(Био) зеленчукова градина 3

• 115 443
  • 740
  •   1
Отговори
# 240
Здравейте, не съм писала във форума от както бях бременна Simple Smile
а тази година вече съм и градинарка. Имам 7 доматчета колкото грах и мноого съм щастлива, но имам въпрос с повишена трудност за мен. Колтучат ли се краставиците и как. Имам "гергана" и скоро ще цъфнат, а не знам какво да ги правя. Ааааааа и бустан сях, ама него ще видим на юни или юли , иначе имам вече листенца. Подоматите има едни черни мушици, та ще ходя утре, ако не вали до аграрна аптека да питам какво да правя. Ох, отнесох се ама честно да ви кажа не съм предполагала, че като причернее небето ще ми се свива сърцето Simple Smile. Приемам съвети всякакви, но за краставиците ми е спешно, че може и да цъфнат след 1 седмица.

Последна редакция: пт, 21 май 2010, 18:41 от tannia

# 241
За краставиците: Може да се прекърши връхчето след 4, 5 лист, за да се разклонят. Повече  информация може да прочетеш от Selo.BG - там са производители на едро и разбират. Това с пензирането на краставицата и аз не го владея, нямам време Embarassed  Ама така е, като сме се хванали с толкова много неща! Дъщерята е абитуриентка, утре правим бал. А другиден ще отливаме плоча, кота 0, за къща на Априлци. Ако оживея, ще ви пиша! Shocked
Желая ви ползотворни почивни и работно-градинарски дни!

# 242
Благодаря ти за отговора, но не ми отваря тая статия в село.бг. Гледах я но ми изписва, че темата я няма та за това писах. Ами аз имам вече окло 6-7 листа и м/у тях пъпчици като цъвтеж такова и не знам какво да правя, но сега като ми пишеш за разклонение се замислям, че те наистина стърчат на горе, а не лягат. А ако не ги прекърша това ще се отрзи ли на реколтата и какво значи да ги прекърша, да счупя едното листо най-горното ли ? благодаря ти предварително.

# 243
По-добре не прави нищо. Ще си легнат, като им натежи. И без пензиране ще имаш краставици.

# 244
  • Пазете Гор
Не пипай нищо по краставиците, tannia! Нито листа, нито мустачки, нито стъбла. Ако можеш, и когато легнат стъблата, ги позарови. Ако ги гледаш изправени им направи система от манила: мрежи, поводи от канап, за да се прихващат. А краставиците ще цъфнат в сряда, обещавам!

Поразгледах градината - добре е, ама няма бамя Cry. Доматите са налели стъбла колкото малкия ми пръст, на височина не са мръднали много, тук там има цвят в трета-четвърта листна пазва. При Калината и по-високо. Краставиците не са мръднали, тиквичките съвсем малко. Фасулът изникна 100 %, браво на производителя на семето.Грахът най-накрая цъфна! Малините се ошумиха, но не цъфтят, както и къпините. Втора година им е, от добър развъдник са уж, какво им става?

Ползват ли се листата на пащърнака? Миришат страхотно, поне шест манджи си представих, докато размачквах пробно един лист.

# 245
Как така "ще легнат"? Вълчо, ти не ги ли гледаш на конструкция? Така добива се повишава, предпазени са от болести и вредители и се освобождават междуредията  Simple Smile
Куркума, благодаря за предложенията, ще се възползвам! това за късното зеле след граха е класика, но тази година ще разнообразя.

# 246
При нас последните лета са много сухи и горещи. Като ги полея вечерта, на другия ден изсъхват и като стание 38 градуса, че и 40, даже омекват на конструкция.
А така по земята, че и като ги оставя да тревясат, поне има краствици. Засенчват земята и запазват влагата.
Един ред бяла царевица за варене сях, показала се е 4-5 см. Грахът цъфти усилено, ягоди има узрели тук там и мноого трева - щир, лапад, поветица.

# 247
Куркума- на пащърнака му ядем корените. Hug
Но можеш да провериш нв Гугъл за parsnip leaves.Моят се разлиства по-обилно от новия магданоз.Пу-пу...
Ти колко дълбоко ся бамята?
Ани-здраве и късмет на твоята абитуриентка.  Hug
Тя пали ли се от градинарството.Моят гимназист замени класа по градинарство с гейм дизаин.Единственно го ползвам да ми носи кофите привечер.Сумти,несумти-аз съм му майка. Naughty
Утре ще разсаждам и карфиол.Тук е раят на всички зелета.Аз го слагам и в картофеното пюре.Както и пащърнака.
Не му се мръщат моите,понеже не го забелязват.
Мале,мале за какви домати говорите...Аз още се чудя дали въобще да засаждам.... Rolling Eyes
ПС.Цял ден мисля как се казваше по влашко на майстор-градинар.
Газда.  bowuu

# 248
  • Пазете Гор
Вес, А корените откога са ядивни?Юли, юни? Шумата вреди ли?
И тоя малкия го дръж плътно в градината! Да стане зарзаватчия, че не останахме!

Да ти е живо и здраво момичето, Ана   bouquet

При мене ягодите колкото лешник. Закъснях ли за сладка царевица, добре, че ме сети Вълка?

Май не съм, че помня по соца я слагаха втора култура  за зелено, за силаж, след ечемик, демек сеят юни в края. Утре отивам за семе. ще туря малко увивен фасул покрай нея, един ред десетина гнежзда, пък каквото излезе.

Утре ще правя конструкция за тиквичките и евентуално да сипя от птичето Ако по зарзаватите. Ама много обичат, ей. За плевене гледам има.

Ще извадя миналогодишния магданоз вече, то го опасохме, а новият е готов. Вадтете го, ако не иви трябва семе.
Пазите ли корените, и ако да - как? Ще стане ли да ги смеля и да ги пазя в бурканче с много сол и лимонче? Като дойде супа, греб една лъжичка - и овкусено, и осолена? Ще се пробвам, ако стане, искам патент  Wink

# 249
Здравейте!
Само да докладвам- набодох неизвестните домати с помоща на геймъра /селскостопански полуден /
много бързо на принципа "за половин час- работа за 2 дни".
Както винаги нестандартно подходихме, но до момента нямаме загуби.
Ana.Ivanova  и нашия бал е в неделя-    да ти е живо и здраво момето!  bouquet
Да не говорим, че свекито ми е родом от Априлци! Joy
Желая ви спорни дни и стискайте палци да не вали в неделя!

# 250

ПС.Цял ден мисля как се казваше по влашко на майстор-градинар.
Газда.  bowuu

Много интересно. В нашето село имаше хора с такава титла пред името. Газда еди кой си.
Винаги ми е звучало като пръдльо  Embarassed
Навярно са го прикачвали на хора, които са ходили на гурбет на север.
При нас заваля. В единия ъгъл на градинката имам останал един стар, изгнил кол, имаше дървен парапет. Видях един бурен и се засилих с мотиката. Малеееей какъв рояк земни пчели излетяха, да видите как бягам. Черни едни такива, и топчести. Само видях една дупка под пътеката на съседката. И заваля, естествено. Имам червив лук, успях да го изпонаскубя с един стар нож. Каквото остане, това.

# 251
Благодаря на всички, които ми отговориха тук и на ЛС.

Купих книга , много хубава според мен. Надявам се да бъде оценена Simple Smile

# 252
статията -http://agro.bg/topical/article11739.html - Цилиндроспориоза "Бяла ръжда"  – една от най-опасните болести по черешата и вишнята
Лора_мам, благодаря ти за линка към статията. Би ли ме държала в течение как лекувате черешата? На кумицата тяхната е болна от същата болест. А е толкова хубаво дръвчето... да ти е жал да го махнеш. Ще им предложа да пробват идеята със заразяването с мицел, за която Любознателна писа. Само ще трябва да намеря повече инфо по въпроса.

harmony_broken, радвам се, че си открила интересна книга. Бях чела само за нея, ще ми е интересно да чуя отзивите от нея.

# 253
harmony_broken, радвам се, че си открила интересна книга. Бях чела само за нея, ще ми е интересно да чуя отзивите от нея.

Уви, не съм градинар. Книгата е за подарък. Мога да я оценя като: приятна за четене, по стил, красива, но не и за качество и достоверност на информацията. Засега моята градина е само мечта Simple Smile

Желая на всички ви обилна реколта и по малко вредители на 2, 4 и повече крака.

# 254
mumita, честит ви празник! Дано не вали, стискам палци! С твоята свеки да не излезем род?
Веселче, как ме разсмя ти с вашата метаморфоза - от градинар в геймър! Grinning Да не се смея много, че и аз имам за сега малко градинарче, но като порастне.... Shocked
Вълчо, ти пак си имал есктремно преживяване Simple Smile А за газда не бях чувала.
Куркума, я разкажи за тази конструкция за тиквичките, моля Praynig

Общи условия

Активация на акаунт