Фетална ехокардиография - защо, кога, къде?

• 347 468
  • 844
  •   1
Отговори
# 825
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Нилi91
Първо - честито за добрият развой на събитията - към момента се предвижда да имате сърдечно здраво бебче!

В заключението пише, че д-р Маринов все пак е забелязал дребен детайл, от който обаче не бива да се притеснявате. Тези дреболии са написани, за да го има документирано и да може да се проследи в бъдеще, но не се очаква да дадат отражение на здравето на детенцето.
Да не забравите, като се роди мъникът да го запознаете с доктора Blush

Примерно, моята Мая има съвсем леко повишена пропускливост на една от сърдечните клапи - цитирам "изпуска тука 2-3 еритроцита в повече", но това е състояние, с което живеят изключително много хора по света и не изисква никакво действие.

Бъдете спокойна!
Ако има какво да бъде казано и трябва да се знае, доктора няма да Ви го спести!

Лека бременност! Hug

# 826
Нилi91
Първо - честито за добрият развой на събитията - към момента се предвижда да имате сърдечно здраво бебче!

В заключението пише, че д-р Маринов все пак е забелязал дребен детайл, от който обаче не бива да се притеснявате. Тези дреболии са написани, за да го има документирано и да може да се проследи в бъдеще, но не се очаква да дадат отражение на здравето на детенцето.
Да не забравите, като се роди мъникът да го запознаете с доктора Blush

Примерно, моята Мая има съвсем леко повишена пропускливост на една от сърдечните клапи - цитирам "изпуска тука 2-3 еритроцита в повече", но това е състояние, с което живеят изключително много хора по света и не изисква никакво действие.

Бъдете спокойна!
Ако има какво да бъде казано и трябва да се знае, доктора няма да Ви го спести!

Лека бременност! Hug
Много благодаря за успокоението! Доктор Маринов е страхотен лекар и наистина не каза нищо, което да трябва да ме притесни, но като взех да чета това в листа……
Дано наистина всичко е наред. Радвам се, че и при вас и вашето момиченце всичко е наред.

# 827
Здравейте, между 9-10 г.с на ехографски преглед ми откриха завишена нухална транслуенция 4.2мм. Доктора ми съответно ми препоръча задължително да направя пренатален тест, който аз така или иначе планирах. Все още не съм го пуснала, защото чакам да стана 11г.с + за да не рискувам да имам малка фракция.
От всичко което чета през последната седмица разбирам, че освен някакви генетични проблеми, много често това е индикация и за сърдечни дефекти. По този повод съм решила на 100% на направя и фетална ехокардиография, ако естествено изобщо докарам до тези седмици. Предполагам, че ако пренаталния излезе позитивен за някой синдром ще ми препоръчат аборт.
Междувременно надявайки се на негативен резултат от теста, аз реших да си организирам преглед в София при д-р Михова и с измолваме от моя страна успяха да ме вмъкнат за преглед точно в 16та + седмица. Четох много добри отзиви при нея и смятам че преглед при нея + консултация от генетичен консултант ще ми дадат повече яснота за последващи изследвания, вкл нужда от амниоцентеза за отхвърляне на още потенциални заболявания.
Проблемът ми е, че съм от Варна и това идване съответно ще ми е свързано с повече грижи и разходи и бих искала да съчетая нещата като направя ако не същия ден, то поне следващия фетална ехокардиография. Проблема е, че прочитайки цялата тема, а и други теми оставам с впечатление,.че този преглед е препоръчителен след 20 седмица.
Въпроса ми е дали би било твърде рано в 16+ да направя все пак една консултация и ако доктора прецени че има някакви съмнения, съответно да пътувам 2ти път след около 21-22 седмица.
Просто съм в такава чуденка, чета всеки ден един тон информация, проучвания на чуждестранни гинекологични асоциации и лечебни заведения, отделно форуми в които има хора със същите лоши прогнози и се лутам между отчаянието и надеждата.
Притеснението ми е да не напреднат много седмиците и да бъде рисково.прекъсвснето на бременността, с предна плацента съм и с едно секцио зад гърба си.

# 828
Само да уточня, че д-р Михова прави фетална морфология, за фетална ехокардиография трябва да се запишете при кардиолог. Горещо препоръчвам д-р Маринов.
От д-р Михова аз съм много доволна, правих при нея третата ФМ, беше обстойна и внимателна.
Д-р Маринов също е прекрасен специалист и много внимателен, той може най-точно да Ви каже как стоят нещата по отношение на сърцето.
Относно седмиците, вижте на сайта на Болница Надежда, там по спомен пишеше кое кога се прави и доколкото знам, го спазват.
Успех и дано тревогите са напразни!

# 829
Да, точно това имах предвид, да успея да направя няколко прегледа, освен при д-р Михова, да мина генетичен консулт и да съчетая с фетална ехокардиография. От прочетените мнения също се насочвам към д-р Маринов.
Виждам че официално е препоръчително да се прави прегледа след 20 седмица, затова попитах дали по - рано ще е информативен също, предвид че в 16 седмица ще мога да бъда в София.

# 830
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Да, точно това имах предвид, да успея да направя няколко прегледа, освен при д-р Михова, да мина генетичен консулт и да съчетая с фетална ехокардиография. От прочетените мнения също се насочвам към д-р Маринов.
Виждам че официално е препоръчително да се прави прегледа след 20 седмица, затова попитах дали по - рано ще е информативен също, предвид че в 16 седмица ще мога да бъда в София.

Розичка, малко е относително дали ще се види нещо в 16 ГС от прегледа при д-р Маринов. Аз отидох при него в 18 ГС, защото вече имах информация за дясна аортна дъга + излезли генетични резултати от амниоцентеза, които бяха добри - в смисъл няма никакви генетични аномалии от изследваните - най-често срещаните тризомии - синдром на Даун, на Едвардс и на Патау + още един синдром, заради зясната аортна дъга - на ДиДжордж.
Прегледа ме, но ме повика отново в 20 ГС. Просто каза, че бебето е много малко и не се виждат добре нещата, но така или иначе - диагнозата му поставена в 18 ГС, се потвърди и в 20. Просто се виждаше по-ясно кое колко е голямо и колко повредено.

Лекарката, която в 16 ГС видя проблем със сърцето, уви вече не живее и не работи в Бг.
Така или иначе ще пътуваш. Прегледа е платен. Ако не ти е проблем, запази си един час и за д-р Маринов. Пък, ако е рано - ще те извика пак.

От супердок донасям инфо, че прави феталните ЕхоКГ само в болница Надежда.

Успех и здраво бебе желая от сърце!

# 831
Здравейте, мамита! Бях на ФМ в 20г.с. И на прегледа лекарката установи "хиперехогенен фокус на лява камера". Това било един от маркери на Даун, но няма други маркери. Правихме и пренатест, според който всичко си е наред.Каза също че 99% от бебетата го имат това и до края на бременността ще се махне от само себе си . На някой от вас казвали ли са такова нещо и как се рязвиха нещата
Благодаря!

# 832
Отидете на фетална ехокардиография, препоръчвам доктор Румен Маринов.

Здравейте, мамита! Бях на ФМ в 20г.с. И на прегледа лекарката установи "хиперехогенен фокус на лява камера". Това било един от маркери на Даун, но няма други маркери. Правихме и пренатест, според който всичко си е наред.Каза също че 99% от бебетата го имат това и до края на бременността ще се махне от само себе си . На някой от вас казвали ли са такова нещо и как се рязвиха нещата
Благодаря!

# 833
Присъединявам се към препоръката за д-р Маринов. Много мил и спокоен човек и чудесен професионалист.

# 834
Дикторката, която прави прегледа изпрати всички материали (снимки, видеоклипове) на доктор Маринов. Той е върнал обратна връзка със заключение, пе няма нищо притеснително. Предполагм е съшият доктор Маринов, за когото и вие говорите- в Надежда работи и се занимава с детска ехокардиография

# 835
Дикторката, която прави прегледа изпрати всички материали (снимки, видеоклипове) на доктор Маринов. Той е върнал обратна връзка със заключение, пе няма нищо притеснително. Предполагм е съшият доктор Маринов, за когото и вие говорите- в Надежда работи и се занимава с детска ехокардиография
Той ще да е. В момента само в "Надежда" - мисля, че, прави фетална ехокардиография.
Аз бих се доверила.

# 836
Отидете на фетална ехокардиография, препоръчвам доктор Румен Маринов.

Благодаря!

Ако при замерване на плода който се прави в 13 -14 г.с всичко е нормално, не се притеснявайте детенцето ще е добре

# 837
Единственото "притеснително" в 13та седмица беше нухална гънка 2,6 мм, заради която правихме пренатест и той отхвърли 3 синдрома-Даун, Пату и не помня третият.
Сега във 22ра седмица не се видя нищо друго освен този "хиперехогенен фокус на лява камера".

# 838
Здравейте, има ли някой на който са му открили "хиперехогенни фокусчета в поддържащия апарат на МК и ТК" при фетална ехокардиография в 21 г.с.?

# 839
Здравейте бебето ми е 19 седмица и е ин витро и имам хашимото като в момента е в нормални стойности досега следящия ми лекар не ми е казвал за фетална ехокардиография и не знам нужно ли е да си записвам час трябва ли следящия да чакам да ме изпрати ?

Общи условия

Активация на акаунт