Тайните на съвместното съжителство?

• 5 301
  • 63
  •   1
Отговори
  • в реалността
Казват, че за да е успешно съвместното съжителство (с брак или без брак), една връзка трябва да се крепи на любов, уважение, търпение и компромиси. Теорията е ясна. Но на практика как да намерим правилния баланс?

Питането ми е мотивирано колкото от нужда за съвет, толкова и от чиста потребност просто да се оплача, защото ми е натежало на душата в момента Confused Наскоро с приятеля ми се решихме да заживеем заедно. Напуснах работа и се преместих в изцяло непознат за мен град. И за миг не се съмнявам, че това беше правилния избор, но има моменти (като днес), когато ми докривява. Осъзнавам, че основната причина не е в него, а в мен. Търся си работа, но засега без резултат. Чувствам се безполезна, един вид социален аутсайдер. Колкото и да се опитвам да гледам позитивно на нещата и да не се самосъжалявам, не се получава. Съществуването ми в момента се свежда до спане, готвене, чистене и интернет. Стоя вкъщи и на моменти имам чувството, че бавно полудявам. Излизам един-два пъти в седмицата, колкото да се разходя за малко. Не познвам никого тук, няма с кого да изляза на кафе и една дума да си кажа. През повечето време стоя вкъщи и се е случвало по 4-5 поредни дни да не излизам въобще. Докато не си намеря работа съм свила разходите до абсолютния минимум , така че за дрешки, екскурзии и забавления пари няма. Приятелят ми работи допълнителни часове, за да 'скърпим' бюджета докато и аз започна работа и си стъпим на краката. Уморен е, разбирам го и се опитвам да не му придирям. Поела съм засега цялата домакинска работа, но вътрешно се бунтувам. Равноправието в една връзка за мен диктува разпределение на задачите. На няколко пъти го моля да ми помогне и да свърши някои малки неща, но все или няма време, или е уморен или пък няма желание, защото било уикенд и времето било за почивка, а не за домакинстване. Гледам да не влизаме в такива банални спорове. Наистина работи много, наистина няма време, разбирам, че през малкото свободно време през уикенда предпочита да прави по-приятни и релаксиращи неща. Но от друга страна не искам още от началото на съвместното ни съжителство да се научи, че задачите из дома са само моя грижа.

Как се създават/променят навици при съвместното съжителство, така че да не се трупа негодувание от ничия страна?

Не съм привърженичка и на идеята, че една двойка трябва да прави всичко заедно. Лично за мен е хубаво и редно да имат свои собствени приятели и забавления от време на време. Но положението в момента е такова, че единствения ми приятел и забавление е ТОЙ. И усещам, че започвам да предявявам странни претенции, които при нормални обстоятелства не бих изявила. Ето, например, 5 поредни уикенда не сме правили нищо заедно. Снощи го направих на въпрос и се скарахме. Но след като по цял ден стоя вкъщи, искам поне през уикенда някакво развлечение. Първата събота ходи да помогне на вуйчо си с някакъв ремонт, втората - ходи почти цял ден футбол с приятели да играе, третата - наложи се да работи, четвъртата - имахме гости от друг град, а за тази събота пак има планове. А аз пак ще стоя вкъщи, ще чистя и ще блея пред компютъра. Ако имах работа и собствен живот, щях да гледам на нещата по различен начин, но уви, такова е положението в момента. И се питам, кой е правилния подход? Да си мълча и да не създавам излишно напрежение в момента, защото това как се чувствам е следствие предимно на собственото ми безработно и безпарично състояние? Или да му извадя душата с памук, с оглед на това че както тръгне съвместното съжителство отначало и каквито навици и рутина се създадат, така ще е и вбъдеще? И в тази връзка, как се вади душа с памук? Simple Smile

# 1
  • София
Осъзнавам, че основната причина не е в него, а в мен.

Виж, в това не съм убедена.
От целия ти пост в мен остана едно усещане, че ти си променила целия си живот, а той неговия - никак. Точно в ситуация като вашата, за мен е абсолютно безумие да не прекарвате уикендите си заедно, абсурд просто. Още повече виждам, че ти драпаш и правиш за каквото се сетиш (търсене на работа, разходки сама, домакинстване), а той не виждам с нещо да допринася за комфорта във връзката ви.
Нормалното е да е с теб, приятелите му да ви станат общи, излизанията, забавленията, както и задълженията - също.

Така ми се видя на първо четене картинката отстрани де, не претендирам да съм идеално права. Но понеже преди година и нещо преживяхме нещо подобно, но с обратен знак - той се премести при мен - мога да вляза в ситуацията. И честно ти казвам, че ама и за секунда не ми е минало през ума през свободното си време, особено в първите най-трудни месеци, да го зарежа пред телевизора, а аз да замиткосвам с приятелки. Идеална сметка си давам какъв стрес е било това за него и колко сме си нужни един на друг, за да преодолеем първоначалните турбуленции.

За съжаление съвет не мога да ти дам, не се сещам просто какъв - само исках да споделя това, за да не хвърляш цялата вина върху себе си, защото според мен не е така.

# 2
Ами.. можеш да го помолиш да те запознае с приятелките или жените на неговите приятели. Излизай повече, нищо че си сама, ходи по кафета, все ще се запознаеш с някой. Това че си поела изцяло домакинството ми се струва редно при вашия случай - той работи, ти се грижиш за дома - така е честно. За какво искаш да ти помага, деца доколкото разбирам нямате? Или ти искаш хем да работи, хем и в къщи да ти помага, въпреки че ти не работиш за момента? Когато ние нямахме дете, аз също се грижех изцяло за къщата, но откакто имаме дете домакинските задължения са разпределени по равно.  Аз тледам детето и върша домакинска работа, той работи и върши домакинска работа. Така е справедливо според мен. Не се притеснявай че така ще го научиш- само на тебе да чака за къщната работа. Тея неща търпят промени, като се роди дете става различно. То си е и до мъж де, но поне при нас няма никакво разделение да женска и мъжка работа.

Последна редакция: чт, 13 май 2010, 13:23 от Babe factor

# 3
На доста тъпа схема си се вързала. Ако първо си беше намерила работа, а чак после да се преместиш, сега нямаше да ги имаш тези притеснения, които всъщност са основателни.
Но няма смисъл да мрънкаш и да чакаш. Действай и гледай да взимаш от живота това, което искаш. Организирай нещо за уикенда и му кажи какво ще правите. Времето е хубаво - идете на пикник. Ако пак отиде на футбол, иди и ти и занеси сандвичи за бандата, после сядаш с тях на бира. Хем ще опознеш приятелите му, хем нещо ще правиш.
И си намери физическо занимание - помага на психиката много. Ако нямаш пари за пилатес и други лиготии, винаги можеш да си определиш час за тичане/ бързо ходене на 5 км. например.

А за домакинството - включвай го без натякване. Казваш, че чистите и му оставяш някои задачи. Ако не ги свърши веднага или въобще, не вдигаш скандал. Но другата седмица пак му ги даваш, докато асимилира, че са си "негови".

# 4
Здравей,

Била съм в тази ситуация и добре си спомням състоянията, които ме обземаха от време на време. Право куме в очи (дет' се вика) - вади душата с памук. Навиците от началото на връзката (поне в моя случай) наистина се променят много бавно и с огромно търпение - както при дете. Напрежението в някакъв момент ще се усети, независимо колко се стараеш да се сдържаш. Нещото, колкото и глупаво и безполезно да звучи, което ми е помагало в някаква по-сериозна степен, е приказването с изключително количество метафори. Моят мъж трудно издържаше на дългите разговори от сорта, че се чувствам като затворник между четири стени и трябва да чакам едва ли не на него, за да си купя кремче за лице примерно. Трудно ми беше да обясня така, че наистина да вникне в смисъла на думите ми, защото, честно казано, на десетата минута от всеки такъв разговор или ми идеше да се разплача от собственото си безсилие, или ми се искаше да не съм си отваряла устата. Когато започнах да илюстрирам мисълта си с все повече метафори - сякаш и за двама ни беше по-лесно да погледнем нещата отстрани и да си дадем сметка за "чуждия чепик". Колкото и да сме казвали, че разбираме позицията на другия, все пак в един момент бяхме на нокти, че колкото и да сме и двамата прави, продължавахме да се изнервяме взаимно с изискванията и желанията си. Докато с някакво как да кажа външно обяснение, обективността се получаваше в доста по-голяма степен. Та тъй - надявам се дори и с малко, да съм ти била полезна. А иначе - стискам ти много палци да успееш бързо да създадеш някакъв, бил той и малък, социален кръг. Стана ужасно дълго Simple Smile - сори. Успех!  Hug

# 5
Хм, тази ситуация ми прилича на ситуацията когато родиш и си няколко месеца вкъщи с малко дете, всички работят, само ти не, не излизаш кой знае къде освен до кварталната градинка, където ако се запознаеш с други майки добре, ако не ..
Свиваш разходи, щото памперсите и пюретата скъпи, пък майчинството не е като заплата.
Цялата домакинска работа на тебе се пада.
А той защо не ти помогне да се впишеш в неговата компания ? Неговите приятели нямат ли приятелки ? На първо време те биха могли да ти бъдат дружки за кафе например или да отидаш на обиколка по магазините /не е задължително да купуваш нещо/.
Струва ми се нещо се изнизва твоя  Thinking
Пък за домакинството нямам думи - като тръгнеш и ти на работа кой ще го върши това, дето ти сега го правиш ? Той тогава нали пак ще работи, нищо няма да му стане ако изхвърля боклука, трие праха, обира паяжини, мие прозорци, поеме миене на баня, миене на фурна и котлони, подмяна на олиото във фритюрника примерно, пазаруване. Нарочно говоря за тези неща, щото са ежеседмични или ежемесечни т.е. искат няколко свободни часа да отдели за цял месец - не е толкова трудно. А изхвърлянето на боклука - на път за работа, пазаруването - на връщане, по списък, който ти правиш.
За теб остава готвене, пускане на пералня, миене на чинии /това пак може той да го прави, ама като почнеш работа, че да е справедливо  Mr. Green/, прахосмукачка.
Ако ходиш след него да му събираш дрехите от пода - спри и му кажи да си подрежда нещата /за всичко важи/ и ще видиш, че подреждането става за 5 минути когато няма какво да се прибира.
И още мога да измисля, но струва ми се стана ясно.

# 6
На мен ми се вижда абсурдно, че сте се събрали да живеете заедно, а човекът предпочита да си прекарва свободното време все с някой друг. Та вие изобщо нещо правите ли заедно? Не смятам за проблем ти да се грижиш за домакинството, докато си намериш работа - все пак с нещо трябва да компенсираш това, че той те издържа за момента. Но за другото наистина ми е много странно как няма желание...  Confused

И аз бих те попитала - той като излиза, защо не те взема със себе си? И какво е това цял ден да играе футбол? И моят приятел играе футбол, но не по цял ден, то си е физически невъзможно...

В малък град ли сте или в голям? Защо не пробваш да намериш някакво занимание, да се срещаш с хора? На по колко години сте?

# 7
Ванили както винаги.. Peace

Мирандина, много добре те разбирам - и аз бях така в началото. Сама, в неговия град, без работа и тн. Че и интернет нямаше в ония години..и мобилните телефони бяха рядкост.. #Crazy ooooh!

Но оцеляхме някак си.
Приобщаваш се бавно към неговите навици - излизаш с него, където е и той, опознаваш приятелите му и тн.
Ако не го направиш - ще ближеш рани много скоро..  bouquet

И все пак не ме слушай много -щото моят хубовстник вече е в графата "бивш съпруг".. Sunglasses Joy

# 8
Знам, че "запис" звучи ужасно тъпо, обаче искам да следя темата, понеже съжителствам от дни...

# 9
  • Русе, България
Мога само и аз да споделя скромния си опит, че от малко повече от месец и половина и аз се изнесох от къщи и заживях с приятеля си (скоро мой съпруг  Heart Eyes ). Макар да не съм сменила града, се преместих от единия край в другия и сега не просто няма с кого да излизам (защото приятелките ми от много време вече не живеят в Русе и се виждаме само когато се приберат), но и не познавам района, не срещам познати лица нито в близкия магазин, нито на улицата. По същия начин разчитам на моя човек да излизаме двамата и с това се изчерпват до голяма степен забавленията ми. Но все пак си намирам работа за през деня, за да не скучая. Чистенето е сто пъти по-забавно на фона на някое радио предаване.  newsm18 Гардеробът е хубаво честичко да се преподрежда. Домакинската работа не ме плаши, убедих се, че тя ще падне поне за момента изцяло на моите плещи, защото момчето ми хич не го бива и предпочитам сама да свърша, каквото е нужно.
"Тайните", за които питаш, са да го увлечеш в разговори за себе си и това, как е минал твоят ден; да излизаш повече с него, нямам представа с какво се занимава любимият ти, но ако имаш възможност, го посещавай в обедните почивки, носи му нещо сладичко, което да го зарадва и да го накара да си мисли за теб през деня. Не искам да повтарям публикацията на Vanilli, нейните съвети са много добри. И, като за финал, едно позабравено занимание, което може да се окаже много приятно и ползотворно - издай си карта за градската библиотека (не повече от десетина лева ще е годишната такса) и я посещавай следобедите. Нещо като "ретро интернет", но поне не си "заключеник в мрачен затвор" и си сред нови, интересни и интелигентни хора.   154uu

# 10
Ок де той не може ли да ти помогне малко в търсенето на работа?

# 11
Логично е, ти като не работиш да поемеш по-голямата част от домакинството, той да поеме частта с доходите. С това сме съгласни вички. Аз обаче се чудя ти преди да вземеш решение да се преместиш при него не сте ли обсъждали какъв ще бъде съвместният ви живот? Не си ли го питала нещо за приятелите му и техните половинки? Не те ли е запознавал с тях? Не сте ли си мечтали за уикенди само двамата някъде сред природата, или екскурзия до някое близко място ( не изискващо много средства ), или да си лежите по цял ден в леглото да се гушкате и да правите секс? Не сте ли си говорили как ще споделяте времето си?

# 12
Бях в подобна ситуация преди 5 години,когато се преместих в София(аз съм от Пловдив),заради мъжът ми(тогава приятел).Напуснах работа,зарязах приятели и много,много мечти и дойдох тук,вече бременна и не знаех какво ме чака.А бяхме заедно едва от 5 месеца,от които се виждахме уикендите.Всичко това което правим,ако това ще те успокои ни определя като по силната половина.
Не смятам че трябва да разчиташ на него да ти търси работа и приятели.Не си ли помогнеш сама,никой няма да го направи.Отвори сърцето си за нови приятели.
Аз съм доста затворен човек,но ми се наложи да се променя за пореден път,за да не изпадна в тиха лудост.И мога да ти кажа че вече имам много повече приятели тук,от колкото в Пловдив за 25 години.Но и мъжът ми никога не ме е изоставял и психически и физически и ме е подкрепял във всяко едно мое състояние и начинание.Той винаги е бил зад гърбът ми,както се казва.
Поговори с него за своето емоционално състояние,за това как се чувстваш и какво преживяваш.Пожелавам ти успех Peace

# 13
И аз съм минала през това....няколко пъти!И не само в друг град,ами и в друга страна отидох.Но аз съм много контактен човек и бързо създавам приятелства,така,че това за мен не е било проблем.
Чудя се,дали не съжаляваш,за тази своя крачка?А това,че си самотна си личи и никак не е хубаво.Да се надяваме,че ще отмине този кофти за теб период.А ти всъщност в кой град си?

# 14
  • в реалността
Не е като да не прекарваме никакво време заедно. През седмицата сме всяка вечер заедно. Разкъсва се между работа и роднински задължения, така че когато има възможност да е вкъщи, просто иска да релаксира. И аз ако бях на негово място така щях да съм. Много добре зная какво е след 10-12 часов работен ден да се прибереш и единственото, което да искаш, е да си вдигнеш краката на дивана и да гледаш тв. Но тъй като аз в момента съм по цял ден вкъщи, ден след ден след ден, дойде ли уикенда просто не ме свърта на едно място вече. Не мисля, че би било редно да го спирам да се вижда с приятели. В крайна сметка само един път в седмицата е, и то не всяка седмица. Не е като да хойкат по заведения и жени, просто ходят да играят футбол или тенис и да изпият по бира. Но мрънкам, защото напоследък се наредиха няколко такива 'самотни' почивни дни, затворена между четири стени... и започвам да се дразня (нещо, което би било неоснователно при нормални обстоятелства, но живота ми в момента не е много нормален Confused) Неговите приятели и те са с професии, които изискват дълги часове на работа, а повечето дори работят в различни градове и не са обвързани. Има една единствена двойка, но с момичето не мога да се сприятеля особено, опитах, много сме различни, няма какво да си кажем.

А дали сме разговаряли какъв ще ни е съвместния живот и как ще си споделяме времето, разбира се че сме говорили. Но теорията е едно, а какво се случва на практика - друго. Затова и зададох въпроса 'докъде трябва да се простират границите на търпението и компромисите в началото на съвместното съжителство'.

Благодаря за моралната подкрепа  Hug Много добре осъзнавам, че животът е такъв какъвто човек сам си го направи! И не възнамерявам да бездействам и да се вайкам по форумите безкрайно. Просто днес ми беше нещо натежало и имах нужда от малко перспектива.

Общи условия

Активация на акаунт