Май- 131 ....ЧРД! Щастливо детство, мили деца!

• 65 018
  • 739
  •   1
Отговори
# 555
Уф! Ние сме домашни с варицела... и можете да се сетите порядъчно кисели. Не спа почти нощес, защото го сърби - не дава със спирта да мажа, защото те вече не са на мехурчета, а са отворени ранички и го щипе. По тоя повод единственото което измислих беше да го пращам на разходка до хола да се охлажда  Blush.  Не знам кога е почнала - в петък, когато имаше едно, две червени петънца или в събота, когато излязоха първите типично варицелни пъпки, та не знам кога ще спрат да избиват.

Мартеа снимките са страхотни. Да са ти живи и здрави щерките!

Отивам да се нагълтам с кафе и да събера голяяяяяяяяяяяяма доза търпение за днешния ден. Дано се опазим от големи разчесвания.

# 556
Деси, честит рожден ден! Желая ти много здраве, щастие, късмет и успехи във всичко!   bouquet

Тиа, лесно и бързо да ви минава!  Hug От майка ми съм чувала, че когато съм карала варицела ми е мазала пъпките с хлебна сода, разтворена във вода. Аз май съм била и по-малка, понеже ми е казвала, че ме е потапяла в големия леген със сода вътре. Според нея това е облекчавало сърбежа. По тялото нямам никакви белези от разчесано. Само един на лицето. Не знам дали по някакъв начин е вредна хлебната сода, освен да изсушава може би. Ако искаш може да пробвате.

Адри, много ви се радвам  Hug Чудесно е, че развивате таланта на детето. Сигурно никак не ти е лесно, дето викаш със "сцените"  Wink Прегръдки на русалката!

Гуш, честити обички на Ема! Със здраве да си ги носи! Да качиш снимки на малката гимнастичка  Heart Eyes

# 557
Тиа, бързо оздравяване!

Ренка, как сте?

Момичета, искам да ви питам нещо. Знам, че е рано, но все пак. Насочили ли сте се вече към училище? Кое е по-добре според вас - детето да е в кварталното училище - не толкова добро, но наблизо, или в добро училище, макар и далече.
Аз отсега съм се замислила - единият вариант е тук - базата е що годе добра, училището е огромно, въздухът е чист, има спортни площадки... но като ниво е просто едно квартално, да не кажа селско училище. Имало и добри начални учителки, но на кой ще се паднем, не зная. За дисциплина нищо не знам. Занималнята следобяд била зле.
Другото, което обмислям, са три училища в центъра, до всяко от които пътят ни е минимум 45 мин. Но и трите са на високо ниво. И трите обаче нямат предучилищна.
За частно не мисля че ще имам възможност... като си помисля колко пари съм наляла само в градинска възраст ooooh!

Ще ми е интересно да споделите възгледи на тази тема. Много ме е страх да не сбъркам, а хич не ми се иска да я местя, както стана с градините.

# 558
Честит рожден ден на Деси, жива и здрава, много щастлива и винаги обичана    bouquet
Мартеа, аз съм се насочила към училище, което е на 2 минути пеша от нашите, има добри отзиви за него и се надявам да съм направила добър избор. Не съм ходила да разуча как седят нещата със занималнята, но и това ще направя като наближи времето  Peace

# 559
Честит рожден ден Деси! Много здраве и щастие!
Мартеа аз съм се насочила към 2 училища- едното е 138 СОУ на Плиска- бовшето гагрин- много е добро ,учила съм там, на ниво е.Другото е 31 СУЧЕМ - на Ситняково то  за мен е много добро и в него съм учила!Клоня към него-много е добро ,с много добри преподаватели!

# 560
  • Варна
Благодаря ви, момичета.
За училище за сега съм се насочила към това до нас, но ще видим. Има време. Аз ще пусна Иво на навършени 7 на училище.

# 561
Деси, честит рожден ден и от мен  Heart Eyes Здрава, щастлива и много усмихната   bouquet
Ренка, как сте?
Мартеа, аз не знам още за училището, ослушвам се, но те разбирам за дилемата  Thinking Според мои по-опитни приятелки, до 4ти клас всички училища са добри, после почват чудесата Rolling Eyes
Снимките ви са супер, радвам се, че сте изкарали добре и малките са толкова сладкиии  Heart Eyes
Тиа, кураж с варицелата  Hug И аз съм чувала за хлебна сода, разтворена с вода  Wink
Дачи, съжалявам за кученцето  Sad
Гуш, честити ви обички, със здраве да си ги носите  Hug Не съжалявай, за добро си се намесила  Heart Eyes
Адри, благодаря ти, мила, уж внимавам  Embarassed Маги е родена актриса, а и ти си майка, която обръща внимание на детето си. Аз моето съм го водила 2-3 пъти на театър, куклен, другото-каквото гледат в градината  Blush

# 562
Мартеа, аз засега съм решила да не е в селското училище. Казвам селско, понеже Марково си е село, макар някои да го наричат квартал на Пловдив. Обосновката ми е следната - виждам как стоят нещата в яслата и в градината, т.е. сравнявам с отзивите на майки, които преместиха децата си в детски градини в града. Въпреки големият брой деца в групите в града, явно подходът към децата е различен.
Аз имам късмета с дете, което много лесно тръгна на ясла, добре прие преместването в "голяма" група, разбира се и с децата, и с преподавателите си. Но знаете какви деца има - чувствителни, раними и т.н.
Три от приятелчетата на Наско преместиха в градини в града. И трите майки са очаровани от промяната в децата си. Говорила съм лично с тях. Четвърто дете, от групата на Наско, скоро също са преместили. Родителите, както и близките, които са се виждали с детето, виждат огромна разлика. Детето знае песнички, стихчета, общува доста по-свободно. Та....
В училището нещата са сходни - учителките сравняват децата с родителите им (на които родители те са преподавали преди 30-тина години). Изискванията са занижени, оценки се пишат "по милост" или по съребрена линия. Това пак от разговори с родители, сравнили едното с другото училища. Самата аз си спомням как в техникума, в който учех и влязох с успех Мн. добър, имах съученички, които идваха от близките села с пълен отличен успех. Много голяма част от тях отпаднаха още първата година - отсъствия, слаби оценки, някои се ожениха и така. Някои си завършиха, де, но с далеч по-различен от пълния отличен успех.
Много се отплеснах... причините са различни и комплексни. Все пак казвам "засега". Имам време да помисля в близките две години. Има и хубави "квартални"училища, но аз гледам нашето си училище и не мисля, че е сред хубавите.

# 563
  • София
Деска, ЧРД! Много здраве, много успехи и много щастие!   bouquet

Гуш, честити ви обечки Simple Smile

Тиа, научи го да "бие" пъпките.  Аз така опазих моите от чесане. Отделно е много забавно, като си зашляпат сами шамарите  Laughing Бързо да минава!

За училище...аз не съм решила. До 4-ти клас водещото за мен ще е учителката/учителя и бройката деца в класа. Естествено за предпочитане ще е да е някъде около нас...но гледайки моите познати с първолаци...базата не е най-важното. По-натам ще мина през кварталните училища за да се запозная лично с преподавателите, които ще поемат първолаци. После след 4-ти клас ще гледам училищата.

# 564
  • Bristol
Мартеа, аз не знам още за училището, ослушвам се, но те разбирам за дилемата  Thinking Според мои по-опитни приятелки, до 4ти клас всички училища са добри, после почват чудесата Rolling Eyes
За училище...аз не съм решила. До 4-ти клас водещото за мен ще е учителката/учителя и бройката деца в класа. Естествено за предпочитане ще е да е някъде около нас...но гледайки моите познати с първолаци...базата не е най-важното. По-натам ще мина през кварталните училища за да се запозная лично с преподавателите, които ще поемат първолаци. После след 4-ти клас ще гледам училищата.
Peace
мартеа, нямам личен опит с училищата в БГ, но редовно следя наборите на сина какво и как правят. Та от майките във форума съм останала с впечатление, че първите 4 години учителите са важни, не училището. А ако можеш да спестиш на себе си и детето дългото пътуване, мисля, че ще е прекрасно! Аз лично съм страдала тук от това дълго пътуване до и от училище, синът ми и до ден днешен си страда. По добре да изкараш времето в къщи с детето, от колкото в колата по задръствания и ако имаш желание и време, ти да се позанимаваш, това от личен опит ти казвам, дава по-добри резултати от всяко едно реномирано училище! След 4-ти клас някои се преместиха в математически училища, всички си пращаха децата на частни уроци по математика, независимо от училището. Сега в 7ми клас, всички си пращат децата на частни уроци по БГ и математика, само тези от математическите си спестяват уроците по математика. За социалния аспект, другарчетата от училище е по-добре да са в квартала. Иначе ако не са, сложи още часове в колата, да я водиш по приятели или да разкарваш приятелите по домовете им  ooooh! Crazy

А аз да похваля гарджето, тя милата е много срамежлива и чувствителна. Даже в началото на година се разплаквала, като не можела да се справи с нещо в час  Rolling Eyes Но миналия петък тук празнуваха някакъв ден на поезията и всяко дете трябваше да изрецитира кратко стихче по избор. Ели не само, че го е рецитирала артистично, но тъй като била избрана да представи класа, трябвало и пред цялото училище да рецитира. Вчера учителката й каза, справила се е блестящо и дори за нейно учудване, защото и тя знае колко е свита моята, не забравила жестовете и не си мрънкала под носа, а се чувала прекрасно в цялата зала  Heart Eyes Много я хвалихме, получи награда книжка, дано да се отрака малко това дете, че с тази чувствителност и срам ще й е трудно. А синът беше точно обратното, не спираше да мели и да се вре където трябва и където не му е работа  ooooh! Все едно са деца на различни родители!

# 565
Ние живеем буквално на 20 метра от училище и аз доскоро възнамерявах там да запиша Мишка (отделно още не сме измислили на шест или на седем да ходи на училище Crazy ). Обаче един ден като се заговорихме с мъжа ми и той категорично отказа да я записваме в това училище, неговите мераци са да я запишем в центъра в едно от двете, които са с най-добро име, обаче на мен просто свят ми се завива какви еквилибристики ще трябва да правим между взимане и водене, че и трябва да се мисли и за Косето и ходенето му на градина. Та сега обмисляме компромисен вариант за едно училище, което пак е с добро име, но е сравнително наблизо. Като цяло, поне в началните години ми се иска да държим сметка и за логистиката по прибирането. Мен ме преместиха в реномирано училище когато започнах пети клас. Благодарение на това от пети клас нататък всеки ден пътувах по 30- 40 минути на отиване и 30- 40 минути на връщане, приятелките ми смятаха, че живея на края на света и не ми идваха на гости и изобщо не мога да кажа, че ми беше много кеф. Та ако мога да го спестя това, ще съм щастлива.  Grinning

# 566
  • София
Деска, ЧРД! Много здраве, много успехи и много щастие!   bouquet

Гуш, честити ви обечки Simple Smile

А леле майко, верно, че е обЕци...къде ми е правописа?!  Crazy
Мерси!

Аз отдавна го мисля това с училището, събирам информация за тези, които са ни наблизо, тъй като поне с това съм категорична, че нито Ема, нито ние ще си попиляваме времето в пътуване, и без това сега ми е предостатъчно всеки ден по 22 км да минавам (офисът ми е на 11 км. от нас и в идеалния вариант ми отнема 25 мин.).

# 567
  • София
Изобщо не съм и видяла как си го писала  ooooh!
Но, моля  Laughing
А ти какво ще кажеш за 31-во и за Пушкин?  Laughing

# 568
  • София
Изобщо не съм и видяла как си го писала  ooooh!
Но, моля  Laughing
А ти какво ще кажеш за 31-во и за Пушкин?  Laughing

31-во не ми е вариант, заради това, че са всички възрасти и ме е страх от тормоз от страна на големите. И ми е е някакси прекалено голямо. Иначе, ок, реноме и тн.

За Пушкин не знам нищо, освен, че е едно от добрите училища. Но е сравнително близо и бих го сложила в списъка за допълнително разучаване.

Иначе чух добри отзиви за това на Шипка, преди Евлоги, 38-мо, В.Априлов.

На наши приятели щерката сега тръгна пъри клас в 109-то на Слатинска и Иван Щерев (то ни е буквално на 2 минути). За него специално съм решила като му дойде времето да видя кои ще са учителките за набора на Ема, и според това да реша.

Има и едно частно (Св.св.Кирил и Методи), което е много близо до офиса на съпружето, на Шипченски, в сградата на нстаро ВТУ. Което също възнамерявам да проуча по-обстойно, засега имам само мнение от една майка от форума, чието дете е било там и е много доволна. За него съм "за", поради факта, че са малко деца в клас, което е много хубаво, позволява да се обръща повече внимание на всяко дете.

# 569
Гуш, специално за тази дума, и двете форми са верни-и обИци, и обЕци  Peace

Общи условия

Активация на акаунт