Работа без ТД по време на майчинство...струва ли си?

• 1 444
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте. Ето моя случай: в момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 години и тъй като закона позволява, намерих си допълнителна работа с втори трудов договор. Поради увеличаване на работата , моя работодател ме извести, че си търси нов служител, който да му е на разположение. Аз все пак трябва и да се грижа за детенцето си и явно не мога да поема повече дни и часове от предвиденото, обаче получих ново предложение от въпросния си работодател: той да ми прекрати договора , но аз все пак да работя по два дни в седмицата. Хем няма да ми плаща осигуровки, хем ще ми дава на ръка ПО-МАЛКО. Разликата няма да е голяма, но справедливо ли е? И преди всичко искам да знам какво рискувам , ако приема предложението. Някой знае ли каква глоба могат да наложат от Инспекцията по труда  на служител без ТД и рискувам ли обезщетението си от 240лв?
Благодаря предварително

# 1
не мога да ти отговоря на въпросите накрая - някоя потребителка с повече законови познания може да ти каже. но аз не бих се захванала да работя нелегално и не ми се струва справедливо предложението, което са ти отправили.

# 2
  • Пловдив
Не съм абсолютно сигурна, но мисля, че рискуваш обезщетението от 240 лв.

# 3
Ако от Инспекцията по труда те хванат без трудов договор глобата я плаща работодателя, ако не се лъжа беше 15 000 лв. Имаш право да работиш, когато си в отпуск по майчинство, но ти се плаща 1/2 от майчинството, т. е. ако ще трябва да връщаш нещо ще е половината, а не цялото майчинство. Така разсъждавам аз, дано да не греша. Иначе в тази криза все по-малко хора се замислят дали това, което правят е законно и аз не бих се наела да съдя някой, който работи без трудов договор.
Редактирам, за да добавя, че имаш право да работиш на граждански договор. Ако длъжността ти позволява, направете поне един фиктивен за всеки случай.

Последна редакция: сб, 08 май 2010, 21:04 от _Nat_

# 4
Искам да добавя, че естеството на работата не позволява да съм на граждански договор, тоест трябва да имам точно определено работно място. Иначе проблем нямаше да имам.
По повод последния отговор бих изяснила за другите мами : по време на Отпуск за отглеждане на дете до 2 години  майката има право на работа с втори трудов договор , при условие ,че в първия не е изрично забранено. Ако по принцип сте били на 8 часов работен ден  , имате право да работите още  4 часа на ден по втория си договор, тъй като закона позволява максимум 12 общо. Рових се в Интернет, отидох чак и в НОИ , за да съм 100% сигурна, че по време на втората ми година с Бебов имам право да работя и да получавам  цялото си обезщетение ( цели 240лв , смях! ) Оказа се , че имало такова "Указание", обаче не мога да цитирам. Важното е , че ни върши работа.  bouquet

# 5
  • Варна
по време на Отпуск за отглеждане на дете до 2 години  майката има право на работа с втори трудов договор , при условие ,че в първия не е изрично забранено. Ако по принцип сте били на 8 часов работен ден  , имате право да работите още  4 часа на ден по втория си договор, тъй като закона позволява максимум 12 общо. Рових се в Интернет, отидох чак и в НОИ , за да съм 100% сигурна, че по време на втората ми година с Бебов имам право да работя и да получавам  цялото си обезщетение.

Така е:
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=205295

Общи условия

Активация на акаунт