Помага ли ви някой за отглеждане на детето/цата/ ?

• 15 701
  • 99
  •   1
Отговори
# 45
Аз не разбирам питането.Да помага кой за какво?Какво има да ми се помага точно? Thinking

# 46
Аз не разбирам питането.Да помага кой за какво?Какво има да ми се помага точно? Thinking

Един вид редно ли е бащите да се правят на настъпани калинки, и да не обръщат внимание нито на децата, нито на домакинството, под предтекста, че изкарват пари?

# 47
  • София
Зависи колко пари изкарва.
Ако е някаква мижава заплатка, съвсем обяснимо е да му се тръшнат поне половината задължения- домакински и с децата.
Ако не желае да се занимава с домакинство и гледане на деца, да си налегне парцалите, да започне втора, трета или пета работа, докато не осигури съответния финансов капцитет на семейството си и съответно жена му да си вземе, ако желае някаква помощница.
Дали детегледачка или чистачка, или и двете, все едно.

# 48
Зависи колко пари изкарва.
Ако е някаква мижава заплатка, съвсем обяснимо е да му се тръшнат поне половината задължения- домакински и с децата.
Ако не желае да се занимава с домакинство и гледане на деца, да си налегне парцалите, да започне втора, трета или пета работа, докато не осигури съответния финансов капцитет на семейството си и съответно жена му да си вземе, ако желае някаква помощница.
Дали детегледачка или чистачка, или и двете, все едно.

Аззу, не е така. Бащата винаги трябва да обръща внимание на децата /мани го домакинството, дали има мъхове в ъгъла не е толкова важно/ но смятам, че бащата е абсолютно длъжен да контактува с децата, да ги води на разходка, да общува и да ги учи на неща.
Ако ще майката да не работи по цял ден, а той да работи 17 часа на ден, смятам, че е длъжен да намери 1 час поне на ден за качествено детегледане.  Crossing Arms
Ако работи много да, да наеме жена за помагане в домакинствтото, и да не прави нищо в къщи, ама децата имат нужда от баща си, поне моите.  И това не е помощ, а задължение.

# 49
  • София
Вярно е.
Смятам, че и на жена си трябва да обръща внимание.
Ако ще и по двайсет часа в денонощието да работи.

# 50

Един вид редно ли е бащите да се правят на настъпани калинки, и да не обръщат внимание нито на децата, нито на домакинството, под предтекста, че изкарват пари?

аааааа, разбрах.
е, не знам аз за другите Бащи......
ся, има неща, дето и аз не мога да "помогна" на мъжа ми, има неща-дето той не може да прави, да не говорим, че моят лично съпруг е в 90% извън бг.Е, познава си децата и по логиката, че е баща съзнателно/и двете ни деца са планирани/ се занимава с тях, но пак-за различните семейства е различно "занимаването" и кой какво влага в това "занимаване".
Въобще това не го третирам като Помощ.Това е родителстване.Или си родител, или не си, не грешно се изразих, или си вършиш родителските обязаности ли не..Това не е помощ.

# 51
Каквато й заплата да взема,и 300 лева и 10 000 лева,щом има деца има и задължения ,и това ,че може да си осигури чистачка и детегледачка за помощ на жената ,в никакъв случай не го поставя да няма никакви задължения и родителски и къщни!Не знам дори защо го обсъждаме това абсурдно изказване за заплатата!

# 52
Не смятам, че изказването за заплатата беше абсурдно.
Освен това, виждам доста голяма разлика между 300 и 10 000 лева  Laughing

Не оспорвам по никакъв начин, че общуването на децата с бащата е безценно, и че нито скъпите играчки, нито бавачките, шофьорите и всякакъв друг помощен персонал могат да го компенсират.

Обаче, миенето на чиниите, чистенето и прането не смятам че има голяма разлика кой точно ще ги свърши.
Аз лично бих си затворила очите за "къщните" задължения на един мъж, да речем, за сума над 5000 лева  Mr. Green
Защото те все пак не се изкарват с работа от 9 до 5.

# 53
  • В събота
... защото като високо отъговорен родител  считам , че това с бащите и бабите и дядовците е огромен , ужасен проблем на нашето общество...
Въпреки че и ние отглеждаме детето си без чужда помощ, бих поспорила с теб за това. В един научно-популярен филм разказваха за това, че продължителния жизнен цикъл след фертилна възраст е в резултат на еволюцията и се среща само при човека и делфините. Вероятната причина е точно тази - бабите и дядовците да помагат при отглеждането на внуците, с цел може би предаване на повече опит и информация. (В същия филм се споменаваше, че единствено при тези два вида съществува и сексуалното насилие, .. не че има връзка, просто любопитен факт).

# 54
... защото като високо отъговорен родител  считам , че това с бащите и бабите и дядовците е огромен , ужасен проблем на нашето общество...
Въпреки че и ние отглеждаме детето си без чужда помощ, бих поспорила с теб за това. В един научно-популярен филм разказваха за това, че продължителния жизнен цикъл след фертилна възраст е в резултат на еволюцията и се среща само при човека и делфините. Вероятната причина е точно тази - бабите и дядовците да помагат при отглеждането на внуците, с цел може би предаване на повече опит и информация. (В същия филм се споменаваше, че единствено при тези два вида съществува и сексуалното насилие, .. не че има връзка, просто любопитен факт).

Нямам нищо против интелигентния "спор" и различни мнения. Всеки трябва да прави каквото му харесва на него и да уважава чуждото / различно мнение ................., но. Нали не мислиш , че човешката раса се олицетворява и състои само от българина и в допълнение балканеца. На запад и в Америка и в Канада .също са хора , а там такива бабешки грижи и изпълнения няма.Да не говорим , че платеното им майчинство е 6 месеца. Във всеки офис и учреждение има детска стая ..............., майките ако трябва да работят там си кърмят бебетата. Само българите привикват баби да ходят и там да им гледат децата ......................Да делфините са изумтелни същества , но когато се родят до времето което стават самостоятелни са покрай майката постоянно , не търсят баща си , а още по-малко майката на майка си или майката на баща си. Нормално те са висши същества и няма как да ги принизяаме до човека , а до българина си е жива обида.
По-горе са споменати някакви суми от 300 до 10 000 лева .Няма лоши колкото повече , толкова по-добре , но е важно да знаем че децата нямат нужда от цифри , имат най-много нужда от грижа , любов и внимание !

# 55
.. не търсят баща си , а още по-малко майката на майка си или майката на баща си.

А децата пък най-малко ясли и детски градини търсят, ама ей на, някои майки насила ги тикат там  Laughing
Мисля че разсъждаваш твърде едностранчиво. Ако гледането на децата от бабите беше най-голямото зло, здраве му кажи..
По-скоро си мисля, че ти имаш някакъв личен проблем в тази насока  Peace но да го превръщаш в национален, регионален-балкански и т.н. е твърде преувеличено.

# 56
  • с/у ОколоМръсТното
бе кой да ни помага, бре... Ние да не сме малки.
въобще изречението: "Ние 2-мата с мъжа ми си гледаме детето, никой не ни помага" е най-голямата щуротия, дето може да се чуе.

# 57
бебеОги, тук край мен живеят хора от цял свят. Познавам и канадци, и американци, и изобщо всякакви, чиито баби живеят постоянно с тях, за да им помагат, въпреки че съпругите не работят.
тези, дето си нямат баби, си имат мейдки.

# 58
  • В събота
bebeOgi , ами добре тогава, като не искаш примери от Бг - давам ти от Япония. Там има такова "животно" - баба-осиновителка (или нещо подобно, не съм сигурна за точния превод на adopted grandmother). Семейства, които нямат баби взаимно се "осиновяват" с баби, които нямат внуци. Явно за тяхната култура това е много важно. Правят го, за да не им липсват неща като глезене, насърчаване, смъмряне когато се наложи и други неща, от които повечето тук явно държат да лишат децата си. Твърдят че изпитват огромно взаимно удоволствие. Също така по официални статистически данни към 1998 г. (нямам време сега да ровя за по-пресни, но със сигурност процентът ще е по-голям заради кризата) в САЩ 43% от бабите и дядовците помагат в отглеждането на внуците (нямат предвид виждане веднъж в месеца, а съвместно съжителство или ежедневна помощ през деня). Хм, явно САЩ е на Балканския полуостров  newsm78 В Етиопия пък проучване сочи, че близостта на бабите с внуците значително увеличава процентът на оцеляване сред децата. Да ти давам ли още примери?
Определено стана ясно, че ти имаш някакъв проблем, недей да намесваш балканските нрави. Но ти явно предпочиташ да навреш невръстното си кърмаче в една стая в учреждение или в ъгъла на офиса, за да можеш да се хвалиш, че отглеждаш детето си сама, отколкото да му осигуриш нормална семейна среда с баба в къщи. И последно уточнение - делфините като станат достатъчно големи, за да бъдат самостоятелни, остават в семейната си среда, те са "фамилни" животни, живеят в стада на база семейни и приятелски отношения. Рядко се срещат делфини-самотници. А в самото стадо всички си помагат - не само бабите.

# 59
  • Beyond the Frontiers
Първо за закуската - детето ми е свикнало да пие голяма чаша топломляко с какао сутрин, иначе си закусва в ДГ.
Помощ - в смисъл баби и дудовци - нямам. По географски причини. Не смятам, че и са длъжни да помагат, въпреки че съм имала момента на пълно изтощение, когато би било просто супер да имам 3 часа сън....
Таткото - води го и го взима от ДГ, къпе го и чат пат си играе с него. От време на време готви. С това май се изчерпват къщните задължения....Не се оплаквам, аз съм си виновна, защото съм от "оправните" и се натоварвам с всички задължения...

Общи условия

Активация на акаунт