Любов и наказание /Aşk ve Ceza/ - тема 9

• 52 034
  • 738
  •   1
Отговори
# 660
Не стига, че през деня не мога да влизам, ами и нещо ми се скапа компютъра! АААААААААААААА...
Казах веднъж и няма да се уморя да го повтарям - това е обсъждане на филм! smile3501 newsm10

и на всичкото отгоре заваля порой и спряха тока. #Cussing out #Cussing out #Cussing out
Аха! И имам пясък по коремчето, сърби ме ухото и ми се влачи опашката!

# 661
Момичета и аз днес съм бясна от всякъде! Нета ми е под всяка критика /може и да е от компа ми  ooooh! ooooh! ooooh!/  На всяко щракване с мишката, трябва да чакам по 5-8минути, за да се зареди нова страница. Направо ужас! Whistling Whistling Много нерви изхабих ! ooooh! ooooh!

# 662
Ако ми позволите, да споделя мнението си и тук.
19 епизод ме разочарова твърде много. Надявам се, нещата спешно да се оправят, за да продължа да гледам.
Но нека се аргументирам. Филмът започна силно - с ярки контрасти, с бързо действие, дори шеметно на моменти. Сложи на масата интересна тематика, маркира добри образи. И после всичко стана дармадан. Не знам дали четохте анализа на един фен от фейсбук, интересен беше.
Аз също смятам, че сценаристите на моменти буксуват. Например -  каква беше логиката да върнат историята в началото - един се разхожда по истанбулските кейове, другият страда в бодрумски градини, с останалите герои се случват разни интересни неща, но някак си между другото. Имам чувството, че сценаристите нямат връзка помежду си. Ясемин трябва да вземе окончателно решение, това добре.  Някак си много повърхностно се случи - къде отиде голямата любов, желание за съпричастност и тн. Твърде неубедително се развива дилемата на тази героиня. Образите се променят бързо, но тази бързина според мен, трябва да се прехвърли в сюжета, не в развитието на участниците. Защото, както описва гореспоменатия от мен фен, тази рязка промяна в героите прави нещата неубедителни и вместо истинска динамика, каквато би трябвало да притежава действието, виждаме опити за такава.
Жалко за актьорите, които се опитват да дадат най-доброто.
Сега, ако щете, ме бийте с домати, но кажете според вас - не се ли затлачи малко сценария?
Джанъм, няма да те бием с домати, не защото доматите са скъпи, а е криза. А защото тук всеки има право да изразява собственото си мнение, а ние ценим не само своето, а и това на другите. Аз и заради това казвам, че ми харесва този форум.
Аз още оня вечер по време на серията писах, че нещо тегава ми се струва - сякаш нищо не се случва. Но според мен може това да е замисъла на екипа. И то след двете предходни серии, които бяха силни.
Ти превеждаш, поради което от все сърце те молим да не преставаш да гледаш филма!

# 663
Момичета, здравейте! Аз хвърлям по едно око на филма  Simple Smile
Относно дискусията на по-предните страници, че не се знае извършителят на стрелбата и дали не е поръчка на Кралицата майка - Шахнур ханъм? По-добри сте от сценаристите, наистина, но не - Ахмет Моран е поръчителят на стрелбата с халосни патрони- дискутираха го с брат си на закуската на въздух край басейна в 3 част на 19 епизод. Пита го дали всичко е минало и той вика - ''Да, говорих с Ибрям, направили на сол всичко. '' Правилните хора избра, нали, да не стане издънка?'' - пита пак Моран, а брат му - ''Имам им вяра''. И после говориха за акцията, когато по анонимен сигнал полицията залови пратката наркотици за 60 млн долара. Брат му не бил сиурен, че са ги предали техните хора - къляняли се, но Моран вика няма кой друг да е - друг освен нас и тях не знае. Обаче в брат му остана едно неизказано съмнение.

# 664
Ако патроните са халосни ,значи трябва да признаете ,че ставам за врачка. Mr. Green

# 665
Момичета,
аз участвам в превода, наистина, но съм по-скоро помагач, отколкото преводач. Това  участие ми помага в усвояването на езика. Т.е. не съм чист ангел небесен, аз.
И дори да престана да го гледам, не значи, че ще спра да превеждам доколкото мога. Благодарение на превода, хем се забавлявам, хем се запознах с прекрасни хора!
Ето и въпросното мнение - копирано е от страница на някой от двата сериала във фейсбук, преведено е от съфорумка - nioba.
Лично на мен ми се видя много обосновано, за жалост в много аспекти правдиво. Не всички детайли приемам, т.е. не съм напълно съгласна с анализа.
Предварително подчертавам, че публикацията ми като цяло, както и цитираното по-долу мнение, няма за цел да дразни, да предизвиква конфронтации или да всява раздори. Желанието ми е, да бъдат представени повече гледни точки, за да се получи пълноценна дискусия.
"
Едно мнение за сериалите ЛиН и ЗС
 В самото начало искам да поясня, че критичният подход тук изразява само лично мнение по отношение на двата сериала, които вдигнаха много шум около себе си и които често са противопоставяни и сравнявани от феновете на Туба и Мурат Йълдъръм.
За мен, двата сериала макар че представят две любовни истории,са много различни. Различни са не само по сценарий но и по свободата която те дават на актьорите по отношение на интерпретирането на ролите и някои непредсказуеми технически похвати на заснемане напр. Осветление; на връзката  между действия и реакции,ситуации и действие и най-после-начина по който чувствителни за обществото идеи преминават през сериалите.  
 Различия:
Тук фокусирам вниманието си върху начина по който са предадени характерните черти на разказа и естетиката на възприемането му. Можем да считаме сериалите  за планиран и предсказуем сценарий, следващи  развитие в свързани причини и следствия, организирани хармонично, без прекъсвания.  Сценарият е изграден върху принципа на максималната ефективност и логиката на повествованието без да се гледа особено на експресивната страна.
Така че, това което се предполага да бъде най-завладяващо в ЛиН, е да се види как Саваш и Ясемин се влюбват един в друг и успяват да се справят с  чувствата, които ги събират, при драматични обстоятелства: брака на Саваш и Чичек след смъртта на брат му и измамата на Мехмет спрямо годеницата му, както и загубата на бащата на Ясемин. Тук се намесват и други обстоятелства като силата на традициите, парите, брак без любов, материалният свят на рекламата и т.н. Всичко това се развива в зависимост от динамиката на сериите в процеса на разказа, сериозни следствия от действия, развитие на характерите, декорацията на сериите, музиката и  в края на крайщата всичко трябва да доведе накрая до една голяма и прекрасна история която да впечатли зрителя
 За нещастие, в ЛиН продуцентът не успява да прикрие комерсиалния аспект на сериала. Сценарият е залят с клишета, продължително и бавно дейсвие, без резки промени в действието, протакане, прекалено много действащи лица, които в действителност не биха съществували. Например: Сериалът започва с продължително представяне на семейството на САваш и по-точно неговата майка, представена като авторитарен, консервативен и въздесъщ характер, в личния живот на сина й, което ми се вижда познато.  
/Тук следва една отпратка към друг сериал-Алийе или нещо подобно, имали общи черти –бел.моя/
Сценарият има общо и с Аси: примерно целувката под дъжда само където сега е прибавен чадър, историята за детето на Ясемин, за което бащата не знае, много от развоя налюбовта между двамата, букетът червени цветя, сцената с колието и целувката по шията на Ясемин и т.н. Само че сега за да спечели зрители продуцентът смесва наркотици  и романтика. Няма значение, че не се получава
Фактически, стилът на сериала, историята и атмосферата в ЛиН са добре съгласувани. Конфронтацията между Саваш и свекър му ще се редуват от проблясъците на невероятна любовна история. Трудно ми беше да идентифицирам вида на сериала. Дали това е сериал за любов  в контекста на  насилие или е  сериал за престъпление в контекста на любовта? Мисля че намираме и двете. Има го и вербалното и физическо противопоставяне дори с оръжие между Саваш и свекъра във вреда на една недействителна любовна история. Дори и да пренебрегна обстоятелствата около срещата на Ясемин и Саваш в началото на сериала /припомня бара, напиването, секса и т.н./ това за мен е една посредствена любовна история, в която не мога да повярвам. Кастингът е направен, за да привлече повече зрители на АТВ. МЙ е актьор, който се представи добре в Аси, който ни показа че е добър любовник с острия си поглед и харизма, но тук емоцията я няма, понякога той се опитва да бъде романтичен, когато  ролята му изисква всъщност да бъде ядосан и обратно, примерно при сцената с предложението за брак, тази сцена
беше безжизнена, той се насили да изиграе един Ромео-романтичен и чувствителен, но за съжаление изглеждаше вял. Усетих, като че сълзите в очите му не са от емоция а от отвращение. Като че ли повтаря себе си, но в по-лоша версия. Актрисата, която играе Ясемин е безлична, влюбена е в Саваш, но му няма доверие, поради комплекс спрямо мъжете и защото се страхува за бъдещето на сина си, тя не е в състояние да се справи с тези противоречиви чувства и моралът й се променя. Всъщност тя трябва да изиграе ролята на красива жена, млада и интелигентна защото работи в рекламна агенция и е в пряк контакт с бизнес средите. Обаче се представя като  старомадна  възрастна стара мома, особено когато сварва любимия си с любовницата му.
И дори когато полага усилия, тя не изглежда достатъчно елегантна, дори е вулгарна със своите мини тоалети, доста килограми и  високи токчета и кожени якета и очи с опушен грим. Наистина се чудя дали сериалът има нает дизайнер. Чичек играе ролята на жертва на традициите, който образ ще се развие също като романтично клише: вероятно ще бъде изоставена, съпругът й е влюбен в друга, но в същото време е добър с нея. При тоав положение тя има очи само за да плаче и до към 19 еп. всички  наистина я съжаляваме. Другите характери няма значение как са представени, едни като следствие от други, не са интересни и не са хармонично свързани. Не можеш да навлезеш в исторшята, всичко изглежда пресилено,  неприятна е! Това е резултат от лошия сценарий, който не предлага промяна в ситуациите, нито промяна на морала на героите.
Примерно, сестрата на Саваш и нейната промяна от добродетелна в напълно освободена и свободомислеща жена е твърде рязка и не много убедителна. И накрая- положителното в сериала е музиката и саундтрака, който отбелязва стресиращите моменти в епизодите.
"

# 666
Г-жа Броненосец, изглежда не ни е преведен точно този диалог, защото не си спомням този разговор. Само за наркотиците съм прочела ,че говорят.
Това наистина влиза в предвижданията ни.

Кой всъщност е написал горния ферман? #Crazy #Crazy #Crazy newsm78 newsm78

shedi, ти викаш защото смяташ ,че не чуваме ли?

# 667
МНенението за което говорите не е на почитател на ЛиН , фен на Мурат и Туба най-вероятно човекът е поемоционално настроен тъйкато за нейния филм се изказва много ласкъво. Прочетохго снощи в фейсбук. Със сигурност могат да се намерят кусури на всеки и всичко  , съвършенството се крие в несършенното. Този сериал е труден за гледане иска мислене , търсене на информация за факти и събития , традиции и нрави . Това е мое лично мнение без да ангажирам никого . Може да се намери обосновка за всичко случващо се , според гледната точка.

Например за връщането на иторията вначалото.
Героите от самото начало тръгнаха по грешен път/Ясемин - да отмъсти на Мехмед luvbed със Саваш притова пияна беже гадно , Саваш безотговорен Бодрумски гларус видя че не е добре ама я забърса ....... т. н./ Смисалът на завръщането е да се върнат в началото и този път да изберът правилния чистия път. Нали казват , че за да реши проблема трябва първо да се върнеш назад към началото за да видиш къде си сбъркал и какво трябва да промениш.
Просто ще трябва да си научат урока , че истината вови до щастието в любовта. Two Hearts Two Hearts Two Hearts

# 668
Г-жа Броненосец, много благодаря за пояснението.   bouquet Това сме го пропуснали явно.

# 669
МНенението за което говорите не е на почитател на ЛиН , фен на Мурат и Туба най-вероятно човекът е поемоционално настроен тъйкато за нейния филм се изказва много ласкъво. Прочетохго снощи в фейсбук. Със сигурност могат да се намерят кусури на всеки и всичко  , съвършенството се крие в несършенното. Този сериал е труден за гледане иска мислене , търсене на информация за факти и събития , традиции и нрави . Това е мое лично мнение без да ангажирам никого . Може да се намери обосновка за всичко случващо се , според гледната точка.

Например за връщането на иторията вначалото.
Героите от самото начало тръгнаха по грешен път/Ясемин - да отмъсти на Мехмед luvbed със Саваш притова пияна беже гадно , Саваш безотговорен Бодрумски гларус видя че не е добре ама я забърса ....... т. н./ Смисалът на завръщането е да се върнат в началото и този път да изберът правилния чистия път. Нали казват , че за да реши проблема трябва първо да се върнеш назад към началото за да видиш къде си сбъркал и какво трябва да промениш.
Просто ще трябва да си научат урока , че истината вови до щастието в любовта. Two Hearts Two Hearts Two Hearts

smile3501 smile3501 smile3501 newsm10 newsm10 newsm10  love001
Важно е да гледаш позитивно и с любов на нещата.

# 670
Горния ферман се разнесе по де що теми има в нета, и то се представя като едва ли не най-компетентното мнение от най-известния кинокритик! По принцип няма лошо,  но това  просто е мнение на фен на друг сериал! Естествено не всички имаме еднакви възприятия и вкусове, и точно и затова сме в различни теми и форуми! Аз пък ще си позволя да цитирам друго мнение на фен, което ми хареса Mr. Green  По кратичко е.... Joy Joy Joy
Когато гледам ЛиН - много се ядосвам, но същевременно мозъкът ми щрака, защото са поставени много сериозни и кардинални въпроси.........Докато, когато гледам ПнС - хубаво ми е, смея се, топло ми е едно такова, но като свърши серията и нищо не ми остава.
И още едно мнение:
Да ви кажа чувствам се така,както се чувствах в трети сезон на нощите.Който е гледал ще ме разбере за какво говоря,но в общи линии чувството е следното - плюеш как свариш и сценаристи и режисьор и главна актриса за постъпките й, в същото време едвам чакаш тръпнещ да се излъчи и преведе следващия епизод.Нямам много богат речник за да опиша това чувство с думи.

# 671
Павлинайо, не викам, подчертавам.
Извинявам се, ако този размер на шрифта се възприема като викане.
dajoan, интересна хрумка - дано да си права. Дано връщането има за цел, героите да поправят грешката си. Но, съдейки по трейлъра, не мисля, че е това.
Мнението е от фейсбук, опитвам се да открия линк. Както казва dajoan, всичко зависи от гледната точка. Колкото повече, толкова по-шарено. Не съм писала, че е от фен на ЛиН, просто фен някакъв си. Аз като фен на сериала, видях неща в анализа, с които съм съгласна. И ми се ще да видя какви са вашите мнения, за да си сверя часовника.

http://www.facebook.com/topic.php?uid=332285730886&topic=14632 - ето линк, благодарение на Ниоба.  Цитирам частта за ЛиН, тъй като този филм дискутираме тук. Не сравнявваме сериали.

# 672
Не искам никого да засегна, всеки си има мнение, но зависи кой какво очаква да види в крайна сметка - дали да се рее в облаците и да се наслаждава на приказна, неземна любов , или се вълнува от малко по-кардинални въпроси! И затова всеки следи различни неща и различни филми му харесват!
Филмът си е тежичък, но това не пречи да е страхотен!
И да се извиня на мацките, от които копнах горните мнения, но ми харесаха!

# 673
http://www.vbox7.com/play:af1942c9

Трябва Саваш да пее тази песен на Ясето.

# 674
  • планетата Земя и по точно до морето
Шеди съжалявам, че си се разочаровала от последната серия, но аз лично не смятам да ти притивопоставям моето мнение, защото това означава да си повторя доста от нещата, които вече съм казала, а това ми се вижда безмислено.Съжалявам най-вече поради факта, че предпочитам хората, които се занимават с превода да харесват филма и да го правят с удоволствие.
И какви домати и защо, напротив споменавали сме те тук само с добро, като част от екипа.  bouquet  bouquet  bouquet

А мнението на фена от Фейсбук не ме интересува, защото е поредното от феновете на Аси, които не желаят да видят и приемат Мурат в новата му роля. Може би поради емоционално привързване с предната му роля. На моменти някои техни мнения ми приличат като гледане на мач, а не на филм.Не разбирам и не мога да гледам с техните очи, а за филма на Туба не мога да кажа нищо, защото не го гледам. Останах на първа серия, защото не ми хареса фабулата, нищо че е толкова известна и експлоатирана. Не ми допадна циганския вариант и спрях. Аз напоследък много си ценя времето и емоциите и гледам само неща , които ми харесват и то много

Общи условия

Активация на акаунт