Майчинството счетоводно - 30

• 40 417
  • 755
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Стига заплатата преди излизане в майчинство да не е била под МРЗ към момента на излизане в платен отпуск...

# 16
Elfita дадоха ми едно удостоверение за Социални грижи ,казаха ми че се давало на неработещи жени.150 лв. давали,искам да попитам понеже нямам банкоматна карта може ли да дам номера на картата (на бащата) там да ги преведат или може и на ръка да си ги взема?

# 17
ако напусна работа малко преди да излезна в майчинство как се оформя обезщетението за майчинство и въобще получава ли се такова?

Последна редакция: пн, 17 май 2010, 09:47 от kolibka

# 18
Elfita дадоха ми едно удостоверение за Социални грижи ,казаха ми че се давало на неработещи жени.150 лв. давали,искам да попитам понеже нямам банкоматна карта може ли да дам номера на картата (на бащата) там да ги преведат или може и на ръка да си ги взема?

Може да дадеш номера на картата на таткото.

# 19
Viva_123  много ти благодаря  Hug клоня към самоосигуряване. В този случай трябва да се регистрирам като лице на свободна професия към НОИ нали?

И аз като 123elinor ще си пускам платения годишен отпуск веднага след изтичане на майчинството. Предходния на месеца, в който съм излязла в 45-дневния болничен съм взела бонус към заплатата, който е изплатен заедно с нея и тази сума е дадена в НОИ. Работодателят на базата на тази сума ли ще калкулира възнаграждението за отпуск или на основната заплата?

# 20
привет момичета, да питам и аз нещо - родих второто си дете докато още вземах помощи за отглеждане на първото си дете. по принцип знаех, че за този перод трябва да получавам майчинството в предишния размер, плюс половината от помощите за отглеждане на дете за застъпващите се месеци. сега обаче си напрвих справка в сайта на нои и се оказа, че съм получавала само майчинството - от 45 дни преди тармина до сега. а половината полагаща се за първото ми дете не съм я получила. какво трябва да направя в такъв случай ? Подадох декларация по чл 53 мисля, че беше... благодаря предварително за отговорите ви   bouquet

# 21
  • Варна
Здравейте ,имам два въпроса.
Бременна съм в 27седмица .От Януари 2010г. се осигурявям на 1030лв,а преди това се осигурявах на 460лв.В момента съм в болничен.Болничният ми е от 19 април до 23 май,а 45 дневният ми болничен по майчинство започва на 28 Юни .Въпросът ми е как е по добре да постъпя да си пусна полагаемият ми годишен отпуск след 23 май(той е около 18 дена) и да се водя още един месец на по високи осигуровки или да си продължа болничният ми ,но по този начин предполагам ще ми падне майчинството ???иДругото което ме интересува е дали ще се смята Юни  месец при изчисляването на майчинството при условие,че 45дневният болничен започва да тече от 28 Юни?
Много ще съм благодарна ако има някой който да ми помогне с отговор

# 22
Здравейте и от мен мами! Много се извинявам за въпроса, но уж четох писаното на първа страница и в Ной, но така и не разбрах къде да проверя за нужните документи относно удължаване на майчинството след първата година на детето ми. Само помня, че миналата година ги четох тук, а сега не мога да ги намеря.

# 23
Viva_123  много ти благодаря  Hug клоня към самоосигуряване. В този случай трябва да се регистрирам като лице на свободна професия към НОИ нали?

И аз като 123elinor ще си пускам платения годишен отпуск веднага след изтичане на майчинството. Предходния на месеца, в който съм излязла в 45-дневния болничен съм взела бонус към заплатата, който е изплатен заедно с нея и тази сума е дадена в НОИ. Работодателят на базата на тази сума ли ще калкулира възнаграждението за отпуск или на основната заплата?

Самоосигуряването се заявява в НАП. Мисля, че отпуска се изплаща на база основната заплата, но не съм сигурна.

# 24
привет момичета, да питам и аз нещо - родих второто си дете докато още вземах помощи за отглеждане на първото си дете. по принцип знаех, че за този перод трябва да получавам майчинството в предишния размер, плюс половината от помощите за отглеждане на дете за застъпващите се месеци. сега обаче си напрвих справка в сайта на нои и се оказа, че съм получавала само майчинството - от 45 дни преди тармина до сега. а половината полагаща се за първото ми дете не съм я получила. какво трябва да направя в такъв случай ? Подадох декларация по чл 53 мисля, че беше... благодаря предварително за отговорите ви   bouquet

След 410 ден се подава декларация по чл. 53. С представянето на болничния за 45 дни е необходимо да се представи декларация за промяна на обстоятелствата - приложение № 12. Представя се и декларация по чл. 54 за получаване на 50% от майчинството. Ако не си представила такава декларация няма как да получиш   50% от майчинството.

# 25
  • Пловдив
Здравейте и от мен мами! Много се извинявам за въпроса, но уж четох писаното на първа страница и в Ной, но така и не разбрах къде да проверя за нужните документи относно удължаване на майчинството след първата година на детето ми. Само помня, че миналата година ги четох тук, а сега не мога да ги намеря.

И аз това ще правя сега, обадих се на счетоводителката от фирмата и тя ми каза да напиша молба за отпуск за отглеждане на дете.Може да видиш това  http://www.odit.info/?s=6&i=104833&f=3  или да си я напишеш в свободен текст.

# 26
  • София

Въз основа на основната заплата.

# 27
Привет! При по-голямото си дете се възползвах от правилото, че ако бъда назначена на работа в друга фирма, без старата фирма(в която съм се осигурявала преди раждането) да прекрати договора ми, мога да работя и да си получавам майчинство.
Сега, обаче, ситуацията е следната : аз имам фирма - ЕТ, в която работим аз и един работник. Аз съм в майчинство от 26 декември. Брат ми има ЕОД. Ако той купи моето ЕТ и ме назначи на работа в неговото ЕОД като плаща съответната осигуровка, това означава ли, че ще мога да работя и да си получавам майчинството? Май не можах да обясня добре.
Моля посъветвайте ме как да постъпя!

# 28
  • София
Не можеш да получаваш компенсация за временна нетрудоспособност и да бъдеш осигурявана едновременно. Опитно установен факт - не съм счетоводител. Можеш да си работиш когато и колкото си искаш, стига това да не достига по никакъв начин до НАП. С други думи, брат ти не може да те назначи.
Ако се гледа чисто формално излиза, че изобщо нямаш право да работиш... понеже според ТК - формално - трябва да си в болничен след раждането. Независимо от твоето виждане по въпроса.

# 29
Здравейте искам да ви попитам кога се попълва приложението за отглеждане на дете до 2 год.. Човешки ресурси искат сега при 3 болничен да попълня само приложение 1 и приложение 2, а прилож.3 след като изтече 1 година и ме притеснява дали е правилно това. И могат ли да решат да не ми дадат 2 година да си я ползвам.

Общи условия

Активация на акаунт