Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене?

• 377 989
  • 1 474
  •   1
Отговори
# 1 275
Спомина се глиненият ми съд за готвене, след едно готвене - капама. Явно толкова е бил читав, защото се спука. Установих го по неприятен начин - със сложен боб за варене в него и с вода - водата взе да изтичА Grinning Та и аз съм на темата нов глинен съд, по възможност без оловна глазура. Всякакви съвети са добре дошли Simple Smile

Последна редакция: пн, 06 фев 2012, 20:56 от FlameElement

# 1 276
Спомина се глиненият ми съд за готвене, след едно готвене - капама. Явно толкова е бил читав, защото се спука. Останових го по неприятен начин - със сложен боб за варене в него и с вода - водата взе да изтичА Grinning Та и аз съм на темата нов глинен съд, по възможност без оловна глазура. Всякакви съвети са добре дошли Simple Smile
Аз замених гювеча с http://www.arc-international-cookware.com/en/products/wave/round … sserole-pyrex-lid. Събирах точки в пикадили и излезе към 17 лв.

# 1 277
  • София
FlameElement, на предната страница Габриелла и Penkailieva точно обсъждаха керамика и глина. Забелязах, че в сайта на  Römertorf има много хубави глинени съдове без никаква глазура. Останалите май са керамика - BergHOFF и тези, които take a smile е отбелязала като качествени - Le Chasseur, Heuck, Lodge, Staub  - на всичките им разгледах сайтовете и всички изглеждат много добре. Върни се малко назад и им прочети впечатленията.

# 1 278
  • Атина
http://azgufito.snimka.bg/daily/pirex-piroflam.652540
Мили дами,това са първите ми снимки ,които качвам в нета.Специални благодарности на Mooimeiske за  полезните указания Simple SmileИ така,в пирофлама направих ориз басмати със зеленчуци.Първо сложих олио,добавих зеленчуците и запържих за 5 мн. на умерен огън,както се вижда от снимките.Разбърках веднъж.Добавих ориза и водата,сол,шафран,пипер кайен,5 вида пипер,олио.куркума и малко къри.задуши се за още 12 мн.,като през тези12 мн. разбрках 2 пъти.
Изпържих и картофи като загрях олиото на силен котлон,добавих картофките,захлюпих и продължих пърженето на силен котлон.За третата порция,както се вижда,бая загоряха.Но првите 2 станаха леле мале.Вкусотийка.На едната от снимките се виджда и тенджера 18/10-5 литра,за да може горе долу да се разбере размера на пирофлама-3л.
Като направя супа ще снимам и с метър до тенджерката,за да се види и реалната големина.
Сега съм сложила едната за миене в миалната,а загорялата -да се кисне.Ще я измия сутринта Simple Smile
Ако има и други въпроси,питайте значи Simple Smile
Пожелавам на всички ви топъл и усмихнат ден.

# 1 279
  • София (Възраждане)
Гуфи, за да видим снимките ще трябва да ни дадеш парола за достъп Praynig
От описанието се вижда че си свършила супер работа, браво Hug Сърдечни благодарности  bouquet

# 1 280
  • Атина
Мисля оправих нещата.Mooimeiske благодаря ти за окуражителните думи Simple Smile Има още много  какво да се желае(като например никак няма да е зле да си поиграя със светлината та да не изглежда сякаш не съм си чистила къщата,а също няма да е зле от време на време  да забърсвам обектива от парата и да фокусирам по-добре),но като за първи път май стават.Simple Smile

# 1 281
  • Пловдив
Gufi,
нямам думи колко прецизно си снимала процеса на приготвяне! Чудесни снимки, благодаря много, че си направи такъв голям труд, за да ни покажеш.   bouquet
На снимките с оризчето (напр. 19) там където се вижда леко загорялото ми се струва абсолютно приемливо. Предполагам, че се вижда повече, защото съдът е бял и керамичен. На стоманена тенджера също при приготвяне на ориз се получава лек слой, който обаче може би е с различен по цвят поради материала.
Сериозно се навивам да се сдобия с една такава тенджерка.
Още веднъж благодаря   bouquet

п.с. котлоните ти изглеждат като нови, а оризчето и картофките страшно вкусни

# 1 282
  • София (Възраждане)
Страхотен труд, наистина.   bouquet
Много си е добре даже кухнята Peace
Това са две тенджерки от по 3 литра, нали?

# 1 283
  • Пловдив
Mooimeiske,
да, тенджерките са по 3 л, металната тенджера за сравнението на котлона е 5л. (така е написала Gufi  по-горе).
Мисля, че 3 л е най-големия модел. Не знам да има повече литри  newsm78

# 1 284
  • София (Възраждане)
Ох, да, пропуснала съм Embarassed

# 1 285
  • Пловдив
Спомина се глиненият ми съд за готвене, след едно готвене - капама. Явно толкова е бил читав, защото се спука. Установих го по неприятен начин - със сложен боб за варене в него и с вода - водата взе да изтичА Grinning Та и аз съм на темата нов глинен съд, по възможност без оловна глазура. Всякакви съвети са добре дошли Simple Smile

FlameElement,
Take a smile беше споменала че си е взела такова:
http://bgshop.eu/bg/bylgarski-suveniri/bylgarski-keramichni-izde … chen-in-grun.html
Тук пише изрично, че е без оловна глазура. Но то е много малко. И аз се интересувах къде мога да намеря гювеч с безоловна глазура, но голям -5-7литра поне. Предполагам, че и ти търсиш голям.
Ще чакаме някой да се включи по въпроса.
А аз междувреммено ще се оглеждам и за Бергхоф, може пък той да замени гювеча...

# 1 286
Тъй-тъй, за голям съд иде реч. Иначе помня линкът към тез съдинки от Take a smile и ще сменя наличните вкъщи, но ще е поооооо-натам, че и тенджера читава ще ми трябва. Очаквайте скоро включване за тенджера или глинен съд Simple Smile

# 1 287
Бергхоф взех от Карфур - върви някаква промоция, но се продава и свободно. Взех два съда - малък без капак и по-голям с капак. Глазурата е червена отвън, бяла отвътре, другото вече го писах, но ето ви линк пак
http://www.berghoffworldwide.com/en/Product-Detail/39983/15/roun … -baking-dish.aspx
За съжаление, никъде не виждам надпис, че не съдържат олово.
Керамични съдове има и на Льо Крузе, в Гамаелит, но и за тях не знам дали съдържат олово в глазурите. Разбира се, мисля, че не съдържат, но да си пишат специалистите тука.
Снимки не мога да публикувам, нямаме фотоапарат  Embarassed

# 1 288
Да, точно такива гювечета имам и са ми много удобни Simple Smile  здрави са.

Не се включвам, защото нямам опит с големите глинени съдове.
Иначе, Römertorf са изключително полулярни тук, имат сертификати и награди за качество и безопасност.

Ако имах нужда от подобен голям съд, сигурно  бих избирала между тях и тези на BergHOFF.

Аз имам обикновени керамични тавички - без капак, от които съм доволна.

Gufi , страхотни снимки!!! Благодаря!!! Тези тенджерки стават и за фурна, нали?
На Пирофлам отдавна съм им хвърлила око Wink

Последна редакция: вт, 07 фев 2012, 14:54 от take a smile

# 1 289
Лично аз готвя в йена и в керамика.
Йена ползвам дори и тенджерки за стъклокерамичният плот. Единственият проблем е, че стъклото е тънкостенно и супата/манджата може лесно да загори.

Общи условия

Активация на акаунт