г-жа Ирина Савина, зам.кмет на СО, ще отговаря на Вашите въпроси

• 7 767
  • 46
  •   1
Отговори
# 30
до 2006г. 44 сгради на детски градини са продадени или приватизирани.
не е ли крайно време да замразите безумното застрояване с жилищни сгради в София?

Да добавя към това и - безумното строителство на молове и бизнес-центрове /които, апропо, стоят празни, поради прекомерното предлагане на такива/!

# 31
Уважаема Г-жо Савина,
Преди две години беше подменен асфалта и премахнати старите катеружки от градинката/парка, който е до сградата на ГУСВ Красно село. Не е ли предвидено поставянето на нови катеружки?
Благодара Ви.

# 32
  • София
Бих искала да ви задам един въпрос, на който се надявам че може да ми дадете отговор.Отново става дума за кв.Овча купел.От много време се очаква голям ремонт на ул."Монтевидео",която е изключително важна и възлова за квартала.
Доколкото ми е известно тя е включена в програмата за цялостно изграждане. "Приключи отчуждаването, проектирането отдавна е готово и чакаме Столичният общински съвет да възложи изграждането на "Монтевидео" ( това е цитат на кмета Пламен Йорданов
ОТ тук нататък- какво следва Rolling EyesТози ремонт е залегнал отдавна и в програмата за управление и развитие на Столична община  

Миналия път и аз питах за Овча купел,но така и до отговор не стигнах  Peace По лошото е,че улиците в квартала са още по зле и от години не са пипани.Имаме къща в Овча купел,свекър ми и свекърва ми живеят там,за да им отида на гости газя в кал и тиня?А улици или бордюри-това изобщо какво е??Надявам се да получим отговор ама..

Последна редакция: ср, 14 апр 2010, 11:41 от didolinaa

# 33
Добър ден,
След неколкократни настоятелни питания при включването Ви във форума през миналата сряда /07.04.2010 г./, в http://blog.sofia.bg/?p=126#comments отговорихте следното
„Относно настоятелното питане за ЕСПА и Дорис Тенеди, бих искала да ви уверя, че не бягам от този въпрос. За съжаление отговора на въпроса е от компетенциите на дирекция „Образование” и всички въпроси, които Ви интересуват по тези казуси, може да отправите към колегите от тази дирекция, когато си говорите във форума с тях.“

Във връзка с ЕСПА и Дорис Тенеди ме интересува следното:

1. Как и с какви процедури тези две юридически лица са избрани да получат безвъзмездно право на строеж и срещу какво?

2. По какъв начин с тези процедури е гарантирано че не е нарушена конкурентната среда и са защитени интересите на гражданите на общината?

Все пак става въпрос за юридически лица, които предоставят услуги срещу заплащане и формират печалба и сферата им на дейност не би могла да бъде аргумент в този случай.
Ако нямате възможност да дадете отговор, моля да дадете координати за връзка с лицето/а които могат да отговорят. Не мисля че това е от компетенцията на ресор Образование.
Казусът изключително много ми напомня на логиката на заменките на гори, които наскоро бяха обявени за незаконни.

Искам да припомня и една информация за строителство на детски градини която публикувахте на сайта на СО на 16.10.2009 г. - http://www.sofia.bg/okolna_sreda.asp?title=Инвестиции%20и%20стро … mp;sub_open=43513. Интересува ме конкретно следното:

1. Кога се предвижда да актуализирате информацията в таблицата?

2. Тъй като за миналата година СО оповести 58 млн. инвестиции в строителство на детски градини, бихме желали да бъдат посочени стойностите на всеки от завършените обекти и прогнозната стойност на незавършените. Това го искахме и миналата година, но не го публикувахте.

3. Бихме искали информацията да бъде допълнена и с РЗП на всеки от обектите.

Смятам че така ще се постигне малко повече прозрачност в действията на СО за решаване на кризата с местата, а няма да се очаква на доверие да приемаме че инвестиционната политика на общината е разумна и оптимизирана. Все още не знаем точно за кои обекти са изразходвани тези 58 млн. лв.

Предварително благодаря!
Елена Христова

Здравейте,
Всички въпроси касаещи отдаването на терени или сгради на частни училища или детски градини, може да отпрявате към следните адресати: председателя на СОС, председателя на комисията по Образование към СОС, дирекция „Образование”, главен секретар на СО.
Актуализираната информация за строителството и проектирането на нови детски градини, беше качена през изминалата седмица на блога на СО.
Бих искала да подчертая за пореден път, че политиката на СО е: сгради на бивши детски заведения, които се помещават от институции, търговски дружества и пр., да бъдат освобождавани за нуждите на общинското образование. Нямам информация нито за сроковете на договорите, нито за такива които се продължават след тяхното изтичане, тъй като това е от компетенциите на други ресори. Не се отказвам от конкретна информация за ЕСПА, а водя във форума добронамерен и конструктивен диалог с Вас за проблемите, които са от компетенциите на ресора. Моля задайте Вашите въпроси в блога на СО и те ще бъдат насочени по компетентност.

# 34
Здравейте г-жо Савина! Откритите площадки за игра в детските заведения на територията на Столична община не са ли във вашата компетенция? В тази връзка искам да ви попитам дали е изготвен за тях план-график на дейностите, които стопаните са длъжни да извършат за постигане на съответствие с изискванията на Наредба №1 от 12.01. 2009 г. за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра, който би следвало да е готов до 31.12.2009 г. съгласно параграф 3 от ПЗР на цитираната наредба? Не следва ли този график да е публичен?

Здравейте,
Площадките, които се намират на територията на детските заведения са от компетенциите на дирекция „Образование” и на направлението, което аз ръководя. Няма изготвен план график, за ремонти на стари детски съоръжения в съществуващи детски градини. Както казах в началото на дискусията, нуждите на учебните и детски заведения са огромни, а средствата с които общината разполага са малко. Тази година СО ще се опита да задоволи най-неотложните нужди на учебните и детски заведения на територията на СО поради финансовата криза, в която се намира цялата държава.  Когато бъдат ремонтирани сградите на всички детски заведения, разбира се че СО, ще се погрижи и за детските площадки на територията на заведението. Искам да ви уверя, че при изготвянето на такава план-програма за ремонтите им, тя ще бъде обявена публично.

# 35
  • СОФИЯ
Здравейте г-жо Савина! Откритите площадки за игра в детските заведения на територията на Столична община не са ли във вашата компетенция? В тази връзка искам да ви попитам дали е изготвен за тях план-график на дейностите, които стопаните са длъжни да извършат за постигане на съответствие с изискванията на Наредба №1 от 12.01. 2009 г. за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра, който би следвало да е готов до 31.12.2009 г. съгласно параграф 3 от ПЗР на цитираната наредба? Не следва ли този график да е публичен?

Здравейте,
Площадките, които се намират на територията на детските заведения са от компетенциите на дирекция „Образование” и на направлението, което аз ръководя. Няма изготвен план график, за ремонти на стари детски съоръжения в съществуващи детски градини. Както казах в началото на дискусията, нуждите на учебните и детски заведения са огромни, а средствата с които общината разполага са малко. Тази година СО ще се опита да задоволи най-неотложните нужди на учебните и детски заведения на територията на СО поради финансовата криза, в която се намира цялата държава.  Когато бъдат ремонтирани сградите на всички детски заведения, разбира се че СО, ще се погрижи и за детските площадки на територията на заведението. Искам да ви уверя, че при изготвянето на такава план-програма за ремонтите им, тя ще бъде обявена публично.

...Съответно е нарушена тази разпоредба...
§ 3. Стопаните на съществуващи площадки за игра са длъжни да ги приведат в съответствие с изискванията на наредбата в срок до 31 декември 2013 г., като до 31 декември 2009 г. одобряват план-график на дейностите, които са длъжни да извършат за постигане на съответствие с изискванията на наредбата.

# 36
  • София
Благодаря ви за отговора, но срокът за привеждането на площадките за игра спрямо изискванията на наредбата е 2013 г. и аз затова и не питам за конкретно отремонтирани площадки, а за графика, който съгласно действащата към момента нормативна уредба би трябвало вече да е готов.  Peace

# 37

Здравейте,
Всички въпроси касаещи отдаването на терени или сгради на частни училища или детски градини, може да отпрявате към следните адресати: председателя на СОС, председателя на комисията по Образование към СОС, дирекция „Образование”, главен секретар на СО.
Актуализираната информация за строителството и проектирането на нови детски градини, беше качена през изминалата седмица на блога на СО.
Бих искала да подчертая за пореден път, че политиката на СО е: сгради на бивши детски заведения, които се помещават от институции, търговски дружества и пр., да бъдат освобождавани за нуждите на общинското образование. Нямам информация нито за сроковете на договорите, нито за такива които се продължават след тяхното изтичане, тъй като това е от компетенциите на други ресори. Не се отказвам от конкретна информация за ЕСПА, а водя във форума добронамерен и конструктивен диалог с Вас за проблемите, които са от компетенциите на ресора. Моля задайте Вашите въпроси в блога на СО и те ще бъдат насочени по компетентност.

Госпожо Савина, изброените адресати не са оперативно отговорни за процедурите. Практиката на СО да бави с месеци писмена кореспонденция и да се дават отговори които по същество са далеч от всякаква конкретика показват че за определени казуси е редно да се дава и информация за отговорника (отговорниците) на оперативно ниво, за да е ясно че определено запитване стига до когото трябва. Също така и да е ясно кой носи отговорността за определени действия и бездействия на общината, защото те не се появяват за гласуване от СОС от нищото.

Наясно съм с принципа на приоритетизиране на обектите, но това не променя факта че актуализираната информация на блога не съдържа следните параметри:

2. Тъй като за миналата година СО оповести 58 млн. инвестиции в строителство на детски градини, бихме желали да бъдат посочени стойностите на всеки от завършените обекти и прогнозната стойност на незавършените. Това го искахме и миналата година, но не го публикувахте.

3. Бихме искали информацията да бъде допълнена и с РЗП на всеки от обектите.

Първата информация е поискана още миналата година, септември месец, ако не бъркам и тогава не беше прехвърлена на друг ресор по компетентност. Просто не беше предоставена. Без обяснение. Каква е причината тя да не се публикува, още повече че беше основен аргумент за нуждата от увеличение на таксите за детските градини.

Няма проблем да пусна запитването и в блога, но не виждам причина да не получа отговор поне на въпросите които са във Вашия ресор.

Предварително благодаря!
Елена Христова

# 38
Уважаеми участници във форума,
Моля всички въпроси свързани с транспортната инфраструктура на София като дупки, преасфалтиране и изграждане на нови улици и пр., детски и спортни площадки да ги задавате в блога на СО, тъй като са от компетенциите на други зам. кметове.

# 39
Здравейте госпожо Савина,миналия път не получих отговор на въпроса.Сега ще ви задам друг такъв,малко по нагоре казвате,че тази година ще обърнете и внимание на между блоковото пространство за детски катерушки и т.н.Живея в кв.Х.Димитър точно пред блок.79 има градинка,която за 32 години никой от общината или който и да е там я е пипнал.Самите родители събираме пари за боя,да боядисваме това което е останало,купихме пясък,за да играят нашите деца,всяка година плащаме на един човек да окоси тревата,но това не е достатъчно.Самите железни пързалки са счупени вече и трябва да се подменят,както и асфалта на самата площадка.Дали евентуално поне това няма да успеете да направите.И се надявам този път да ми отговорите.Благодаря ви предварително.

Уважаема г-жо,
Детските площадки и между блоковите пространства са от компетенцията на г-жа Мария Бояджийска към която може да се обръщате официално чрез блога на СО или на адрес „Московска” 33, както и към районните администрации. Тъй като колегите от направлението отговаряме за подготовката и изпълнението на проектите по Европейските фондове Ви дадах кратка информация за проекта за между блоковите пространства, като до края на месеца ще бъдете информирани, къде точно ще се облагородяват. За съжаление в този проект не е включено цитираното от Вас междублоково пространство.
При разработването на проекта, обектите в него са включени по предложение на районните администрации. Надявам се, че с горното съм отговорила на Вашия въпрос, ако имате допълнителни въпроси, моля обръщайте се към колегите по компетентност.
Благодаря Ви предварително.

# 40
Уважаеми участници във форума
Преди да ви кажа довиждане, искам да отговоря и на въпрос под номер 27.  ЦДГ 116 в район Възраждане, ще бъде завършена през м. Август 2010г., но всички останали въпроси, които задавате са от компетенциите на дирекция „Образование”
На всички Вас искам да пожелая една хубава и спорна седмица, да Ви благодаря за добронамерено отношение във форума към мен и колегите и апелирам към Вас за идеи, предложения и гледни точки.
Тази седмица на блога на СО – blog.sofia.bg, ще открием тема, в която ще може да задавате въпроси по всяко време, като отговор на Всички тях ще публикуваме през другата седмица.
Хубав ден от мен.
С уважение,
Ирина Савина

# 41
...всички останали въпроси, които задавате са от компетенциите на дирекция „Образование” ...

Здравейте г-жо Савина!

Явно по-голямата част от въпросите, търсещи своите отговори от месеци са извън вашия ресор. Би било чудесно да предадете на колегите си от отдел "Образование" и, знам ли, да направим подобна тема на тази, в която да участва техен представител.

Поздрави,

И.Игнатова

# 42
  • Ловеч
Извинявам се ама пак ни казахте OFF .... OFF
нямам думи, благодаря

# 43
  • Sofia
Въпроса ми е за това кои групи следва да посещават ново строените сгради към съществуващи ЦДГ? Кой,как и на базата на какво решава?
Как се информират родителите и не следва ли това да се обсъжда предварително? Също така,не е ли редно след като се правят реконструкции за по многобройния набор,за него да е разширението?

# 44
Здравейте Г-жо Савина,

живея в един от най-новите квартали на София- Манастирски ливади. В квартала живеят предимно млади семейства, съответно има ужасно много малки деца, а няма нито едно училище, държавна детска градина, а да не говорим, че няма дори една детска площадка където да изведем децата да поиграят на въздух. Искам да Ви попитам нашия квартал включен ли е в плановете за строеж на детски градини/площадки, тъй като положението е наистина трагично!

Успешен ден!

Общи условия

Активация на акаунт