Висшето образование в България

• 35 353
  • 157
  •   1
Отговори
# 60
Аз успях да разгледам сайта преди да задам въпроса си. Извинете за некомпетентността ми, но тези имена за мен са непознати. Остава в сила въпросът ми - възможно ли е да ми бъде отговорено?

# 61
# 62
  • най-шареното място
хъм аз веднага се сещам за доказан експерт, дето едни ги върши.... доказан на запад Simple Smile

# 63
И за мен дискусията е интересна, макар и за детето ми да е твърде далеч, но мен ме интересува.

Разгледах програмата по част от специалностите, които предлага ВУЗФ - едно към едно изкопирана от СА "Д.А.Ценов" - Свищов, където съм завършила.
Естествено, че основите са едни и същи, но поне да се бяха постарали да включат и някой по-различни дисциплини. Макар че видях 1-2, които не сме изучавали в степен бакалавър, но те пък са избираеми, а не задължителни.

Отделно пък за степен магистър не виждам какво търси в учебният план макроикономика, статистика, счетоводство. Освен ако нямат разделение на магистри икономиски и магистри неикономисти (както вероятно е). Тоест цял първи семестър икономистите си губят времето и плащат за нещо, което са учили още в 1ви курс на степен бакалавър.

# 64
  • най-шареното място
Mirama, micro и macro икономиката не са това, което се учи в първи курс. Повярвай ми, то е само въведение.

# 65
Не знам, защо се коментира само учебна програма и преподаватели в този вуз, не беше ли дискусията за проблемите на висшето образование. Моля дами, нека не изпадаме в злобна конкретика или нападки има и проблеми, които са по-важни.

# 66
  • най-шареното място
вероятно защото изициаторът на темата  си е платил за мнението ни, и съответно някои дами искат инфо от извора в замяна Wink

# 67
Аз съм завършила студентка магистър във ВТУ Велико Търново  и съм доволна от подоготовката, която съм получила. Друг въпрос е вече реализацията на младите кадри в България където по принцип става само чрез познати. Докога ще бъде така #2gunfire Имахме и стаж към университета, не просто формално, а ходехме три месеца като на работа. Мога да кажа, че този университет е добър. Simple Smile

# 68
Не знам, защо се коментира само учебна програма и преподаватели в този вуз, не беше ли дискусията за проблемите на висшето образование. Моля дами, нека не изпадаме в злобна конкретика или нападки има и проблеми, които са по-важни.

Нищо злобно не намирам във въпроса си. Не намерих този ВУЗ класиран в рейтинговата листа в Европа, нито в световната такава ( от общо 18 000 такива). Може базата данни да не разполага с актуална информация. Аз не живея в България и любезно помолих за повече информация. Един частен университет с ниски такси, може да се окаже доста добра алтернатива за мои приятелки, чийто деца следващата година завършват колеж и биха могли да се възползват. Нищо лично. Ако говорим за актуално висше образование, което ще се котира и извън пределите на България, мисля, че въпросът ми не е лишен от логика. Ако за други, поставената тема има други измерения, моля да не се взима предвид въпросът ми.

# 69
Mirama, micro и macro икономиката не са това, което се учи в първи курс. Повярвай ми, то е само въведение.

Повярвай ми да съм завършила точно специалност Финанси, магистър също Банков мениджмънт и да знам каква микро и макро икономика се учи конкретно в случая.
Какво е това въведение само в първи курс? Та ти ако нямаш основата какво изобщо си тръгнал да учиш по-нататък?
Или аз нещо не схващам какво искаш да кажеш?

# 70
  • най-шареното място
Ами чета цитата и е ясен, но пак:
Това, дето си го учила в първи курс е само бегло въведение в идеята.
Може би те го учат по-сериозно. Има какво. Аз съм учила малко повече и беше доста тежка мaтерия, а може и още. Това за финансите специално в магистратура е ценно.
Същото е положението със статистиката и застраховането.

А може и да си права, че е за инженери дето искат разширяване на компетенциите. Дано не е така...

Последна редакция: нд, 18 апр 2010, 23:39 от арт мама

# 71
  • sofia

Повярвай ми да съм завършила точно специалност Финанси, магистър също Банков мениджмънт и да знам каква микро и макро икономика се учи конкретно в случая.
Какво е това въведение само в първи курс? Та ти ако нямаш основата какво изобщо си тръгнал да учиш по-нататък?
Или аз нещо не схващам какво искаш да кажеш?
Мирама, най-вероятно магистрите-специалисти този първи семестър не го учат. Той се явява подготвителен за неспециалистите. В Стопанския факултет на СУ не приемат неспециалисти в магистърската по Финанси и банково дело.....просто не могат да наваксат материала (там са два подготвителните семестри). Аз затова попитах за хорариумите.....важно е в какъв обем се изучава дадената дисциплина.

# 72
Ще се запиша и азь да следя.Другата година ще мислим и ние къде да продължим.

# 73
арт мама, ти какво си завършила все пак?. )
В първи курс съм учила съвсем подробно микро и макро икономиката. Не виждам как ще учиш тези две дисциплини повърхностно и после ще продължаваш напред с останалите. Просто не е нормално това, но може би в доста университети така се практикува.
Естествено, че винаги има какво повече да научи човек.

vesi1, в СА "Д.А.Ценов"-Свищов приемат и неикономисти специалност Финанси, но за тях подготовката е 5семестъра, а не както за икономистите само 3семестъра. И пак съм на мнение, че за това време не може да се навакса както трябва материала по Финанси.

# 74
  • най-шареното място
Mirama, мисля, че обясних достатъчно.
Както и, че си личи какво съм учила, щом съм учила микро и макро повече от теб...

Общи условия

Активация на акаунт