Редно ли е жена на 62 години да осинови дете?

• 25 742
  • 400
  •   1
Отговори
# 300
За мен е нормално. Снощи по някаква ТВ даваха осиновени деца от семейства в чужбина. Едната жена изглеждаше над 70. Беше изгледала няколко такива осиновени деца. Защо в чужбина да може а у нас не. Съгласна сам че трябва да има критерии за здравословно състояние а също и други като материално състояние.

Да съгласна съм че жената изглеждаше стара, но ти видя ли колко голямо е осиновеното дете вече ? Тази жена (без да знаем на колко години е сега) го е осиновила като по-млада най-малкото, а детето не е било малко, и сто на сто е имало установени навици от живота в дома. 
честно казано, по въпроса с осиновяването в България ми се струва, че просто българите сме прекалено придирчиви, затова чужденци имат по-голям успех от нас в осиновяването.

# 301
  • София
А за осиновяването четох, че е поискала дете около  5-години /а не както се пише пеленаче/. И е казала, че при по-голямо дете трудно ще се справи с изградените навици от социалните домове.  Обаче социалните работнички са се обидили на изказването за навиците и са и отказали, и без това е била извън възрастта за осиновяване.

Пределна възраст за кандидат-осиновители според българските закони НЯМА.

Мислиш ли, че е така. Аз съм чувала, че трябва разликата в годините между майката и детето да е 40 години. Т.е тя по закон е могла да осинови около 20 годишен човек. Признавам, че не съм наясно, а това ограничение съм го чувала, без да съм чела закона.

# 302
А за осиновяването четох, че е поискала дете около  5-години /а не както се пише пеленаче/. И е казала, че при по-голямо дете трудно ще се справи с изградените навици от социалните домове.  Обаче социалните работнички са се обидили на изказването за навиците и са и отказали, и без това е била извън възрастта за осиновяване.

Мислиш ли, че е така. Аз съм чувала, че трябва разликата в годините между майката и детето да е 40 години. Т.е тя по закон е могла да осинови около 20 годишен човек. Признавам, че не съм наясно, а това ограничение съм го чувала, без да съм чела закона.
Има минимална възрастова разлика в годините на осиновител и осиновено, която да не се прекрачва.

# 303
След като преглежда внимателно документацията по казуса, председателят на Държавната агенция за закрила на детето установява, че Красимира Димитрова не е получила отказ да осинови заради възрастта й. Според нея докладът на дирекция "Социално подпомагане" - Русе, по случая е ясно мотивиран и убедително обоснован. Надя Шабани не разкрива подробности от него, но казва, че тя е настоявала да осинови малко здраво дете. "След направеното проучване експертите са преценили, че най-подходящо е на г-жа Димитрова да й бъде предложено да стане майка на по-голямо дете. Тя обаче не се е съгласила", разказва председателят на агенцията за закрила на детето и подчертава: "Осиновяването е процес, в който се търси най-доброто за детето семейство, а не дете за семейството."

"Желанието да родиш е по-голямо от всичко", признава една жена на 62
Цели 62 години тя не е можела да вземе решение да стане майка заради родителите си .Явно желанието тогава не е било толкова голяма.
Да родиш и да отгледаш и да възпиташ са доста различни неща.

# 304
А за осиновяването четох, че е поискала дете около  5-години /а не както се пише пеленаче/. И е казала, че при по-голямо дете трудно ще се справи с изградените навици от социалните домове.  Обаче социалните работнички са се обидили на изказването за навиците и са и отказали, и без това е била извън възрастта за осиновяване.
Я пиши къде го прочете ,че не намерих такова нещо.

# 305
  • София

честно казано, по въпроса с осиновяването в България ми се струва, че просто българите сме прекалено придирчиви, затова чужденци имат по-голям успех от нас в осиновяването.

Аз също мисля за това, но ми се струва, че 10 годишно дете, ако го изведеш в чужбина изцяло си променя навиците, докато тук не може. Просто от промяната на средата то започва да се държи по друг начин.

# 306
Не мога да разбера какво пречи на някои че тя е решила да роди на тази възраст.
Ами на нас лично и пряко не ни пречи ,но не задължително да мислим само за собствения си г.. .

Защо не говориш само за себе си, кой сте тези нас. И какво точно имаш впредвид с това Г..за какво точно е мислила тя като е предприела тази стъпка...знаеш ли?

# 307
  • Вън от пространство и време

На 100 % съм сигурна за България. В други държави има такива ограничения.

Има минимална възрастова разлика, но и тя не е задължителна в случай че съпруг/а осиновява дета на съпруг/а.

# 308
За мен е нормално. Снощи по някаква ТВ даваха осиновени деца от семейства в чужбина. Едната жена изглеждаше над 70. Беше изгледала няколко такива осиновени деца. Защо в чужбина да може а у нас не. Съгласна сам че трябва да има критерии за здравословно състояние а също и други като материално състояние. Това за мен са предрасъдъци.
А за българката родила на 62 просто нямам думи каква помия се изсипа върху тая жена. Самия факт че се обсажда толкова много този въпрос, означава че обществото ни е незряло и пак казвам пълно с предрасъдъци. Не мога да разбера какво пречи на някои че тя е решила да роди на тази възраст.

1. По първата засегната от теб тема  Simple Smile. Да, нормално е жена на 62 да осинови детенце, но не в кърмаческа възраст, каквато е била претенцията на Кр.Димитрова. Във филма, който си гледала, трябва да ти е направило впечатление, че детето: - е било на 9 години; - не е било желано от бг осиновители. Лично познавам самотна жена на 65, която преди 2 години осинови момче на 16, 17 години тук в БГ без абсолютно никакви проблеми или спънки от "лошите" институции. Социалните едва ли са се "обидили" на Кр.Димитрова, просто са преценили абсолютно адекватно, че човек, който се страхува да посрещне най-елементарните родителски трудности, едва ли ще  бъде добър осиновител.

2. По втората засегната от теб тема - ако се чудиш защо тази жена не е посрещната с бурни аплаузи от обществото, то лично теб ще те попитам:
Ако със сигурност знаеш, че децата ти  ще страдат в утробата ти, ще гладуват и няма да се развиват добре, поради простата причина,  защото 62 годишната ти матка няма как да бъде върната от миналото към нормално функциониране, ти ще продължаваш ли да опитваш да заченеш?

# 309
Не мога да разбера какво пречи на някои че тя е решила да роди на тази възраст.
Ами на нас лично и пряко не ни пречи ,но не задължително да мислим само за собствения си г.. .

Защо не говориш само за себе си, кой сте тези нас. И какво точно имаш впредвид с това Г..за какво точно е мислила тя като е предприела тази стъпка...знаеш ли?

За себе си говоря само.
Това ,че не ми пречи лично на моя живот не значи ,че не мисля за тези деца ,които още със раждането си търпят негативи.

# 310
  • София
След като преглежда внимателно документацията по казуса, председателят на Държавната агенция за закрила на детето установява, че Красимира Димитрова не е получила отказ да осинови заради възрастта й. Според нея докладът на дирекция "Социално подпомагане" - Русе, по случая е ясно мотивиран и убедително обоснован. Надя Шабани не разкрива подробности от него, но казва, че тя е настоявала да осинови малко здраво дете. "След направеното проучване експертите са преценили, че най-подходящо е на г-жа Димитрова да й бъде предложено да стане майка на по-голямо дете. Тя обаче не се е съгласила", разказва председателят на агенцията за закрила на детето и подчертава: "Осиновяването е процес, в който се търси най-доброто за детето семейство, а не дете за семейството."

"Желанието да родиш е по-голямо от всичко", признава една жена на 62
Цели 62 години тя не е можела да вземе решение да стане майка заради родителите си .Явно желанието тогава не е било толкова голяма.
Да родиш и да отгледаш и да възпиташ са доста различни неща.

Не съм сигурна, че ще го намеря, но ще опитам. Но обърни внимание на думите на Шабани в цитата то теб "малко здраво дете", не предполага само пеленаче както масово се пише.

# 311
За мен е нормално. Снощи по някаква ТВ даваха осиновени деца от семейства в чужбина. Едната жена изглеждаше над 70. Беше изгледала няколко такива осиновени деца. Защо в чужбина да може а у нас не. Съгласна сам че трябва да има критерии за здравословно състояние а също и други като материално състояние. Това за мен са предрасъдъци.
А за българката родила на 62 просто нямам думи каква помия се изсипа върху тая жена. Самия факт че се обсажда толкова много този въпрос, означава че обществото ни е незряло и пак казвам пълно с предрасъдъци. Не мога да разбера какво пречи на някои че тя е решила да роди на тази възраст.

1. По първата засегната от теб тема  Simple Smile. Да, нормално е жена на 62 да осинови детенце, но не в кърмаческа възраст, каквато е била претенцията на Кр.Димитрова. Във филма, който си гледала, трябва да ти е направило впечатление, че детето: - е било на 9 години; - не е било желано от бг осиновители. Лично познавам самотна жена на 65, която преди 2 години осинови момче на 16, 17 години тук в БГ без абсолютно никакви проблеми или спънки от "лошите" институции. Социалните едва ли са се "обидили" на Кр.Димитрова, просто са преценили абсолютно адекватно, че човек, който се страхува да посрещне най-елементарните родителски трудности, едва ли ще  бъде добър осиновител.

2. По втората засегната от теб тема - ако се чудиш защо тази жена не е посрещната с бурни аплаузи от обществото, то лично теб ще те попитам:
Ако със сигурност знаеш, че децата ти  ще страдат в утробата ти, ще гладуват и няма да се развиват добре, поради простата причина,  защото 62 годишната ти матка няма как да бъде върната от миналото към нормално функциониране, ти ще продължаваш ли да опитваш да заченеш?

Абе милa защо толкова навлизаш в нещата, какво толкова си се заела да се ровиш в живота на тази жена. Да разбрах че е било на 9 години момчето, а кой е казал че трябва да е кърмаче за осиновяване...и защо ти казваш кое е нормално и кое не. А за второто няма да отговарям на провокативния ти тон, само ще ти кажа че на тази жена са направени много излседвания преди да предприемат тази стъпка.
Приемам и разбирам мнението ти, но нали си съгласна че има хора и на друго мнение освен твоето?

# 312
 Laughing
Брях, от кои мои думи така ти се учести така пулса не разбрах...
Къде в поста ми видя императивен тон или неприемане на чуждо мнение също не разбрах? Да ровя в живота на тази жена - пази боже! Нито ми е работа, нито ме интересува.
Абсолютно никъде и в предишни дискусии по тази тема не съм говорила са правилно/неправилно,  морално/неморално. Писала съм, че решението и от моя гледна точка е неадекватно и нерационално. Писала съм, че за лекарския екип извършил манипулацията това е един зловещ експеримент. Това мисля и имам право да го кажа, а всички останали могат да се съгласят или да не се съгласят или въобще да ме игнорират...
Мнението ми е, че социалните са преценили адекватно, че тази жена няма да бъде добър осиновител за дете до 1 година, каквито са били нейните изисквания (това твърди самата КрДим. в едно от интервютата си).

# 313
  • Вън от пространство и време
Тъй като темата се върна към смисъла на първоначалното си задаване, искам да припомня, че осиновяването е вид мярка за закрила на детето и се прави изключително в негов интерес. Механизмът е - пред комисия се представя досието на дете, вписано в Регистъра за осиновяване към съответната РДСП и за него се търсят подходящи кандидат-осиновители. Ако детето е на възраст, на която за него могат да се намерят кандидат-осиновители с малка разлика във възрастта - те биват предпочетени, независимо от реда на подаване на документите именно заради интересите на детето.

Според мен най-вероятно К. Димитрова дори не е получила отказ, а просто са й казали, че шансът й да осинови здраво малко дете е почти нулев при положение че има много по-млади от нея кандидат-осиновители, които чакат за същото.

# 314
Sara, каквито и изследвания да са правени, това е тяло на 62 год. жена. Пораженията по съдовете, които захранват плацентата с кръв, а от там бебетата с храна, са неизбежни . Това го обясняваха лекарите. Освен това, като станеш на 62 год., моля те иди на гинеколог и да видим какво ще ти каже за състоянието на твоята матка. Май не знаеш, че с възрастта тя се видоизменя, поради функционалната си неизползваемост. Това също лекари го твърдят.

Тъй, че каквито и изследвания да са й правени, лекарите в Плевен са били наясно с резултата от самото начало. За тях явно важно е било дали тази жена ще прихване и дали може да износи плода. Предполагам, че не са мислили за след това, за децата....

За осиновяването няма да се повтарям. Може, но при комбинация от щастливо стечение на много фактори, които да не са повлияни от възрастта на кандидата.

Общи условия

Активация на акаунт