Майчинството счетоводно - 30

• 42 158
  • 755
  •   1
Отговори
# 285
  • Майничка
Здравейте, майчинството ми за гледане на дето до 2г изтича октомври 2010. Интересувам се има ли начин след това да изляза на борсата и по какъв точно начин трябва да бъда освободена от работодателя за да е възможно това и да не е в разрез със закона(нали до навършване на 3г на детето сме защитени, или се  лъжа?) И преди това трябва ли да ми е изчистена отуската, която съм натрупала през тези 2 години? И ако да,  като получавам платнеия отпуск продължавам  да получавам половината майчинство(120лв), нали така?
Благодаря предварително.  Hug

Половината майчинство получавате само ако се върнете на работа (съотв. - ползвате платен отпуск или болнични) преди детето да е навършило 2г. Не е необходимо отпускът да е изчистен преди прекратяването на договора, може да бъде изплатен при освобождаването (което да бъде указано в заповедта за прекратяване на трудово правоотношение).

Работодателят може да Ви освободи по взаимно съгласие или по негова инициатива срещу уговорено обезщетение без да се налага разрешение от Инспекцията по труда (и в двата случая се иска Ваше съгласие) или поради намаляване обема на дейност, с разрешение на ИТ.

# 286
Здравейте момичета, изчетох много материали , както и кодекса за социално осигуряване , но никъде не намерих отговор на моя въпрос. Ще се радвам ако някоя от вас е запозната с проблема и ми отговори, а въпроса ми е : бременна съм и се осигурявам на 2 места, по основния ми трудов договор имам 2 години стаж , но по втория се осигурявам от Февруари месец. Интересува ме , ако по втори трудов договор нямам 6 месеца осигурителен стаж полага ли ми се платен болничен по него и на каква база го изчисляват - МРЗ ?

# 287
  • В полите на Пирин планина
Здравейте момичета, изчетох много материали , както и кодекса за социално осигуряване , но никъде не намерих отговор на моя въпрос. Ще се радвам ако някоя от вас е запозната с проблема и ми отговори, а въпроса ми е : бременна съм и се осигурявам на 2 места, по основния ми трудов договор имам 2 години стаж , но по втория се осигурявам от Февруари месец. Интересува ме , ако по втори трудов договор нямам 6 месеца осигурителен стаж полага ли ми се платен болничен по него и на каква база го изчисляват - МРЗ ?

Полага се, т.е. неработоспособността се отнася за всички работни места на лицето. Изплаща се на база осигурителния доход на двете работни места акумулирано и пропорционално на работното време.

# 288
Здравейте,
въпросът ми е следният-осигурителният ми доход за 12 месеца е 12271лв.Може ли да ми кажете според вас колко лв трябва да ми е болничния за 20 работни дни/примерно/,защото според моите сметки ми превеждат по-малко пари около 80 % , а не 90% както трябва.
благодаря предварително за отделеното време

# 289
Здравейте,
въпросът ми е следният-осигурителният ми доход за 12 месеца е 12271лв.Може ли да ми кажете според вас колко лв трябва да ми е болничния за 20 работни дни/примерно/,защото според моите сметки ми превеждат по-малко пари около 80 % , а не 90% както трябва.

НА трудов договор ли си? Ако - да, колко ти е нетното възнаграждение и това БТВ ли е?

# 290

Полага се, т.е. неработоспособността се отнася за всички работни места на лицето. Изплаща се на база осигурителния доход на двете работни места акумулирано и пропорционално на работното време.

Така е, но нали се гледа осигуротелния доход 6 месеца назад и аз като нямам такъв за втория трудов договор следва да не получавам пари от него а само от първия за сумата на която съм се осигурявала там. Защото нали за болничния 45 дни преди термина , когато се осигуряваш на 2 места се гледат двете поотделно и получаваш 2 обезщетения от 2-та трудови договора и когато нямаш 12 месеца по втория се взима за база МРЗ, затова питах за обикновен болничен нищо ли не взимам ако нямам 6 месеца внесени осигуровки или ми взимат отново МРЗ за база
Съжалявам, че доста объркано го написах дано разбрахте какво имам предвид

# 291
здравейте,на 15 май дъщеря ми навърши 1 година,искам да попитам колко време след подаването на документите в нои за втората година ще получа пари и кога ще ми изплатят 15те дни от май,благодаря

# 292

Така е, но нали се гледа осигуротелния доход 6 месеца назад и аз като нямам такъв за втория трудов договор следва да не получавам пари от него а само от първия за сумата на която съм се осигурявала там. Защото нали за болничния 45 дни преди термина , когато се осигуряваш на 2 места се гледат двете поотделно и получаваш 2 обезщетения от 2-та трудови договора и когато нямаш 12 месеца по втория се взима за база МРЗ, затова питах за обикновен болничен нищо ли не взимам ако нямам 6 месеца внесени осигуровки или ми взимат отново МРЗ за база

Както по-горе писах се събират осиг. доходи на двете места - щом няма по втория договор се взема 0.00 лева по него, а не МРЗ. МРЗ се взема, ако лицето изобщо няма доход за този период. След като се формира осиг. доход за 6/12 месеца той се дели на работните дни и се определя общо друтно/ нетно дневно обезщетение, което се разпределя процентно по двата трудови договора на лицето на база работните часове.

# 293

Когато работиш на две места ти се събира дохода общо.Ако и от двете места подават информация че работиш на 8 часа болничните ще ти се платят 50% от едното място и 50% от другото място. За пет месеца например имаш доход 100 лв. от едното място. За останалите 7 мес.  имаш общо 200 лв. доход от двете места /100лв. +100лв./. Общия осигурителен доход за 12 мес. назад ти е 1900 лв. На база на този доход ти изчисляват средно дневно 10 лв. примерно. От едното място получаваш 20 раб. дни по 5 лв. /100 лв./ и на другото 20 раб. дни по 5 лв. /100лв./ Ако работиш на едно място и осигурителния доход е 1900лв. обезщетението е 20 раб. дни по 10 лв. /200 лв./
МРЗ се взима за месеци, за които  си била безработна, или в майчинство до 2 год., или неплатен отпуск.
Като имаш осигуряване на поне е дно място за определени месеци, не се прибавя МРЗ за тях при изчисляване на обезщетението.
Май не много ясно го обясних, дано ме разбереш.
За обикновен болничен е същото.

# 294
  • Майничка
здравейте,на 15 май дъщеря ми навърши 1 година,искам да попитам колко време след подаването на документите в нои за втората година ще получа пари и кога ще ми изплатят 15те дни от май,благодаря

410-те дни на 15.5. ли изтичат? Ако да, парите за този период ще получите както обикновено сте получавали за месеца до 410 дни. Парите от датата на изтичане на 410 дни ще получите, ок 2-3 седмици след като работодателя начисли осигуровките за май, което е до края на юни.

# 295

Когато работиш на две места ти се събира дохода общо.Ако и от двете места подават информация че работиш на 8 часа болничните ще ти се платят 50% от едното място и 50% от другото място. За пет месеца например имаш доход 100 лв. от едното място. За останалите 7 мес.  имаш общо 200 лв. доход от двете места /100лв. +100лв./. Общия осигурителен доход за 12 мес. назад ти е 1900 лв. На база на този доход ти изчисляват средно дневно 10 лв. примерно. От едното място получаваш 20 раб. дни по 5 лв. /100 лв./ и на другото 20 раб. дни по 5 лв. /100лв./ Ако работиш на едно място и осигурителния доход е 1900лв. обезщетението е 20 раб. дни по 10 лв. /200 лв./
МРЗ се взима за месеци, за които  си била безработна, или в майчинство до 2 год., или неплатен отпуск.
Като имаш осигуряване на поне е дно място за определени месеци, не се прибавя МРЗ за тях при изчисляване на обезщетението.
Май не много ясно го обясних, дано ме разбереш.
За обикновен болничен е същото.

Аз те разбрах, но когато проучвах въпроса дали има смисъл от 2 трудов договор  в НОИ ми казаха друго - значи моя случай е следния : работя в една фирма на 8 часа и до преди Януари месец ме осигуряваха на 403 лв. След като разбрах че съм бременна от Януари месец започнах да се осигурявам на 900 лв. , фиктивно намерих 2-ра фирма , в която от Февруари се осигурявам на 600 лв.  и се водя на 4 часов работен ден.
От НОИ ми казаха, че за 1- я  трудов договор , майчинството ще ми се смята така : да речем 5 месеца по 403 лв и 7 месеца по 900 лв и така ми се смята средно дневно нетно и брутно възнаграждение и съответно по броя работни дни в месеца , това ще взимам.
За втория трудов договор щели да ми го смятат отделно така : примерно  6 месеца на 600 лв и за да станат общо 12 месеца взимат още 6 месеца на МРЗ и по същия начин смятат средно дневно нетно или брутно възнаграждение .

И аз за момента съм със следния казус - понеже на основното ми работно място навършвам 6 месеца с високи осигуровки Юни месец , т.е. до 10 Юли ще ми бъде внесена осигуровката за Юни, но на второто място навършвам 6 месеца след изтичането на Юли, т.е. до 10 Август ще ми бъде внесена 6-тата осигуровка
и се чудя дали да изляза болничен от 10 Юли (тогава на основната работа болничния ще ми е с база 900 лв), но по втория трудов договор ще имам само 5 внесени осигуровки и незнам дали ще ми преведат по него някакви болнични като вземат МРЗ за база или няма да взема нищо тъй като нямам 6 месеца и следователно майчинството ще ми падне много тъй като след това за база за месец Юли по втория договор ще имам 0 лв вместо да речем 600 или 240

# 296
току що разбрах 4е работодателя , ще ни намаля заплатите>Бременна съм в 5 мес и това ще повлияе на май4инството ми.Ако изляза в болни4ен до края на бременността  могат ли да ми намалят заплатата?

# 297
Здравейте,

НА трудов договор ли си? Ако - да, колко ти е нетното възнаграждение и това БТВ ли е?

Да на трудов договор съм,това, което съм посочила е БТВ,

# 298
Здравейте,

В отпуск за отглеждане на дете до 2г. възраст съм.
Започнах работа на второ работно място (4ч. работен ден). Работихме една седмица и след това  ни пусна за 2 месеца в неплатен отпуск. След това работихме още  1 месец.  
Предстои ми операция. Въпросът ми е как ще ми се изчисли болничния? Осигуряват ме на 700лв.
Доколкото зная от първото раб. място ще се вземат база 240лв., а от второто?

# 299
току що разбрах 4е работодателя , ще ни намаля заплатите>Бременна съм в 5 мес и това ще повлияе на май4инството ми.Ако изляза в болни4ен до края на бременността  могат ли да ми намалят заплатата?

За да влезе в сила допълнително споразумение за промяна на заплатата трябва ефективно да имаш отработен поне един ден, а ако си в болничен това няма как да стане. Освен това ще ти се запази и размерът на обезщетението за 410 дни отпуск за бременност и раждане.

ekatya в заблуда си / или са те заблудили, че за времето без осигуряване по втория договор ще се вземе МРЗ за заплата - взема се само осиг. доход на първия трудов договор. Прецени сама дали да ползваш болничен.

ladyasya БТВ се сравнява с нетното възнаграждение и ако то е по-ниско от 80/90% от БТВ нетното се взема за база. Най-вероятно затова не ти излизат сметките.

Здравейте,

В отпуск за отглеждане на дете до 2г. възраст съм.
Започнах работа на второ работно място (4ч. работен ден). Работихме една седмица и след това  ни пусна за 2 месеца в неплатен отпуск. След това работихме още  1 месец.   
Предстои ми операция. Въпросът ми е как ще ми се изчисли болничния? Осигуряват ме на 700лв.
Доколкото зная от първото раб. място ще се вземат база 240лв., а от второто?

Осигурителният доход, на който си осигурена за второто работно място, а за месеците без осигуряване МРЗ, но само еднократно, а не *2 за двата договора.

Общи условия

Активация на акаунт