Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Фетална ехокардиография - защо, кога, къде?

 • 327 852
 • 823
 •   1
Отговори
 • www.bg-mamma.com
 • Мнения: 520
Съвременната медицина позволява диагностициране на голяма част от аномалиите на плода по време на вътреутробното развитие.
Най-честите вродени аномалии са вродените сърдечни малформации (ВСМ) . Установяването им по време на бременността става чрез фетална ехокардиография (ФЕ).
При феталната ехокардиография с помощта на ултразвук се изследват стуктурата и функцията на сърцето на плода. Изображение на сърцето се получава и при рутинното гинекологично ехографско изследване, но именно  феталната ехокардиография, извършена от специалист-детски кардиолог, позволява детайлната и експертна оценка на феталното сърце.

Рискът от ВСМ е по-висок при някои жени, при които се препоръчва специализирано изследване от детски кардиолог. Рискови групи са: случаи на ВСМ в семейството (родители или деца с ВСМ), нарушения в сърдечния ритъм, аномалии на други органи и системи при рутинното гнекологичното изследване, диабет, прием на медикаменти в ранната бременност, абнормна амниоцентеза,аборт или мъртво раждане. Рискът е по- голям така също и с напредване на възрастта на родителите.   Въпреки това липса на фамилност и познати рискови фактори има при около 70% от родените с ВСМ. Затова феталната ехокардиография е желателна при всяка бременна.
Най-добре е ФЕ да се извърши около 20 гестационна седмица (между 18 и 22 г.с.). от специалист-детски кардиолог, сертифициран за ФЕ, който дава експертна оценка на сърцето на плода. ФЕ фкусира изследването върху сърцето, поради което детският кардиолог може да не долови аномалии в други органи и системи.

Феталната ехокардиография установява структурните аномалии на сърцето (ВСМ), нарушенията в сърдечния ритъм (аритмии) и нарушенията на сърдечната функция.
Трябва да се знае, че някои сърдечни аномалии като леки клапни лезии, малки дефекти на камерната или предсърдната преграда и др. могат да не се установят пренатално
При откриване на ВСМ родителите, детския кардиолог и гинеколога ще дискутират перспективите и изхода на бременността. Поякога се налагат контролни изследвания. Планирането на мястото и начина на родоразрешение е особено важно ако предстои сърдечна операция.


От 15 април 2010 в София работи Абулатория за специализирана медицинска практика, чиято основна цел е извършване на фетална ехокардиография. Отлично обзаведения кабинет се намира в идеалния център на г. София на ул. ”Уилям Гладстон” № 17. Кабинетът е снабден със съвременен ехокардиографски апарат. В Амбулаторията работят специалисти-детски кардиолози от Национална кардиологична болница.

Доц. д-р Майя Павлова, д.м. е член на Европейската асоциация по детска кардиология, доайен във феталната ехокардиография в България, специализирала ФЕ в Канада.

Доц. д-р Анна Кънева, д.м. е член на Европейската асоциация по детска кардиология, завеждащ сектор по инвазивна кардиология и интервенционални процедури, сертифицирана за фетална ехокардиография.

Д-р Румен Маринов е старши асистент в Клиника по детска кардиология, сертифициран за фетална ехокардиография.Доц. Павлова, доц. Кънева и д-р Маринов ще отговарят в настоящата тема на Вашите въпроси, свързани с феталната ехокардиография и пренаталната диагностика на вродени сърдечни малформации.За допълнителна информация и записване за консултация - тел. 02/9804162

Последна редакция: ср, 19 май 2010, 13:30 от BG-Mamma™

# 1
 • Мнения: 11
Как мога да си запиша час за фетална ехокардиография ?

# 2
 • Мнения: 41
И аз искам да попитам кога предварително мога да си запиша час, за да не се окаже, че в седмицата която трябва да си  направя ФМ  няма часове и да ми кажат да отида в по-късна или по-ранна седмица.

# 3
 • София
 • Мнения: 39 121
в седмицата която трябва да си  направя ФМ
ФМ или ФЕ? Има разлика м/у двете изследвания.

# 4
 • Мнения: 11
Явно на място трябва да отида - не виждам координати на кабинета Confused

# 5
 • Мнения: 17
 Здравейте  , всички    настоящи и бъдещи  майки , които  посещават нашият  Форум!
Първо  пожелаваме  спокойна и  безпроблемна бременност на  Всички-  нека  да се  раждат  здрави  и  хубави  бебета- много !!!!
Двете  изследвания - Фетална морфология и Фетална ехокардиография са различни.
Разликата  между   -ФЕ  и ФМ  , е  първо различното време - Феталната ЕхоКГ  се  прави  между   18/20/ и 24 седм. от бременността  и второ  изследването  визира основно   специфичните  проблеми на  ФЕТАЛНОТО СЪРЦЕ и хемодинамиката на бебето , неговото "хранене" през  съдовете на  плацентата и  т.н.
 Телефонът  за  записване  в  кабинета е 02/9804162- всеки работен ден.
                                                             До  скоро във Форума 

# 6
 • Мнения: 1
Здравейте!
Радваме се, че проявявате интерес.
Прегледите в кабинeта стават с предварително записване на тел. 9804162. Така си пестим времето взаимно. Кабинета е на много удобно място в центъра на София, удобно за идване пеша или с градския транспорт. Паркирането е по-сложно и почти кошмарно, така че изберете сами.
Има разлика между фетална морфология и фетална ехокардиография. Първо от специалистите, които го извършват: ФЕ се прави от детски кардиолог , ФМ от акушер-гинеколог. Второ от целите- ФМ оглежда плода и търси изоставане в развитието, изследва органите /мозък, бъбреци, бял дроб и др. При ФМ може да се огледа и сърцето, но се препоръчва специалното изследване да се направи от детски кардиолог. Вродените кардиопатии са чести, много разнообразни и някои от тях много сложни.
До скоро във форума ...и в кабинета!
Доц. Кънева

# 7
 • Мнения: 377
Искам да попитам , прегледите са само за бременни или може да бъде прегледано и бебе ?????

# 8
 • Мнения: 17
Разбира се , че  може да се  прегледа и  дете - ние всички сме детски  кардиолози и работим в клиниката по Детска  кардиология - НКБ-софия!
                                    д-р Маринов

# 9
 • Мнения: 343
Здравейте бъдещи майчета!
Обръщам се към всички вас, защото бих искала да насоча вниманието ви към този наистина ВАЖЕН преглед! Аз не съм специалист, но съм майка, чието дете е със сърдечна операция. ФМ не е достатъчна, за да се установи евентуален проблем със сърчицето на бъдещото ви бебе. Малцина са и акушер-гинеколозите, които могат да извършат действително качествен ехографски преглед, но дори и те не са достатъчно подготвени, за да огледат добре сърчицето на вашето бъдещо дете. Понякога, дори и след раждането не винаги педиатрите установяват проблем и минава ценно време, което може да се окаже решаващо за живота на вашето дете, ако има ВСМ. Всеки си мисли, че това се случва рядко, че точно той надали ще изпадне в подобна ситуация и т.н. Но никой не знае какво му готви утрешния ден. За това ви призовавам - използвайте възможността специалистите да оценят риска от ВСМ.
За специалистите, които извършват феталната ехокардиография мога да кажа само едно - невероятни професионалисти и хора! Това да бъдеш лекар е призвание и смея да твърдя, че тези хора наистина работят със сърцата си. Всеки ден те се борят за живота на много деца и правят чудеса - в буквалния смисъл на думата. Моето второ детенце е едно от чудесата.
А на лекарите, пишещи тук искам отново да кажа БЛАГОДАРЯ за грижите, за това, че се преборихте за живота на детето ми, за отношението, за търпението и за още хиляди други неща! Прекланям се пред Вас!

# 10
 • В сърцето на моите съкровища...:)
 • Мнения: 622
Здравейте,

Обръщам се към Вас със въпрос и  молба за допълнителна информация и разяснение.
Днес бях на редовният ми преглед от ЖК, на който наблюдаващия ме лекар установи екстрасистоли при сърдечната дейност на бебето. Насочи ме към специалист за допълнителен преглед, който ще бъде в петък. Въпросът ми е, доколко това явление представлява притеснение, за нас с бебето? И можете ли да ми разясните евентуални причини, които биха могли да го породят? Какъв е Вашият съвет в тази ситуация?
Предварително благодаря!

# 11
 • Мнения: 17
Здравейте , обикновено  екстрасистолите  са  често и доброкачествено  явление и не  представляват заплаха за бебето.
Макари  рядко  обаче те  могат  да  преминат  в  тахикардия - ускорен  пулс на бебето и това е сериозно състояние.
Причините  са много и не  всички са ясни , но  едно е важно - необходим е  преглед при  Детски  кардиолог  с Фетална ЕхоКГ  на плода и изясняване  вида и  причината за това ритъмно  нарушение.
Много е  важно то да се  проследи , защото понякога екстрасистолите изчезват , после отново се  появяват.
Бъдете  внимателна и се  обърнате  незабавно  към специалист Детски  кардиолог.
Ако  имате други въпроси сме на линия!

# 12
 • В сърцето на моите съкровища...:)
 • Мнения: 622
Здравейте Д-р Р.Маринов ,

Искам да благодаря за отговора Ви и да споделя, че на прегледа, който беше в петък след проведената фетална ЕхоКГ и фетална морфология не се установи нарушение при сърдечния ритъм, както и във нормалното функциониране на сърцето. Оказа се, че явлението е било моментно, без повод за притеснение. По препоръка на доктора ще проследим процесите отново след 25г.с.

Благодаря още веднъж, както за полезната информация, така и за темата във форума, чрез която можем да намерим разрешение на притесненията си!

# 13
 • Мнения: 950
Здравейте!Аз съм в 12.6 дни и тъй като БХС показа повишен  ЧХГ (при макс граница 92 аз имам 125),но при наличие на носна кост и нормална NT 1.6мм гинекологът прегледа някакво пулсиране в съд,който показа промяна като при СД.Искам да питам колко често се среща СД със сърдечен проблем,при който NT да остане нормална?Дано съм обяснила горе-долу ясно...Благодаря!

# 14
 • Мнения: 8
Здравейте , среща се и  бебе с тризомия 21 и нормална нухална гънка!
Решението е на Вашият акушер гинеколог , но мисля че трябва да направи амниоцентеза и в 18-22 седм.да Ви изпрати при нас.

Р.С. Моля Ви нека въпросите и съкращенията да са по- ясни и по- пълни!
Форумът е за хора с немедицинско образование !
 д-р Маринов

Общи условия

Активация на акаунт