Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене?

• 376 163
  • 1 474
  •   1
Отговори
# 1 245
Danicka ,и аз ходих в магазина им.Тези с трислойното дъно и повечето модели с двойно ги видях само в сайта.На мен ми се сториха добре,но все още се чудя. Тези с керамично покритие по -безвредни ли са според вас?

# 1 246
Поне доколкото аз добих представа, с приборите от стомана 18/10 проблем няма, освен ако не си алергичен към никел. Да имат неудобства, храната в тях може да залепне и не е добре да се съхранява храна в тях. Но си мисля, че за бюджетно решение са идеален избор, естествено като човек си има наум недостатъците им. Керамичното покритие го слагат може би, за да не залепва храната - тук да ме поправи някой, ако бъркам. Но при полагането на самото покритие има доста особености да ги наречем: начин на полагане, състав и т.н. Според мен, ако се търси бюджетно решение е по-добре да се без керамично покритие. Сега вече, ако си си навил на масрафа избор има. Но хубаво евтино - е те тако животно няма или ако има, искам и аз да го срещна  Mr. Green

# 1 247
Не мога да си представя, че след като сготвя, после трябва да премествам. Имам тенджера, която според мен е точно от такава стомана, но от многото ползване е без една дръжка вече - нито залепва, нито пък пресипвам от нея (не, че знам дали е безопасна). Затова търся нова, но не и такава, на която ще се превърна в слугиня или ще и треперя като я ползвам. И на мен ми предлагаха тавичка с керамично покритие, че видите ли вече те били модерни Shocked Но като попитах за надраскване и съхранение, пак се почна с мрънкане и въртене на очите. После ми предложи керамична тавичка (като гювечите) някаква испанска, но естествено нищо не знаеше за покритието и оловото в него.

# 1 248
  • София (Възраждане)
В Кауфланд продават стъклена тенджера на Пирекс с капак. Никъде не пише, че е без олово. Някой може ли да ми каже дали наистина е без, за да я купя?

Бях сигурна в отговора, но все пак питах, ето какво отговориха във ФБ: "..Pyrex products sold by Arc International Cookware (France) do not use lead or cadmium.."

# 1 249
Стъклените тенджери са само за фурна нали? Аз от толкова чудене накрая ще отида да си взема едни емайлирани тенджери и това е .Така и така вече всичко е съмнително,освен разбира се силирганът,но който няма кеш за такива съдове,май по-добре емайлирани.

# 1 250
И аз много харесвам качествения емайл Simple Smile

# 1 251
  • София (Възраждане)
Стъклените тенджери са само за фурна нали?

Всъщност Pyrex има серия Pyroflam (стъклокерамика), май погрешно съм разбрала че именно такива има в Кауфланд, ето тези
  Blush

# 1 252
Защо само за фурна стъклените тенджери?  Не може ли да се ползват и за котлон?

# 1 253
  • Sofia
Гледах  предаване по канала  Ютилисима и в едно от готварските им предавания готвеха на котлона в стъклена тенджерка,дори ми се видя и много тънка,не като йенските

# 1 254
  • София (Възраждане)
Аз използвам изцяло стъклена кана на Симакс , много съм доволна от "държанието" на съда върху котлона Simple Smile, бих си купила и тенджерката им, ако не беше прекалено малка за нуждите ни

# 1 255
  • Sofia
Как се работи с тях,с постепенно загряване или може  веднага да бъдат сложени на топлия котлон

# 1 256
Аз от толкова чудене накрая ще отида да си взема едни емайлирани тенджери и това е .Така и така вече всичко е съмнително,освен разбира се силирганът,но който няма кеш за такива съдове,май по-добре емайлирани.
И ще си докараш вечно кипене и загаряне и стъргане на тенджери на главата. Недей. Безопасни са, да, но са с тънки стени, освен това емайлът на по-евтините се изтърква и после загаря страшно просто. По-добре да имаш една единствена, но хубава тенджера и един единствен, добър тиган. Аз започнах с една Магефеса под налягане. Това е испанска тенджера от стомана - в нея супите и варенето на продукти като картофи, моркови, спагети, боб, леща и прочие. Тиганът беше Тефал от най-скъпата серия "Гастроном", после едно Биалети, после СКК, накрая Фислер - предишните се изтъркаха, Фислерът се оказа най-дълговечен. Тиганът ми е дълбок, с дебели стени, в него готвя неща като зеленчуци с ориз, соса за спагетите, изобщо всичко, което се задушава и къкри, а като пържа в него, просто слагам само мазнина, без вода и си пържа. Искам да кажа, че това са универсални съдове. Обикновени тенджери у нас няма отдавна, след като пенсионирах всичко от Хром Силистра, сръбски и руски емайл и някакви от алпака - пази Боже от тях.

# 1 257
  • София (Възраждане)
Как се работи с тях,с постепенно загряване или може  веднага да бъдат сложени на топлия котлон

Дъното на съда и котлона трябва да са сухи, загряват се постепено. Обикновено има указания за ползване на картонената опаковка Peace

# 1 258
Аз от толкова чудене накрая ще отида да си взема едни емайлирани тенджери и това е .Така и така вече всичко е съмнително,освен разбира се силирганът,но който няма кеш за такива съдове,май по-добре емайлирани.
И ще си докараш вечно кипене и загаряне и стъргане на тенджери на главата. Недей. Безопасни са, да, но са с тънки стени, освен това емайлът на по-евтините се изтърква и после загаря страшно просто. По-добре да имаш една единствена, но хубава тенджера и един единствен, добър тиган.
С това се съгласявам само за случаите, когато се купува некачествен емайл. Стените не са тънки на добрите марки / примерно, на Le Creuset основата е чугун/  и самото покрите е дебело Peace
Споделям моя скромен опит: Случвало ми се е силарганът леко да залепне и да се налага повече бъркане, а емайлът не.

Penkailieva
, имаш богат опит с готвене и съдове! Интересно ми е да чета твоите наблюдения и практическа опитност, която си придобила с толкова много и различни съдове. Simple Smile

# 1 259
Ok, a тенджерите с керамично покритие как ви се струват? Вредни ли са? Залепва ли храната в тях?Гледам ,че Фислер са от стомана 18/10. Всъщност някой знае ли дали никела при готвене се отлага в храната?

Общи условия

Активация на акаунт