(Био) зеленчукова градина 3

• 115 436
  • 740
  •   1
Отговори
# 225
Ана Иванова, ние ви конкурираме за приза - ако ми прочетеш напред постовете, ще разбереш защо. А тази турта, за която пишете от къде да си взема?
Днес отивам на село да сложа корнишонките, че ще ми цъфнат вече на терасата. Довечера ще пиша. Не сме ходили от около седмица и незнам какво ще заваря там, при всички положения ме чака много работа...

# 226
Днес се позатопли малко-пооскубах малко тревичка из между луците!

# 227
Куркума,сладкодумен си ти,бавно и спокойно казваш нещата,поясняваш...В същата категория слагам Вълка и Ана Иванова  bouquetВие сте "тежката артилерия"в градинарстването  Grinning.От вас се учим ние новите ентусиасти,питаме,споделяме...Въобще тук в темата настроението е чудесно newsm68
Прореждах си морковите...Ето как-със садилото отдълбоко повдигам да излязат малките морковчета,след това пак дупка със садилото и по един разреждам.Полях ги след това,но нещо зеленината стои като покосена,легнала една такава...вече няколко дни newsm78.Може би трябваше първо да питам,пък после да пипам?

# 228
Лора, аз чета всичко! Simple Smile Днес, докато писах, си мислех за теб. Вашето семейство е достойна конкуренция! Wink Дано не се обидиш, но и у нас хич го няма градинарския ентусиазъм!
ekspowoman, благодаря,но опита ми се основава на грешки, опити и осмисляне. Какви гафове съм правила... не е за казване!
Любознателна, каква точно ти е идеята за контролна леха? Установявам, че доматите, наторени обилно с оборска тор, не се нуждаят от окопаване. То и без това си е рохкаво между корените.
Някой гледа ли зимен чесън? Листата сякаш започват да пожълтяват, настъпва ботаническа зрялост. А на негово място какво ще засеем?

# 229
Аз съм направо разочарована...няколко дни не бяхме ходили, защото беше счупена колата и все едно не съм стъпвала там от години. Трева, трева и пак трева...
Домата половината се е хванал, другата половина ще го подменям, а пипера всичкия е умрял. Грешка ли правя с пипера? Почвата е влажна, не е суха, защо е изсъхнал? Моля кажете ми  Praynig, защото имам намерение да сложа нов.
Насадих корнишонките, поокопах ягодите, и садих цветя. За това ми стигна времето. Много работа ни чака там, като се има в предвид, че имаме работа по ремонт на къщата и двора... Направо незнам откъде да я подхвана.
Моля "тежката артилерия" ако може да ми каже от какво са ми пробити всички листа на едната череша - пробити и ръждясали. Направо ми се доплака. Може ли да е от градушката? Черешите са пръскани и на другите им няма нищо - само скъсани и пробити листа, но нямат такива ръждиви петна.
Също забелязах, че почвата е станала много корава, не  е суха , а много корава. А градушката беше набила ягодите в пръстта. Наслагах още талаш под тях.
Ако живеем там ще имам много повече време за градината, а така хич не ми стига времето.

# 230
Намерих статия в интернет за тази болест по черешата ни. Явно е сериозна болест, ето статията -http://agro.bg/topical/article11739.html - Цилиндроспориоза "Бяла ръжда" по черешата и вишнята – една от най-опасните болести
Сега ме  е страх да не се заразят и другите череши, а отдолу под черешата има насадени много неща, дано не плъзне тази болест по всичко. Не мога да разбера защо, когато човек има желание за много неща и се труди, накрая нищо не се получава.... Sad

# 231
  • Пазете Гор
Lora_mum, много съжалявам, че не са сполучили някои култури, но не унивай. Сей друго, сади наново. Просто нещата понякога стават и не много добре. Свикни с тази мисъл, не се ядосвай, а бавно и полека си възстанови градинката.

Отчитам, разбира се че не ти е лесно да пътуваш и да поддържаш градина. Затова всеки успех е голям.

Имаше градушка почти повсеместно, пробити накъсани и обезобразени листа са от град. Вероятността е 95 %.

Изсъхнал пипер. Ако е бил саден изскубнат (в смисъл не индивидуално пикиран) е възможно да не се хване към 20 %. Особено ако е
- студена почвата и/или полят с много студена вода
- недобре е притисната почвата около коренчетата при засаждане. Пиперът е чувствителен на това. аз винаги го пикирам в индивидуална кофичка, за да си го спестя. Някои притискат малко торна влажна пръст с корене и тогава садят. Почвата се е сбила:
- някои почви са по-тежки
- пропуснала си вътрередовите обработки
- внасянето на оборски тор подобрява много структурата на почвата. Аз имам подобни ядове и добавям тор и малко калпав пясък, дето хартиса от друго.

ekspowoman , морковите не търпят пресаждане. Просто ги проскубваш за разреждане и край, не става да ги садиш наново. Дано се хване нещо, но най вероятно процентът ще е нищожен. Но инак си постъпила правилно с прореждането.

Ana.Ivanova - След чесън: грах за втора култура, зелен фасул, късни домати безколово (до 15-20 юни), спанак (август), лук за зелено. Сигурно и друго може.

Това с кофичките бира май работи, mimi_vi2. Аз и в първата тема писах, миналата гдина, че май така спасих зарзавата предната пролет. Верно де, и няколко бири по-малко...

# 232
Куркума,ето за това първо се пита,после се пипа EmbarassedНищо,посмях се малко на собствените си експерименти  JoyДобре ,че съм си сложила и на друго място моркови,че като знам колко наскубах и пресадих,значи ще оплешивее лехата Shocked
Купих си от пазара разсади на черна капия и чушки Албена.Сложих корените в издълбани дупки,до събота да издържат,но нещо завехнаха,полях ги тази сутрин.Да ги отпиша ли и тях newsm78?Нещо само глупости върша напоследък... Embarassed

# 233
  • Пазете Гор
ekspowoman, пак казвам, че не си сгрешила с прореждането. Морковите се прореждат, за да не се получават дребни и криви кореноплоди. Има разни норми за това, нещо като през 7-8 см вътрередово.

Пиперовият разсад се прихваща сравнително лесно, но винаги има известен процент на загинали, особено ако е изскубнат. Не е много правилно да го вземеш по-рано, отколкото ще го садиш, ама карай, сади го при първа възможност. Не прекалявай с поливането. Аз бих съхранявал във влажен вестник с малко почва, за да спестя на стръковете повторното скубане.
Завъхването при пресаждане се нарича "боледуване" и обикновено за около седмица растенията се възстановяват. Успех. Особено за капиите. В градинарската си практика досега нямам отгледана хубава капия, затова с уважение гледам на всеки, който го е постигнал. Нямам успехи в зеле, картофи, не съм се пробвал с праз, броколи, ряпа. Ето още една идея, Ana.Ivanova, за заместители на чесън: късно зеле, праз.

# 234
  • София
Здравейте, имам нужда от помощ Sad
Черитата които си засадих в къщи пораснаха доста високи и по листата им започнаха да се появяват едни бели петънца. Няма въшки или нещо такова, просто тези петънца се появяват и листото изсъхва.
Присадени са в големи саксии, поливам ги, на светло са. дайте ъкъл какво може да е?

# 235
Благодаря за бързия отговор Куркума.Ще гледам тази вечер да разсадя пиперите,дано се прихванат.Моя разсад на пипер,хич го няма,купих си ,но през седмицата се прибирам късно от работа и се наложи този метод за съхранение...
 p.s-черна капия ми дадоха бабите,но не се обосноваха newsm78-предполагам това е куртовска или софийска,те са близки...?Защо й казват черна капия?
Хайде,показвайте още фотоси,много ви се радвам на градините HugИ аз все се каня да пусна снимки и все забравям да направя Wink
За гъбите много ми хареса идеята.Имам 2 тополови дънера в градината,единият е издълбан и в него засях лобелия,но ако се снабдя с мицел,ще питам Ана Иванова,по-нататък да подсказва Grinning

# 236
  • Пазете Гор
Черитата които си засадих в къщи пораснаха доста високи и по листата им започнаха да се появяват едни бели петънца. Няма въшки или нещо такова, просто тези петънца се появяват и листото изсъхва.
Присадени са в големи саксии, поливам ги, на светло са. дайте ъкъл какво може да е?

Обеззаразени ли бяха семената? Има ли налеп, или само петна? Най-общо може да е вирусно или гъбично заболяване, вирусните се лекуват трудно, губичните - има препарати. Прецени си доколко да си био. С един лист в селскостопанската аптека отивай.

# 237
  • София

Обеззаразени ли бяха семената? Има ли налеп, или само петна? Най-общо може да е вирусно или гъбично заболяване, вирусните се лекуват трудно, губичните - има препарати. Прецени си доколко да си био. С един лист в селскостопанската аптека отивай.

Няма налеп, само петно. Семената си ги купих от ибей  Embarassed

# 238
Е,не съм само аз фенка на Ебей. Laughing
Играх за семена на коприва,ама ме надцакаха..
Vanessa-а какъв е контейнера на черито?От прочетените книжки за отглеждане на зеленчуци в саксии разбрах,че най-добре стават в глинени или дървени.Пласмасата се напича(особенно тъмната) и може да "запалиш" корените.
Аз бих напръскала със сапуница за начало листата.Проветриво ли е мястото?
За да не ти бяга влагата,покрий с дървени
стърготини. Hug
Не знам защо и казват на черната капия така.Но най-хубавите печени чушки с магданоз,чесъм и зехтин стават от нея.
Месеста,плътна маса.Мннн.
ПС.Поздравления за всички засаждащи втора култура.Да се похваля с тенпература от 20 градуса 2-ри ден.
И дребен дъждец тази сутрин.
И моркови ,и грах и цвекло ще имам.Може и портокали-ако реши да цъфне най-накрая... Joy
Аз май че резене съм посяла,вместо копър.От една кърмачка взех семената.А бялата основа под листата ядете ли?

# 239
  • София
Веселчето пластмасови са саксиите  Confused ама не ги пече директно слънцето, поне не самата саксия.
Свекърва ми също ми каза да ги напръскам със сапунена вода (предполагам и ти това имаш впредвид).

Общи условия

Активация на акаунт