Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 6
Здравейте!
Аз съм майка на 6-годишно момиченце. С партньора ми възнамеряваме да заминем на Англия. Някой може ли да ми каже какви документи са необходими за детето при положение, че съм разведена с бащата? Доколкото знам, трябва съгласие от него. Какво представлява и как се оформя?

# 1
  • Мнения: 1 474
До колкото знам, при пътуване в чужбина  за детето е необходим задграничен паспорт. Този документ се издава от РПУ по местоживеене на майката, но при подаване на необходимите документи и снимки се изисква личното присъствие и  на двамата родители на детето.
За да напусне страната с единия си родител детето се нуждае и от писменото съгласие  на другият родител, че разрешава детето му да пребивава определен период в чужбина.
До колкото знам, декларацията трябва да е нотариално заверена. На граничният пункт май задържат копие от нея.
Без такава декларация не може да се изведе детето легално извън България или поне така е по закон.

# 2
  • Мнения: 67
http://www.mfa.bg/bg/pages/view/77
Декларации за пътуване на деца в чужбина

# 3
  • Мнения: 703
Ако бащата не е съгласен да изведеш детето за определения период(при положение ,че имате съвместно попечителство над детето),никакви паспорти,визи,декларации няма да помогнат. Naughty
Имах една позната,която изведе момиченцето си  за срок от 3 месеца извън БГ.Но тъй като не можа по една или друга причина да прибере детето в БГ в определения срок,бившия й съпруг пусна жалба,направи й живота черен и тя за малко не изгуби родителските права.. ooooh!
Внимавай какво се уговаряш с бившия,да нямаш и ти ядове като познатата ми.. Peace

# 4
  • Мнения: 2 210
Здравейте!
Аз съм майка на 6-годишно момиченце. С партньора ми възнамеряваме да заминем на Англия. Някой може ли да ми каже какви документи са необходими за детето при положение, че съм разведена с бащата? Доколкото знам, трябва съгласие от него. Какво представлява и как се оформя?

HM,

1. За да може детето ти да напуска територията на България е необходимо:

1) да му бъде издаден международен паспорт. Отивате тримата: бащата, ти и детето в съответното упр-е на МВР /по твой постоянен адрес, съответно = на пост.адрес на детето/, отдел "български документи за самоличност" и подавате заявление за издаване на межд.паспорт, носите акта за раждане на детето и едно преснимано копие на акта за раждане. Ако бащата е възпрепятстван да отиде лично в полиц.упр-е, може да ти даде изрично пълномощно, че е съгласен да бъде издаден межд. паспорт на детето и ти да отидеш там сама с детето, пълномощното, акта за раждане;

2) бащата да даде нотариално заверена декларация-съгласие, че детето може да пътува многократно извън територията на България, самостоятелно и/или придружено от теб, и/или от трето/и/ лице/а/, като се упоменават имената на лицата, ЕГН, до навършване на 18-годишна възраст.

2. За да регистрираш детето в съответната община в Англия, ще трябва да представиш документи. Най-добре е да се свържеш със служителите там и да ги попиташ какви документи е необходимо да представиш.
Аз ще ти напиша какви документи ми бяха поискани да представя при регистрация на дъщеря ми в общината в Белгия. Предполагам, че ще ти поискат и на теб тези документи, тъй като има съответни Регламенти на ЕС, които се прилагат при регистрация на дете, което идва от чужбина.

1) преведен и легализиран дубликат на акта за раждане на детето;

2) преведено и легализирано копие от съд.решение, че ти упражняваш родителските права, т.е детето се отглежда и възпитава от теб /живее с теб/, а бащата има право на контакт. /ако е лишен от род.права съответно съд.решение/;
Аз представих легализирано и преведено копие от съд.решение за развода от което е видно, че аз упражнявам род.права;

3) легализирана и преведена нотариално заверена декларация-съгласие от бащата, че е съгласен детето да живее извън България или съответно преведено и легализирано съд.решение, заместващо неговото съгласие, че детето може да живее извън България.
Аз представих второто. Служителката ми подчерта изрично, че декларацията-съгласие или съответно съд.решение трябва да е за живеене, а не за ваканции и кратки периоди. В противен случай това е отвличане и те отказват да регистрират детето и ако в тримесечен срок не представиш съответните документи ... предполагам, че детето следва да бъде върнато обратно, не съм запозната каква е процедурата. Отделно ако бащата подаде жалба, че детето е задържано в чужбина без неговото съгласие .. се вкарваш във филм.

4) международен паспорт на детето и евентуално лична карта в случай, че има такава.
Моята дъщеря /тогава на 14г./ имаше и двете и направиха копия на тези документи.

5) други документи не са ми искали, тъй като аз бях вече регистрирана в общината и те си правят справки по служебен път.
На дъщеря ми и дадоха временна регистрация 3 месеца /така е по закон и през това време се правят проверки на документите, съгласуване с Министерството на външн.работи в Брюксел/ след което й дадоха постоянна регистрация.

Пожелавам ти успех!


# 5
  • ENGLAND
  • Мнения: 3 226
zon, в Англия няма регистрация в общината или в полиция, тези документи няма да и трябват тук. Но при регистрация за някои от цветовете карти може би ще искат разрешение от бащата за живеене в чужбина, нека пита в бгхелп, там знаят.

# 6
  • Мнения: 341
Само едно уточнение съгласието-декларация не трябва да е с легализиран превод, само нотариално заверено, превода може да го направи всеки. В случай че не ти даде нотариално заверена декларация мисля, че става и със съдебното решение за развод, в което е упоменато че детето остава под твое попечителство, поне такъв документ съм превеждала вместо декларация. Ако пътуваш със самолет ти трябва само на английски, но ако ще е с друг превоз преводите трябва да са в езиците на всички държави през, които минаваш. Знам, че сърбите и словенците приемат хърватския превод, хърватите се заяждат и се борят да е преведено на хърватски, на татък вече не знам как е може и да приемат английски.

Общи условия

Активация на акаунт