Akt za Rajdane

• 2 181
  • 8
  •   1
Отговори
Zdraveite momi4eta, imam edin vapros svrzan s akta za rajdane na osinovenoto detence. Az sam sama osinovitelka, no ot skoro si imam priatel ot Italia, koito jivee ot polovin godina v Balgaria.Ta vaprosat mi e moga li sled kato az sam sama osinovitel da go poso4a vapreki vsi4ko kato tatko, pri uslovie 4e sme podpisali pred notarius deklaracia za pripoznavane. Imali vazmojnost  pri deloto sled kato ti e predlojeno detence da se vzeme re6enie priateliat mi da bade sasto vpisan v akta za rajdane? Molia vi za savet kak da procedirame, da si naema li advokat? kakvi sa izobsto 6ansovete?

Blagodaria vi predvaritelno!!!

# 1
  • София
Не може, законът забранява осиновяване на дадено дете от двама възрастни, без те да са в граждански брак. Можеш само ти да го осиновиш и след време, ако решите да сключите граждански брак той също може да го осинови.
Успех

# 2
а ако човекът припознае детето по обшия начин след осиновяването от мамата? т.е. не чрез осиновяване?
в крайна сметка законът защитава интереса на детето да има някакъв установен произход, а не абсолютната истина Simple Smile след осиновяването, в акта на детето мястото за баща така или иначе ще е празно, щом жената осиновява сама ... и като няма оспорване от майката (и засега от детето Wink ) ...
честно, не съм наясно, затова и аз с въпросителна форма. че ми стана интересно ...
всъщност има ли въобще пречка да бъде припознато осиновено от един родител дете?

# 3
  • София
Забрана за осиновяване от две лица

Чл. 53. (1) Никой не може да бъде осиновен едновременно от две лица освен ако те са съпрузи.
(2) Никой не може да бъде осиновен втори път, докато не е прекратено съществуващото осиновяване. Тази забрана не се прилага по отношение на съпруга на осиновителя.

това е от СК - това е пречката

# 4
Blagodaria vi za otgovorite!!!! Hug

Az ne iskam toi da ia osinoviava, a prosto da go nanesat v grafata basta. misleh si da go nakaram da podpi6e edna deklaracia za pripoznavane da zaveria deklaraciata notarialno i sled tova s vsi4ki dokumenti ot sada i deklaraciata da otida v obstinata i da gi nakar da go zapi6at v grafata za tatkovci. newsm78

# 5
  • Вън от пространство и време
Ето ви една дискусия по темата в друг форум.

http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=6&t=35398&start= … 9a7e3f8e47838dbb8

Надявам се и нашите юристи да се включат.

# 6
  • София
На мен ми е интересно и нещо друго - ако приятелят припознае детето и бъде вписано в акта за раждане, това не следва ли да повлияе на осиновяването - един вид той е признат за биологичен родител на детето - което не е вярно, но ще се води такъв, какво става с правата на осиновителката в такъв случай? Той като ББ има ли право да оспори осиновяването? Мътна и кървава става май  newsm78

# 7
мерси, Ганката, направо ме е срам, че не си дадох аз труда ...

мисля, че на този въпрос категоричен отговор не може да се даде, още по-малко тук ... аз малко съжалявам, че така спонтанно писах, недосатъчно помислила, от лично любопитство, не с оглед случая на Nikola82.

във всеки случай, едно не може, не може "просто да го нанесат в графата баща", както мисли жената, а също и е доста опасно да предприема действия по припознаването на детето, дори да минат. най-малкото, защото това е много сериозно нещо, а, както казва тя "... от скоро си имам приятел ..., който живее от половин година в България ..." ако са толкова близки вече и си имат доверие, формата за това е брак и осиновяване от съпруга.

# 8
Фоксче, много мътна и кървава става, лошото е, че както става ясно и от дискусията в лекс-бг, няма ясна норма ... съжалявам, че ей така повдигнах темата, честно! но все пак в действителността не се е случвало още да има проблем и предвид стандартния профил на био-родителите можем да сме спокойни.

Общи условия

Активация на акаунт