(Био) зеленчукова градина 3

• 115 449
  • 740
  •   1
Отговори
# 255
Присъединявам се към молбата на Ана към Куркума,да сподели за конструкцията на тиквичките и защо се налага такава?Моите са ми гордоста в градината,вече доста големи Grinning.Също и старозагорския фасул...Аз също си приготвих от птичия шербет/мале,какъв"аромат"има само... Blush/,оттук научих за него bowuuВчера разтворих в една кофа и с канче почерпих зарзавата.Сега чакам резултат да видя.
На Ани и Mumita,да са им живи и здрави абитуриентите и попътен вятър в живота!
Веселче,Газда-в нашия край македонски,  използват този термин при бизнесмените,предприемачите и всякакви там разновидности на "шеф".Мисля,че е македонска дума,незнаех,че е за майстор-градинар newsm78

# 256
От няколко дне не съм писала-като си гледам доматите чак ми се стъжнява.
Почти по всичките му листенца има дребни точици ,който стоят като изсъхнали.Всичките домати са така.Тези който са торени и тези който не са торени.По разсада от домати който е на открито и съм си го оставила за прасеждане и той е така.Таквичките и боба и те са като лекоопърлени.
Съмняваме да е минал киселинен дъжд и аз незнам какво е.Тази година сменихме мястото на доматите всяка година го правим.
А доматите който са ми в парника нищо им няма-и те са торени по същия начин.Доста ми е съмнителна тая работа с дъжда.
Абе каквото стане-явно до година ще опъваме найлон над доматите да ги опазим по някакъв начин.

Забравих само да спомена че от преди четири дни откъснах първата краставичка от парника.

# 257
В с. Герман/софия/ е същото. Какво може да се направи ? То краставичките и боба ще се пресаждат-ясно е,ама доматите....дали ще се съвземат?

# 258
Браво за първата откъсната краставичка, водиш по точки!  bouquet Явно върлува нещо по доматите на открито, и как не - днес не знам колко пъти вали! С това неустойчиво време ще си патим. Купих препарати от аптеката, но не съм пръскала. Привлича ме идеята на Любознателна за третиране с антибиотик. Или прясно мляко, разредено с вода. Ето какво набрах от градината: Не са много ароматни, понеже няма слънце, но са неустоими, чисти от торове и домашни! Трябва обаче под плодовете да наръся талаш, защото са на земята. Някой да има рецепта за ягодов пай?
Куркума, чакам отговора ти, спешно ми е...
Замислила съм се за компостер. Не ми се иска да чета в разни сайтове писания на хора, дето и идея си нямат от това, искам "разказ по преживяно". Някой от нас имаше, но кой?... Моля да ми сподели!

Последна редакция: пн, 24 май 2010, 17:28 от Ana.Ivanova

# 259
газда - (унг. и сърб.-хърв. gazda) -
1. Господар, стопанин, чорбаджия;
2. Водач, главатар на градинарска дружина в чужбина;
3. Прозвище на сърбин.
Това е от речник на остарели думи, чуждици, диалектни.

В македонско казаха шеф, в северозападна България казара възложител. Пр: наемам майстори да ми построят къща.

Киселинният дъжд е лоша работа. Би могло от всеки дъжд да събираме вода и да я пробваме с лакмусова хартия. Ако има киселинен характер, да дъждуваме с чешмяна вода или да пръскаме със слаб разтвор на сода са пиене, тя има основен характер. Обаче ако остане разтвор с основен характер по листата, не знам какви ще са последствията за растенията.

Последна редакция: пн, 24 май 2010, 18:06 от Вълкът с дълъг ник

# 260
Ани-ето за компоста,тук поне е обяснено просто.Аз едва ли ще успея да направя копост защото свичките обелки и треви отиват на прасетата и кокошките.
http://forum.flowersnet.info/viewtopic.php?f=29&t=5100

Последна редакция: пн, 24 май 2010, 19:44 от mimi_vi2

# 261
Ето снимка на градината в сегашното и състояние:

http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2095/993870683176937305012747 … 7xtOKJ88fBTsB.JPG

Последна редакция: пн, 24 май 2010, 19:51 от mimi_vi2

# 262
Супер ти е градинката мими.Това горе след лука какво е ,че не разбрах.Едното в ляво ми прилича на картофи,пък другото в дясно..... newsm78
Аз тия почивни дни не ходих до ранчото ,щото големия син беше абитуриент.Имах гости и нямаше как.Уж и аз да снимам,ама..... bash

# 263
ri4ko-това над лука  са доматите,а в дясно боб.

# 264
Мими, бобът ти е за вършина май. Ние сме гледали такъв за зрял фасул, без да му слагаме вършина. Хващат се един за друг.

# 265
Ох,обичам да гледам градини като на Мимето!  Heart Eyes
Само да ми мине вирусният конюктивит,който ме гори 5-ти ден и ще си посея лайка.Не е зарзават,но само тя ме успоява.
Да се оплача от жега и влага 70% на въздуха.Рахат за зеленчуците и мъка за дробовете на градинарката.По босилека са се налепили едни черни точки с крачета-изтръсках ги и напръсках със сапунена вода.Да взема и със сребърна вода ли да полея...
Ричко-попътен вятър и на твоя абитуриент. Hug
Понякога е и полезно по-рядко да влизаш в градината.Аз колкото повече заничам морковите и ги плевя,толкова по-не вървят.Разсадих от туртата и малките заенца само гледат отстрани -мирише им сигурно,наблюдават само.
Познавах лично само Газда Марин.От влашките градинари специализирали в маджарско навремето.Едно дребно старче ,което познаваше  най-добре разливната земя покрай Дунава.Нали знаете какви невероятни зарзаватчии сме имали... Laughing
ПС.Какво е вършина ,Вълчо?

# 266
  • Пазете Гор
mimi_vi2 , моите домати също са посипани с такива точици по листата, както и тези на комшията, а пък те са под найлон. Той днес пръска с 0.2% Шампион, а аз реших да съм био и начуках чесън, около 15 глави от миналогодишния, и го сложих да изкисне в 5 литра вода. Утре ще пръскам с това. Ще следя моите и на комшията, и ще докладвам.
Инак поздравления, чудна градина. И завиждам, че моята е колкото твойте картофи и фасул, барабар с тревата.

Охлювите почти опасоха Герганата и пипера. Разсадих двайсетина коренчета босилек

Ana.Ivanova, аз имам две идеи за конструкция, нови идеи, че миналата година се провалих гръмко, тиквите навлязоха из тревната площ, абе знаеш как е, та: едната е да направя индиански вигвам - летви,  които се събират като пирамида, по една за гнездо в триъгълник; а другото е малко арт: като "Вратите" на Кристо в Ню Йорк, ако си го представяш. Ама вместо оранжеви висулки  - върви, замотани около тиквичките. Всяка "врата" е над две гнезда, а всички врати са опаянтени с една летва.
Има значение, че сега гледам "Бисерка, той не е с бурен растеж на шумата. Миналата година едни тъмнозелени бяха, вкусни и много, с листа като чадър.
И като мина пре тебе, си вземам тегетис. Ама сложи го в градината, при зарзаватите, пазел много. А ягодите са чудни, красиви, добър сорт, браво. Колко корена гледаш?

То щях и да го направя това, ама два дена все покрай скарата се въртя. А комшията си припознал и летвите, та и летви няма.

Утре заливам с птичия шербет, сега втасва. Ама няма такъв аромат,а?!

Вършина е колец, Вес, поне в случая. А на мене ми остана един (1) морков. Ще му туря буркан!

# 267
статията -http://agro.bg/topical/article11739.html - Цилиндроспориоза "Бяла ръжда"  – една от най-опасните болести по черешата и вишнята
Лора_мам, благодаря ти за линка към статията. Би ли ме държала в течение как лекувате черешата? На кумицата тяхната е болна от същата болест. А е толкова хубаво дръвчето... да ти е жал да го махнеш. Ще им предложа да пробват идеята със заразяването с мицел, за която Любознателна писа. Само ще трябва да намеря повече инфо по въпроса.

Утре взимам листа от черешата, розите и крушите и отивам в агроаптеката. Всички листа са станали ужасни. Започвам да имам съмнения за киселинен дъжд, защото като се оглеждам дръвчетата около блока и те са така - не всички, но някои. Другия вариант е от градушката при нараняване на листата, да влизат по-лесно болестите и затова повечето да са така болни.

# 268
Вършината е сух клон от дърво.
Ходила баба за вършина, и приказката се свършила.
Ходила е за съчки, да си пали печката и да си готви.

# 269
Куркума, благодаря! Моите готв. тиквички май ги посях близо до домата, сега навлизат в негова територия, та трябва да измисля нещо, даваш добри идеи  bouquet Има и тиквички, след дни са готови за пържене. Това с охлювите е гадно, и аз здравата си патя! Не знам вече колко пакетчета семена от краставици сложих, и всичко е опасано, вкл. и тези Деликатесни, пратени ми от mimi_vi2!
Ягодите не знам  Embarassed какви сортове са, едните са едногодишни, а другите /по-дребни/ са месечарки. Пазя ги от бурени и премахвам ластуните, това е. Есенно време обирам листата и ги изнасям от градината, че са развъдник на болести.
Веселче, конюктивита е лоша работа. На мен ми се обади някаква алергия, от цъфтящите треви. надуват ми се очите и едва дишам, ама от градината не излизам!

Общи условия

Активация на акаунт