Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?

• 251 781
  • 3 712
  •   1
Отговори
# 255
  • София
И с предупреждение пак може да остане. Достатъчно е да ти отговори писмено, че оспорва прекратяването на каквото и да е формално основание, и вече минава в хипотезата на "гражданскоправния спор". Да не говорим за прекрасната възможност по ЗС да претендираш задържане за направени подобрения, т.е. имаш насрещно "право" и стоиш в имота, докато наемодателят не ти заплати стойността на подобренията (теракот, паркет и т.н.). Може да претендираш, че си направил подобрения, които всъщност не си направил. Обаче докато се проточат всички експертизи на съда от типа: кой кога е слагал тоя теракот и колко струва, и кой го е платил и кой го е доставил, минават месеци. През цялото време си упражняваш "правото на задържане", стоиш в имота и си клатиш краката, образно казано. И това е само една от възможностите.

# 256
Наистина нека не навлизаме в спорове и детайли, които са извън темата.Аззи добре е систематизирала какво е необходимо за да "си вържеш гащите" (само дето не всеки има подходящите съученици, а и това е мнооого от полза, даже по-полезно от добър адвокат).Нека да се върнем към реалността и динамиката на пазара.
Както с много примери се показа, в България не е изгодно да станеш собственик на имот с ипотека, надявайки се да го изплатиш с наем.Ако си вложил налични средства един некоректен наемател или празен апартамент ти коства загуби на печалби.Докато ако имотът е ипотекиран всеки пропуснат наем ти коства загуби от твоите доходи - ипотеката си тече.И ако сметките са ти на кантар нещата много лошо могат да се объркат.
Флип окончателно се убедих, че ще пусна в имота си само много близки приятели  Crossing ArmsНаистина не случайно е толкова трудно да наемеш имот в чужбина...

# 257
Аризона, кое казва "със знанието и без противопоставянето на наемателя"? Точно това дискутираме- ако договорът е изтекъл, а оня не ще да излиза, живее си в жилището, респективно държи си оборудването в дискотеката и не се изнася. Пак с Flip Fantasia ще дублираме, да не влизам тогава и аз в подробности.

Не се сърди, ти обсъждаш вече твой конкретен случай- наемателят се изнесъл преди три месеца и не се е вестявал в имота. Това Е конкретен случай, затова писах още в началото на дискусията, че не могат да се дават принципни решения и съвети като този, от който тръгнах и който не бе описан като свързан с този точно конкретен случай първоначално, а бе пуснат като съвет. Затова и писах по- пространно в предходния пост и дадох разни хипотези, вкл. и с напуснал сам и невестил се наемател и с напуснал по- "доброзорно" такъв. Ако става въпрос за конкретика то се чете договор, изясняват се подробности. Но да се посочи по принцип, че винаги собственикът може да си влезе, дори след като е прекратено наемното правоотношение и да си правото каквото иска- не, повярвай, можеш да загазиш, ако ти е практика.

Аззи, аз си работя, гледам си хлапетата на спокойствие. Навремето избягах от София, стажът си започнах в една кантора там. Не съм виждала от години тогавашните си работодатели, за жалост, много бяха сладки.

# 258
И защо въобще се прави този договор, който се оказва, че важи само ако са коректни наемателите, а ако не са коректни при всички случаи си правят каквото си искат и собственика от страх от закона, който той не нарушава,  трябва да потроши нервите си и парите си по съдилища.
Абсурдно е. Аз бих си влязла в имота и това е. Наемателите да водят дела (не е сигурно че ще го предприемат).....

# 259
Judy, нали този член 236 от ЗЗД казва така, че се удължава владението безсрочно ако вещта се използва със знанието и без противопоставянето...? Ако отидеш със свидетели и го предупредиш че договора изтича и трябва да напусне, и му връчиш нот. заверен документ че не удължаваш срока на договора, чии са правата?

# 260
...
Не се сърди, ти обсъждаш вече твой конкретен случай- наемателят се изнесъл преди три месеца и не се е вестявал в имота. Това Е конкретен случай ...

О, той имота си гоползваше, но тайно  Laughing белязахме вратата и установихме, че е влизано, но иначе се беше изпарил. Включително беше оставил прозорците отворени, а парното на максимална степен, зимата, в най-големия студ.

... Да не говорим за прекрасната възможност по ЗС да претендираш задържане за направени подобрения, т.е. имаш насрещно "право" и стоиш в имота, докато наемодателят не ти заплати стойността на подобренията (теракот, паркет и т.н.) ...

Затова се включва една точка, че наемателят няма право да прави подобрения, без писменото съгласие на наемодателя и че ако направи, са за негова сметка, но дължи и неустойка за нарушаването на договора.

# 261
Ами Аризона, договорът се прави още в началото, преди да знаеш другият коректен ли е, не е ли, точно за да се защитиш, ако не е. За доста неща, освен затова, се трошат и нерви и пари не само в България. Хората по света ползват и т.нар. си семейни адвокати за доста неща. Тук всичко си правим сами.  А бизнесът с отдаване на имотите под наем на доста места не се изразява просто в дава баба Рени една панелка без договор, да не плаща данъци на Х и после сърба попари.

Чл.236 се отнася не до самоуправството, а до срочния договор, който се трансформира в безсрочен при определени условия. Между двата института няма много общо, единият е престъпен състав по НК, а този чл.236 е в ЗЗД.
Ако питаш за срочния договор значи-не се трансформира при изрично противопоставяне от страна на наемодателя. Нещо като при чл.68-69 от КТ за срочния трудов договор и нетрансформирането му в безсрочен при писмено възражение от работодателя. Само че остава същата история- ако наемателят не ще да напусне, си седи без правно основание, само че ти не можеш с двама яки апапи просто да разбиеш вратата и да изхвърлиш оттам.

И да включиш точки, Не се сърди, когато се предяви възражение съдът следва да си го разгледа, пък ако е неоснователно- ще си го посочи, но трябва да го разгледа, което пак си отнема време. Мисълта ми е, че може да те помотае, ако реши и така. И неустойката да го осъдиш да плати, връщам се към първото ми включване по темата- "я си събереш парите, я-не". Я ще е фирма без имущество, я ще е някой безпаричен и безимотен левент.

Последна редакция: чт, 20 май 2010, 13:40 от Judy

# 262
Judy, нали този член 236 от ЗЗД казва така, че се удължава владението безсрочно ако вещта се използва със знанието и без противопоставянето...? Ако отидеш със свидетели и го предупредиш че договора изтича и трябва да напусне, и му връчиш нот. заверен документ че не удължаваш срока на договора, чии са правата?
Ние така сме изкарвали със съдя изпълнител.Изтече договора, ние не искахме продължение, те искаха.Предупредени бяха да се изнесат, не пожелаха и до съдя изпълнител стигнаха нещата.Пак бърза беше процедурата, но се плаща и на съдята и на адвокатите, и два месеца наем не платиха (един всъщност, че единия се покри от депозита).Но не сме и помисляли да водим дело за да си върнем разходите - само в още разходи щяхме да се вкараме.

# 263
http://bojidar.in/?p=2243 чета че става дума за потребителските кредити, но сигурно е валидно и за останалите?

# 264
Ако се иска само извеждане- не отнема много време, но пак- по принцип. И си се плаща, пак се връщам в началото си : "я си възстановиш разходите- я не".
Хич не се учудвам, че хората искат предплата Х броя наеми, поне някакво обезпечение да имат налице.

Тюх, отивам да пиша друго. Довечера или утре пак ще намина.

# 265
samuraika, kой заведе дело във вашия случай и как протече то?

# 266
Ние искаме да продадем 2 апартамента и да купим един.
За продажбата - до скоро не се появяваше нито един клиент, но миналата седмица имахме 5 клиента за оглед, а тази седмица 2-ма са идвали, утре чакаме още един. Вижда ми се, като доста голям интерес, но продажба не сме реализирали за момента, колкото и човека да са гледали.
За купуване - хвърляме по едно око, да сме подготвени, когато тръгнем да търсим, но на огледи не сме ходили. Общото ми впечатление е, че предлагането е много малко и почти всички имоти са лоши - последни етажи, първи етажи, в кофти райони, със скосове или на безумни цени. Под безумна цена разбирам порядъка на 1200 - 1500 евро на квадрат, за не чак толкова идеална локация, но пък и старо неремонтирано строителство. Изобщо цени всякакви - от безумна евтиния, до безумна скъпотия. Чудя се, евтините как не са се продали моментално, наистина съм виждала супер изгодни обяви, но предполагам, че на живо нещата не стоят така, както по обявата, иначе няма как да си го обясня.

# 267
...
И да включиш точки, Не се сърди, когато се предяви възражение съдът следва да си го разгледа, пък ако е неоснователно- ще си го посочи, но трябва да го разгледа, което пак си отнема време. Мисълта ми е, че може да те помотае, ако реши и така ...

Но се решава с едно заседание, а и ако си си влязъл във владение, както е според договора, нищо не може да докаже.

# 268
Детайли не знам, аз съм в чужбина, майка ми се разправяше. Но хората не бяха много коректни и решихме, че не искаме да преподписваме договора.Те се разфучаха, отказаха да излизат и се наложи консултация с юрист, последвала от съответни правни действия от наша страна и се е стигнало до отиване на място със съдия изпълнител.И пак е било малкоя дявол, могло е и по-лош филм да стане.

Юлия–21 то затова и повечето хора те съветваха да не теглите кредит в тези условия и с минимално самоучастие - оставяте се изцяло на милостта на банките.Разгледай темите - има за вдигнатите лихвени проценти, за проблеми с банки, имаше и наскоро тема "как да се откажа от имот в полза на банката" - момичето беше теглило 100% ипотечен и не издържа на вноските. Проблема е че и да се откаже от апартамента цената му сега е с 30% по-ниска и няма да стигне за погасяването на кредита и ще остане и без апартамент и с дълг.Ей такива мити работи...
пина аз затова и пуснах темата - по обяви само никакви изводи не можеш да си направиш.Просто са напълно нереални, да не кажа нарочно измислени.И накрая никога совите не са това, което са...Би ли казала на какви нива продавате, съвсем ориентировачно, ако имаш желание разбира се.Просто искам да има малко повечко реални цифри в темата за да е наистина от полза.Какво търсите също би било мого полезно! Hug

Изобщо ако мога да обобщя до тука - поне в темата дотук много добре се балансират търсене и предлагане.Явно си има и от двете доволно, само се търси пресечната точка.

# 269
Предлагаме един 43 квадрата (реални) в широк център (но реален широк център, защото по нечии критерии тука трябва да е идеален, топ или там какъвто и да се нарече център...) с всички възможни актове (15,16 или каквото е необходимо) за по 880 евро на квадрат, склонни сме на договаряне.
Друг 56 квадрата, пак реални, широк център, клонящ към идеален, пак с всички документи, на по 840 евро на квадрат, склонни сме на договаряне.

Търсим 70-80 квадрата, идеален център (ама наистина идеален!) и повече от 1000 евро на квадрат в никакъв случай не можем да дадем. Дори ако е 80 кв. трябва да е по- ниска цената, защото повече от 75-76 000 евро няма да можем.

Общи условия

Активация на акаунт