119 Американски майки празнуват Mother's Day!

• 28 944
  • 742
  •   1
Отговори
# 300
пък за реалноста в българия, то си зависи от нагласата на човек най-вече. ако гледаш негативно на нещата, по-добре да не пътуваш до дестинации различни от западна европа и северна америка,  защото останалият свят не е така стерилен, както на нас ни се иска. личен опит  Sunglasses  

хм, Лени ме изпреварила, но за разлика от мен даже го е казала учтиво и мило  Mr. Green
(имам малко несъгласие доколко и Сев.Америка и Зап.Европа са "100% стерилни", но се съгласявам, че са по-стерилни от болшинството други страни, което води до въпроса кое е "нормата" и къде е медиана)

дали не е хмммм добра идея да поспрем с генерализациите, защото от една реплика на български идиот правим заключение за манталитета на цяла страна, от 2 трезви руснака - страна священная Достоевского и Пушкина, от 3 възпитани американеца - the land of the free and the home of the brave... статистически много неиздържано и още по-несериозно!

...започвам да се чудя дали наистина вие живеете в някакви монолитни и затворени общности, където такова чудо като случайна форма на грубост, дебелашко парадиране със състоятелност и други подобни прояви на човешкия манталитет за абсолютно недопустими и нечувани!?!

# 301
Агенте, защо да са генерализации?  newsm78  Личен опит обсъждаме. Все в първо лице единствено число.

Аз много ще се радвам, ако някой на моя опит противопостави неговия си положителен, ама на - общи са ни познатите ли, що ли....

# 302
Аз много ще се радвам, ако някой на моя опит противопостави неговия си положителен, ама на - общи са ни познатите ли, що ли....

ами яна, противоставям ти опитът ми с моя мъж, на агентката - с нейния мъж, предполагам и на всички онези момичета, които пишат тук - с техните български мъже...
почти 2 години живях в България, имам достатъчно положителен опит за споделяне.

Като ме питат как изкарах в Италия, им разказвам за хубавата храна, стънинг гледките в Тоскана, а не обяснявам колко пъти ме излъгаха в сладоледаджийниците, в пицариите, в агенцията за кола под наем, как едва не ни отнесоха по улиците с техните моторетки и тотално незачитане на светофарите насред Рим. Мисля, че за първи път го пиша това и вече съжалявам, че си развалям позитивните спомени.

Агенте, защо да са генерализации?  newsm78  Личен опит обсъждаме. Все в първо лице единствено число.

генерализация е това:

сега да пуснем по едно клипче за това, колко са тъпи американците и колко пияни руснаците и да се посмеем дружно пак а  Naughty

# 303
Аз явно ще трябва да се намеся в темата, че ми е емоционално значима Grinning

В България, в последните година и 3 месеца, към мен са се държали грубо два пъти, все по време на шофиране. Репликите са близки до споменатите от Яна, и някой друг преди нея. Каква е статистическата вероятност, подобни неща да чуете още на летището, не зная, но недейте да вадите изводи от първият си сблъсък с неща, които са си били същите когато сте ги оставили само преди 2-3-4-5 години.
Мисля, че хората реагират толкова остро, не защото тук е чак толкова мизерно, а просто защото човек свиква на хубавото. Няма спор, че в Щатите е по-чисто отколкото в България. Въпреки че в Сан Франциско има райони, в пъти по - мръсни от най-отвратителният подлез в София. Не си вадете изводите за България от Биг Брадър Фемили, защото това не е реалността. Не си правете генерализациите по турските сериали, а си припомнете който и да е канал през деня в Щатите за да видите  Maury, Дързост и красота, Докато свят светува, и всякакви подобни.
Няма спор, че е мръсно, че върлува простотия, безпардонност, мизерия понякога.
Елена го е казала добре - фокусирайте се на хубавите неща. В момента е прикезно красиво, залено, ярко, светло, слънчево, цъфнали люляци, макове, бели дървета. Онзи ден бях в Сандански, то бива красота, очи само да имаш да я видиш... Отидете на планина, за да се нагледате на природа. Обикаляйте хубавите заведения, яжте салати на воля, агнешко със зелена салата и си живейте живота, защото е кратък Simple Smile

Simple Smile Много голямо Да, на българският мъж, който е осъзнат, и не псува любимата си.

# 304
Mис Дива желая ви лесно адаптиране.Снимката е в Сливен нали?

Да,от там е.  Flutter
Явно дългите години живот в чужбина си казват думата.Промених основно мирогледа си,макар целите и мечтите ми да си остават същите.
Държа да отбележа,че въобще не може да говорим за разглезване,сравнително често пътувам до Бг.Навсякъде има селяния и прости хорица,но като че ли тук положението става все по-трагично с времето/искрено се надявам да са заблуди,но защо ли не си вярвам?/.
Не виждам лично израстване на обществото - все пак Европейски съюз,по-голяма световна интеграция,масова практика на гурбет в чужбина,което само по себе си говори за опознаване на нов свят и база на сравнение личен манталитет + този на останалите народите...

И все пак благодаря на госпожата от онази вечер,че беше 'сравнително тактична' .
'Шматке' звучи по-мило от 'Офцо' .

# 305
  • USA
И аз да кажа добра дума за българския мъж. Познавам много свестни български мъже. Красиви, възпитани и интелигентни. Явно съм късметлийка и съм случила с добра българска среда. Моят мъж за 10 години не съм го чула веднъж да напсува жена, камо ли мене  Laughing. Разбирам, че всеки си обича мъжа, независимо откъде е, но моля не плюйте бащите си (и сина ми  Laughing) базирано на лоша статистическа извадка.
Миналата година бях в БГ 3 месеца, имам много положителни впечатления. И тук има от какво да се дразни човек, важно е да има очи за хубавото. От много време искам да си отида в БГ през пролетта. Дано да стане скоро.

# 306
И моя мъж си е слънчице. В компанията в която се движим има само едно изключение , което се държи малко по-вулгарно, но не съм го забелязвала да го прави спрямо жена си.
Аз оценявам тази среда обаче, защото съм била и в другата крайност, там побоищата и псувните бяха ежедневие. по повода се разказваше и виц :
Излиза Марийка на дискотека, запознава се с мъж - сутринта Мария гушната, мъжа й направил кафе - извод -Лигльо.
Излиза Марийка на бар, среща се с друг - сутринта Мария пребита, без 3 зъба - извод- ееееее, най-накрая попаднах на истински мъж.... Mr. Green
Мисля, че до голяма степен си е и до града, но все пак простаци има навсякъде.

Мис Дива, аз съм голям фен на града ти. Живяла съм там няколко години, за жалост нарастващата популация на ромското население там, си казва думата.
Ние вчера изкарахме прекрасен уикенд, направихме си разходка до Белоградчик.

# 307
И аз искам в БГ през пролетта, имам толкова хубави спомени. Пък и там не е като тук да има сняг до май месец.  Laughing

Мъжът да си го хваля ли и аз или статистическата извадка вече е направена.  Joy

Кажете какво да го правя това мое момченце, събужда се през нощта да пишка и не иска след това да спи, а да си играем? Днеска е спал 4ч и сега в 2:40 през нощта си е пълен с енергия и си бръмчи с колите, докато аз се оплаквам във форумите.

# 308
Нюборн,тук вече почти няма цигани.Всичко се е изнесно по чужбина.
Градът наистина е страхотен и с годините става все по-приятно местенце за обитаващите /за краткотрайно гости бива,но да живея тук,не мога/- сравнително спокоен малък град - 90 000 жители,зеленина навсякъде,много чисто,симпатични кафенета,голям парк с атракции за деца в градската градина Мъндиленд,морето е на час път с кола.
Реставрираха голяма част от общинските сгради,но безработицата е значителна,заплатите вървят едва около 400 лв,а е скъп град.Двигател и инвеститор са холадските труженички и техните босове мутри - салони за красота,кръчми,бутици...

Всъщност тук е добра опция да се живее на старини,но с една стабилна американска пенсия.

# 309
Нюборн,тук вече почти няма цигани.Всичко се е изнесно по чужбина.
Градът наистина е страхотен и с годините става все по-приятно местенце за обитаващите /за краткотрайно гости бива,но да живея тук,не мога/- сравнително спокоен малък град - 90 000 жители,зеленина навсякъде,много чисто,симпатични кафенета,голям парк с атракции за деца в градската градина Мъндиленд,морето е на час път с кола.
Реставрираха голяма част от общинските сгради,но безработицата е значителна,заплатите вървят едва около 400 лв,а е скъп град.Двигател и инвеститор са холадските труженички и техните босове мутри - салони за красота,кръчми,бутици...

Всъщност тук е добра опция да се живее на старини,но с една стабилна американска пенсия.

# 310
az qwno живея в друг свят Laughing Само този ъуикенд не само че се държаха грубо в стерилно-великопната ни подбрана, ъпър мид клас среда,а и право куме в очи ми беше казано че
-не ми пука за дъщеря ми защото не съм и сложила сини сенки на очите преди балетния рецитал и видиш ли нямала лак в косата си
-коя е тази майка к си оставя детето (познайте кое Laughing) да се катери по дърво в парка (без нарушения по дървото), съчетано с драматични жестове (лелята май беше от нашата част на света)
-закова ме един чичо на паркинга,той назаден,аз статична-излезе и като се развика,бре човеко,не стига че ти си виновен,не стига че ми обели колата а и му се извинявах 2 часа
Хич не си го слагам насърце,ни тук,ни там. В Бг си ходя не за да броя фасовете по улицата или кой как ме гледа,има неща които ме товарят,но те не са трудни за намиране и тук. Огромна привилегия ми е да съм във ваканция 2 седмици,да нищо правя с приятели и да дудна с близки,не би ми хрумнало (вече) да си го счерням.

# 311
Мацки не всички БГ мъже са такива, каквито ги генерализирахте имат си + и - си както останалите хора, за България аз мога само положително да говоря колкото и мръсна и неорганизирана да е тя, та там ми е родът, корените, историята Heart Eyes как може всичко да се изтрие с гъба и да кажем ами тук е прекрасно, кое му е прекрасното фалшивите усмихнати и лицемерни хора? Това че детето ти трябва да бъде гледано от детегледачка за да можеш да си запазиш работата или пък за да учи в хубаво училище трябва да се плаща? И тук не е толкова розово колкото изглежда, там хората са искренни до болка за разлика от тук и ако тук имаха същите притеснения като хората в БГ повярвайте ми нямаше да са толкова усмихнати и вежливи, това е мое мнение и на никой не го налагам  bouquet

# 312
Агенте, защо да са генерализации?  newsm78  Личен опит обсъждаме. Все в първо лице единствено число.
... защото завършват с "моят опит с българските/руските/американските мъже/действителност/уотевър" , а всъщност е "моят опит с 1/2/5 представителя на дадена народност"  Grinning Изобщо кулнес фактора на кой да е мъж какво общо има за бога с националността му!?!

Това, което ме тормози и което се опитвам да ви кажа е, че лично съм била свидетел и обект на простащина, парвенющина, лоши маниери, липса на възпитание, мизерия, мърсотия и в Париж, и в Лондон, и в Цюрих, и във Виена, и в Рим, и в Прага, и в Будапеща, и в Щатите, и в България, и на много други места, но това не ми дава право да подведа под този общ знаменател съответния град, страна, народност. Защото съм била свидетел и на диаметрално противоположните явления! И ми е много болно когато чета колко сме се "стресирали и шокирали" от подобни явления в Родината си, та чак читателят остава с впечатлението че всичко това е изолирано и локализирано само там. Ай сектир! Всички ние пътуваме предостатъчно и ни е добре известно, че културен шок има при всяка смяна на културната среда и той абсолютно не зависи от това дали другата култура е "по-лоша", "по-добра", "по-невъзпитана" - просто е друга и ние реагираме на различието!

Също така ако си направим една бърза историческо-културна ретроспекция веднага лъсва голата истина, че България в момента преминава през един закономерен исторически процес на смяна на системите, на първоначално натрупване на капитала, на морален разпад и предефиниране на ценностни системи ако щете. И че всички съвременни западни общества са преминали през абсолютно идентичен процес в развитието си. Ако щете отворете кой да е древногръцки или древноримски класик - описанията им са релевантни и днес, а говорят за моралното разложение на обществото, за деградацията на младежта, за "парица е царица"... господи, скоро споменавахме приказките в оригинал на Братя Грим и колко "брутална" действителност описват, дотам, че не сме склонни да ги прочетем на децата си! Отворете кой да е сериозен вестник на "стерилните" западни общества - скандал след скандал, сексуален харасмънт дори по върховете, пари на ръка за лобиране, корпоративна мафия... всичко това в "еталонните" общества - да продължавам ли?!?

Или да спомена честия рефрен на нашите сънародници, които за първи път попадат в "еталонно" общество - накратко: "студени, лицемерни, фалшиви, опортюнисти, етц". Можем ли да се съгласим безрезервно и с тези твърдения при положение, че ни е известна и другата страна на медала?!?

Та иска ли ни се или не България (и манталитета и) е част от нас и ние сме част от нея и от това няма къде да избягаме. Поле за развитие и подобрение има винаги и навсякъде, съществува и историческа цикличност и нещата ще се променят, дори и да не е с темповете, с които ни се ще да става. Но да проявяваме избирателна слепота, защото така ни изнася е несериозно. Или да извадим хубавите библейски цитати за малко тежест: quid autem vides festucam in oculo fratris tui et trabem in oculo tuo non vides!   Mr. Green

Благодаря на всички, които се жертваха да прочетат моя ферман и се опитаха да видят нещата и от моята гледна точка  Hug

Последна редакция: пн, 17 май 2010, 17:49 от Agent Provocateur

# 313
Агент, аз ти изчетох фермана Simple Smile  и съм съгласна  с всичко, което си писала.

Няма монолитни култури. Има съб-култури. И тука има културата на Joe six pack (и си има термин за това, както виждате).  Зависи кой в каква среда е израстнал. Иначе изпадаме в стереотипи като "Всички руснаци се наливат с водка" (това го чувам редовно от Американци) или "Всички от Латинска Америка са нелегални и продават наркотици."    Да не говорим, че в последните ми 20 години тука съм виждала и американци, пребили жените си, и с restraining order (не, не мои приятели или роднини!).

Моите роднини в България са добре образовани, възпитани, и казват "моля" и "благодаря."  Баща ми никога не е псувал, и винаги е помагал на майка ми както с чистене, така с всичко друго. Казвала съм, че той ме е водил на училище редовно защото часовете за работа на майка ми бяха по-странни.

Очаквам партньорство във всеки смисъл на думата в моя брак също. Говорили сме за това и не мисля, че мъжете "помагат" когато сготвят, например, или когато се грижат за децата си. Не правят нищо повече от това, което нормално партньорство или родителство изисква.  

А каква е националността на мъжа ми го намирам без значение. Той е живял в много други култури и не уважава стереотипи също. За мене е важно дали споделяме други ценности или не. Къде се е родил--не толкова.

# 314
Агент, прочетох ти фермана. Съгласна съм с повечето неща, които си писала, с изключение на:

1.
... защото завършват с "моят опит с българските/руските/американските мъже/действителност/уотевър" , а всъщност е "моят опит с 1/2/5 представителя на дадена народност"

Много внимавам точно такива фрази да не използвам, именно защото съм наясно колко илюзорна е връзката между национално-етническата принадлежност и поведението. Говорих за моите познати българи, които в никакъв случай не са повече от стотина и в никакъв случай не са представителна извадка на каквото и да било. Освен това имах предвид хора от моето поколение и след него (моя грешка, че не уточних). Факт в моето обкръжение: нито баща ми, нито колегите му са псували някога пред мен (за баща ми съм сигурна, че никога не го е правил изобщо), но моите приятели от училищните и студентските години, както и колегите ми, го правят. До един. Не, моите познати не представляват българското мъжко население на възраст 25-40 години. Просто споделям любопитен факт, който явно говори повече за моя приятелски кръг, отколкото за нещо друго. 

2.
Цитат
И ми е много болно когато чета колко сме се "стресирали и шокирали" от подобни явления в Родината си, та чак читателят остава с впечатлението че всичко това е изолирано и локализирано само там.

Шокирам се. Аз съм расла в България през 80-те, когато се цензурираха всички предавания по телевизията и за нецензурен език и грубиянство имаше другарски съдилища и намаляваха поведение в училище. За мен контрастът между страната сега и страната преди десет години е очебиен, шокиращ и неприемлив. И понеже аз много си обичам страната, това ми е огромна болка и мъка. Не говоря за грубото отношение, което лично съм изпитала, от позицията на "съдник отгоре", в смисъл, видите ли, тези изостаналите, как не са дорасли до на американците обноските. Съжалявам, ако някой е останал с такова впечатление. Говоря от позицията на българка, която обича страната си, страда, че не е там, мечтае да се върне и възприема изчезващите обноски, топлота и човешко отношение като собствен грях (че не съм там и нищо не съм направила по въпроса). Боли ме, че мога да разказвам такива случки. Изобщо не ме интересува в кои страни как било - интересува ме, че в моята страна, съвсем до неотдавна, беше друго. Беше по-добре. Поне моят личен опит е такъв.

Не мога да видя настоящата ситуация като временна, естествена и разбираема реакция на икономическите промени. Виждам я като омагьосан кръг. Или по-скоро спирала, движеща се надолу.

Последна редакция: пн, 17 май 2010, 18:02 от ianajar

Общи условия

Активация на акаунт