Септември' 09 ТЕМА 23

• 20 506
  • 721
  •   1
Отговори
# 435
Относно храненето, двете ми деца си приличат в това отношение. И двамата хапват добре (пу-пу) и рядко се мръщят на някоя храна. И двамата ядат купени пюрета и каши. Разликата - каката я кърмих само 2 месеца и я захраних рано по старата схема, малчо - кърмен 7 месеца и захранен по-късно от нея (на 5 месеца). Така че според моя скромен опит, това май няма значение при всички деца.  Peace

# 436
  • До хладилника, който обичам
Коригирам се/добавям въпрос: е щом до 1 год 80% трябва да е мляко, то това едва ли не значи, че няа заместено хранене... Сметката е груба ипроста: 5 яденета, следователно 1 само заместено... (20% от яденетата).
Това значи Peace Въпреки че кой как ще го направи, си зависи - повечето предпочитат да дават порциите твърда храна между кърменето/храненията с мляко, но е вариант и да се замести 1 или от сила 2 хранения с твърда храна, а през останалото време да е само мляко.
Тук има повече, неслучайно се нарича "допълващо" хранене.
Guiding principles for feeding non-breastfed children 6-24 months of age
Guiding principles for complementary feeding of the breastfed child

# 437
Ха добро утро и от мен !

Малкия ме изрита в 6,30 , а си легна в 22,30 и мислех че ще спи до по късно, ама не ... А сега заспа пак .
За яденето - вчера за цял ден изяде 100 гр. зел. пюре . Повече не иска.

# 438
  • София
. Казвах ли ви колко бързо ме намериха, че след раждането съм при нашите, като търсеха майката на изхвърленото бебе, родено по същото време? Всичко знае МВР, вси-чко Mr. Green
хахахах а стига бе...хахах
Ами с Кати не съм имала заместено хранене до годинката. На 1 годинка беше с размерите на децата, дето бяха на кухня или пиеха мляко само вечер..С Ангел вървя по същия път засега...може би 1 идея е по- ящен...но не е попаднал на майка  Sunglasses Та докато с кеф предпочита цицата пред твърдата храна ще си цока. Ако даде някакви знаци...може и да му заместя едно хранене...но смятам, че съм си намерила схемата и засега работи...

# 439
  • София; Дружбето
Миша също прояждаше супер бавно, но тя си ядеше по 50 гр и тогава затваряше уста, а тоя се дърпа на първата лъжица още. Не съм замествала хранене до годинка, че и отгоре и сега не искам .Искам като му дам пюре - айде де 50 гр искам, не 200 Crossing Arms да го изяде за 2 мин и да му бутам цицата. А то са молби, папай, пея песни,  а той реве обидено на среща ми. Диване Crossing Arms

Аз към 10 тивам на МОЛ-а. Ако някой ще идва моля да ми дзвънне, че мисля да обиколя карфур, да хапна нещо и да се прибирам да си играя на компа Mr. Green

# 440
Миша също прояждаше супер бавно, но тя си ядеше по 50 гр и тогава затваряше уста, а тоя се дърпа на първата лъжица още. Не съм замествала хранене до годинка, че и отгоре и сега не искам .Искам като му дам пюре - айде де 50 гр искам, не 200 Crossing Arms да го изяде за 2 мин и да му бутам цицата. А то са молби, папай, пея песни,  а той реве обидено на среща ми. Диване Crossing Arms
и аз така искам ... а не да се храним по един час. И то му дам да се играе с нещо и щом вземе да го слага в устата, аз бутам лъжицата ... Преди месец си ядеше добре ... сега от как ни мъчиха зъбите нещо неще ... дали сега е зарад третото зъбче дето се показва отгоре ...  newsm78 ... Малее как хапе само ... да не ти се случва ...

# 441
Защо не пробвате, както някой писа, без лъжица? Може пък да не искат децата - представете си вас някой да ви върже лигавник, да ви сложи на столче и да ви тика смляна и не много вкусна храна в устата Joy
Може да имат предпочитание към по-груба консистенция, или към друга храна (някой път харесват неочаквани неща), или да искат да се хранят сами (или поне да взимат участие)... На Ръкавичката най-голямата й радост е да й дам парче, което да може да държи сама, или да хвана храна с два пръста, тя да ми хване ръката и да си я вкара сама в устата, т.е. да контролира нещата.

EmiR, да Mr. Green Издириха ме на село (без да съм казвала в болницата къде ще ходя) и дойдоха да видят имам ли бебе при себе си Grinning

# 442
Добро утро!
Аз до сега съм расла в саксия!  bowuu
Вчера, точно, с keri (не знам дали я помните), обсъждахме изоставените деца. Майка и работи в такъв дом. За деца от 0 до 3 годинки. Та бях потресена от броя изоставени деца. От начина им на изоставяне, пред оградата на дома, в кашони, парцали ... новородени! Изумена бях и от броя на българчетата!  Confused

За заместването - на път съм да заместя 3-то хранене и така на Борис му остават само 2 млчени хранения вечер. Изхождам от това, че той така или иначе е на изкуствено! Може би, ако бях успяла да кърмя, нямаше да замествам. Не знам. Това за 80-те% важи ли и за децата на АМ?

# 443
Добро утро, моята мома още спи  Mr. Green , аз се наспах и сега я очаквам да се пробуди Узверяла от глад.

Ръкавичка я храня педагогически, ама както аз го разбирам педагогическото хранене, а не по екстремните руски разбирания. Не й давам микродози до откат, а направо еквивалента на 1-2 ч.л., смачкани между пръстите, от моята храна. Подбирам да е еднокомпонентна - смесено не обичам да давам, после да се чудя с какво съм захранила... така яде ориз (без пиле, Венилов Mr. Green), картофи варени и печени, хляб, осмуква без да гълта марули, краставици и пера чесън Crazy А плодови пюрета давам с лъжичка по традиционния начин Laughing
Направо сяда с нас на масата, удобно е. Ако са яхнии някакви вече, не става засега, но така мачка хляб, че не я мисля, че остава гладна  Mr. Green

И аз така, че и от супите, които ние ядем си похапва, а перата от пресен лук са и вечно в ръцете. Като прочетох този пост се поуспокоих, че не съм само аз  Peace

# 444
 Храните ли се с бебоците? Ние винаги ядем пред него и той още от малък  Crazy (преди 6 мес.) все мляскаше, имитираше и очевидно искаше и той да се включи. Толкова често ме е виждал как опустошавам с лъжицата, че няма как да не схване за к'во иде реч.

Иначе за заместеното хранене всеки ден зависи от настроението и мързела ми. Давам му плодово 200 гр. ама половин/1 час след това винаги цока - да инжектирам течност, че вода не иска да пие. А сега с новите зъби е такава мъка......на всеки 5 мин скимти от болка нощем. Дентокинд не помогна особено. Обаче добрата стара цица ме спасява.  Mr. Green Цяла нощ е на разположение, само сменя бензиноколонката на всеки 5-10 мин. Не знам дали му се натоварва стомаха, ама само това го успокоява.

За паспортите явно зависи от настроението на служителя. На мен не ми искаха декларация,че живее при нас, макар трябва. Пуснах бърза поръчка и за 3 дена и 17 лева беше готов паспорта. На доста места казват, че задължително трябва и двамата родители, дори и с пълномощно на единия не може - при нас обаче можеше. Искаха само да съм с бебето като вадя паспорта, да го видят. Имаше километрична опашка, ама аз помолих полицайчето отпред да ме пусне първа.

# 445
Аз съм заместила 3 хранения. Пие АМ само рано сутрин (спейки, към 4-5 часа), после към 9:00 е плодовото пюре с/без бисквитка на Плазмон, на обяд  зеленчуковото с/без месо, следобяд е кашата (към 3:00) и след това към 6:00 и като заспива в 9:00 са АМ. Често обаче отпада дното следобедно ядене (АМ-то), защото тя спи. На кухня хич и не смятам да я записвам. Само вода са тия храни! Не съм доволна. А частните - 5 лв на порция! НЕма да стане тая! За това съм в майчинство, нямам друга работа. Освен плетенето на шапка Wink
А иначе и Елица седи с нас на масата. Не можем да с отървем от нея, иска си хляб и това е! Вчера пя "ам-ам" докато ядеше домашен хляб от лелено брашно  Flutter

# 446
  • София; Дружбето
Сичко си е до чааве. На Габи му дадох да джвака пиел - задави се, пна се 5 мин, синя, после повърна. Е как да му връча яблка или хляб Crazy Смольо си е. И ся ми проваля плановете Joy заспа най-нахалноо, въпреки че бях усилила музиката, че да му пречи. Сега го чакам да благоволи да стане, да храня и чак тогава мога да излизам

# 447
здравейте,мами.аз ни в клин ,ни в ръкав се включвам без да съм прочела нищо защото бързам да ставам ,че малчо е сам.Исках да ви попитам може да слагаме захар в попарката.  
И незная при вас как е ,но при нас няма белег от БЦЖ.Педиатърката ни изпрати в туберколозния диспансер да ни направят манту и евентуална имунизация.Отидох там и ми казват,че часовете им били заети с месец и половина напред.Дадоха ни час за 25 май !!!!
Заплаща се 10 лева манту и 3 лв имунизация.Аз се притеснявам че трябва да водя детето при болните и  до цялата тая работа има цял  месец!!!

# 448
За заместването - на път съм да заместя 3-то хранене и така на Борис му остават само 2 млчени хранения вечер. Изхождам от това, че той така или иначе е на изкуствено! Може би, ако бях успяла да кърмя, нямаше да замествам. Не знам. Това за 80-те% важи ли и за децата на АМ?

Ами, най-добре да препиша от СЗО. Важно е да се покрият енергийните му нужди, на първо място, но предвид системката човешка, както и фактът, че АМ е все пак обогатено с витамини и отговаря на бебешките нужди, докато твърдите храни не е 100% сигурно, че го правят...
От тук: http://whqlibdoc.who.int/publications/2005/9241593431.pdf
Ensure that energy needs are met. These needs are approximately 600 kcal per day at 6-8 months of age, 700 kcal per day at 9-11 months of age, and 900 kcal per day at 12-23 months of age.

Meals, including milk-only feeds, other foods, and combinations of milk feeds and other foods, should be provided four or five times per day. (за бебе около годинка)

If adequate amounts of other animal-source foods are consumed regularly, the amount of milk needed is ~200-400 mL/d; otherwise, the amount of milk needed is ~300-500 mL/d. Acceptable milk sources include full-cream animal milk (cow, goat, buffalo, sheep, camel), Ultra High Temperature (UHT) milk, reconstituted evaporated (but not condensed) milk, fermented milk or yogurt, and expressed breast milk (това мисля, че е насочено пак към деца на годинка)
If milk and other animal-source foods are not eaten in adequate amounts, both grains and legumes should be consumed daily, if possible within the same meal, to ensure adequate protein quality.
[... The amount of milk needed to meet nutrient requirements depends on the other foods consumed by the child. When the diet does not include fortified foods or supplements, the linear programming analyses indicated that the amounts of milk needed range from ~200-400 mL/d if other animal-source foods are included in the diet, and ~300-500 mL/d if not (Dewey et al., 2004). ... In these circumstances, the amounts of prepared formula needed at 6-12 months of age are ~280-500 mL/d if other animal-source foods are included in the diet, and ~400-550 mL/d if not.

Храните ли се с бебоците? Ние винаги ядем пред него и той още от малък  Crazy (преди 6 мес.) все мляскаше, имитираше и очевидно искаше и той да се включи. Толкова често ме е виждал как опустошавам с лъжицата, че няма как да не схване за к'во иде реч.
Ръкавичка ни следеше с поглед внимателно и като й дадох картоф варен за първи път, задвижи челюсти и започна да дъвче веднага, все едно цял живот това е правила. Сухите тренировки са й помогнали  Crazy
Няма как да седнем на масата без нея. Още от малка и да спеше, се будеше, като сядахме. А сега пищи да е при нас - не настоява да яде всеки път, но иска да е до нас.

tsveta, и Ръкавичка повръща чат-пат ако реши да глътне като мисирка, вместо да дъвче. Какво да я правя... аз не пасирам храни, само мачкам с вилица (изключвам готови плодови пюрета).

# 449
  • София
Леле, мноу сте ранобудни днес Grinning
Аз се наспах човешки най-после, Никола въобще не се буди през нощта Party

Като ядем ние, той примлясква и хапва ако му дам да пробва. Като дам пюре обаче, няма такава ужасена физиономия Crazy

Ох, отивам да го извеждам да спи навън, че се вкисели вече Tired Ще пиша по-късно.

Общи условия

Активация на акаунт