Книга за силата и свободата на човешкия дух, метаморфоза...

• 5 257
  • 11
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте,
Бихте ли ми препоръчали книга за силата, волята и свободата на човешкия дух.
Сещам се само за "Джонатан Ливингстън чайката" от Бах

Както и заглавие в което главния герой претърпява метаморфоза (вътрешна) и постига целта си.

Нещо вдъхновяващо и мотивиращо Hug

# 1
книга за силата, волята и свободата на човешкия дух.

главния герой претърпява метаморфоза (вътрешна) и постига целта си.

Нещо вдъхновяващо и мотивиращо

Точно тази тема е много силно застъпена в "На изток от Рая" на Джон Стайнбек.
Бих казала, че книгата е вдъхновяваща и мотивираща също така. Simple Smile

# 2
  • гр.София
На мен много вдъхновяващо и мотивиращо ми подейства "Мартин Идън" на Джек Лондон. За съжаление краят й е потискащ.

# 3
  • София
На мен много вдъхновяващо и мотивиращо ми подейства "Мартин Идън" на Джек Лондон. За съжаление краят й е потискащ.

Oпределено много силна книга, трябва да я прочета отново - ето това е пример, но не съм го споменал поради финалът.

Хм, "На Изток от Рая" , интересно, препоръчаха ми и "Жажда за живот" от Стоун

Последна редакция: сб, 08 май 2010, 15:38 от hakama

# 4
Най-вдъхновяващата и мотивираща книга, която съм чела, се нарича "Живот без звук и светлина" от Олга Скороходова. Издавана е на български, през 1981 г.
Автобиографията на една жена, която е сляпоглухоняма и въпреки това бележи своите успехи в живота.
http://www.zvuk-i-svetlina-arhiv.hit.bg/br01_2008/Pod_znaka_na_Helan.html
След тази история повечето човешки проблеми изглеждат смешни...

# 5
  • Сред лисици
Благодаря за идеята  Hug. Ще потърся Олга Скороходова в градската библиотика. Там има доста стари книги, дано я открия.
А Джек Лондон с цялото си творчество е вдъхновяващ. Аз в ученическите си години много се впечатлих от "Сияйна зора" на същия автор. Хареса ми даже повече от "Мартин Идън", вероятно именно заради края. Още по-назад във времето вдъхновяваща за мен беше и "Воля" на ... Горчивкин май беше авторът. "Мога да прескачам локви" на Алън Маршъл също е хубава. И в двете последно споменати книги главният герой е с недъг, който не го спира да се бори за мечтите си.  От този период на детството ми са и  "Четвъртата височина" на Елена Илина, "Великото противостояние" на Лев Касил  Blush, но това са вдъхновяващи книги от едни отдавна отминали времена. По-късно много силно и мотивиращо ми подействаха "Марион живее" на Вики Баум, "Души в окови" на Съмърсет Моъм... Чудя се, ако прочета отново някоя от тези книги какво ще открия днес в тях? С днешна дата е трудно да се вдъхновя и мотивирам  Confused . Търся моята си мотивираща книга.
А Ричард Бах има още доста романи не по-лоши от"Джонатан Ливингстън чайката" На мен лично най-много ми бяха харесали "Илюзии".

# 6
За "Илюзии" съм съгласна, че е приятна книга, но бих поисъветвала всички почитатели да бягат надалеч от "Едно"!
"Едно" за мен е толкова тъпа и банална книга (не я и дочетох), че дори успя в известна степен да развали впечатленията ми от "Джонатан Ливингстън чайката" и "Илюзии". Мисля, че се получи нещо като "ефект Дан Браун", когато в един момент читателят осъзнава, че авторът е захапал някаква печеливша формула, която дъвче във всичките си книги.

# 7
  • София
Също така ме вълнува книга за човек ( който в определен момент решава да тръгне по нов път )- дръзва да преследва мечтата си, целият този път през който изминава за да стигне до нея.

Биографична, за някой от гениите също искам да прочета. "Жажда за живот"  от Ъ.Стоун например Simple Smile
 Има ли такъв роман, само че за учен - романизиран (и документални също става,)?

# 8
  • Сред лисици
За "Илюзии" съм съгласна, че е приятна книга, но бих поисъветвала всички почитатели да бягат надалеч от "Едно"!
"Едно" за мен е толкова тъпа и банална книга (не я и дочетох), че дори успя в известна степен да развали впечатленията ми от "Джонатан Ливингстън чайката" и "Илюзии". Мисля, че се получи нещо като "ефект Дан Браун", когато в един момент читателят осъзнава, че авторът е захапал някаква печеливша формула, която дъвче във всичките си книги.
LaughingПрава си за Бах.
А сега се сещам, че на автора на темата може да се харесат и автобиографичните книги от сорта на "Десет кучета за една мечта" на Франсоа Верига. Има и доста други описващи покоряването на полюсите и други незавладяни територии.

# 9
  • София
книга за силата, волята и свободата на човешкия дух.

главния герой претърпява метаморфоза (вътрешна), тръгва по нов път и постига целта/мечтата си.

Нещо вдъхновяващо и мотивиращо

Точно тази тема е много силно застъпена в "На изток от Рая" на Джон Стайнбек.
Бих казала, че книгата е вдъхновяваща и мотивираща също така. Simple Smile

Oсвен тази - някоя друга сещате ли се?

# 10
"В търсене на смисъла" на Виктор Франкъл.
"Големите надежди", "Дейвид Копърфийлд" на Чарлз Дикенс
"Към себе си" на Марк Аврелий
"Повест за истинския човек" на Борис Полевой
"Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет" на Р. Пърсиг
"По пътя" на Джак Керуак
"Спасителят в ръжта" на Дж. Селинджър
"Цветя за Алджърнън" на Д. Кийс
"Луна и грош", "По острието на бръснача" на Съмърсет Моъм
"Шогун"... хм - на Клавел
"Полет над кукувиче гнездо" на Кен Киси
"Скитникът между звездите" на Джек Лондон
"451 градуса по Фаренхайт" на Рей Бредбъри

Абе не ме бива много в този тематичен раздел. Виж, ако имаше тема "Депресивна литература", щях да се изкажа обилно и напоително.

Също така ме вълнува книга за човек ( който в определен момент решава да тръгне по нов път )- дръзва да преследва мечтата си, целият този път през който изминава за да стигне до нея.

"Вечната Амбър" Grinning

Колкото до биографиите, в библиотеките си има и такъв раздел, там ще си избереш.

# 11
  • София
"Сидхарта" на Херман Хесе. Велика книга за метаморфозите на човека, човешкият дух и всичко останало. Ако си във фалшиво приповдигнато настроение е възможно да задълбаеш и да се депресираш. Wink
Нищо общо с нея, но пак по темата "Яж, моли се и обичай" на Елизабет Гилбърт. Определени среди я наричат чиклит, даже ще снимат филм/Боже опази/, но ако я погледнеш от противоположния ъгъл, в нея има много, много интересни неща.

В раздела мотивиращи биографии:
"Бивалици" на Вера Мутафчиева- брилянтен език и още след първи том вече си убеден, че каквото и да ти се случва ще се справиш.

"Как изгубих наивността си" на Ричард Брансън-  написано от човек с дислексия, но вдъхновяващо, вдъхновяващо и вдъхновяващо. Разбира се, не заради огромното му богатство, а заради свободата да си позволи да прави, каквото си поиска. И да успее. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт