Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене?

• 375 968
  • 1 474
  •   1
Отговори
# 1 110
При тези цени, определено бих заделила повече за Le Creuset.
Стават за индукция, с доживотна гаранция са...

Кой и къде ги продава и отзиви за продавача, ако може Simple Smile

EDIT: Видях, че Гама Елит продава продукти на Le Creuset, но поне на сайта им, артикулите са доста малко... Колкото до доживотната гаранция, поне при компютърните компоненти означава, докато се произвежда продукта т.е. има се предвид жизнения цикъл на продукта, затова е и доживотна, а не докато е жив този, който е закупил продукта. Не виждам причина и при съдовете да не е така Simple Smile

Навсякъде в интернет, отзивите от тези продукти са отлични.

и аз съм останала със същото впечатление за Le Creuset. Отделно, че за цветните си серии гарантират неналичие на кадмий и олово.
Само че бях попаднала и на отзиви, че  емайлираните чугунени тигани/серията Satin Black Enamel/ , към които се бях насочила,  залепват. Бях срещнала мнения, че емайлът на Le Creuset след определено използване се зацапва и цветът се променя.
Незалепващите на Le Creuset  са с 10 г. гаранция, като самото незалепващо покритие не е произведено от тях, а от Whitford Worldwide и съдържа флуорополимери, нищо чудно да са именно политетрафлуоретилен.

# 1 111
Всъщност има ли безвреден тиган на цена до 60лв.?

# 1 112
Всъщност има ли безвреден тиган на цена до 60лв.?
предполагам, че да. Особено ако не търсиш да е с непременно незалепващо покритие и не държиш на голяма марка. Peace
също, понякога в еbay/amazon има запазени втора ръка.

Последна редакция: сб, 21 яну 2012, 21:10 от take a smile

# 1 113
При тези цени, определено бих заделила повече за Le Creuset.
Стават за индукция, с доживотна гаранция са...

Кой и къде ги продава и отзиви за продавача, ако може Simple Smile

EDIT: Видях, че Гама Елит продава продукти на Le Creuset, но поне на сайта им, артикулите са доста малко... Колкото до доживотната гаранция, поне при компютърните компоненти означава, докато се произвежда продукта т.е. има се предвид жизнения цикъл на продукта, затова е и доживотна, а не докато е жив този, който е закупил продукта. Не виждам причина и при съдовете да не е така Simple Smile

Навсякъде в интернет, отзивите от тези продукти са отлични.

и аз съм останала със същото впечатление за Le Creuset. Отделно, че за цветните си серии гарантират неналичие на кадмий и олово.
Само че бях попаднала и на отзиви, че  емайлираните чугунени тигани/серията Satin Black Enamel/ , към които се бях насочила,  залепват. Бях срещнала мнения, че емайлът на Le Creuset след определено използване се зацапва и цветът се променя.
Незалепващите на Le Creuset  са с 10 г. гаранция, като самото незалепващо покритие не е произведено от тях, а от Whitford Worldwide и съдържа флуорополимери, нищо чудно да са именно политетрафлуоретилен.

Аз съм много доволна от тях, но за съжаление, нямам тиган, само тенджера и тава. Тиган ще търся определено малко по - лек. Пробвах един и ми е леко неудобно да го държа с една ръка, а се налага

# 1 114
Следя с интерес кореспонденцията от последните страници.
Мерси много на FlameElement,че сподели тук Peace
Аз нищо не съм купила..затова си мълча засега.
Искам да питам..понеже търся алтернатива  на  силиконовите форми за мъфини...та днесмернах купички от Дуралекс.С хартиени формички за мъфини бай бистанало.
Това чудо Дуралекс що е то и ОК ли е newsm78

# 1 115
  • София (Възраждане)
Момичета, проверих днес в ГамаЕлит как вървят цените на прибори за хранене от материал 18/0, т.е. без никел. Имаха само два или три комплекта, цената на 30 части на по-семплите беше 99 лв. Момичето ми обясни, че не стават за миене в съдомиална. Някой има ли опит с домакински съдове от безникелова стомана?

# 1 116
Бъни ,
Имам комплект чинии и чаши от френски Дуралекс.  Много са практични, устойчиви на горещо, износоустойчиви и доста здрави.
За печене не съм ползвала такива съдове, но съм срещала, че се предлагат такива /вкл. и купички/, без олово, термоустойчиви.  Peace
с търсaчката ще намериш различни марки и повече инфо.
ето и тема във форума за Дуралекса

Mooimeiske ,  нямам опит.
имам Силарган, но това е сплав на стомана без никел с керамика. Може да се мие в  съдомиална.
Попаднах на интересна дискусия за видовете стоманени сплави, свойствата и употребата им.  Simple Smile
Which is better: 18/0 or 18/8 or 18/10 stainless steel?

Последна редакция: нд, 22 яну 2012, 00:43 от take a smile

# 1 117
За нано-технологията не съм сигурна. Процесът за покритието е  "sol-gel". Когато изрично питах Fissler  за евентуално използвана нанотехнология при въпросния процес за керамичното покритие, те не ми отговориха конкретно.

Много ти благодаря за всички разяснения!
Значи единствен проблемен момент би бил използването на нано технологии при нанасяне на покритието. Ако наистина не са използвани, предвид всичко останало, бих взел тиган от серията комфорт.

# 1 118
FlameElement ,  
Моля, няма за какво, дано съм била от полза.
Аз много се шашках за използването на нано-технологиите. Не само в съдовете за хранене, а и в козметиката, дори в хранително вкусовата промишленост, където се добавят вече за усилване на вкуса, примерно....
Бях попадала на страховити данни за увреждания, дори смъртни случаи на работници в Китай, произвеждащи продукция с нано- технологии.
Осъзнах,че наночастичките невидимо ни атакуват отвсякъде, лятото на плажа, когато съседката по чадър се пръска със слънцезащитен крем, пълен с наночастици, у дома кремът за бръснене, който са подарили на мъжа ми колеги, пастата за зъби и т.н.......
Когато си купих Силарган, писах на Силит с много въпроси, исках да знам дали материалът е произведен с нанотехнология. Исках да разбера и на какво се дължи антибактерията му.
Много се бях притеснила, защото готвя в такава тенджера редовно на семейството си.
Тук публикувах отговора.
Като почнах да търся тиган за палачинки, за да заменя електрическия си "подозрителен" сач на Чибо, иначе чудесно работещ и правещ фантастични палачинки без  мазнина, бях твърдо решена да търся нещо надеждно и безопасно, максимално еко....
Много четях, регистрирах се и в един американски форум за да се консултирам за марки , материали, опит.
В един немски форум пък прочетох за нанотехнологята на покритието NanoDur, за покритието  Durit, там правеха известна разлика между малките керамични частички и полимерните нано- частички на незалепващите покрития  на WMF и нанотехнологиите.
Също там съветваха като се купува тиган, да се мине с пръст внимателно отгоре върху покритието, защото не винаги то е гладко и хомогенно.
Лично аз нищо нехомогенно не видях, напротив, покритието беше изключително равно и гладко. Но пък такава идеална равност и хомогенност при керамично покритие се постига освен с sol-gel- процес, с нано- размери на частичките....
Писах до Силит, до Фислер, Чибо и поне още на 2 места....
Със сигурност разбрах, че новите керамични покрития са наистина чисто минерални - без примеси, само неорганика: SiO2 и AL2 O3 /за Дурадо/.
И че са направени от изключително фини, микро- керамични частици. Както Силарган, така и CeraProtect.
За мен тази финост граничи или е с размерите на нано.
Никъде обаче официално за Силит, Фислер и някои други марки не се споменава за нанотехнология. Поне аз до момента не съм открила.
За не малко други марки, се споменава.
Както официално , така и по форуми, статии и материали.
Затова се спрях на сериите тигани, при които Т резистенстност е до  400 градуса и при които никъде не се споменават нанотехнологии.
Приех за себе си, че дори и керамичните частички да са с нано- размери,  едва ли ще достигна до такава висока Т от 400 °C, при която евентуално да се получи някакво преминаване на частичките в храната.
Не знам дали самият технологичен процес при производството е еко, мога само да се надявам. Не знам също кои нано частички са опасни и кои не.
Чела съм, че все пак зависи от съединението.
не знам и дали след като наночастичките са се свързали в едно общо покрите, до колко техните връзки са ги уголемили и частичките вече не са нано.  Simple Smile

Последна редакция: пн, 23 яну 2012, 01:21 от take a smile

# 1 119
take a smile прегледах темата за Дуралекса.Тук в БГ не съм виждала такива на които да пише Без Олово.Загледах едни уж Испански...ама ме съмняват.Подозрително евтини newsm78
За покритието без Нано....трябва да е грапав тигана така ли newsm78наното прави абсолютно гладка повърхност или бъркам

# 1 120
  • София (Възраждане)
Да споделя, че се радвам на новата си цедка за лимони от керамика, купена от магазин Mercari (немските магазини за джунджурии) за 6 лв, главно защото ми е хигиенична /мие се лесно без да залепя пулпа/ за разлика от пластмасовата  Peace

# 1 121

За покритието без Нано....трябва да е грапав тигана така ли newsm78наното прави абсолютно гладка повърхност или бъркам
предполагам, че ако се съпоставят две повърхности една до друга,
едната с нано- покритие, а другата с микро - покритие, е възможно с невъоръжено око да се види или усети на допир лека разлика.
Чак грапав, не , разбира се Peace
При sol-gel процеса с минерални вещества е възможно да се получават золи, неравномерности, т.е. скупчвания, които нарушават хомогенността на покритието.

Виж тук сравнение:
-завършек с микрочастици
-завършек с нано- частици
от тук

Последна редакция: пн, 23 яну 2012, 01:24 от take a smile

# 1 122
  • София
Аз днес изпробвах новата ми Pensofal тавичка, снимка на която ви показах на 72 стр.

Повече от очарована съм от резултата!
Пекох риба в нея, леко намазана с олио само и малко на дъното, перфектно опичане за кратко време и съвсем лесно изваждане на рибата само с побутване с дървена шпатула, въпреки че има карамелизирано около и под нея. Това нещо в конвенционална емайлирана тава нямаше да мога да го отлепя!
Също толкова лесно се измива само с обикновена гъбичка и всичко пада!

В тази връзка, може ли някой да ми каже къде в София мога да си купя силиконови бъркалки на по-човешки цени, че на Пиротска в Двата щъркела видях силиконов черпак за 33 лв ?  #Crazy

# 1 123
За сметка на това обслужеането им е на ниво  Twisted Evil Аз съм им фен #2gunfire

# 1 124
В Кауфланд продават стъклена тенджера на Пирекс с капак. Никъде не пише, че е без олово. Някой може ли да ми каже дали наистина е без, за да я купя?

Общи условия

Активация на акаунт