(Био) зеленчукова градина 3

• 115 428
  • 740
  •   1
Отговори
# 210
Вълчо-веднага си копирам рецептата и я сейфам.А  музикалното оформление си го бива Mr. Green.

Знаетели колко леко се работи на музика.Имам весели комший и музиката мира няма.Та като влезна в градината да покопам-ми е по леко, не усещам мотиката. Laughing

# 211
И аз благодаря, ще ги слагам тия дни. На работа е толкова студено, че съм си включила печка в краката. Механично работя за насъщния, а духом съпреживявам с вас, представям си градините ви и неволите, цветята и усмивките ви! Благодаря на всички, по- лек ми е деня, като знам, че има и други болни от градиномания!

Последна редакция: ср, 19 май 2010, 09:47 от Ana.Ivanova

# 212
  • Пазете Гор
Хубавото на захлаждането е, че сега зеленчуците развиват корени. Само да се затопли и гледайте какво става! Освен това репичките сега са уникално крехки и сочни. Моите, освен това са и отровно люти. Почвам да се чудя, защо всичко става такова люто при мене - до чушлетата не може да се доближиш. Ще взема да изкарам някой лют домат или ягода, ще стана известен, богат и до края на живота си ще пиша книги и ще садя изтънчени неща: аспержи, резене, каперси, лалета за шафран, рукола. И ще имам маркова мотика! Wink

Другото хубаво е, че ми потръгнаха дървата за огрев пак, тъкмо се чудех как да ги редя, че да взема и нови. Току виж, ако кара още седмица тъй времето, да ги поприключа.

Лошото е, че моята бамя едва ли ще поникне  Cry. А пък толкова грижливо чаках да цъфне салкъма, рътих семките...Ще сея обаче до ключ!

А колко ми е хубаво да виждам все нови и нови хора в темите! Супер е. Ще вземе да ми стане нещо като кауза да популяризирам зарзаватчийството, и изобщо земеделието. И мам и вее малки успехи: едни мои приятели, след гостуване у нас на скара, взеха да гледат и те. Вярно, в тенекии и кофи по терасите милите, но пак е по-добре от нищо. Пък и зарзаватчийството не е само реколта, то е състояние на духа.

И много се радвам да се обръщат към мен като мама-градинарка. Уютно е Wink

# 213
Здравейте и от мен.
Много харесвам темата ви и ви чета от доста време, но все отлагам да се включа. Днес обаче видях едно запитване, на което просто няма как да не отговоря.

имам спешен въпрос и се надявам на помощ.
Искам да купя книга за подарък посветена на градината (зеленчукова), но да е красиво, луксозно издание.

harmony_broken,
Преди доста време получих като подарък една прекрасна книга. С гланцирани страници, красиви снимки, много прости, ясни, но в същото време и изчерпателни обяснения за градинарстването. Детайлно е обяснено как органично могат да се отглеждат плодове и зеленчуци на малки пространства. Принципите обаче съвсем логично могат да се приложат в каквито и да било по големина градини. Горещо ти я препоръчвам. Единствения й недостатък  Wink е, че е на английски.
http://www.amazon.com/Edible-Container-Garden-Growing-Spaces/dp/0684854619#noop

# 214
Куркума, гледането на резене е фасулска работа, евтинджос. Защо ти трябва да чакаш да забогатееш? В Айтос го гледат вместо копър, че и му викат копър. Става по-високо от мене. Вкусът му е по-остър от тоя на копъра, ама се свиква. Особено ако си на гости на тъща си.
Вече не си скубя репички, които са големи, а които са пукнати. Има пукнати отгоре, през средата на листата, има отдолу, през средата на опашката, а има пукнати и отстрани, напреко.

Днес садих турта с цел растителна защита, в цветарските магазини има цъфнала, пикирана в малка кофичка - 1.20. Аз си избрах тъмночервена, чак ръждивокафява.
Една жена ми обеща да ми извади и тя пет-шест шарени.

# 215
Куркума-пред големия дъжд така хубаво ги полях доматите със пилешкия шербет,че ме хвана шубето да не изгорят.Наобикаляла съм и досега да им бая и да не ги урочасам горките,да не ги уморя на бърза ръка.Сега гледам обаче  че нищо им няма, и им се е отразило доста добре.Обаче Биволското сърце защо така се мъчи незнам-много е крехко горкото след тоя дъжд едвам го виждам във вадите.Тънки са му стубълцата.Ако хвърли топа ще пресаждам от Идеала.

Забелязвам и аз по мойте теквички малко свити листа.Мъжо прекопава градината да я оттърве от бурените,наредих му тия свитите да ги маха.
Морковите ги сях доста на рядко и за сега гледам, че няма да имат нужда от разреждане.
Лозите са отрупани с гроздове,ако е благосклонен сезона ще изкараме добро вино.А аз трябва да изработя плашила за косовете.

# 216
Вълчо- да питам:Туртата от какво предпазва Embarassed че да взема и за да насадя.
това ли представлява

Последна редакция: ср, 19 май 2010, 23:05 от mimi_vi2

# 217
Да, това е.
"Туртата е устойчива на болести и неприятели. Отделящите се от листата фитонциди отблъскват насекомите и вредителите, дори и тези които проникват в почвата. Това я прави отличен предшественик за гладиолите, лалетата, астрите и др. цветни култури."

Това пише в линка от предната страница. Ако не изгони нито едно насекомо, поне ще имам цвете в градинката. Ще си бучна тук там, ако няма файда, няма и зарар.

# 218
Да, това е.
"Туртата е устойчива на болести и неприятели. Отделящите се от листата фитонциди отблъскват насекомите и вредителите, дори и тези които проникват в почвата. Това я прави отличен предшественик за гладиолите, лалетата, астрите и др. цветни култури."

Това пише в линка от предната страница. Ако не изгони нито едно насекомо, поне ще имам цвете в градинката. Ще си бучна тук там, ако няма файда, няма и зарар.

Аз посадих от туртата доста на гъсто в една алея в началото на април от семена /но не купени, а сушени от миналогодишните турти на свекърва ми/. Отгоре сложих рохкава пръст от къртичина. По едно време видях единични бройки показали се листенца и после край - нищо. Изчезнаха тотално. Възможно ли е да са изядени от охлюви?

# 219
Едва ли са изядени от охлюви, сякаш и листата й миришат. Някъде четох, че не понася студове и прясна, неугнила оборска тор. Може да им е било студено на туртичките и да са умрели. Може като се стопли, да поникнат.

# 220
В моя край пък охлювите мрат за кадънки /турти/, едва ги спасявам от тях. Ядат ги с настървение, докрай! Имат ги за някакъв деликатес, та пресявам по няколко пъти! #Cussing out
Моят скъп съпруг вчера е вършил мъжка работа в градината- забивал е вейки на боба и колове на домата. И да споделя резултата: един ред домати са останали без колци, щото не ги бил видял, а ниския боб "Никос", който е пешак, се е сдобил с гооолеми вейки! Ако има приз за най-калпав градинар, то нашето семейство ще го спечели!

Последна редакция: чт, 20 май 2010, 09:49 от Ana.Ivanova

# 221
Значи охлювите ядат турти. Те са пренесени отнякъде, сигурно им е екзотика, како аз ям манго.
Ана, забавлявай се, не му се сърди на съпруга.
И аз оня ден размахвах нещо с мотиката, в последния момент разпознах един опиумен мак, ама късно, опрасках го, не можах да си спра ръцете. А цъфти с чудни кичести цветове.

# 222
Ани- я кажи какви препарати купи от агроаптеката?

Ето нещо по въпроса за охлювите (копирано)

Охлюви и плужеци

Препаратите против тези вредители всяка година тровят много кучета и котки. Затова можете просто да очертаете една бразда около насажденията и да посипете вътре пепел, натрошен кремък или желязна сгурия. След всеки дъжд сипвайте отново пепел. Така салатите ви ще имат покой поне няколко седмици.

Ако охлювите упорстват да прекрачват тези естествени граници, закопайте наравно със земята около насажденията кофички от кисело мляко, напълнени с бира или с трици, смесени с метилов спирт (10 г спирт на 1 кг трици). Лакомниците ще се удавят там.

Внимание! За да не пострадат домашните ви животни, закрийте отворите на кофичките с парче керемида.

Последна редакция: чт, 20 май 2010, 10:39 от mimi_vi2

# 223
  • София
Охлювите ядат тагетисите, но и много хубаво ги пензират. Миналата година ми оформиха добър бордюр http://viko.snimka.bg/flowers/lyato-2009.402865.14307128 , а семената ги хвърлих доста редко. Почивните дни ще хвърля семенца и около зеленчуковата градина.

# 224
  • густо майна Филибето
Куркума, личния пример е много важен Wink Щом успяваш да привлечеш нови любители на градинарството, значи си освен добър градинар още сладкодумен и убедителен  Simple Smile
Аз сега се залисвам да чета за биоградинарство на някои руски баш градинари. Първо ме плени Курдюмов, но после разбрах, че освен био и мързеливо, може и още по-мързеливо http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=463182.msg15159803#msg15159803 Сега пък попаднах на един, който също е био и не копае, но ползва дървени стърготини за мулч и дъждува и домати и краставици и те не боледуват. Rolling Eyes Есента ще направя една контролна леха ,където ще прилагам най-мързеливото и от тримата Laughing

Прочетох също, че добивите от овошките могат да се покачат, ако мулчираното ърво се полее с гъбена вода, получава се т.наречената микориза:

При много гъби съществува тясна връзка с дърветата. Гъбният мицел плътно оплита корените на растението, образувайки т.н. микориза (гъбокорен). Разклонената мрежа гъбни хифи изпълнява роля на коренови власинки, помогайки на растението да извлича от почвата минерални вещества като азот и фосфор. Гъбите получават от растението някои продукти на фотосинтезата. Има гъби, отделящи антибиотици, които защитават стопанина им от паразитни гъбички и бактерии.

Но има значение какви са гъбите, най-универсална като че ли е тази http://fotki.yandex.ru/users/mikobiotehpitomnik/album/55769/ ,  българското й име май е смрадливка.

asa ,не те виждам вече в цветарската тема  Sad Имаш в албума си едно невероятно цвете! http://media.snimka.bg/3726/013707228.jpg

Последна редакция: чт, 20 май 2010, 14:01 от Ljuboznatelna

Общи условия

Активация на акаунт