119 Американски майки празнуват Mother's Day!

• 28 926
  • 742
  •   1
Отговори
# 345
  • Чикаго / София

понякога ми се струва, че всички сме в пмс по едно и също време Simple Smile

Stela, ако щеш ми вярвай, но точно това си мислех докато наваксвах с четенето на темата Laughing

Ванхорн, аз хич и не съм се обидила от нищо, ама хич!

Ако си визирала мен с "мързелива"  Laughing: Не Ирка, опитах се да обясня на Ники, че ако тя е глезена, то аз съм мързел.
Така е при виртуалната комуникация, когато не се вижда как реагираш и с каква итонация го казваш. Ирка   bouquet

Така е, затова и спорове възникват често, защото може би не става ясно кой с каква цел, интонация и умисъл е написал нещо. Ама това е - интернет общуване!

ianajar, аз просто имах щастието/нещастието не съм сигурна кое точно, да попадна в среда с обикновенни американци. Такива които работят за минимално заплащане, едва свързват двата края, такива заради които са създадени доста от прекалено вманиячените им Закони. И сега ги разбирам по-добре, защото ми показаха една друга Америка - за добро или лошо, но определено ми беше полезно.

Това не означава, че не познавам и свестни, добри и образовани американци! Познавам и винаги ми е приятно да общувам с тях. Става въпрос, че грозните картини ги има навсякъде и ту,к и в Бг, и в Европа и Африка, но впечатлението което остава в някой страничен читател е, че тук е рая на възпитаните и коректни хора, а в Бг са се събрали простаците и празноглавците. Не е така, държавата ни е по-малка и по-често налитаме на тях.

# 346
Ми и аз явно живея в саксия  ,за което се радвам  Grinning.Таквиз неща виждам по ТВто но не съм попадала на това лично за 10 години живот и 5 години работа тук.

Ужас ,темата за БГ =тема табу  ooooh!. Какво стана значи за БГ или хубаво или нищо.... bishop
Ако някой се сърди да се сърди на репортерката дето е направила репортажа (българка),а не на бенс.

Ирка така е тези неща ги има по цял свят само че разликата за тук специално защото не знам за другите д-ви но тук както знаете законите са железни-тази колежка за която споменаваш ,със желание и малко подкрепа от колеги и приятели може да си вкара мъжа в затвора за побой и тормоз без окото да и мигне.В БГ може ли това да стане?

# 347
И какво се надприказваме толкова, ясно че, че обективно погледнато тук е по-добре, не знам кой се опитва да докаже обратното  Rolling Eyes.

Хубавините в Америка са очевадни, какво да ги обсъждаме (стига да имаш пари ъв корс, инак ще се отъркаш нестерилно точно в това, което Ирка описва)!

И пак за американците като нация - най-впечатляващи и най-уникални за мене са отношението и възпитанието на американците (общо казано отново) към хората инвалиди, към децата, родени с проблеми... те са надраснали онези скрупули, на които масово се робува в България. В това отношение, абсолютно и тотално ни превъзхождат като нация (генерализирам отново, но ме разбирате), а и не само нас.

Във всяко друго отношение обаче, като процент от населението, и с нормалните културни разлики, не мога да кажа, че видиш ли в Америка простаци няма, пък в България едвам се разминаваме от тях.

Последна редакция: вт, 18 май 2010, 23:57 от Лeни

# 348
Аз като още непоамериканчила се, знам какво ще ми липсва и какво ме плаши при вас.  Blush
Достъпната дентална медицина, дългото платено майчинство, безплатното здравеопазване, евтината детска градина...
Кварталните магазинчета, бирата в парка и прекрасната ни природа.  Давам ви линк за последното: Белоградчик
Сега оставайки броени дни преди заминаване, сякаш за първи път виждам, колко е зелена София...
Все пак, направила съм избора си и е ясно какво предпочитам  Hug

# 349
  • USA
Вики, няма тема табу. Казваме си мнението. Съгласна съм с Лени и за мрънкането на българите и за по-широкия мироглед на американците.
За мен един от плюсовете на България са именно хората. И не говоря общо, а за хората които аз познавам и заради които се връщам там. Също - спомените ми - реални или не, те са си още живи. Харесва ми да ги поизтупвам от праха. Харесвам много празната София след дъжд в неделя следобяд. Харесва ми да се разходя из стария квартал и да видя познати физиономии в децата по площадките. Харесва ми спонатанното виждане със стари приятели. Зеленината, липите, люляците етц. Храната по заведенията и факта, че мога да ям пържени тиквички с кисело мляко без аз да съм ги готвила. Абе, много неща ми харесват в България, може би защото съм там на ваканция ол инклузив.

# 350
О,Winx... едно е да отидеш в Бг на ваканция,съвсем друго е да живееш там.
В първия случай си правиш буквално кефа,харчиш си американските доларчета по кръчми с приятелчета и магазини,защото е по-евтино /а дали всъщност?/,чустваш се успял и късметлия на фона на броя мизерстващи,заобикалящи те хора...кеф ти моренце,че е наблизо,кеф ти хижа на планина за нищо пари...
Във втория случай обаче се сливаш с една атмосфера и с едно общество,което просто не ти отговаря на самата теб,нито на навиците ти.Аз лично отказвам да приема този начин на живот като свой,НО поради липса на избор вмомента/а как мразя да правя неща против волята си/ съм длъжна да стискам зъби и броя оставащите месеци.Ако половинката беше тук,мисля,че далеч по-леко бих приела този период,но уви  Tired
Не е само въпрос на мизерия,празноглавци,грозни кварталчета и мръсни улици-истината е,че навсякъде има такива картинки.Идеята,че си откъснат от ежедневието ти,с което толкова си свикнал е най-тежкият момент всъщност,все едно са ти откраднали живота,който толкова много си обичаш.

# 351
Вики, и в БГ може да се осъди съпруг побойник Peace.  Що ракия , може да се изпие по темата "къде е по - хубаво" Laughing Laughing.
Аз съм направила собствения си избор и съм доволна, надявам се и другите и те Hug
Аз проблема с детската градина на Плами съм го решила, ще му търся нова Grinning. При положение , че вчера детето искаше да остане 5 минути повече , за да си догледа филмчето, а те направо го изгониха с думите "Пламен , тръгвай си майка ти дойде" и то милото полуразплакано стана и тръгна Close. И защо Пламен не закусва там  Twisted Evil, защото някой му е хванал косата и му е казал " бъни" и учители и деца са се смяли за негова сметка #Cussing out. но иначе е добре трениран, нищо да не казва в къщи какво става , трябваха ми 10 минути , за да разбера. та така от другата седмица ще търся друго място и се надявам до месец да намеря
казах си проблемите, олекна ми

# 352
  • WA, USA
Ирка, намерих за нужно да се "обяснявам" по темата за майчинството, за да покажа, че оставането в къщи в САЩ не винаги е равноzначно на недостатъчно памперси или нови дрешки, а загуба на дома ми, кредита ми, и всичко което произлиза от това. Съжелявам че съм ти прозвучала като обидена, мислех че споделяме опит.
 Май и аз нещо не мога да ви хвана интонациите напоследък. А пък даже не съм и близо до ПМС.  Peace

# 353
Аз хич и не мисля да се включвам в дискусията за БГ и обратно, само исках да кажа на Мис Дива, че ако ще ти е успокоение, ако те бяха пратили тук, далече от половинката ти " по задължение" и тук щеше да се чувстваш по същия начин. Не ти говоря празни приказки, говоря ти от опит. Ти си нова в темата и не знаеш, но аз бях 6 години разделена от съпруга си в БГ, като той се прибираше само за по месец и нещо на година докато учеше.
После, когато вече не исках да идвам тука, след всичко, което преживях и ми се стовари отгоре през тези 6 години...те най-накрая ми дадоха виза. Аз с цялото си същество не исках да идвам тука. Естествено, първите 6 месеца бяха кошмар, въпреки, че бях с половинката си.
Прибрах се в БГ...стоях 4 месеца и после премисляйки всичко се прибрах в САЩ по собствено желание! Ами мога да кажа, че всичко се преобърна в този момент! Просто съм на 180 градуса от това, което бях преди това.

С това не омаловажавам това как се чувстваш, нито с какво се сблъскваш, просто искам да кажа, че го гледаш под лупа в момента. Аз съм го изпитала и в двете страни, и в БГ, и в САЩ...и никъде не е приятно. Пожелавам ти по-скоро да свърши и да сте заедно. Все пак два месеца са доволно малко време!  bouquet

# 354
Благодаря,Ани.
След месец предполагам ще пиша нещо от рода на 'Братя и сестри,от България по-хубаво нема.Връщайте се,ОФЦИ такива'  Mr. Green

Това в кръга на шегата,разбира се.Няма да свикна,но с времето ще се науча да отсявам впечатленията си в моя полза.
Два месеца всъщност докато половинката дойде за малко тук на гости,иначе престоят ми е за неопределено време и свързан с неприятни задължения.

Хубав ден ви желая на всички.  bouquet

# 355
МВК, нямам думи за градината.  ooooh!
Дано скоро да намерите нова по-хубава и Плами бързо да забрави!

# 356
Ужас ,темата за БГ =тема табу  ooooh!. Какво стана значи за БГ или хубаво или нищо.... bishop
Ако някой се сърди да се сърди на репортерката дето е направила репортажа (българка),а не на бенс.

Вики, никой за нищо не се сърди на Бенс!
И съвсем не мисля, че смисъла на думите ми е бил за БГ или хубаво или нищо!

И понеже не обичам да оставам неразбрана пак ще се потретя  Grinning

Не ми харесва, че говорейки за БГ преекспонираме единствено негативите. Не ми харесва, че говорейки за негативите не се замисляме за икономическите и социалните процеси, които са предпоставка тези негативи да съществуват. Не ми харесва да сравняваме директно САЩ и БГ при положение, че двете страни са на различни стъпала в развитието си и да забравяме, че това, което е сега в БГ до не толкова отдавна е било действителност и тук. Не ми харесва, че забравяме за разликата в мащабите и фактът, че ако тук сме си намерили прилични, що годе състоятелни местенца със монолитна събкултура, която отговаря на "нивото ни", то това в никакъв случай не означава, че в съседното гето е много по-различно от действителността в някои части на Родината ни. Говорейки за мащабите ми кажете къде в БГ има толкова "затворени" райони, където достъпът на "простаците" да е лимитиран? Няма такива, дори баровските квартали в и около София не са такива! А сега си спомнете "стерилността" и финансово обусловения достъп до хубавите квартали тук - ще видите необразовани и ниско платени хора единствено и само като работници, поддържащи зеленината и чистещи басейните. И ако се повъртите повече от 10-ина минути бдителна съседка ще се обади на полицията да ви проверят какви се и що сте  Mr. Green - естествено, че престъпността ще е ниска в такива квартали, защото и полицията ще пристигне до 3 мин!

Не ми харесва, че забравяме удобно за културния шок, който е нормално да изпитваме в каквато и посока да се местим, всеки път когато го правим! Не ми харесва да мислим, че процентът на простаците е по-голям в БГ (как пък го изчислихме!?! как пък забравихме да погледнем статистиката и да видим, че процентът на хората със средно и висше образование е доста по-голям там?!?) Не ми харесва, че забравяме факта, че всяка година си позволяваме да обикаляме света по екскурзии за да си разширяваме мирогледа и да сравняваме собствения си опит с този на хора, които емигрират временно по икономически причини и спят по 5 човека в 1 стая на матраци, докато бъхтят по 18ч/ден за да се приберат с някой лев да си изхранят децата (в същото време ние сме общували с интелигентни и образовани хора на маса) - не, не е същото! Нито техните изводи ще съвпадат с нашите, нито техният мироглед - но те ще са толкова прави за себе си, колкото и ние за нас!

Не ми харесва и факта, че като се приберем в БГ представяме една доста едностранчива и половинчата истина за живота си тук и всеки път като седна с приятели споря, че американците съвсем не са тъпи, страната съвсем не е монолитен рай и парите не растат по дърветата. Не ми харесва, че съвсем спокойно тръгваме на ваканция и към Ямайка, и към Мексико и към всякакви не особено сигурни страни, а се притесняваме да отидем на ваканция в Родината си.

Не ми харесва, че не отчитаме факта, че чистотата, комфорта, хубавите пътища се правят с много пари - с тези пари, които сме платили като данъци или дори като месечни такси за собствените си имоти. В БГ данъчната тежест е несравнима, мисля, че всеки знае колко плащат родителите ни за недвижимите си имоти, такса смет, лендскейпинг, етц. Но е много лесно да плеснем във форум мнението каква мърсотия е там! Много е лесно да караме с превишена скорост към морето и да пъхнем петдесетачка на ченгето, а после ехидничко да коментираме ширещата се корупция! Много е лесно да нарушаваме законите, защото всички така правят, а после да се възмутим от беззаконието!

С две думи - аман от двойните ни стандарти!

И преди някой да ме попита от позицията на каква вода ненапита правя въпросните коментари ще напиша в прав текст, че и аз съм "виновна" по много от гореизброените точки и това, което съм написала съвсем не са нападки с цел някой да ми се почуства засегнат, а просто моите размисли по въпроса. Свобода на словото, евриуан  Mr. Green

# 357
нюборн, аз всъщност заради тебе влязох да пиша - много хубави снимки, замириса ми на пролет и ти благодаря за разходката. Не съм била на Белоградчишките скали и мисля да се поправя! Да знаеш, че и Америка има прекрасна природа, не помня къде отивахте (Вегас?), но в Югозападната част каньоните и националните паркове са спиращи дъха...

знаехте ли, че при деца на 10г, плуване по 1.5ч седмично в хлориран басейн после в дробовете се наблюдавал демидж колкото при възрастен пушач? ... http://swimming.about.com/od/allergyandasthma/a/chlorine_breath.htm

Последна редакция: ср, 19 май 2010, 17:18 от Лeни

# 358
  • USA
Мария, правилно решение сте взели. Дано намерите хубаво място за Плами  Hug.

Аз миналата година бях в БГ 3 месеца, не мисля, че бях на туризъм, но си бях с чистото съзнание, че след 3 месеца се връщам. Не съм се почувствала като Мис Дива. Оценявах всеки момент там. Много зависи как гледа на нещата човек и да вижда положителните неща. Детето ми беше много щастливо в България, проговори на български и имаше пряк контакт с мнооого роднини и приятели. За мен това е незаменимо.

Никога не сравнявам Америка с България. И аз съм обяснявала по 1000 пъти в БГ как не всички американци са тъпи и дебели, и животът в Америка не е манна небесна.

Лени, много интересно това с хлора. Аз съм тренирала плуване. Като знам в БГ как хлорираха здраво сигурно не малко съм изпушила.  Mr. Green

# 359
Спора не е БГ vs. Америка или обратното.
Тук освен интелектуалният напредък на децата ни, 80% от останалите теми са колко е лоша у4илищната с-ма, колко са зле застраховките, защо американците не знаят къде е Б-я или колко са тъпи, тъй като не са 4ели Марк Твен  ит.н. Това са негативите за тук и е напълно нормално да се обсъждат, като в процеса на обсъждане има и не много приятни или то4ни мнения. Лесно е когато по-голям процент от вас нямат американско с-во да се забравя за другите които имат. Много пъти не съм била съгласна, обиждало ме е отношението на някои, така както някои от вас приеха ли4но негативните мнения за  Б-я и казвате, 4е това е обида за децата ви, така е било и за мен и съм сигурна, 4е е така за другите с американско с-во. Това зна4и ли, 4е сме поамерикан4или тъй като с-вото и детето ми е нападнато по един или друг на4ин?!

Като се каза нещо негативно за Б-я и веднага има обидени и не може така да се говори за с-вата и приятелите там. Нека не забравяме, 4е вси4ки без изклю4ение имаме с-ва и приятели там и ако някой е имал трудности или е в културен шок, това не ознава4а директно, 4е мрази вси4ко и всеки там. Защо не се приеме, 4е на всеки разли4ни неща му правят впе4атления, но това в никакъв слу4ай не озна4ава, 4е сме станали по-големи американци от американците.  Ако използваме същата логика, когато се споделят проблемите за тук, да ви се каже, ами какво правите тук като толкова не ви харесва.

Не става на въпрос за спор между България и Америка, но няма на4ин да се избегне дори и подсъзнателно сравнение,тъй като това са държавите, в които сме живяли и живеем.
Ли4ният ми проблем  Laughing от в4ера е защо дабъл стандартс- защо можем да обсъждаме негативите за тук, но не може за Б-я.

Последна редакция: вт, 18 май 2010, 18:25 от benson10

Общи условия

Активация на акаунт