Майчинството счетоводно - 30

• 40 567
  • 755
  •   1
Отговори
# 495
  • Пловдив
lucia ,в момента само си потвърдила мястото.Ако директорката ти каже да започнеш да водиш детето примерно от 15 юни,тогава ти трябва от 15 юни да се върнеш на работа/отпуск/болничен и от НОИ ще ти превеждат 120 лв до 2 г на детето.За да взимаш тези пари се подава декларация-счети ще ти я даде

# 496
  • в ябълковата градина
Здравейте и от мен!
Много ще се радвам, ако някой ми отговори на въпроса.
Имам бебе на 7 месеца. На 1 годинка ще се връщам на работа, т.е. на 01.11.
Баща му ще започне да се самоосигурява от 01.07. като свободна професия.
Бих искала след навършването на 1 годинка на бебето, на него да му прехвърля
майчинските.
Нали няма срок, колко време преди това да се е осигурявал.
Практически, как става прехвърлянето?

Много благодаря предварително за отделеното време?

# 497
Здравейте!
На 20.07.2010 изтичат 410 дни на отпуска ми за отглеждане на дете до 1 год, след което искам да ползвам платения си отпуск във фирмата, където работя и да получавам 50% от обезщетението до 2 г. Детето ще посещава ясла от септември.
Моля укажете каква молба, коя декларация и кое приложение точно трябва да попълня.
Благодаря предварително   bouquet

# 498
  • Майничка
Здравейте!
На 20.07.2010 изтичат 410 дни на отпуска ми за отглеждане на дете до 1 год, след което искам да ползвам платения си отпуск във фирмата, където работя и да получавам 50% от обезщетението до 2 г. Детето ще посещава ясла от септември.
Моля укажете каква молба, коя декларация и кое приложение точно трябва да попълня.
Благодаря предварително   bouquet

Заявление за отпуск и прил.4 за получаване на обезщетение по чл.54.
След като се връщате на работа през юли, при тръгването на ясла нищо няма да попълвате.

# 499
Здравейте, бременна съм в 4 месец и съм на трудов договор, но не бях казала за това на работодателя си все още. Днес обаче аз и колегата ми получихме предизвестия за прекратяване на трудовите ни договори, заради закриване на офиса в града.

Вече си пуснах болнчни, но имам друг въпрос който в сегашното състояние е доста тревожен.

Една счетоводителка ми каза че болничните не са доход, а са обезщетение и като сега са ми пуснали болнични и болничните ще продължават през следващите 5 месеца това ще намали чувствително парите които получавам за периода на майчинството.

Кокретно в цифри: за последните 6 месеца са ме осигурявали върху 600 лева, преди това осигуровките бяха на 400 лева. В четвъртия месец съм и ще взимам болнични за следващите 5 месеца. Няма ли да ми излезе по-изгодно ако спра болничните и започна работа на друго място за тези оставащи 5 месеца ако на новата работа ще ме осигуряват върху 1000-1200 лева?

# 500
  • Майничка
Plana, със сигурност ще Ви е по-изгодно да започнете работа при осигуровки на 1000-1200лв., стига да не се налага да ги внасяте от джоба си.
Ако продължите с болничните до 45 дни преди термин, следващите 4 месеца ще влязат в базата за изчисление на обезщетението през 410-те дни все едно са Ви осигурявали на 600лв., след като предходните 6м. са на толкова.

# 501
Plana, със сигурност ще Ви е по-изгодно да започнете работа при осигуровки на 1000-1200лв., стига да не се налага да ги внасяте от джоба си.
Ако продължите с болничните до 45 дни преди термин, следващите 4 месеца ще влязат в базата за изчисление на обезщетението през 410-те дни все едно са Ви осигурявали на 600лв., след като предходните 6м. са на толкова.

мен ме интересува твърдението на познатата ми счетоводителка:
Цитат
че болничните не са доход, а са обезщетение и като сега са ми пуснали болнични и болничните ще продължават през следващите 5 месеца това ще намали чувствително парите които получавам за периода на майчинството
. Вярно ли е това?

Моля, би ли пояснила какво имаш в предвид под "стига да не се налага да ги внасяте от джоба си". Аз имах предвид мой близък да ме назначи на работа фиктивно и само да ми плаща осигуровките.

# 502
  • Пловдив
plana ,ако си останеш в болничен,обезщетението ще е 460 лв.Ако последните 4 м те осигуряват на 1000 лв,ще е 560 лв.За 1000 лв ще плащаш месечно 377.90 лева ,ако си фиктивно
ами този близък подарък ли ще ти прави като те осигурява-предполагам не и затова ще ги даваш от джоба си

# 503
Здравейте!
Този месец ми изтича втората година от отпуска по майчинство. Разговарях с шефа ми, че желая да ползвам платения ми отпуск, но той започна да увърта и ме усъмни, че ще ми създаде проблеми. От две други колежки, родили преди мен, разбрах, че ги карал да му връщат платените за отпуската пари, с довода, че ги е осигурявал преди раждането на по-висока заплата. Истината е, че осигуряваше бременните на реалната заплата, докато останалите колеги осигурява на минималната. Знам, че няма никакво законово право да иска да му връщам тези пари и че няма как да не ми ги заплати. Но понеже нямам сили и желание да влизам във "война" с него, искам да измисля вариант, удобен и за двете страни. В случай, че му кажа, че си подавам молба за напускане, той няма да ми внася осигуровки за времето, в което би трябвало да ползвам отпуската, защото ще ми я изплати накуп и вече няма да съм служител на фирмата, нали? Тоест, би трябвало да спести около 2 месеца осигуровки от мен при напускане и изплащане на отпуската? Има ли право да ме съкрати веднага след изтичане на майчинството? При положение, че сега е средата на годината, колко отпуск мога да ползвам тази година - 10 дни ли?

# 504
  • Майничка
Здравейте!
Този месец ми изтича втората година от отпуска по майчинство. Разговарях с шефа ми, че желая да ползвам платения ми отпуск, но той започна да увърта и ме усъмни, че ще ми създаде проблеми. От две други колежки, родили преди мен, разбрах, че ги карал да му връщат платените за отпуската пари, с довода, че ги е осигурявал преди раждането на по-висока заплата. Истината е, че осигуряваше бременните на реалната заплата, докато останалите колеги осигурява на минималната. Знам, че няма никакво законово право да иска да му връщам тези пари и че няма как да не ми ги заплати. Но понеже нямам сили и желание да влизам във "война" с него, искам да измисля вариант, удобен и за двете страни. В случай, че му кажа, че си подавам молба за напускане, той няма да ми внася осигуровки за времето, в което би трябвало да ползвам отпуската, защото ще ми я изплати накуп и вече няма да съм служител на фирмата, нали? Тоест, би трябвало да спести около 2 месеца осигуровки от мен при напускане и изплащане на отпуската? Има ли право да ме съкрати веднага след изтичане на майчинството? При положение, че сега е средата на годината, колко отпуск мога да ползвам тази година - 10 дни ли?

1. Върху изплатената при напускане сума също се дължат осигуровки и данъци. Работодателят ще "спести" само ако сумата надхвърли с доста максималния осигурителен праг (2000лв.), т.е., ще внесе осигуровки само до размера на тази сума.
2. Зависи по кой член ви съкрати. При всички случаи, освен при дисциплинарно уволнение, Ваше желание, взаимно съгласие или по инициатива на работодателя срещу уговорено обезщетение, се изисква разрешение на ИТ.
3. Към края на юни - 10 дни.

Освен това, след юни 2010 не може да Ви откаже ползването на натрупан отпуск за 2008 и 2009, след 10-дневно предварително писмено заявление от Ваша страна.

# 505
Много благодаря за бързия и изчерпателен отговор  bouquet. Значи няма взаимноизгоден вариант и при всички случаи ще се разправяме за полагащата ми се отпуска Tired

# 506
  • Майничка
Много благодаря за бързия и изчерпателен отговор  bouquet. Значи няма взаимноизгоден вариант и при всички случаи ще се разправяме за полагащата ми се отпуска Tired

Ако сте сигурна, че ще иска да напуснете и имате алтернатива за бързо започване на друга работа, предложете му да напуснете по Ваше желание с предизвестие (като ползвате единия месец отпуск по време на периода за предизвестие), ще му се наложи да ви доплати неползвания отпуск, но няма да се налага да Ви плаща допълнително обезщетение. Laughing

# 507
За допълнително обезщетение и дума не става Simple Smile. Въпросът е, че той иска след като ми преведе сумата от отпуската по банковата сметка, аз да я изтегля и да му я върна обратно. Доводът - осигурявал ме е на реална заплата, а не на минимална както останалите. Аз нямам вариант за започване на работа преди септември, защото тогава детето ми тръгва на ясла. Но при така поставените условия ми е просто немислимо да се върна в тази фирма и при всички положения ще напусна, без значение дали веднага след майчинството или след изтичане на платения отпуск.

# 508
Здравейте и от мен!
Много ще се радвам, ако някой ми отговори на въпроса.
Имам бебе на 7 месеца. На 1 годинка ще се връщам на работа, т.е. на 01.11.
Баща му ще започне да се самоосигурява от 01.07. като свободна професия.
Бих искала след навършването на 1 годинка на бебето, на него да му прехвърля
майчинските.
Нали няма срок, колко време преди това да се е осигурявал.
Практически, как става прехвърлянето?

Много благодаря предварително за отделеното време?

Няма определено време, през което да се е осигурявал. Въпроса е да е заявил "високия" %, да си внася редовно вноските и да има12 мес. осигурителен стаж през живота си. Като изтекат 410 дни той подава декларация по чл.53 с необходимите към нея документи.

# 509
Zdraveite vyzmojno e da sum zadavala vurposi po tazi tema no veche zabravih pokrai bremenostta kak stoiat neshtata -  osiguriavam se ot 1.04.2010 i predi tova ne sum rabotila i sega sym v 8 mes, na 10.07 mi e termina. Interesuvat me slednite neshta - shte poluchavam bolnichni purvata godina v minimalen razmer li??podadoh si molba deklaracia i nomera na bankovata smetka,vtoro - za ednokratnata pomosht pri rajdane kakvi dokumenti se podavat v kakuv srok  i samo maikata li moje da ia poluchi ako niama brak s bashtata kakto i za detskite v kakuv srok i koi ia poluchava na baza kakvi dokumenti?? Molia vi za otgovori i to kum dneshna data v smisul aktualnite pravila ... blagodaria vi

-----------
Пишете на кирилица.

Последна редакция: нд, 06 юни 2010, 22:31 от AnMary

Общи условия

Активация на акаунт