Лесните рецепти на max-mama

  • 57 709
  • 20
  •   1
Отговори
# 15
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Много бърз хляб


3/4 чч топла вода(45-50 градуса)
2 яйца-предварително разбити
2 1/4 сл масло/маргарин
3/4 чл сол
3 чч брашно
1 сл захар
3 чл суха мая

Може да се прибави подправка по избор,също така и сирене,по-вкусно ще стане.

# 16
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Грис халва



1 чч=240 мл

1 чч грис
1/2 чч олио
3 чч вода
1 чч захар

Първо се разбъркват захарта и водата,бърка се,докато захарта се разтопи,отнема около 5 минути.Не се вари.
Грисът се запържва в мазнината до приятно кафяв цвят.След това започвам да прибавям от сладката вода,но по малко,докато се поеме всичката.
Могат да се прибавят стафиди,орехови ядки.Още топъл грисът се сипва в тавичка,изравнява се и се оставя да се охлади.Сервира се нарязан на парчета.

Последна редакция: чт, 22 апр 2010, 19:00 от max-mama

# 17
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Пандишпаново руло



1 чч=240 мл

6 яйца
1 1/2 чч захар
1 1/2 чч брашно
ванилия
Яйцата+захарта се разбиват в по-топла водна баня,докато се получи гъста и плътна смес.Брашното се прибавя по малко,като се бърка с дървена лъжица отдолу-нагоре,за да не спадне сместа,прибавя се и ароматизатора.Сместа се изсипва в тава(ползвам тази на печката,четириъгълната),покрита с хартия за печене-леко намазнена и се пече на 180 градуса,докато добре покафенее отгоре.Обръща се върху мокра хавлиена кърпа,изчаква се 10 минути,хартията се маха.Намазва се със сладко по желание и се навива.

# 18
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Войнишки курабии(захаринки)



5 яйца
1 кофичка кис.мляко
1 1/2 чч захар
1 непълна чч олио
1 чл с връх сода бикарбонат+1 чл амонячна сода=угасени с мъничко оцет
настъргана кора на 1 лимон

Яйцата+захарта се разбиват с вилица.Прибавят се останалите продукти и се замесва тесто,от което се късат топчета с големина малко по-големи от орех,потапят се от едната страна в захар и се редят в тава върху хартия или леко намаслена.пекат се в умерена фурна.

В случая съм ги направила с продълговата форма.

# 19
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Тесто за пици и мекици-тестото е много трайно,в хладилник трае няколко дена

500 гр кисело мляко+1 каф.л.сода бикарбонат
3 яйца
1/2 кубче прясна мая+1 непълна сл захар+малко топла вода=оставя се да се активира
2 сл олио
1 сл сол
брашно,колкото поеме

Разтворената мая се оставя да шупне.
Останалите продукти се объркват и се прибавят към вече шупналата мая.Прибавя се брашно и се замесва средно твърдо тесто.Оставя се да втаса,поне веднъж да си увеличи обема и се действа.

# 20
  • Разград
  • Мнения: 3 110
Целувки



Отделят се белтъците от жълтъците.На всеки белтък се слагат 6 сл захар.Първо се разбъркват добре с лъжица и след това се разбиват с миксер,като съда,в който се разбива се поставя в друг,по-голям,в който има по-топла вода.Разбива се,докато се получи твърд сняг.Оформят се целувки върху хартия,пекат/сушат се на 100 градуса.

Общи условия

Активация на акаунт