаха кръвни и ми казах да чакам резултатите - още не съм ги получила  Joy заради кръвното ми назначи час за д-р в 20 седмица,  и попаднах на един, евала на човека, предписа ми скан вскеи месец до края на бременността, и ми каза резултатите от кръвните, също каза, да запиша всеки две седмици да ми замерва кръвното акушерката ми, звънях да си запиша час за такава, казаха, че съм нямала право до 28 седмица за вторите кръвни да ги занимавам, и сама съм си замервала кръвното.. Та такива са моите преживявания със здравната система в УК  Crazy
Кървенето ми спря в 11 седмица, болките в кръста и корема намаляха като влязох в 6 месец  Party  Иначе, бях притеснена, че от обездвижването ще стана 100кила но за сега съм +6 пу пу.. За сега бебка върви добре, малко ме притесниха на доплер скана, като ми казаха, че стойностите на едната артерия ми били завишени.. Но много мина - малко остана! Утре съм на втори кръвни и на скан, нямам търпение да видя как е бебка! Моля се само да е жива и здрава, защото тя е най-важна, друго не ме интересува  baby_neutral  Heart Eyes
 Леле роман изписах  Blush Всичко добро на всички, и късмет на мамите които очакват рожби  Hug

# 371
Мими , аз изчетох целия роман  Grinning Лека бременност до края и една хубава и здрава бебка ти желая !

# 372
По тези калкулатори нищо и никога не ти се полага и това като британски гражданин го казвам. Същото е като подадеш формулярите. Някой знае ли, какви доходи трябва да имаш, за да ти се полага някой от тези кредити, а за общинска къща, съвсем не мога да си представя, в каква ситуация трябва да си  Thinking Според мен, ако не криеш доходи, не става или трябва наистина да си в много затруднено положение, което на никого не го пожелавам  Rolling Eyes

Merry, по спомени от това което съм чела в сайта ан HMR мисля че се говореше за нещо като под около 50к годишно на семейство.

Мими, патилата ти са забележителни. пОжелавам спокоен и безоблачен финал и здраво детенце! Hug Разказаното от тебе за пореден път ме убеждава, че системата работи за съжаление коренно различно по различните краища на държавата.

# 373
Най-голямата нискотарифна авиокомпания – ирландската “Райънеър“, атакува и българския пазар:

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=165780

“Райънеър“ каца на летище Пловдив

http://www.news4000.bg/article-11148

Първоначалните дестинации, които се очаква да бъдат утвърдени, са полетите Пловдив-Лондон и Пловдив-Франкфурт. Целта е те да стартират още през месец септември.
=======================================

Plovdiv became even more attractive for air companies as of April 1, when its fees were sharply reduced and stand three times lower that the fees at the airport in the capital Sofia. The low fees will be in forced for two years.

Последна редакция: пт, 28 май 2010, 10:33 от ДидиС

# 374
  • Манчестър
Най-голямата нискотарифна авиокомпания – ирландската “Райънеър“, атакува и българския пазар:

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=165780

“Райънеър“ каца на летище Пловдив

http://www.news4000.bg/article-11148

Първоначалните дестинации, които се очаква да бъдат утвърдени, са полетите Пловдив-Лондон и Пловдив-Франкфурт. Целта е те да стартират още през месец септември.

поредните спекулации на БГ медиите........раиънЕър каца,ама те не знаят....Снощи им гледах саита, няма такова нещо,а такива статии се появяват от поне 5 г насам...

Общи условия

Активация на акаунт